• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2011 Şubat Anneleri

ben sonucumu akşam eşimden alacağım cinisyet nasıl tahmin ediliyormuş onu bilmiyorum zaten kesin bir sonuçta vermiyormuş ama yinede denemekten zarar çıkmaz :)

bende bugün aldım ikili test sonucunu daha doğrusu eşim aldı doktoruma gösterdi bir problem yok demiş ama benim doktorum 3lütarama testinide yapma tarftarı 2liyi ister yaptır ister yaptırma ama ben kesinlikle 3 lüyü yapıyorum demişti eğer ikilde bir problem olsa zaten direk amniyo senteze gönderiyorlarmış problem yokmuş şükürler olsun bende yptıracağım ayın sonunda 3lüyü 16. haftam doluyor ay sonunda :Saruboceq:

Gözünaydın canım,inş.3'lü test sonuçlarında güzel çıkar.Cinsiyet için ay sonunda mı gideceksin.

kızlar ben şimdi dr dan geldim ikili test gayet güzel sorun yok dedi birde bana erkek olcak diyodu şimdi ise pipiyi göremiyyoruz daha dedi yoksa kızmı anlamadım yaaaaa bide fb-hcg 40.2 1.08 düzeltilmiş mom papp-a 5 2.38 düzeltilmiş mom yazıyorr cinsiyeti nasıl tahmin ediyoduk şekerler

Gözünaydın canım.Sonuçlar güzel çıkmış çok sevindim.
40.2'yi baz alıyorsun galiba canım yalnış hatırlamıyorsam ama bu değerlere göre zaten bebiş erkek oluyor :)) Ama senin yaramaz kendini göstermek istememiş demek ki bu sefer annesi

bende bugün aldım ikili test sonucunu daha doğrusu eşim aldı doktoruma gösterdi bir problem yok demiş ama benim doktorum 3lütarama testinide yapma tarftarı 2liyi ister yaptır ister yaptırma ama ben kesinlikle 3 lüyü yapıyorum demişti eğer ikilde bir problem olsa zaten direk amniyo senteze gönderiyorlarmış problem yokmuş şükürler olsun bende yptıracağım ayın sonunda 3lüyü 16. haftam doluyor ay sonunda :Saruboceq:

kıız senle günümüz aynı senin sat ın neydi

Gözünaydın canım. Ben de yaptırma taraftarıyım. Bence herkes de yaptırmalı.

kızlar ben şimdi dr dan geldim ikili test gayet güzel sorun yok dedi birde bana erkek olcak diyodu şimdi ise pipiyi göremiyyoruz daha dedi yoksa kızmı anlamadım yaaaaa bide fb-hcg 40.2 1.08 düzeltilmiş mom papp-a 5 2.38 düzeltilmiş mom yazıyorr cinsiyeti nasıl tahmin ediyoduk şekerler

Senin de gözünaydın :) 50 altı erkek, üstü kızmış. Ben de dün ögrendim. :)

benim 96,83 çıktı kız yorumunu yaptık dr dün erkek dedi

bide ben 10 güne bir ultrasondayım zararı olurmu diye sordum dr :olmaz bende çocuğuma haftada bakıyodum şimdi hiperaktif gibi sol elini daha çok kullanıyor dedi

hım dedmek erkek anlamına geliyoor eşimde ben kız olcak diyodum diyo valla bayram öncesine tekrar gidicez ozaman öğrencez demekki

bu arada tecrübeli hamişler bana dediki çikolata ye gösterir hakkatende yedim bebek kıpır kıpır oldu ultrasonda

Manikk dr.sana 2'li test için ne dedi bana bahsediyim ama karar senin dedi.Bence 3'lü test içinde bize öyle yapar gibime geliyor,kararı sana bırakıyor illa yaptırmalısın demiyor

evet banada aynı şeyleri söyledi ben bu sefer yaptırmak istemiyorum ama siz gerkli görüyorsanız ayptırırım diyeceğim bakalım ne diyecek

selamm kızlarr doktordan geldim bendee bebeğim %100 erkekmiş :teytey:

gözün aydın.. Allah analı babalı büyüyüp hayırlı bir evlat olduğu günleri görmeyide nasibetsin...

bide ben 10 güne bir ultrasondayım zararı olurmu diye sordum dr :olmaz bende çocuğuma haftada bakıyodum şimdi hiperaktif gibi sol elini daha çok kullanıyor dedi

kız şimdiki çocukların çoğunun hiperaktif olmasını ultrasound ışıklarına bağlıyolar.. kesin bir sonuç olmamakla birlikte ışıkla harekete geçiyolar... çok fazla girme ultrasounda yazık bebeğine...

ULTRASONOGRAFİ (USG – US)

Ultrason, insan kulağının işitemeyeceği kadar yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanarak yapılan bir tanı yöntemidir. Ultrasonografide görüntüleme puls-eko prensibine dayanır. İnceleme sırasında transüder ( Prob) dediğimiz aletler kullanılır . Hasta sırtüstü yatar. Cilt üzerine jel sürülür. "Prob" adı verilen cihaz ile karın içindeki organlar cilt üzerinden incelenir Cihazdan gönderilen ses dalgalarının dokuda yayılımı sırasında sesin bir bölümü farklı yapıdaki dokuların yüzeyinden yansıyarak transüdere geri yansır. Bu nedenle farklı yansımaların olduğu yapılar, farklı görüntüler verirler. Normal yapılar içindeki bir solit kitle ya da kist, ses demetlerini farklı şekillerde yansıttığı için farklı yapıda gözlenir ve tanı konulur. Ultrasonografide X ışını kullanılmadığından hamilelikte güvenle kullanılmaktadır.

Ultrasonografi batın (Karaciğer, safra kesesi, pankreas, dalak, böbrekler, mesane, yumurtalıklar ve rahim gibi karın içi organların ) , gebelik, tiroid, boyun, meme, testis, bebeklerde kranial ve kalça, yumuşak doku, prostat, omuz vb. organ ve bölgelerin görüntülenmesinde kullanılır.

Karın içindeki organların ultrasonografisi için hastanın aç olması önerilir. Ayrıca alt batın organlarından mesane, yumurtalıklar ve rahmin incelenmesi için idrar sıkışıklığı olmalıdır. Bugüne kadar gebelikte ve diğer ultrasonografi incelemelerinde gösterilebilen bir yan etkisi yoktur.
İşlem sırasında elde edilen printer görüntülerinin tanıda çok fazla bir katkısı yoktur.
Renkli doopler ultrasonografi ile atardamar ( arter ) ve toplardamar ( ven ) ile ilgili patolojiler inceleniyor. Gebelik doppleri ile fetal gelişme gerilikleri, penil doppler ile impotans, infertilite, skrotal (testis) ve testis tümörleri , enfeksiyonları ve torsiyon gibi acil durumlar değerlendiriliyor.

GEBELİKTE ULTRASON

Ultrason gebeliğin değerlendirilmesinde temel inceleme yöntemidir. Ultrasonografi gebelikte güvenle kullanılan risksiz bir yöntemdir Ultrasonun yaygınlaşması kullanım kolaylığına, hasta için rahat bir yöntem olmasına ve pahalı bir yöntem olmamasına bağlıdır.

İngiltere ve Batı Avrupa’da ilki 18. haftada , ikincisi 33. haftada olmak üzere gebelerde rutin olarak uygulanmaktadır.ABD’de ise daha farklı bir protokol uygulanmaktadır.

Standart bir gebelik ultrasonunda şu özellikler değerlendirilmektedir:
1.Gebelik yaşının tayini
2.Bebeğin pozisyonu
3.Amnion sıvısının miktarı
4.Plasentanın yeri ve yapısı
5.Kalp hareketleri
6.Tek yada çoğul gebelik olup olmadığı
7.Büyümenin değerlendirilmesi
8.Bebeğin anatomisinin gözden geçirilmesi
9.Rahimde myom varlığı ve yumurtalıklarda kitle araştırılması

Başın enine çapı ( BPD ), baş çevresi ( HC ) ,Karın çevresi ( AC ) uzun kemik özellikler uyluk kemiği boylarının ( FL) ölçümü ile gebelik yaş tayini yapılmaktadır. Elde edilen ölçümler gebenin son adet tarihi ile karşılaştırılarak bebeğin büyümesi değerlendirilmektedir.Eğer ölçümler son adet tarihine göre iki haftadan daha küçük ise bebekte gelişme geriliğinden söz edilmektedir.Gebeliğin ultrasonografik tanısı gebelik kesesinin görülmesiyle konur.Gebelik kesesi en erken transvaginal dördüncü haftada ,transabdominal beşinci haftada görülür.Gebelik ultrasonografik alarak en iyi şekilde birincisi 16-20, ikincisi 34. haftada yapılan iki inceleme ile değerlendirilir.İnceleme belirli bir sıraya göre yapılır.

Amnion sıvı miktarının azalması yada artması özellikle bebeğe ait organ anomalilerine eşlik etmesinden dolayı önemlidir. Çoğul gebelikler bütün doğumların %1-2’si oranında görülür. Gebelik ve doğum sonrası ölüm oranı %10-14 arası değişmekte ve bu oran tek gebeliklerdeki oranın 5-10 katıdır. İkiz gebeliklerin düşük doğum ağırlıklı bebeklerin %16’sını oluşturduğu bilinmektedir. Ultrason ikiz gebeliklerin tanısında olduğu kadar sonuçta oluşabilecek komplikasyonların belirlenmesinde de önemli bir rol oynar ve zamanı hakkında geçerli bilgiler verir.

Bebeğin kalp hareketlerinin var olması bebeğin canlı olduğunun bir göstergesi olmasının yanında dakikadaki atım hızının normalden fazla ya da düşük olması bazı problemlerin bir göstergesi olması yönünden önemlidir. Ultrasonografi ile bebeğin ve plesentanın pozisyonu , bebek hareketleri rahatlıkla ve doğru olarak saptanabilmektedir. Bebeğin ve plesantanın pozisyonu doğum şeklinin saptanmasında önemlidir. Plesentanın doğum yoluna yerleşmesi normal doğumu engelleyeceği için doğum öncesi yerinin bilinmesi faydalı olacaktır. Ayrıca plasentanın büyüklüğü, gebelik haftası ile uyumlu olup olmaması gebeliğin gidişatının birer göstergesidir.Gebelikte ultrasonun önemli faydalarından biri bebekteki organ anomalilerin saptanmasıdır.Organ anomalileri 12-14. haftadan itibaren saptanabilir.Bununla birlikte organ anomalisi araştırmak için yapılacak incelemenin en uygun zamanı 20. haftadır. Organ anomalilerin ultrason ile saptanması, incelemeyi yapan kişinin deneyimi,kullanılan ultrason cihazının kalitesi ile yakından ilişkilidir.Deneyim ve ultarason cihazlarının kalitesinin yükselmesi ile saptanabilir organ anomalisi oranını arttırmaktadır.Organ anomalisinin erken saptanması gerektiğinde gebeliğin sona erdirilmesi açısından önemlidir.Bazı organ anomalileri normal doğuma izin vermemektedir.Bunun önceden bilinmesi ultrason ile mümkündür.Bir çok organ anomalisi ultrasonla tespit edilebilirse de en deneyimli ellerde ve en iyi cihazlarda dahi her anomalinin saptanmasının mümkün olmadığı bilinmektedir.

Annenin yumurtalıklarında ve rahminde gebelik sırası ortaya çıkabilecek veya daha önceden var olan kitlelerin saptanmasında ultrason güvenilir bir yöntemdir

Ultrasonun diğer bir avantajı bebeğin cinsiyetinin saptanmasıdır. Gebeliğin 12.haftasına kadar bebeğin cinsiyetinin ultrasonografi ile saptanması mümkün olmamaktadır.. 12. haftadan sonra gebelik yaşı ilerledikçe ,cinsiyetin saptanması kolaylaşmaktadır Amnion sıvısının miktarının az olması , bebeğin uygun olmayan pozisyonu , bazen böbrek kordonu cinsiyetin saptanmasını zorlaştırmakta yada yanılgılara sebep olabilmektedir.

Gebelerde %2-3 oranında safra taşı görülmesi ve rahimin idrar yollarına basışı sebebiyle , idrar yollarında genişlemeye sebep olmasından dolayı, gebelerin ultrason incelemeleri annenin safra kesesinin ve böbreklerin incelenmesi ile tamamlanır.

kızlaarr benim test sonucum elimde, çok şükür herşey yolunda,sonuçlar güzel,free bhcg:41,7 papp-a:5,6 kızmı oluyor erkek mi???

Back