2020 Mayıs Anneleri ve Bebekleri

Bebeğinizin cinsiyeti nedir?

  • Kız 👩‍👧

    OY: 165 49,4%
  • Erkek👩‍👦

    OY: 157 47,0%
  • İkiz Kız 👩‍👧‍👧

    OY: 4 1,2%
  • İkiz Erkek 👩‍👦‍👦

    OY: 1 0,3%
  • İkiz 1 Kız 1 Erkek 👩‍👧‍👦

    OY: 7 2,1%
  • Üçüz 3️⃣

    OY: 0 0,0%
  • Dördüz 4️⃣

    OY: 0 0,0%

  • Ankete Katılan
    334

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş​

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş

Bebeğinizi doğumundan itibaren ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleyin. Çünkü anne sütü ilk 6 ay bebeğinizin bütün ihtiyaçlarını tek başına karşılamaktadır.
Anne sütü ilk 6 ay bebeğinizin ihtiyacının %100’ünü, 6-9 ay arasında %70’sini ve 9-12. aydan sonra %30 ‘unu karşılar. 6. Aydan sonra anne sütü tek başına bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olmaz. Bu nedenle ek gıdalar mutlaka başlanmalıdır.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Ne Zaman Olmalı?​

Ek gıdalar hiçbir zaman anne sütünün yerini almamalıdır. Sadece anne sütünün tamamlayıcısı olmalıdır. Bebeklerin sağlık olarak büyüme ve gelişmeye devam etmeleri için ek gıdalar mutlaka uygun zamanda başlanmalı, kaliteli, hijyenik ve yeterli miktarda olmalıdır.
  1. Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Bu dönemde anne sütü bebeğin bütün ihtiyaçlarını tek başına karşılar
  2. Ek gıdalar başlandığı zaman da bebekler yine her istedikçe emzirilmelidir. Emzirme ek gıdalar ile birlikte 2 yaşa kadar sürdürülmelidir. Ek gıdalar hiçbir zaman anne sütünün yerini almamalı, anne sütünün tamamlayıcısı olmalıdır.
  3. Ek gıdalar enerji besin öğesi açısında zengin, temiz, hijyenik evde bulunan ve kolay hazırlanabilen gıdalar olmalıdır
  4. Mutlaka kaşık veya bardak ile verilmeli, biberon kullanılmamalıdır
  5. Bütün besinler önce bir çay kaşığı veya tatlı kaşığı miktarında başlanıp giderek artırılmalıdır. Birden fazla yeni gıda aynı gün içinde denenmemelidir. Her yeni besin 3-4 gün ve ya 1 hafta arayla denenmelidir
  6. Yeni gıdalar verildikten sonra allerjik reaksiyonlar açısında dikkat edilmelidir
  7. Ek gıdaların hazırlanmasında hijyen kurallara mutlaka dikkat edilmelidir. Yeni hazırlanmış ek besin 2 saat içinde tüketilmelidir. Eğer hemen tüketilmeyecekse buzdolabında saklanmalıdır. Hazırlama aşamasında eller temiz olmalı meyve sebzeler iyi yıkanmalı ve kullanılan kap ve kaşıklar mutlaka temiz olmalıdır
  8. 6-12 aylık dönemde ek gıda öğün sayısı giderek artırılmalıdır. 6-8 ay arasında 2-3 öğün, 9-11 ay arasında 3-4 öğün, 12 aydan sonra 3-4 öğün ve 1-2 ara öğün şeklinde olmalıdır.
  9. Bebeğin hoşlanmadığı gıdalar 2-3 hafta sonra tekrar denenmelidir.
  10. Bebek beğenmediği bir gıda için asla zorlanmamalıdır. Çünkü zorlama bebeğiniz ve sizin aranızdaki iletişimi ve sevgi bağını zedeleyecektir
  11. İyi bir ek gıda protein, enerji, vitamin ve mineral açısında zengin olmalı, temiz ve güvenilir şekilde hazırlanmalı, bebeğin yiyebileceği sıcaklık ve kıvamda, tuzlu baharatlı olmayan, kolay hazırlanabilen, bebeğin seveceği gıdalar olmalıdır
  12. Ek gıdalar ilk günlerde daha sıvı daha sonra koyu kıvamda ve pütürlü olacak şekilde hazırlanmalıdır. Kritik pencere kabul edilen 10.ayda bebek hala koyu kıvamlı pütürlü yarı katı gıda almıyorsa ileride beslenme güçlükleri yaşanma ihtimali olabilir.
  13. 1yaşına kadar tuz, şeker, bal, yumurta beyazı, çilek, kivi, inek sütü, bakla gibi gıdalar verilmemelidir.

Ek Gıdaya Geçişte İlk Ne Verilmeli?​

Bebeklere başlanacak ilk gıdalar ile ilgili değişik görüşler bulunmaktadır. Gerek doktorlar gerekse aile büyükleri ve ya arkadaşlarınız farklı gıdalar ile başlanmasını tavsiye edebilir. Bazı doktorlar bebeklere ilk sebze veya yoğurt verilmesini önerirler. İlk meyve verildiğinde bebeğin tatlıya alışıp sebze tüketmeyeceği görüşündedirler. Ama bu kanıtlanmış bir durum değildir.
Genel olarak bebeklerin çoğu tatlı yiyecekleri tercih ederler. Ama bunun onlara ilk başlanan ek gıdalar ile ilişkisi yoktur. Son yıllarda bebeklere verilecek ilk ek gıdaların özellikle 6. ayda demir depoları boşaldığı için demir içeriği yüksek besinler ve demir emilimini artıran sebze ve meyve ile yapılmış karışımlar olması gerektiği şeklindedir. Sonuçta bebeğinize ilk olarak başlayacağınız ek gıdanın ne olduğu bebeğiniz için pek fark etmez. Ama tahıl, et, sebze, meyve gibi gıdalardan yapılmış püreler ile başlanması uygundur.

Bebeğinize Vereceğiniz İlk Ek Gıdalar Neler Olmalı ?​

Bebeklere başlanacak ilk ek gıdalar ile ilgili değişik görüşler bulunmaktadır. Gerek doktorlar gerekse aile büyükleri ve ya arkadaşlarınız farklı gıdalar ile başlanmasını tavsiye edebilir.

Bebeğe Verilecek İlk Ek Gıdalar​

Bazı doktorlar bebeklere ilk sebze ve ya yoğurt verilmesini önerirler. İlk meyve verildiğinde bebeğin tatlıya alışıp sebze tüketmeyeceği görüşündedirler. Ama bu kanıtlanmış bir durum değildir. Genel olarak bebeklerin çoğu tatlı yiyecekleri tercih ederler. Ama bunun bebeklere ilk olarak başlanan ek gıdalar ile ilişkisi yoktur. Son yıllarda önerilen bebeklere verilecek ilk ek gıdaların özellikle 6. ayda demir depoları boşaldığı için demir içeriği yüksek besinler ve demir emilimini artıran sebze ve meyve ile yapılmış karışımlar olması gerektiği şeklindedir. Sonuçta bebeğinize ilk olarak başlayacağınız ek gıdanın ne olduğu bebeğiniz için pek fark etmez. Ama tahıl, et, sebze, meyve gibi gıdalardan yapılmış püreler ile başlanması uygundur.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçişte Dikkat Edilmesi Gerekenler!​

1-Bebeğim her verdiğim gıdayı hiç itiraz etmeden yiyecektir. Evet ek gıdalar başlanırken annelerin en çok beklediği şey bebeklerin bütün ek gıdaları hiçbir sıkıntı yaşamadan yiyeceğidir. Ama özellikle ilk ay bebeğinizin ek gıdalara sadece alışması yeterlidir. Altı ay boyunca anne sütü almış bebeğinizin hiç sorun çıkarmadan bütün ek gıdaları kabul etmesi pek beklenmez. Tabi sevdiği ve çok kolay kabul ettiği yiyecekler olacaktır. Ama sevmediği ve yemek istemediği gıdaların da olabileceğini unutmayın.
2-Ek gıdalara erken başlamazsan daha sonra bebeğinde yeme sorunu yaşarsın. Tamamen çevrenin etkisi ile oluşturulmuş bir kanıdır. Ek gıdalara bebeğiniz 6 aylık olduğunda başlayabilirisiniz. Çünkü bebeğinizin barsak enzimleri ve böbrek sistemi henüz yeterli olgunluğa erişmemiştir. Ek gıdanın erken başlanması anne sütünün büyüme ve bağışıklık sistemi üzerine olan olumlu etkilerini azaltır. Ayrıca yine ek gıdalara erken başlanması bebeklerde enfeksiyon riskini artırabilir.
3-Ek gıda beslenmesinde bebeklerin mutlaka çorba içmesi gerekir. Aile büyükleri her zaman bebeklere çorba hazırlamak ister. Ama çorba sulu bir bir gıda olması nedeniyle bebeğin zaten çok küçük olan midesini doldurup, büyümesinin en hızlı olduğu dönemde bebeğin daha az kalori almasına neden olur. Bu nedenle bebeklere hazırlanan gıdalar her zaman püre kıvamında hatta bebeğin tölere edebildiği kadar koyu kıvamda olmalıdır.
4-Bebeğim pütürlü gıdaları tölere edemiyor. Hep püre yedirmek zorundayım. Maalesef annelerin en sık yaptığı hatadır. Özellikle kolay yemesi ve öğürme refleksi olmadan annenin rahat etmesi nedeniyle pek çok anne bebeğini böyle besler. Fakat tamamen çok hatalı bir uygulamadır. Ek gıdalara ilk başladığınız ay belki bir süre bebeğinize püre verebilirsiniz ama 7 aydan itibaren bebeğinizin yediği gıdaları püre yapmayı bırakmalısınız. En geç 10 aya kadar bebeğinizin hem pütürlü gıdaları hem de lokma yemeyi öğrenmesini sağlamanız daha sonra oluşabilecek beslenme sorunlarını önleyecektir.
5-Bebeğim bazı gıdaları kesinlikle sevmiyor. Bebekler ilk zamanlar yeni gıdaları kabul etmekte zorluk yaşayabilir. Anneler genellikle ilk bir kaç denemede bebekleri ek gıdayı kabul etmediğinde sevmediğini düşünerek vermekten vazgeçer. Oysa bebeklerin bir gıdayı sevmediğini kabul etmek için en az 10 kez arlıklı olarak denemek gerekir.
6-Ek besin başlandıktan sonra anne sütü artık azaltılabilir. Bu düşünce tamamen yanlıştır. Bebeğiniz henüz bir süt bebeğidir. Esas öğünü süt olmalıdır. Bebeğinizi 2 yaş olana kadar isteğe bağlı olarak emzirmelisiniz. Eğer mama ile besleniyorsa da doktorunuzun önerdiği miktarda mamayı kullanmanız gerekir.
7-Bebeğime tablet-telefon veremeden yemek yediremiyorum. Bazen anneler sadece bir şeyler yedirebilmek için çok doğru olmayan yollara başvuruyor. Bebek bir kez buna alıştığı zaman da başka türlü yemek yemez hale geliyor. Zaten yemek sırasında sadece önündeki tablet, televizyon, çizgi film ve reklama odaklanan bebek hem yediğini fark etmiyor hem de yemek yemeği öğrenemiyor. Oysa biraz sabırlı olup onu da yemek yeme olayı içine alıp biraz desteklerseniz sorun çözülür
Bu yazi cok iyi oldu, tesekkur ederim ozellikle ogun sayilari ve aylariydi kafami karistiran :)
Ilk önce mevsim sebzeleri, sonra yogurt en son meyve veriliyor. Meyve once verilirse sebze yemiyorlarmis.ek gıdayı emzirdikten ya da mamadan 1 saat sonra vermelisiniz bebek be ac ne tok olmalı. Ayrıca uykunu da almış olmalı. Blw grubundaki tabloya bakarak 6.ayda neler vereceğinizi ve neler veremeyeceginizi görebilirsiniz.
Yiyeceklerinin yüzde 80 inin israf olması normal çünkü bebek daha 6 aylık ve sizin verdiklerinizle karnını doyurmasi gerektiğini bilmiyor. Sadece besinleri kesfedip tadım yapıyor.7.5 aylıkken ikinci ogune gecilir yaziyor blw kitabı yani ilk tadimdan 45 gün sonra.
Besinleri 3 gün kuralına göre tek tek verin. Böylece alerjik bir durumda neyin alerji yaptığını gorursunuz.
Doktorw gitmeseniz de bebeğin bu ay 6 aylık aşıları var sağlık ocaginda onları da yaptırmanız gerekiyor. İyi şanslar şimdiden
Blw grubu dediginiz hangi grup link atabilir misiniz?
Teşekkürler bilgiler icin, size de iyi sanslar diliyorum :)
 
Benim ikinci çocuk ama şaşırmak için sebep bitmiyor. İlk kızım beşiği sevmemişti, kazık gibi olana kadar benimle uyudu desem yeridir😁 oğlumu hep kendi yatağına yatırıyorum. Bu sabah bi alıcı gözle baktım🤔 çocuk ayağa kalkmaya başlarsa gerçekten de tehlikeli olacağını anladım. Bi yandan da bu büyüyen beşik ya 😉 üst kısmını kaldırıp yanlara karyola kenarı koysak olur mu ki. 🤪 her türlü o masraf çıkacak🤦‍♀️
Kızım yatağı dışında asla uyumazdı, 2-3 yaşına kadar birlikte hiç uyumadık. Nasıl özenirdim birlikte uyumaya 🙂 oğlan sağolsun hep yanımda uyuyor. Bi taraftan mutluyum bi taraftan huzursuz. Bakalım ne kadar böyle gidecek 🤨
 
Beşiği derinlestirip asagi doğru indirmek için ayarı yok mu?park yataklarda o ayar var mesela. Ben de aynı sistemde tahta beşik aldım buyudukce aşağı doğru derinlesecek bebisim çıkmasın diye.
Bu arada kızım benimle uyuyamiyor gözlerini dikip nefes almadan beni izlediği için yanımda yatiramiyorum :)
🤣🤣🤣ben bir iki defa yanımda yatırmak zorunda kaldım, arada gözünü açıp kontrol etti annem yanımda mı diye, sonra dalıyordu. Bu büyüyen beşiklerde maalesef derinleştirme ayarı yok.
 
Gelecek hafta planımız olduğu için bugün 6. Ay asilarini yaptırdık. 2 gün sorun olmaz dedi hemşire. Şimdilik bir sıkıntı yok. İnşallah olmaz. Hemşire martta gelin dedi de asi takvimine 12. Aya kadar asi görünmüyor. O zaman gelince tekrar soracağım.
 
Gelecek hafta planımız olduğu için bugün 6. Ay asilarini yaptırdık. 2 gün sorun olmaz dedi hemşire. Şimdilik bir sıkıntı yok. İnşallah olmaz. Hemşire martta gelin dedi de asi takvimine 12. Aya kadar asi görünmüyor. O zaman gelince tekrar soracağım.
Bizde 6. Ay aşısı olduk ama 9. Ayda bir aşı daha var dedi yeni ekleme olmuş bu aşı suriyelilerden geçen hastalıklar nedeniyle dedi aşı kartınada gününü yazdı ve 8. Ayda kontrole çağırdı ve kan tahlillerine bakacaz dedi hemşire hanım
 
Gelecek hafta planımız olduğu için bugün 6. Ay asilarini yaptırdık. 2 gün sorun olmaz dedi hemşire. Şimdilik bir sıkıntı yok. İnşallah olmaz. Hemşire martta gelin dedi de asi takvimine 12. Aya kadar asi görünmüyor. O zaman gelince tekrar soracağım.
Bize söylenen 9. Ay aşısı olduğuydu ama isterseniz bir araştırın yanlış yönlendirmekde istemem
 
Sanırım bu hafta kızımın atak haftası geri geri sürünmeye ve baa lamaya basladi artık baba diyen bir sincap var evimizde 🥰

3 günde sema hnm ile uyku egitimi paketi aldım uyku eğitimi bana göre değilmiş eşim ben denerim diyor ama bakalım başarılı olacak mı?

Son güneşli günlerin tadını çıkarıyoruz artık bebisler baya büyüdü algıları açıldı parkta cocuklari izliyor ona laf atanlara gülüyor çığlık atıyor çok mutlu oluyorum bebek insank mutlu eden birseymis 😊 Allahım bugunlere şükür 🙏
 
Bizde 6. Ay aşısı olduk ama 9. Ayda bir aşı daha var dedi yeni ekleme olmuş bu aşı suriyelilerden geçen hastalıklar nedeniyle dedi aşı kartınada gününü yazdı ve 8. Ayda kontrole çağırdı ve kan tahlillerine bakacaz dedi hemşire hanım
Öyle mi bilmiyordum. Kan tahlili istemedi bizden o zamana sorarım zaten.
 
Bu sayfayı bende takip ediyorum okudukça gördükçe heyecanlanıyorum.. bu hafta ilk defa su ile biberon verdim onu yutarken bile boğuluyor 😂bakalım bizi ek gıdada neler bekliyor .

Doktora gittiniz mi? Nasıl yonlendirdi?
Doktor aspirasyon sorunu olur, biraz sen yardım et biraz o yesin dedi.
Mesela yoğurdu organik günlük sütle mayala fincana koy yalasin beceremezse sen yardım et dedi. Evde 1 bardak süt kaynat limonla kestirip süz lor olsun top yapıp onu ver ama elinle de yardım et diyor. Suyu da alıştırma bardağı ile ver illa blw yapacaksan dedi
 
Sanırım bu hafta kızımın atak haftası geri geri sürünmeye ve baa lamaya basladi artık baba diyen bir sincap var evimizde 🥰

3 günde sema hnm ile uyku egitimi paketi aldım uyku eğitimi bana göre değilmiş eşim ben denerim diyor ama bakalım başarılı olacak mı?

Son güneşli günlerin tadını çıkarıyoruz artık bebisler baya büyüdü algıları açıldı parkta cocuklari izliyor ona laf atanlara gülüyor çığlık atıyor çok mutlu oluyorum bebek insank mutlu eden birseymis 😊 Allahım bugunlere şükür 🙏
Neden uyku eğitimi size göre değilmiş ki ?
 
Bebek bisküvisi ve ekmeğinin tarifini bekliyorum o zaman senden. Ekmeği mayalı mı yapıyorsun?
evet canım mayalı yapiyorum, daha dogrusu ben işte olduğumdan genellikle annem yapıyordu.
benim tarifim klasik :tam buğday unu,kuru maya,z.yagi,su,yogurt.
büyüdükçe içine ceviz, üzüm,hurma özü vs katıyordum,.bazen peyniralti suyuyla yapiyordum.simdi evden calisicam cesitlendirmeyi planliyorum 🥰 yulaf ununu denemek istiyorum cok faydali diye okudum.bir de Ruşeym vazgecilmezimdi,hemen hemen her çorbasına,her gıdasına kattim kızımın.
geçen sipariş ettiğim tarifler kitabinda ilginç tarifler var.firsat bulup paylasamadim,bu hafta cok zor geciyor buralara ugrayamadim bile..

misal bir ceviz sütü tarifi okudum, mutlaka yapmalıyız bence , hem pratik hem faydali.
1 cay bardağı cevizi bir gece önceden ılık suda bekletiyoruz
sabah o suyu döküyoruz ( ben kendim icicem cok faydali)
cevizlere yeni su doldurup rondoda cektiriyoruz ,kremamsi bi kivam alıyormuş,ustune 3 cay bardagi su daha ekleyip rondoda cekiyoruz yine.
sonra tülbentle süzüyoruz.buzdolabinda 4 gun bozulmadan duruyormus.
kahvaltilarina,kreplere,pankeklere,ekmeklere katılabiliyor.cignemeye başlayana kdr ben cevizi böyle vericem.
corbaya,meyve puresine falan
 
Gelecek hafta planımız olduğu için bugün 6. Ay asilarini yaptırdık. 2 gün sorun olmaz dedi hemşire. Şimdilik bir sıkıntı yok. İnşallah olmaz. Hemşire martta gelin dedi de asi takvimine 12. Aya kadar asi görünmüyor. O zaman gelince tekrar soracağım.
Bizede 9.ay d a1 aşi var dendi cnm tekrar gorüşürsün saglik ocagiyla
 
Hay masallah bebişlerin dişi cikmis .ya benim 2 oglum erken cikardi kizimda dedim gec cikarsin daha dis yok ortada😎bakalim ne zaman cıkar
 
Hay masallah bebişlerin dişi cikmis .ya benim 2 oglum erken cikardi kizimda dedim gec cikarsin daha dis yok ortada😎bakalim ne zaman cıkar
bizimkinde de yok canım 🤗
büyük de 8 aylık çıkarmıştı, sorunsuz çıksın da gerisi önemli değil 🙄
 
Kızlar e-nabız dan aşı takvimine baktım şimdi, 6 Aydan sonra 12 aylıkken aşı var 3tane. 9 ayda yok gerçekten. Belki ölçüm için çağırırlar🤔
 
X