- 28 Şubat 2015
- 774
- 1.354
- 113
- 39
Ya valla ben hep başkalarını kinar, Avrupa'da çocuklar nasıl oto koltuğunda oturuyorsa, bizimkilerin de oturması lazım, canları söz konusu diye bidi bidi yapıp duruyordum. Bilin bakalım kimin kızı oto koltuğu nedir bilmiyor? Gurur duymuyorum ama hep kucakta. Bu oto koltugu olayını baştan sıkı tutmak lazım galiba.Evde tel.vermiyorum ama arabada kafami ütülüyor ya nasil oyaliyorsunuz oto koltugunda asla durmuyor bu sefer ben de dayanamayip veriyorum evde hic aramaz arabada izleye izleye gidiyor. cocukta hakli kucucuk seyde bagli arkada tekkısa mesafe neyse de uzun yolu dusunur oldum..
Evde tvye daha cok bakiyor cocomelon falan izliyoruz biz artikyoksa akıl sagligimi yitirebilirim
Bizimki de tv istemiyor varsa yoksa telefon ama telefondan bir şeyler izlemek değil. zaten izlemesine izin vermiyorm wifi kpalı uçuş moduna alıyorum. Alıp fotolara falan bakıyor ama yine de alması düşkün olması hoşuma gitmiyor.Evde tel.vermiyorum ama arabada kafami ütülüyor ya nasil oyaliyorsunuz oto koltugunda asla durmuyor bu sefer ben de dayanamayip veriyorum evde hic aramaz arabada izleye izleye gidiyor. cocukta hakli kucucuk seyde bagli arkada tekkısa mesafe neyse de uzun yolu dusunur oldum..
Evde tvye daha cok bakiyor cocomelon falan izliyoruz biz artikyoksa akıl sagligimi yitirebilirim
Benim oğlum da meme bağımlısı. Şimdi annemlerin yanına geldim ve bahçede koşturmaktan meme aklına hiç gelmedi ben şok. Hatta uyku saatinde uyutmak için emzireyim mi dedim istemedi. Tam acaba burdayken bıraktırmayı denesem mi diye düşünürken yazdıklarına denk geldimKızlar selamlar, ara ara takip ediyorum burayı. Emme konuşulmuş yazmadan geçemedim.
Bizimkide memeye çok düşkün bir çocuktu. Doğduğundan beri ne mama ne biberon hiç birini kabul etmedi. Hep emmeyle ilerledik. Gece uykularımız yarım saatte bir bölünüyor asla emmeden tekrar uyumaz veya saatlerce emmek isterdi. Babamız akşam 9da işten geliyor. Ailelerden uzaktayız ve pandemiden dolayı arkadaşlarla pek görüşmediğiniz için çocuğun dünyası sadece benden ibaret. Dolayısıyla gak guk meme.
3 hafta önce kayınvalidemlere kalmaya gittik kuzenleri filanda var tabi. Dolayısıyla çocuğun aklına ben gelmedim hiç emmek istemedi. Eşim dedi gecede emmesin bıraksın böylelikle. Gece olddu tabi bizimki emmek istedi ama konuşarak sadece suyla emzirmeden uyutmatı başardım. Eve döndüğümüzde başbaşa kalınca tabi yine istedi ama konuştum hep bir şekilde ikna oldu. Bir kaç gün değişiklikle biz bu işi hallettik yani. Sizlerede fikir olması açısından uzun uzun anlattım. Meme bağımlısı çocuk bıraktı. Hala inanamıyorum. Gece uykularımız hala haşat. Saat başı uyanmalar uyumamalar ama su ile geciştiriyıruz. Emme bırakınca iştahta arttı. Şimdi önümüzdeki ayda benim kuzenlerin düğünü var yine şehir dışında o zamanda emziğe veda etmeyi planlıyorum. Sizlere de fikir olsun bir değişiklikle alışkanlıklarını değiştirebiliriz.
Tabi senin kararın ama fırsat bu fırsat. Doktorumuz her geçen gün artık bilinçlendikleri için vedanın daha zor olacağını söyledi. Açıkcası benimde bırakmak aklımda yoktu. Herşey birden gelişti. Bende zorlandım birden boşluğa düştüm. Hatta meme istemiyo artık diye ağlamışlığım bile varBenim oğlum da meme bağımlısı. Şimdi annemlerin yanına geldim ve bahçede koşturmaktan meme aklına hiç gelmedi ben şok. Hatta uyku saatinde uyutmak için emzireyim mi dedim istemedi. Tam acaba burdayken bıraktırmayı denesem mi diye düşünürken yazdıklarına denk geldimAslında bıraktırmak istiyorum ama covid dönemi bağışıklığının düşmesinden korkuyorum emzirmezsem. Gözünde arpacık çıktı bağışıklık düşünce olur. Bu mevsim çocukların bağışıklığı düşer dedi doktor ben de korktum vitamine başladım. Ağustosta tatil düşünüyoruz her ne kadar güvenli tatil olsa da tatil sonrası emzirmeyi keserim o da 2 yaşa denk gelir diye düşünürken şimdi kesme fikri aklımı çeldi.
Valla bugün yatarken deneme yaptım ve sonuç emerek uyuduTabi senin kararın ama fırsat bu fırsat. Doktorumuz her geçen gün artık bilinçlendikleri için vedanın daha zor olacağını söyledi. Açıkcası benimde bırakmak aklımda yoktu. Herşey birden gelişti. Bende zorlandım birden boşluğa düştüm. Hatta meme istemiyo artık diye ağlamışlığım bile vargeceleri yeter artık emme diye uykusuzluktan gerilen ben
Ama uykular düzelmedi bizim böyle bir beklentiye girme diye söylüyorum. Sanırım sizinde utkular sorunluydu.
Karar senin
Daha küçük aylarda öyleydi ama şuan hiç ilgisi yok, ben telefonu o kadar sakınmadım açıkçası, ve kendisi sıkıldı.Kızlar sizin çocuklar da telefona düşkün mü? Geçen aya kadar telefonu eline hiç vermedim. Hiç ekran göstermedim ama elimize telefonu aldığımız anda almak için deli oluyordu. Arkadaş daha küçükken telefonu verdiği halde onun çocuğunda böyle bir telefon düşkünlüğü yok. Dedesiyle görüntülü konuşma yapmıyoruz ağlıyor almak için. Gün içinde zaten görmesin diye mecbur durumlarda gizli saklı teli elimize alıyoruz. Hal böyle olunca acaba dedim vermediğim için mi cazip oldu. Çünkü diğer arkadaşlarımın çocuklarının böyle ilgisi yok. Geçen ay 5-10 dk uçuş modu ve wifi kapalı şekilde teli eline verdim belki sıkılır diye ama yok hiç bir ilgi eksilmesi olmadı. Bugün kuzeniyle görüntülü konuşma yapıp gösterelim minikleri birbirine dedik. Kuzeni öyle oturup izliyor bizimki teli alıcam diye deli oluyorHayı alınca da direkt kapatıyor.
Canım eski nesil böyle. Sıkma canını. Onlara bizim yöntemimiz tuhaf geliyor. Onlara göre “çocuk bu anlamaz” düşüncesi bize göre “çocuk her şeyi anlar, onlarla yetişkin gibi konuş, duygularına, fikirlerine önem ver” düşüncesi mevcut.Kızlar bugün canım sıkkın. Allah başka dert vermesin tabi ama doğumgününü kutlamak için hediye alıp kayınvalideme gittik. Orada oğlumun çok hareketli olduğu, kreşe gidince çok şikayet geleceği lafı geçti, gülüştük. Sonra ben daha ona çok var, önce tuvalet eğitimi bitecek dedim. Kayınvalidem öğretmezsen nasıl öğrenecek çocuk dedi. Hazır olduğunda öğreticem dedim, çocuk hazırım mı diyecek dedi imalı bir şekilde gülerek. İki sözü de imalı ve gülmeliydi, laf sokmanın verdiği bir haz vardı yüzünde. Eşim kitaplarda yazan hazır olma işaretlerinden bahsetti. Ben çok çok üzüldüm, çocuğuma haftada üç gün o bakıyor yarım gün, ben hep dua ediyorum ona, kendi annemden ayırmıyorum, bu tuvalet eğitimi konusunda iki kez bana aynısını yaptı. Eve gelince üzüntümden sinirimden kendimi temizliğe verdim, eşime belli etmedim amasöyledim yanlış düşündüğünü, gözlerim doldu, ağlayamadım da böyle bir garip kaldım. Ben mi abartıyorum bilmiyorum ama kimse anneliğimizi sorgulamasın ya, bunu diyenler boşuna demiyormuş. İkinci çocuk fikrinden de soğudum bu sebeple, bu boş konuşmalara tekrar tekrar maruz kalmaya bünyem dayanmıyor sanırım.
Çok güzel anlatmışsın canım. Sadece o gülüşü ben tanıyorum, laf sokmanın verdiği hazdı o. Malesef annemiz gibi olmuyorlar, ne yapsak olmuyor. Sanırım ben de memleketimden uzakta olmanın verdiği buruklukla daha alıngan oluyorum böyle durumlarda, kendimi aralarında yabancı gibi hissediyorum öyle anlarda. Çocuğuma bakıyor, Allah razı olsun, başka hiçbir şey beklemiyorum ondan, yine de çocuk uyuyunca balkon yıkıyor, bazen cam siliyor, keşke öyle nadir de olsa imalı konuşmasa. Mesela kayınpederim de o an “kakasını yaparken belli ediyor, o zaman hemen al tuvalete götür dedi”, bu cümlesi çok masumaneydi, hiç art niyetli değildi, ben de gülümsedim.Canım eski nesil böyle. Sıkma canını. Onlara bizim yöntemimiz tuhaf geliyor. Onlara göre “çocuk bu anlamaz” düşüncesi bize göre “çocuk her şeyi anlar, onlarla yetişkin gibi konuş, duygularına, fikirlerine önem ver” düşüncesi mevcut.
Senin fikrin kayınvalidenin düşünce yapısına uymadığı için tuhaf gelmiş ondan gülmüş. Hani çocuk bu ne anlar diye düşündüğü için öyle olmuş.
Ben bir art niyet olduğunu düşünmedim. Fikirler ayrı o kadar
Mesela ben çok sık yapmasam da geçen gün yemek yemediği için sevdiği bir şarkıyı izleterek yemek yedirdim. Doyup doymadığını anlamak için de yemek bittikten sonra videoyu kapatıp mama ister misin diye sordum. O da istemezse ı ıh der başını sağa sola sallar ben de yemeği kaldırırım. Annem “ çocuk sorunca ne anlar doyduğunu” dedi. Bu da benzet mesela. Annem dalga geçmek için mi söyledi hayır. Tamamen farklı fikirdeydik bu konuda o kadar.
Çocuğuna bakıyor madem görme bazı şeyleri. Sonuçta ne kadar mükemmel kayınvalide olsalar da kızları gibi olmazsın. Tabiri caizse el kızısın bir yerdeÇok güzel anlatmışsın canım. Sadece o gülüşü ben tanıyorum, laf sokmanın verdiği hazdı o. Malesef annemiz gibi olmuyorlar, ne yapsak olmuyor. Sanırım ben de memleketimden uzakta olmanın verdiği buruklukla daha alıngan oluyorum böyle durumlarda, kendimi aralarında yabancı gibi hissediyorum öyle anlarda. Çocuğuma bakıyor, Allah razı olsun, başka hiçbir şey beklemiyorum ondan, yine de çocuk uyuyunca balkon yıkıyor, bazen cam siliyor, keşke öyle nadir de olsa imalı konuşmasa. Mesela kayınpederim de o an “kakasını yaparken belli ediyor, o zaman hemen al tuvalete götür dedi”, bu cümlesi çok masumaneydi, hiç art niyetli değildi, ben de gülümsedim.
Aynen öyle yapıyorum çoğunlukla, eskisi gibi kafama da takmıyorum, çocuk olunca eş ailesi ile de ilişkiler ısınıyor.Çocuğuna bakıyor madem görme bazı şeyleri. Sonuçta ne kadar mükemmel kayınvalide olsalar da kızları gibi olmazsın. Tabiri caizse el kızısın bir yerdeÇocuğuna iyi bakılıyorsa gözün arkada kalmıyorsa he de geç gerisini önemseme.
Çocuklar dışardayken akıllarına meme gelmiyor, evin içimdeyse tam tersi, gelip gelip tişörtümü ya da şortumu kaldırıyorKızlar annemin yanına bahçeye geldiğimi söylemiştim. Oğlum burada oyalanacak o kadar şey buldu ki emmek aklına gelmiyor. Tabi her türlü tehlikeye atladığı için ben peşinde koşturmaktan yorgunluk açısından pek değişiklik yok. Emzirmeyi kesemedim ama en azından azaltayım diyerek burada kalma süremi bir kaç gün daha arttırdım.
Gece uykusuna kadar 6 kez emiyorken 3 e düşürdüm. Bugün de sadece uyurken emzirerek 2 ye düşürüyorum. Gece emmesini saymıyorum tabi. Benim merak ettiğim meme uyku bağlantısını nasıl değiştircem. Uykuya ancak emerek geçiyor. Emzirmeden uyutmayı nasıp başarıyorsunuz?
Ayakta sallamaya alıştırmadığıma bazen pişman oluyorum.Çocuklar dışardayken akıllarına meme gelmiyor, evin içimdeyse tam tersi, gelip gelip tişörtümü ya da şortumu kaldırıyorBenim emzirme ve uyuma bağlantısını kesmem şöyle oldu, gece uyku aralarında emmeyi kendi bırakmıştı, sonra ben de yatağına götürmeden oturma odasında emzirdim, sonra bezini değiştirip tulumunu giydirip suyunu içirince hadi pışpışa gidiyoruz dedim, uykusu gelmiş oluyordu zaten, sonra ayağımda sallayarak uyuttum. Normalde yatakta emince ayakta sallıyordum, memede uykuya dalmıyordu yani uzun süredir.
Yalnız birkaç gecedir sabah 5’te ağlayarak kalkıyor, susmuyor, emziriyorum ve çok iştahla emiyor, sonra ayağımda sallıyorum uyuyor. Bu neden oldu bilmiyorum. Eli hep ağzında, doktor bize 20 dişi tamamlanmış demişti ama arkadakiler tam çıkamamış gördüğüm kadarıyla, belki diştendir bilmiyorum.
Bakamıyorum sayamıyorum ki, ağzı dişle dolu maşallah. Geride ucu görünen var sanırım o tam çıkmaya çalışıyor ve ağrı yapıyor.Ayakta sallamaya alıştırmadığıma bazen pişman oluyorum.
20 dil mi? Maşallah ben de bizimki hızlı diş çıkarıyor sanıyordumSon azılar kaldı ama doktor 2,5 yaştan önce çıkmaz demişti. İnşallah da dediği gibi olur.
Gece ağlayarak uyanıyorsa dişten olabilir. Diş tam çıkma aşamasında çok ağrıtıyor sanırım. Diştense bugünlerde ucu görünür bence.
Teşekkürler paylaşım için.Instagram'da severek takip ettiğim bir hesap var, memeyi şöyle bırakmışlarbana mantıklı geldi.
Öyle de böyle de kısa zaman diliminde bıraktırıldığında çocuk bir ya da bir kaç gece çok ağlıyor. İşte o ağlamalara dayanamayıp verebilirim memeyi. Arkadaşım azaltarak bıraktırdı. 2 ay sürdü ama sıkıntısız halletti. Onu denicem bakalım inşallah kolaylıkla mutlu bir şekilde bıraktırabilirizInstagram'da severek takip ettiğim bir hesap var, memeyi şöyle bırakmışlarbana mantıklı geldi.
Ya inan ben de ufaktan sinir olmaya basladim tuvalet egitimiyle ilgili sorulara. Istisnasiz her goren soruyor. Size ne diyesim geliyor. Sanki kendileri bagliyor bezini. Ve bunu esimin ailesi de kendi ailem de yapiyor. Iyi niyetlerinden belki ama her gorduklerinde sormalari beni bezdirdi. Sorduklari yetmezmis gibi hepsi de bana bebeklerini nasil hemencecik alistirdiklarini anlatiyor. Hepsi de en gec 2 yasinda ogrenmis, hatta 1 yasinda ogrettigini iddia eden var :) Ben de daha zamani var, daha hazir degil deyip gecistiriyorum ama yakinda cirlamaktan korkuyorum.Kızlar bugün canım sıkkın. Allah başka dert vermesin tabi ama doğumgününü kutlamak için hediye alıp kayınvalideme gittik. Orada oğlumun çok hareketli olduğu, kreşe gidince çok şikayet geleceği lafı geçti, gülüştük. Sonra ben daha ona çok var, önce tuvalet eğitimi bitecek dedim. Kayınvalidem öğretmezsen nasıl öğrenecek çocuk dedi. Hazır olduğunda öğreticem dedim, çocuk hazırım mı diyecek dedi imalı bir şekilde gülerek. İki sözü de imalı ve gülmeliydi, laf sokmanın verdiği bir haz vardı yüzünde. Eşim kitaplarda yazan hazır olma işaretlerinden bahsetti. Ben çok çok üzüldüm, çocuğuma haftada üç gün o bakıyor yarım gün, ben hep dua ediyorum ona, kendi annemden ayırmıyorum, bu tuvalet eğitimi konusunda iki kez bana aynısını yaptı. Eve gelince üzüntümden sinirimden kendimi temizliğe verdim, eşime belli etmedim amasöyledim yanlış düşündüğünü, gözlerim doldu, ağlayamadım da böyle bir garip kaldım. Ben mi abartıyorum bilmiyorum ama kimse anneliğimizi sorgulamasın ya, bunu diyenler boşuna demiyormuş. İkinci çocuk fikrinden de soğudum bu sebeple, bu boş konuşmalara tekrar tekrar maruz kalmaya bünyem dayanmıyor sanırım.
Ilk kestigimde masal anlatarak uyuttum. Sonra fis fis kayikciyla uyumaya basladi. Simdi fis fis (kendi deyiniyle) istiyor ama azicik soyleyip duruyorum. Kendisi uykuya daliyor sonra sessizlikle. Yalniz ilk gunden beri uzerimde uyuyor. Yani kafasini ozellikle mememe koyuyor oyle uyuyor. Sonra ya kendi iniyor ya da uyuyunca ben indiriyorum. Ilk gunler cok komikti. Ustumde tuneyerek uyuyordu. Bazen bogulma tehlikesi yasadim.Kızlar annemin yanına bahçeye geldiğimi söylemiştim. Oğlum burada oyalanacak o kadar şey buldu ki emmek aklına gelmiyor. Tabi her türlü tehlikeye atladığı için ben peşinde koşturmaktan yorgunluk açısından pek değişiklik yok. Emzirmeyi kesemedim ama en azından azaltayım diyerek burada kalma süremi bir kaç gün daha arttırdım.
Gece uykusuna kadar 6 kez emiyorken 3 e düşürdüm. Bugün de sadece uyurken emzirerek 2 ye düşürüyorum. Gece emmesini saymıyorum tabi. Benim merak ettiğim meme uyku bağlantısını nasıl değiştircem. Uykuya ancak emerek geçiyor. Emzirmeden uyutmayı nasıp başarıyorsunuz?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?