- 14 Aralık 2015
- 11.972
- 28.952
Eveeet keseyi görecek miyiz, kalp atışını duyacak mıyız derken sonunda 40 haftalık yolumuzun ortasına geldik. Hemen hemen hepimiz bebeklerimizin cinsiyetlerini de öğrendik. Sıra geldi alışveriş heyecanına
Not: bu konu altında sadece alışveriş tavsiyesi yapalım geri kalan sohbetlerimizi 2018 Kasım Anneleri konumuzda konuşalım Bebeklerimiz için aldığımız ürünlerin resimlerini de burada paylaşarak fikir alışverişinde bulunabiliriz.
Öncelikle sizlere ikinci defa anne olduğum için kendimce tavsiyeler vereceğim. Elbette bu tavsiyeler kendi tecrübelerim olduğu için bir başka bebeğe uymayabilir. Hatta belki benim bile ikinci çocuğuma uymayabilir Yine de sizlere fikir vermek açısından paylaşacağım
Temizlik ve bakım ürünleri
Bebek bezi: Öncelikle bebek bezi stoklamanın mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Aldığınız bezden memnun kalmayıp değiştirmek isteyebilirsiniz.
Ben oğlumda molfixle başladım ama şuan bezi değiştirdiler 3D teknolojisi filan diyorlar reklamlarda görmüşsünüzdür. Ben yeni halinden hiç memnun kalmadım o yüzden şuan Sleepy kullanıyoruz çok da memnunum pamuk gibi bir bez.
Kullan at alt açma bezi (bebek bakım örtüsü) : Kullan at olması çok pratik oluyor kirlenince at çöpe gitsin banyo sonrası bebeği giydirirken bu beze koyarsanız sulu kazalar için de tedbir olur. Ayrıca ilk defa anne olanlar için de bez değişmeyi beceremezseniz de ortalık batmaz.
Islak mendil: Yeni doğan ıslak havlu başta uni baby kullandık ama bu aralar komili nin yeni doğanını aldık bunun kokusu daha güzel sanki.
Pişik kremi : pişik olmadıkça çok fazla pişik kremi sürmek gözenekleri tıkadığı için doğru değilmiş. Pişik olursa da fito ve sudocrem öneririm. Mustela kullandım ama pişikleri pek gidermedi. Pudra hiç kullanmadım.
Şampuan: ben başlarda bio baby kullandım sonra bebekte konak oldu mustelanın konak şampuanını kullandık. Uni baby nin göz yaktığını düşünüyorum. Siz de aldığınız ürünleri önce kendiniz deneyin derim.
Bebe yağı: Bunu da bio baby şampuanın yanında hediye vermişlerdi ama Salih yağlanmayı hiç sevmedi o yüzden açıkçası pek de kullanamadım. Normalde bebeklere banyo sonrası bebe yağıyla masaj yapmak rahatlatır derler ama şimdi bebişler kış bebeği olacak uzun uzun masaj da yapamayız istesek de herhalde…
Tarak, tırnak makası: bunlar bebeklere özel üretilmiş olarak bebe mağazalarında satılıyor.
Bebe Küveti: bunu da katlanabilen bir model almıştım. Eviniz küçükse siz de düşünebilirsiniz. Altında tıpası var suyu boşaltmak epey kolay oluyor. Kova maşrapa zaten fark etmez herhangi bir yerden herhangi bir model alabilirsiniz.
Banyo filesi: kesinlikle gerekli. Özellikle ilk annelik tecrübesi olanlar için ben köpüklü olan modelden almıştım ama açıkçası pişman oldum çünkü ıslanan köpükler küflendi. Düz file alın derim.
Kulak temizleme çöpü: bebekler için özel üretim varmış ben hiç kullanmadım. Havluyla siliveriyordum.
Burun temizleme aspiratörü: ben başta pompa gibi olandan aldım ama hiç işe yaramadığı için otri bebe aldık ve çok memnun kaldım. Burnu tıkanan bebek hasta olur unutmayın. Ayrıca burnu tıkanan bebek ememez. O yüzden temizlemekten başka çaremiz yok. Burun damlası olarak da eczaneden bildiğimiz serum ve şırınga aldım istediğim kadar tuzlu su çözeltisini rahat rahat burnuna damlatıp sonra da aspiratörle çekiyordum.
Buhar makinesi: bunu aldım ama aslında pek kullanamadım. Çünkü gece boyu çalışınca odanın havası çok rutubetli oluyor. Onun yerine kalorifere ıslak havlu asmak daha mantıklı. Hem buhar makinesinde bakteri üreyip daha çok hasta edebilir.
Isıtıcı fan: ne kadar kalorifer çalışsa da banyo yaptırınca üstünü giydirirken illa ki odayı biraz daha ısıtmak gerekiyor.
Ateş ölçer: bunu da temassız ölçen modelden alırsanız büyük kolaylık olur çünkü kulaktan ölçen modelle ölçmek işkence
Çamaşır deterjanı: Uni baby nin sıvı deterjanını ve yumuşatıcısını almıştım. Toz olan deterjanlar tortu bırakıyor diye duydum. Bu arada başlarda bebeğin çamaşırlarını bizimkilerden ayrı yıkıyordum şimdi hepsi bir yıkanıyor
Not: Yeni doğan bebeklerin ağzında pamukçuk oluşabiliyor. Bu pamukçuklar yüzünden bebek rahat ememiyor ve yuttuğu pamukçuklar yüzünden gazı oluyor. Bunu önlemek için her emzirmeden önce göğsünüzü karbonatlı su çözeltisine batırdığınız temiz bezle silmelisiniz. Bebeğin ağzını da karbonatlı suya batırdığınız gazlı bezi parmağınıza dolayıp temizlemelisiniz. Biliyorum ağlayacak ama bu onun ilerde daha çok acı çekmesini önlemek için yapmak zorunda olduğunuz bir şey bunu yaklaşık 2 ay uygulamak gerekiyor…
Anneler için bakım önerisi:
Bebek doğmadan önce göğsünüze krem sürmeye başlarsanız emzirme döneminde oluşacak göğüs yaralarını önleyebilirsiniz. Bu krem için doğumdan 2-3 ay önce doktorunuza danışın derim. Ayrıca göğsünüz yara olursa da Garmastan krem çabucak iyileştiriyor aklınızda olsun.
Bebeğiniz doğduğunda deodorant kullanmanız onu emzirirken sorun olabilir. Ayrıca sizin kokunuza değil yabancı bir maddenin kokusuna alışmış olacaktır. Bu sebeple koltuk altınızı sık sık sabunla yıkayıp karbonat sürerseniz kötü koku oluşmayacaktır.
Lohusalık döneminde normal doğum yaptıysanız ve dikişleriniz varsa enfeksiyon kapmamak için temiz tutmaya özen göstermelisiniz. Doktorunuz zaten size söyleyecektir ama yine de yazmış olayım. Emzirirken kullanabileceğiniz antibiyotik verecekler bunu ihmal etmeyin. Enfeksiyon oluşması antibiyotikten çok daha zararlı bunu unutmayın. İkincisi her tuvalete gidişinizde gazlı beze döktüğünüz batikon ile dikişlere bakım yapmalısınız. Bu sayede enfeksiyon kapmadan kolayca iyileşebilirsiniz.
Son olarak lohusalığın yoğun kanama yaşanılan günlerinde külot gibi giyilen hasta bezi kullanmanızı öneririm. Bir kere bile pijamam veya yatağım kan olmadan o dönemi atlattım o sayede çok şükür. Sonra da gece boy pede geçiş yaparsınız zaten.
Kılık Kıyafet- Tekstil
Öncelikle kendinize önü açılan rahat emzirebileceğiniz atlet sütyen pijama kılık kıyafet almanızı tavsiye ederim.
Bebek için de kıyafet alırken abartmayın. Tamam çok kirletiyorlar ama hemen de büyüyorlar çoğu şeyi 5 kere bile giymeyecekler. Bulabiliyorsanız çevrenizdeki bebekli ailelerin küçülenlerini kullanın. Zaten tertemizlerdir 10 kere bile giyilmediği için
Ayrıca 0-1 ay ve 0-3 ay kıyafetleri çok fazla almayın. 3-6 ay alırsanız geniş de olsa giyer ama dar olsa giyemez. Özellikle çıt çıtlı badiler dar olduğu zaman bebeğin büyümesini de yavaşlatıyormuş bilginiz olsun.
Bir de bebeğin ayı ile mevsimin uyuşmasına dikkat edin. Mesela 6-9 aylık kıyafet alacaksanız yazlık tercih edin. Çorap ve eldiven bere vs. de alırsınız. Penye hırkalar yelekler de kullanışlı oluyor yün örgü yelek süveter ve hırkalara göre. Salih’e yün alerji yaptı mesela.
Alacağınız her ürünü ben bununla rahat bir şekilde bebeğin bezini değişebilir miyim diye düşünerek alın derim. Çıt çıt alttan değil de yandansa bez değişmek için komple tulumu çıkarmak gerekir mesela.
Bu arada kıyafet hediye olarak de gelecektir o yüzden bence kıyafet konusunu bebek doğduktan sonraya bırakabilirsiniz
Şunu da unutmayın, bebek giyim konusunda nasıl alışırsa öyle gider. Demek istediğim şu ki eğer bebeği kırk kat sarıp sarmalarsanız o çocuk büyüyünce de en ufak üşümede hasta olur. Aslında olması gereken bebeği kendimizden bir tık daha kalın giydirmektir. Örneğin ben kısa kollu giyiyorsam bebek uzun kollu giymeli. Ben uzun kollu giyiyorsam bebek uzun kollu ve yelek giymeli gibi. Odanın ısısını bebeğe göre ayarladıysanız kış bile olsa kat kat giydirmenize, battaniyelere sarmanıza gerek yok.
Kış bebeği olduğu için dışarı çıkarken giydirmek için astronot tulum alabilirsiniz. Yine kış bebeği oldukları için külotlu çorap da işinize yarayacaktır. Hele salih gibi ayaklarında çorap bırakmayan bir bebek olursa külotlu çoraptan başka çare yok zaten
Müslin bebek örtüsünden çok memnun kalmıştım. Pek çok işe yarıyor. Penye battaniye ve müslin örtü alın 4-5 tane. Kalın battaniye 1-2 tane olsa yeter.
Önlük: bunu sakın kullan at olanlardan almayın hiç işe yaramıyor. Komple giyilen önlüklerden alırsanız ek gıdaya geçişte blw yöntemi kullanmayı düşünüyorsanız kullanışlı olur.
Beşik alacaksanız beşik için nevresim ve beşik koruyucu alın.
Unutmayın ki yeni doğan bebek yastığa yatırılmaz. Düz zemine yatırmalısınız. Ayrıca sırt üstü ve yüz üstü de yatırılmaz. Yan yatırılmalıdır. Ben ilk 3 ay reflü yastığında yatırdım çok çok çok memnun kaldığım bir üründü kesinlikle tavsiye ederim.
Emzirme Ürünleri:
Emzirme yastığını tavsiye üzerine aldım ama işime yaramadı. Bebek çok küçüktü üstünden kayıp gidiyordu. Destekli oturma dönemine geçince emzirme yastığını bebeğe destek olarak kullanmış olduk
Emzirme önlüğü: bu da bence gerekli bir ürün.
Göğüs kalkanı ve göğüs pedi: ilk günler evin içinde sadece emzirme atleti ile gezmiştim. Dar sütyenler süt kanallarını tıkayabiliyor aklınızda olsun. Bir de göğsüm hassaslaştığı için atlet bile değse canım acıyordu o dönem göğüs kalkanı kullandım. GÖĞÜS KALKANI HAYAT KURTARIR diyeyim daha sonra göğüs pedine geçiş yaptık. 3. Ayda filan süt terbiye oluyor ve artık ped kullanmaya gerek kalmıyor.
Süt arttırıcı Humana still çayı ve bol su öneririm. Komposto da sütü arttırıyor. Ayrıca normal doğum sırasında basur problemi baş gösterdiyse tuvalete rahat çıkmanızı sağlıyor.
Süt Sağma Makinesi: çalışan anne veya değil bence herkes için gerekli bir ürün. Benim başta 2-3 gün sütüm gelmedi. Makineyle sağdığım an süt geldi demek ki bebek çekemiyormuş. Sonra da öyle bir geldi ki bebek göğsümü boşaltamadı. Makine olmasa halim ne olurdu bilmiyorum. Ayrıca evde bile olsanız şöyle bir deliksiz uykuya ihtiyaç duyduğunuzda bebeği emzirip verin babasına 2 saat sonra sağdığınız sütten versin siz bir sonraki emzirme seansına kadar öyle güzel dinlenirsiniz ki çok daha fazla sütünüz olur hem dinlenince
Ben marka olarak Kraftın hem pil hem adaptörle çalışan modelini kullandım gayet memnundum. Eğer çalışan biriyseniz ve süt sağmak için çok vaktiniz olmayacaksa o zaman aynı anda iki göğsü sağan modeli tercih edebilirsiniz. Manuel hiç kullanmadım bilgim yok ama hiç yoktan iyidir herhalde.
Biberon: ben dr.browns kolik önleyici kullanmıştım ama pek sevmedi oğlum. Daha sonra marketten aldığımız uyduruk plastik biberonu bile daha çok sevdi
Emzik: ilk 4 ay emziği ağzına verince öğürüyor hatta kusuyordu. Sonra ben işe başlayınca mecbur kaldı emziği emdi ama sadece 4 ay kullandık dişler çıkınca emmek yerine emziği ısırmayı tercih etti. Nuk kauçuk olanı kullanmıştık.
Bebek Taşıma ürünleri:
Eğer kendi aracınız varsa travel sistem bebek arabası tavsiye ederim. Bebek uyurken hiç uyandırmadan direkt arabadan alıp eve götürebilirsiniz o sayede. 1 yaşından sonra oto koltuğu da almak gerekecek gerçi yine de. Oto koltuğu/ Ana kucağı aparatını evde de kullanabilirsiniz hatta bebek uyumazsa bebek arabasını komple evde kullanabilirsiniz atıyorum evde kimse yok ve çok tuvaletiniz geldi ne yapacaksınız? Koyun bebeği arabasına beraber banyoya gidin atıyorum yemek yapacaksınız ama bebeği uyutmanız da lazım koyun arabasına bir elinizle arabayı ileri geri sürün diğer elinizle yemek yapın.
Eğer kendi aracınız yoksa ve bebek arabasıyla otobüse minibüse binmeniz gerekecekse çok hafif ve tek elle açılıp kapanan bir model seçin. Kendi aracınız varsa da bebek arabasının katlanınca bagaja sığmasına dikkat edin.
Bir de bebek aramasının kılıflarının yıkanabilir olmasına dikkat edin. Maalesef onun içinde de kusacaklar
Baston bebek arabasını da ilerleyen zamanlarda düşünebilirsiniz. Bazı bebekler kendi yürümek istiyor o yüzden bebeğin durumuna göre karar verirsiniz.
Kanguru: kraftın bir modelini almıştım 3 kere anca kullandık hiç beğenmedim. 10 kilo çocuk oluyor sana 1000 kilo
Sling: kangurudan çok daha kullanışlı. Evin içinde bile kullanabilirsiniz. Kesinlikle alın. Özellikle ikinci bebeğini bekleyenlere şart bence
Port bebe: almadım gerek olduğunu da düşünmüyorum.
Ev tipi ana kucağı: özellikle ikinci bebek için gerekli olabilir. Büyükle ilgilenirken küçüğü oraya koyarız. Özellikle titreşimli veya kendi kendine sallanan modellerin işe yarayacağını düşünüyorum.
Hastane Çantası
Hastane çantanız en geç 32. hafta hazır olsun. Bebeğin ve sizin ilk giyeceğiniz kıyafetleri ayrı ayrı paketleyin. Ben kilitli poşetlere koyup üzerlerine etiket yapmıştım. ( Salihin ilk kıyafeti, lohusa takımı 1, yedek şeklinde)
Ben doğumhanedeyken eşim direkt hemşirelere vermişti, aramakla uğraşmadı yani.
Hastane çantanıza kendiniz için çorap koyun, doğum sonrası çok üşüyor insan… ayrıca hastanede battaniye vermiyorlarsa kendiniz için battaniye yorgan filan alın.
Not: Ayaklarınız şişmişse çorabın lastiklerini kesmeyi unutmayın.
Gözünüz korkmasın aman haa hepsini bir anda anlatınca çokmuş gibi geliyor ama bebeğinizi kucağınıza alınca en fazla 1 haftada siz de profesör olacaksınız bana güvenin
Not: Zaman buldukça ve aklıma başka şeyler geldikçe ilk sayfayı düzenlemeyi düşünüyorum.
Not: bu konu altında sadece alışveriş tavsiyesi yapalım geri kalan sohbetlerimizi 2018 Kasım Anneleri konumuzda konuşalım
Öncelikle sizlere ikinci defa anne olduğum için kendimce tavsiyeler vereceğim. Elbette bu tavsiyeler kendi tecrübelerim olduğu için bir başka bebeğe uymayabilir. Hatta belki benim bile ikinci çocuğuma uymayabilir
Temizlik ve bakım ürünleri
Bebek bezi: Öncelikle bebek bezi stoklamanın mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Aldığınız bezden memnun kalmayıp değiştirmek isteyebilirsiniz.
Ben oğlumda molfixle başladım ama şuan bezi değiştirdiler 3D teknolojisi filan diyorlar reklamlarda görmüşsünüzdür. Ben yeni halinden hiç memnun kalmadım o yüzden şuan Sleepy kullanıyoruz çok da memnunum pamuk gibi bir bez.
Kullan at alt açma bezi (bebek bakım örtüsü) : Kullan at olması çok pratik oluyor kirlenince at çöpe gitsin banyo sonrası bebeği giydirirken bu beze koyarsanız sulu kazalar için de tedbir olur. Ayrıca ilk defa anne olanlar için de bez değişmeyi beceremezseniz de ortalık batmaz.
Islak mendil: Yeni doğan ıslak havlu başta uni baby kullandık ama bu aralar komili nin yeni doğanını aldık bunun kokusu daha güzel sanki.
Pişik kremi : pişik olmadıkça çok fazla pişik kremi sürmek gözenekleri tıkadığı için doğru değilmiş. Pişik olursa da fito ve sudocrem öneririm. Mustela kullandım ama pişikleri pek gidermedi. Pudra hiç kullanmadım.
Şampuan: ben başlarda bio baby kullandım sonra bebekte konak oldu mustelanın konak şampuanını kullandık. Uni baby nin göz yaktığını düşünüyorum. Siz de aldığınız ürünleri önce kendiniz deneyin derim.
Bebe yağı: Bunu da bio baby şampuanın yanında hediye vermişlerdi ama Salih yağlanmayı hiç sevmedi o yüzden açıkçası pek de kullanamadım. Normalde bebeklere banyo sonrası bebe yağıyla masaj yapmak rahatlatır derler ama şimdi bebişler kış bebeği olacak uzun uzun masaj da yapamayız istesek de herhalde…
Tarak, tırnak makası: bunlar bebeklere özel üretilmiş olarak bebe mağazalarında satılıyor.
Bebe Küveti: bunu da katlanabilen bir model almıştım. Eviniz küçükse siz de düşünebilirsiniz. Altında tıpası var suyu boşaltmak epey kolay oluyor. Kova maşrapa zaten fark etmez herhangi bir yerden herhangi bir model alabilirsiniz.
Banyo filesi: kesinlikle gerekli. Özellikle ilk annelik tecrübesi olanlar için ben köpüklü olan modelden almıştım ama açıkçası pişman oldum çünkü ıslanan köpükler küflendi. Düz file alın derim.
Kulak temizleme çöpü: bebekler için özel üretim varmış ben hiç kullanmadım. Havluyla siliveriyordum.
Burun temizleme aspiratörü: ben başta pompa gibi olandan aldım ama hiç işe yaramadığı için otri bebe aldık ve çok memnun kaldım. Burnu tıkanan bebek hasta olur unutmayın. Ayrıca burnu tıkanan bebek ememez. O yüzden temizlemekten başka çaremiz yok. Burun damlası olarak da eczaneden bildiğimiz serum ve şırınga aldım istediğim kadar tuzlu su çözeltisini rahat rahat burnuna damlatıp sonra da aspiratörle çekiyordum.
Buhar makinesi: bunu aldım ama aslında pek kullanamadım. Çünkü gece boyu çalışınca odanın havası çok rutubetli oluyor. Onun yerine kalorifere ıslak havlu asmak daha mantıklı. Hem buhar makinesinde bakteri üreyip daha çok hasta edebilir.
Isıtıcı fan: ne kadar kalorifer çalışsa da banyo yaptırınca üstünü giydirirken illa ki odayı biraz daha ısıtmak gerekiyor.
Ateş ölçer: bunu da temassız ölçen modelden alırsanız büyük kolaylık olur çünkü kulaktan ölçen modelle ölçmek işkence
Çamaşır deterjanı: Uni baby nin sıvı deterjanını ve yumuşatıcısını almıştım. Toz olan deterjanlar tortu bırakıyor diye duydum. Bu arada başlarda bebeğin çamaşırlarını bizimkilerden ayrı yıkıyordum şimdi hepsi bir yıkanıyor
Not: Yeni doğan bebeklerin ağzında pamukçuk oluşabiliyor. Bu pamukçuklar yüzünden bebek rahat ememiyor ve yuttuğu pamukçuklar yüzünden gazı oluyor. Bunu önlemek için her emzirmeden önce göğsünüzü karbonatlı su çözeltisine batırdığınız temiz bezle silmelisiniz. Bebeğin ağzını da karbonatlı suya batırdığınız gazlı bezi parmağınıza dolayıp temizlemelisiniz. Biliyorum ağlayacak ama bu onun ilerde daha çok acı çekmesini önlemek için yapmak zorunda olduğunuz bir şey
Anneler için bakım önerisi:
Bebek doğmadan önce göğsünüze krem sürmeye başlarsanız emzirme döneminde oluşacak göğüs yaralarını önleyebilirsiniz. Bu krem için doğumdan 2-3 ay önce doktorunuza danışın derim. Ayrıca göğsünüz yara olursa da Garmastan krem çabucak iyileştiriyor aklınızda olsun.
Bebeğiniz doğduğunda deodorant kullanmanız onu emzirirken sorun olabilir. Ayrıca sizin kokunuza değil yabancı bir maddenin kokusuna alışmış olacaktır. Bu sebeple koltuk altınızı sık sık sabunla yıkayıp karbonat sürerseniz kötü koku oluşmayacaktır.
Lohusalık döneminde normal doğum yaptıysanız ve dikişleriniz varsa enfeksiyon kapmamak için temiz tutmaya özen göstermelisiniz. Doktorunuz zaten size söyleyecektir ama yine de yazmış olayım. Emzirirken kullanabileceğiniz antibiyotik verecekler bunu ihmal etmeyin. Enfeksiyon oluşması antibiyotikten çok daha zararlı bunu unutmayın. İkincisi her tuvalete gidişinizde gazlı beze döktüğünüz batikon ile dikişlere bakım yapmalısınız. Bu sayede enfeksiyon kapmadan kolayca iyileşebilirsiniz.
Son olarak lohusalığın yoğun kanama yaşanılan günlerinde külot gibi giyilen hasta bezi kullanmanızı öneririm. Bir kere bile pijamam veya yatağım kan olmadan o dönemi atlattım o sayede çok şükür. Sonra da gece boy pede geçiş yaparsınız zaten.
Kılık Kıyafet- Tekstil
Öncelikle kendinize önü açılan rahat emzirebileceğiniz atlet sütyen pijama kılık kıyafet almanızı tavsiye ederim.
Bebek için de kıyafet alırken abartmayın. Tamam çok kirletiyorlar ama hemen de büyüyorlar çoğu şeyi 5 kere bile giymeyecekler. Bulabiliyorsanız çevrenizdeki bebekli ailelerin küçülenlerini kullanın. Zaten tertemizlerdir 10 kere bile giyilmediği için
Ayrıca 0-1 ay ve 0-3 ay kıyafetleri çok fazla almayın. 3-6 ay alırsanız geniş de olsa giyer ama dar olsa giyemez. Özellikle çıt çıtlı badiler dar olduğu zaman bebeğin büyümesini de yavaşlatıyormuş bilginiz olsun.
Bir de bebeğin ayı ile mevsimin uyuşmasına dikkat edin. Mesela 6-9 aylık kıyafet alacaksanız yazlık tercih edin. Çorap ve eldiven bere vs. de alırsınız. Penye hırkalar yelekler de kullanışlı oluyor yün örgü yelek süveter ve hırkalara göre. Salih’e yün alerji yaptı mesela.
Alacağınız her ürünü ben bununla rahat bir şekilde bebeğin bezini değişebilir miyim diye düşünerek alın derim. Çıt çıt alttan değil de yandansa bez değişmek için komple tulumu çıkarmak gerekir mesela.
Bu arada kıyafet hediye olarak de gelecektir o yüzden bence kıyafet konusunu bebek doğduktan sonraya bırakabilirsiniz
Şunu da unutmayın, bebek giyim konusunda nasıl alışırsa öyle gider. Demek istediğim şu ki eğer bebeği kırk kat sarıp sarmalarsanız o çocuk büyüyünce de en ufak üşümede hasta olur. Aslında olması gereken bebeği kendimizden bir tık daha kalın giydirmektir. Örneğin ben kısa kollu giyiyorsam bebek uzun kollu giymeli. Ben uzun kollu giyiyorsam bebek uzun kollu ve yelek giymeli gibi. Odanın ısısını bebeğe göre ayarladıysanız kış bile olsa kat kat giydirmenize, battaniyelere sarmanıza gerek yok.
Kış bebeği olduğu için dışarı çıkarken giydirmek için astronot tulum alabilirsiniz. Yine kış bebeği oldukları için külotlu çorap da işinize yarayacaktır. Hele salih gibi ayaklarında çorap bırakmayan bir bebek olursa külotlu çoraptan başka çare yok zaten
Müslin bebek örtüsünden çok memnun kalmıştım. Pek çok işe yarıyor. Penye battaniye ve müslin örtü alın 4-5 tane. Kalın battaniye 1-2 tane olsa yeter.
Önlük: bunu sakın kullan at olanlardan almayın hiç işe yaramıyor. Komple giyilen önlüklerden alırsanız ek gıdaya geçişte blw yöntemi kullanmayı düşünüyorsanız kullanışlı olur.
Beşik alacaksanız beşik için nevresim ve beşik koruyucu alın.
Unutmayın ki yeni doğan bebek yastığa yatırılmaz. Düz zemine yatırmalısınız. Ayrıca sırt üstü ve yüz üstü de yatırılmaz. Yan yatırılmalıdır. Ben ilk 3 ay reflü yastığında yatırdım çok çok çok memnun kaldığım bir üründü kesinlikle tavsiye ederim.
Emzirme Ürünleri:
Emzirme yastığını tavsiye üzerine aldım ama işime yaramadı. Bebek çok küçüktü üstünden kayıp gidiyordu. Destekli oturma dönemine geçince emzirme yastığını bebeğe destek olarak kullanmış olduk
Emzirme önlüğü: bu da bence gerekli bir ürün.
Göğüs kalkanı ve göğüs pedi: ilk günler evin içinde sadece emzirme atleti ile gezmiştim. Dar sütyenler süt kanallarını tıkayabiliyor aklınızda olsun. Bir de göğsüm hassaslaştığı için atlet bile değse canım acıyordu o dönem göğüs kalkanı kullandım. GÖĞÜS KALKANI HAYAT KURTARIR diyeyim
Süt arttırıcı Humana still çayı ve bol su öneririm. Komposto da sütü arttırıyor. Ayrıca normal doğum sırasında basur problemi baş gösterdiyse tuvalete rahat çıkmanızı sağlıyor.
Süt Sağma Makinesi: çalışan anne veya değil bence herkes için gerekli bir ürün. Benim başta 2-3 gün sütüm gelmedi. Makineyle sağdığım an süt geldi demek ki bebek çekemiyormuş. Sonra da öyle bir geldi ki bebek göğsümü boşaltamadı. Makine olmasa halim ne olurdu bilmiyorum. Ayrıca evde bile olsanız şöyle bir deliksiz uykuya ihtiyaç duyduğunuzda bebeği emzirip verin babasına 2 saat sonra sağdığınız sütten versin siz bir sonraki emzirme seansına kadar öyle güzel dinlenirsiniz ki çok daha fazla sütünüz olur hem dinlenince
Ben marka olarak Kraftın hem pil hem adaptörle çalışan modelini kullandım gayet memnundum. Eğer çalışan biriyseniz ve süt sağmak için çok vaktiniz olmayacaksa o zaman aynı anda iki göğsü sağan modeli tercih edebilirsiniz. Manuel hiç kullanmadım bilgim yok ama hiç yoktan iyidir herhalde.
Biberon: ben dr.browns kolik önleyici kullanmıştım ama pek sevmedi oğlum. Daha sonra marketten aldığımız uyduruk plastik biberonu bile daha çok sevdi
Emzik: ilk 4 ay emziği ağzına verince öğürüyor hatta kusuyordu. Sonra ben işe başlayınca mecbur kaldı emziği emdi ama sadece 4 ay kullandık dişler çıkınca emmek yerine emziği ısırmayı tercih etti. Nuk kauçuk olanı kullanmıştık.
Bebek Taşıma ürünleri:
Eğer kendi aracınız varsa travel sistem bebek arabası tavsiye ederim. Bebek uyurken hiç uyandırmadan direkt arabadan alıp eve götürebilirsiniz o sayede. 1 yaşından sonra oto koltuğu da almak gerekecek gerçi yine de. Oto koltuğu/ Ana kucağı aparatını evde de kullanabilirsiniz hatta bebek uyumazsa bebek arabasını komple evde kullanabilirsiniz
Eğer kendi aracınız yoksa ve bebek arabasıyla otobüse minibüse binmeniz gerekecekse çok hafif ve tek elle açılıp kapanan bir model seçin. Kendi aracınız varsa da bebek arabasının katlanınca bagaja sığmasına dikkat edin.
Bir de bebek aramasının kılıflarının yıkanabilir olmasına dikkat edin. Maalesef onun içinde de kusacaklar
Baston bebek arabasını da ilerleyen zamanlarda düşünebilirsiniz. Bazı bebekler kendi yürümek istiyor o yüzden bebeğin durumuna göre karar verirsiniz.
Kanguru: kraftın bir modelini almıştım 3 kere anca kullandık hiç beğenmedim. 10 kilo çocuk oluyor sana 1000 kilo
Sling: kangurudan çok daha kullanışlı. Evin içinde bile kullanabilirsiniz. Kesinlikle alın. Özellikle ikinci bebeğini bekleyenlere şart bence
Port bebe: almadım gerek olduğunu da düşünmüyorum.
Ev tipi ana kucağı: özellikle ikinci bebek için gerekli olabilir. Büyükle ilgilenirken küçüğü oraya koyarız. Özellikle titreşimli veya kendi kendine sallanan modellerin işe yarayacağını düşünüyorum.
Hastane Çantası
Hastane çantanız en geç 32. hafta hazır olsun. Bebeğin ve sizin ilk giyeceğiniz kıyafetleri ayrı ayrı paketleyin. Ben kilitli poşetlere koyup üzerlerine etiket yapmıştım. ( Salihin ilk kıyafeti, lohusa takımı 1, yedek şeklinde)
Ben doğumhanedeyken eşim direkt hemşirelere vermişti, aramakla uğraşmadı yani.
Hastane çantanıza kendiniz için çorap koyun, doğum sonrası çok üşüyor insan… ayrıca hastanede battaniye vermiyorlarsa kendiniz için battaniye yorgan filan alın.
Not: Ayaklarınız şişmişse çorabın lastiklerini kesmeyi unutmayın.
Gözünüz korkmasın aman haa
Not: Zaman buldukça ve aklıma başka şeyler geldikçe ilk sayfayı düzenlemeyi düşünüyorum.
Son düzenleme: