• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

***** 2011 Mart Hamileleri *****

Hamilelikte Alınan Besinlerin Değerleri
Hamileliğin kadınların iki kişilik yemeleri gereken bir dönem olduğuna inanılmıştır. Bu eski inanışın yanlış olduğu birçok kez kanıtlanmış olsa da bu kırsal kesim masalına hala inananlar bulunmaktadır. Elde edilen bilimsel kanıtlar, arttırılması istenen şeyin yiyeceğin miktarı değil, yiyeceğin içinde bulunan besin maddelerinin kalitesi olduğunu göstermiştir.

Uzmanların genel önerisi hamilelik sırasında normalde olduğundan daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacağınız, ama bunun hiçbir zaman normalin iki katı olmayacağı yönündedir. Bu durum, hamileliğin üçüncü trimesterinde normal enerji alımında yaklaşık %14 düzeyinde bir artış demektir.

Hamilelik sırasında, bir annenin metabolizma hızı artar ve vücudu diyetteki besin maddelerinden çok daha etkili şekilde yararlanmaya başlar. Çoğu hamile kadının aktivitesi yavaşladığından kullanılmayan enerji fazlası, yükselen metabolizma hızında tüketilme eğilimi gösterir.

Her İstediğimi Neden Yiyemiyorum?
Yaktığınız kaloriden daha fazla kaloriye sahip yiyecekleri tüketiyorsanız, bunlar vücudunuzda yağ olarak depolanır. Hamilelikleri sırasında çok fazla kilo alan kadınlarda doğumlar daha güç olur ve Sezaryen doğum oranı artar. Hamilelik sırasında kilo artışı önerilen 10-14 kilogramın üzerinde kilo alan kadınlarda pre-eklempsi, PIH (Hamilelik Uyarımlı Hipertansiyon) ve Hamilelik Diyabeti daha yaygın olarak görülür.

Hamilelik diyabetinin gelişmesi yaşamın daha ileriki dönemlerinde Tip 2 diyabetin gelişme riskini arttırır. Kadınların çoğunluğunda, hamilelik sırasında fazla kilo artışı uzun dönemli kilo problemlerine aracılık eder. Aksi durumda, hamilelik sırasında alınan enerji miktarının sınırlı tutulmasının doğumu kolaylaştıracağı veya daha ağrısız bir doğum sağlayacağı inanışı tamamen yanlıştır. Hamilelik yaşı olarak küçük veya eksik kilolu doğan bebekler zihinsel, gelişimsel ve fiziksel her türlü problemle boğuşur. Hamilelik sırasında yeterli kilo almayan annelerin çocuklarında da yetişkinler gibi, kalp hastalığı ve diyabet riski artar.

Yağlardan Korkmayın
Dokosaheksanoik Asit (DHA) ve Arakidonik Asit (AA) genel hamilelik beslenmesine eklenmesi gereken iki çok önemli yağdır. Bu yağ asitleri bebeğinizin görüşü ve beyninin gelişimi açısından yaşamsal öneme sahiptir. Sağlıklı beslenmenin en iyi yolu sardalya, somon ve uskumru gibi yağlı balıklar yemektir. Balık yiyemiyorsanız, kaliteli bir takviye almayı düşünün. Ama önce doktorunuza danışın.

Hamilelikte Alınması Gereken Vitaminler
Daha fazla demir, özellikle hayvansal kaynaklardan daha fazla HEM-demir. Yeşil yapraklı bitkilerden alınan NON-HEM demir vücut tarafından iyi emilmez ve aynı esinsel yararı sağlamak için bu bitkilerden daha fazla yenilmesi gerekir. Diyetinizdeki hem demirin belirli bir yüzdesi vücudunuzun yiyeceklerden NON-HEM demiri absorbe etmekte daha etkili olmasına yardımcı olur.
A vitamini, ama yalnızca küçük miktarlarda. Çok fazla A vitamini vücutta toksik etki gösterir ve ölümcül olabilir. A vitamini karaciğerde çok fazla miktarda bulunduğundan bazı uzmanlar hamilelik sırasında karaciğer yenilmesi konusunda uyarıda bulunmaktadırlar. Sarı ve turuncu renkli sebze ve meyveler de yüksek oranda A Vitamini içerirler. Dolayısıyla, diyetinize havuç, bal kabağı ve kabak ekleyin.
B grubu vitaminler sağlığınızı iyi durumda korumanıza yardımcı olurlar. Bu vitaminler sinir sistemini ve beyin yollarını iyi fonksiyon görmeleri açısından yeşil yapraklı sebzeler, fındık ve muz iyi birer B vitamini kaynağıdır. Avokado ve mango da diğer mükemmel kaynaklar arasında sayılabilir.
C vitamini suda çözünen vitaminlerdendir, yani vücuttan idrarla atılır. Bu vitaminin fazlası vücudunuzda veya bebeğinizin vücudunda depolanamaz. Dolayısıyla her gün yeterli miktarda C vitamini alınması önemlidir. C vitamini enfeksiyonlara karşı mücadelede, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, aldığınız besinlerdeki demirin vücudunuz tarafından emilmesinde ve doğum sonrasında dokularınızın iyileşmesinde yararlı olmaktadır. Narenciye, böğürtlen ve ahududu tarzı meyveler, taze meyve suları, brokoli ve Brüksel lahanası gibi turpgiller sınıfı sebzeler iyi birer C vitamini kaynağıdır.
Kalsiyum ve D Vitamini. Süt ürünleri, süt ve güçlendirilmiş soya ürünleri iyi birer kalsiyum ve D vitamini kaynağıdır. Dolayısıyla, her gün 2-4 porsiyon yenilmelidir. Her gün saat 10’dan önce ve saat 15’ten sonra az miktarda filtrelenmiş güneş ışığı D Vitamini alımının harekete geçirilmesi açısından önemlidir. Cildiniz koyu renkli ise veya kültürel ya da dini nedenlerle örtünüyorsanız günlük vitamin desteği ihtiyacınız hakkında doktorunuz ile konuşun.
E Vitamini yağda çözünen bir vitamindir. Bu da vücudunuzda birikebilen vitaminlerden olduğu anlamına gelir. E vitamini göz ve cilt sağlığı açısından yararlıdır ve o yaşlandırıcı ve kötü bileşikler olan serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Hamilelikte, E Vitamini bebeğinizin sinir sisteminin gelişmesine ve kas büyümesine yardım eder. Fındık, zeytinyağı gibi bitkisel yağlar, baklagiller ve tohumlar mükemmel E vitamini kaynaklarıdır.
Proteinler, bebeğinizin büyümesine yardımcı olur. Tüm et ve tavuk türleri zengin protein kaynağıdır. Bebeğinizin gelişen kasları, kemikleri ve organları nedeniyle, protein ihtiyacınız hamileliğin ilk haftalarında dahi %15-20 dolayında artış gösterir. Her gün 2-3 porsiyon kaliteli ve yağsız protein almayı hedefleyin.
İyot, çinko, magnezyum, bakır ve krom. Bu elementler taze meyve ve sebzelerde, baklagillerde ve fasulyede, fındıkta ve bezelyede bulunur. Bir yığın plastiğe sarılı ve bir kilometre uzunluğunda içindekiler listesi olan yiyeceklere kuşkuyla bakın.
Karbonhidratlar enerji açısından çok önemlidir. İki farklı türdeki karbonhidrat önemli olmakla birlikte, bunlardan biri diğerinden daha önemlidir. Basit karbonhidratlar hamileliğinizde aşerebileceğiniz yiyeceklerden olan şekerler, kekler ve bisküvilerde bulunur. Köşedeki fırının vitrininde neler olduğunu düşündüğünüzde durumu daha iyi anlarsınız. Daha karmaşık karbonhidratlar, özellikle kepekli ekmekler ve rulolar arkadaki raflarda durmakta. Kahverengi pirinç, kepekli un, kepekli makarna ve patates de iyi karbonhidrat kaynaklarıdır ve kabızlığın önlenmesi açısından yararlıdırlar.
Vejetaryen veya vegan (aşırı vejetaryen) iseniz, hamileliğiniz sırasında uygun ve birinci sınıf bir beslenme yapabilmenizi sağlamak için bir diyetisyene başvurun. Anemi gelişmemesi açısından önemli olan demiri ve B12 vitaminini yeterli düzeyde alıyor olmanıza dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca, aldığınız protein ve kalsiyum miktarlarının da yeterli olmasına dikkat etmelisiniz.
Gıdalardan Nasıl Maksimum Yarar Sağlanır?
Her gün yeterli miktarlarda besin maddesi almanızı sağlamak için aşağıda belirtilen ipuçlarını uygulayın.
İşyerinize kendi öğle yemeğinizi götürmeyi düşünün. Bunun için biraz planlama yapmak gerekse de, evde hazırlanan yiyecekler dışardan getirtilen yiyeceklerden daha sağlıklı olacaktır. Eve çok miktarda hazır yemek getirmekten kaçının ve alışverişe gitmeden önce liste yapın. Hamilelikte beslenmenin yalnız kendi sağlığınız için değil, bebeğinizin gelişimi açısından da ne kadar önemli olduğunu düşünün.
Yemek için meyve ve sebze hazırlarken, kabuklarını soyma ve doğrama işlemini yemeden hemen önce yapın. Koruyucu kabuklar soyulduktan hemen sonra vitaminler oksitlenebilir ve havada kaybolabilirler. Bekleme süresinin kısa ve satış sirkülasyonunun hızlı olduğu büyük ve müşteri trafiği çok olan dükkânlardan alışveriş yapın.
Genellikle arka sıralara yerleştirilen daha taze meyve ve sebzelere ulaşmayı unutmayın. Daha ağır meyve ve sebzeler genellikle daha fazla sıvı içerir ve tatları daha iyidir.
Düzenli olarak alışveriş yapamayacak kadar yoğunsanız, ürünlerin çevrimiçi sipariş ile alınabildiği internet sitelerini inceleyebilirsiniz.
Sebzelerinizi çok az suyla pişirin. Özellikle meraklıysanız bu suyu içebilir veya çorbalarınızda veya stokta kullanabilirsiniz. Vitaminler tahrip olacağından sebze ve meyveleri uzun süre pişirmeyin.
Konserve, dondurulmuş, kurutulmuş ve buharla pişirilmiş meyveler genellikle taze meyve bulunamadığı zamanlarda alternatif olabilir.
Bir meyve sebzedeki her renk farklı bir besin grubunu gösterir. Bu nedenle, tabağınızda bir renk çeşitliliği olmasını sağlayın. Böylece yalnızca iyi bir görünüm sağlamakla kalmaz, aynı zamanda gerek kendiniz gerekse bebeğiniz için geniş bir antioksidan ve besin maddesi yelpazesi oluşturmuş olursunuz.
Doktorunuz tarafından yazılmadığı sürece vitamin/mineral suplemanlar almaktan kaçının. Folik asit buna istisnadır. Birçok besin maddesi vücutta depo edilmez ve idrarla ya da dışkıyla atılır.
Özellikle supleman aldığınızda, demir çinkonun vücut tarafından emilmesini engelleyebilir. Size demir tableti yazıldıysa, et, muz, deniz ürünleri ve fındık gibi çinko açısından zengin yiyecekler yerken bu tabletleri almaktan kaçının.
 
5.HAFTA

Bebeğiniz…

Bu hamilelik haftasında ultrason yapıldığında hamilelik kesesi görülebilir. Fakat kese içindeki embriyo henüz görüntülenecek kadar büyümemiştir. Bebeğin bu haftalarda arka kısmı ön kısmına göre daha hızlı gelişim gösterir ve ters bir C şeklini almış durumdadır. Nöral tüp ismi verilen, bebeğin baş kısmından aşağı ucuna kadar kıvrımlı bir yapı oluşur. Bu yapıdan beyin ve omurilik gelişecektir.Bu arada oluşan balon şeklindeki yapı ise yol kesesidir. Bu kese erken dönemde bebeğin gelişiminden sorumludur ve plasentanın (bebeğin eşi ) gelişmesi ile yok olur. Daha önceki haftalarda oluşmuş olan kalp, kan pompalayarak dokuların kanlanmasını sağlamaya başlamıştır.

Siz…

Anne adayında salgılanan hormonlar nedeniyle, göğüslerde dolgunluk ve hassasiyet gibHi belirtiler hissedilmeye başlanır. Bunun nedeni süt bezlerinin yavaş yavaş uyarılmaya başlamasıdır. Bebeğin anne karnındaki gelişimiyle paralel artan hormanların seviyesine bağlı olarak sık acıkma ve sabah bulantıları ortaya çıkabilir. Rahmin büyümeye başlaması ve idrar kesesine baskı yapması nedeniyle sık idrara çıkma ihtiyacı olabilir.
 
6.HAFTA

Bebeğiniz …

Bebek 6. haftasında 8-10 mm. boyundadır. Her geçen gün bebeğin dokuları hızla gelişir.Göbek kordonu, gözler, göz kapakları , kulaklar, ağız burun delikleri ve parmaklar belirgenleşir. Bebeğin kol ve bacak oluşumları belirgin hale gelir.Hamilelik süresince bebek, amnios kesesi ismi verilen bir sıvı içinde gelişir. Bu içi sıvı dolu kese, bebeği darbe ve ısı değişiklikleri gibi zararlı olabilecek etkenlerden korur.

Siz…

Hamilelik süresince hormonların seviyesinin artması ile, özellikleri sabahları olmak üzere, gün içerisinde bulantı şikayetleriniz artabilir. Bazı gıdalar aklınıza geldiğinde bulantı hissedebilir, bazı gıdalarıda canınız çok çekebilir. Anne adaylarının bazıları parfüm kokularından, bazı yemeklerin kokularından, ve hatta ender durumlarında kendi eşlerinin kokularından bile rahatsız olacak duruma gelebilirler.Tüm bu yaşanan durumlar normal ve geçiçi bir süreçtir. Bulantı dışında sık idrara çıkma, yorgunluk, uykuya eğilimve baş ağrıları gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Baş dönmesi de bu dönemin tipik belirtilerindendir. Hamilelik döneminin en başından itibaren meme uçlarında koyulaşma,memelerde büyüme ve ağrı olabilir.

Hamileliğin ilk 3 ayını içeren dönemde (birinci trimester) bebeğin organ gelişimi devam ettiği için , anne adayı sadece doktorunun önerdiği ilaçları kullanmalıdır.Hamilelik süresince saç boyamaktan ve manikür yaptırmaktan kaçınmakta fayda vardır. Alkol , sigara , kahve bilgisayarın yaydığı ultraviyole ışınlarından ve röntgen filmi çektirmekten de uzak durulmalıdır.

Bu haftalarda vajinal kanama ve takiben kasıklardaki kramplar düşük habercisi olabilir.Uzun süren kanama ve kramplar , çoğunlukla düşükle sonuçlanabilir. Bu bulgular saptandığında hemen doktorunuza başvurmanız gerekir. İstirahat ve doktorunuzun önereceği ilaçlar,düşüğü önleyebilir.
 
7.HAFTA

Bebeğiniz…

Bu haftada bebeğinizin sindirim sistemi ve akciğerleri gelişimine devam eder. Yüzü ve ağız açıklığı oluşmaya, göz bebeği renklenmeye başlar.Kol ve bacakları bu haftada hızlı bir gelişim gösterir. Dizler, dirsekler, el ve ayak parmakları da gelişimine devam eder. Kulaklar ve burun kökü gelişimini sürdürür.

Siz…

Hamileliğin ilk dönemlerinde bulantı ve kusma nedeniyle kilo kaybediyor olabilirsiniz. Hamilelikle başlamış olan bulantılar, 16.haftaya kadar sürebilir. Yükselen Beta HCG hormonuna bağlı oluşan bulantı, çoğul hamileliklerde daha fazla olur. Sık sıkve az yemek ile önlenebilen bulantılar, sağlıklı bir hamileliğin göstergesidir. Yataktan kalkmadan önce kraker tarzı gıdalardan atıştırmak, bulantınızı hafifletecektir. Midenizi aşırı sıvı ile doldurmayın ve sıvıları yemekler arasında alın. Tüm önlemlerinize rağmen şikayetleriniz azalmıyorsa, doktorunuza başvurun.
 
8.HAFTA

Bebeğiniz…

Bebeğinizin boyu bu haftada yaklaşık 14-20 mm ve ağırlığı da 3 gramdır. Bebeğin ilk hareketleri de oluşmaya başlar. Ancak siz bu hareketleri, 16-20. haftalar arasında hissedersiniz.

Bebeğin dili dudakları ve diş taslakları bu haftalarda gelişmeye başlar. Akciğerlerin gelişimi bu hafta hızlanır. Bebeğin gözleri bu haftada hala, başın her iki yanında bulunur. Bağırsaklar, pankreas ve bronşlar da yavaş yavaş belirgin hale gelmeye başlar.

Kıkırdak halindeki kemikler, gelecek haftalarda sertleşmeye başlayacaktır. El ve ayak parmakları tamamen oluşmuş, fakat henüz birbirlerinden ayrılmamışlardır.

Siz…

bu haftada rahminiz bir portakal büyüklüğündedir ve mesanenin üzerine basınç yapar. Bu nedenle sık idrara çıkma şikayetiniz devam eder.

Hormonlardaki değişimden dolayı, cilt problemleri yaşamanız mümkün. Ergenlik dönemindeki sivilcelerin tekrarladığı düşünülebilir. Ciltteki bu değişiklikler hamileliğin ilk 3 ayından sonra kaybolacaktır. Nadir olarak tüm hamilelik boyunca da devam edebilir.
 
Arzum rabbim en kısa zamanda sanada tekrar nasip eder inşallah... paylaşımların çok güzel benimde sanırım 5 yada 6 haftalık şuanda...
 
prensesi canım seni ekledim... tahmini doğum tarihini de 19 Kasım yazdım şimdilik...:16::16::16:

saol cnm iyi yaptın artık burası biizm topiğimiz herşeyi paylaşabiliriz yaşasın böle bi topikte olmak istiyodum ben de tam arzucum emeğine,yüreğine sağlık :16::16:

ama aralık olur bnm doğum heralde son adet tarihime göre hesapladın tahmini dimi
neyse zaten yarın randevu aldım keseyi görüürüz inş. tarihi sölerim yarın :66:
 
saol cnm iyi yaptın artık burası biizm topiğimiz herşeyi paylaşabiliriz yaşasın böle bi topikte olmak istiyodum ben de tam arzucum emeğine,yüreğine sağlık :16::16:

ama aralık olur bnm doğum heralde son adet tarihime göre hesapladın tahmini dimi
neyse zaten yarın randevu aldım keseyi görüürüz inş. tarihi sölerim yarın :66:

Canımcım bence senin doğumun 25 Kasım filan olur...Geç döllenme oldu ama bebişler annelerini fazla bekletmiyorlar... :16::16::16:

Bencede hamişlerin böyle bira arada olup bişeyler paylaşması çok güzel oluyor... İleride bebişlerin cicilerini... büyüyen Göbüşleri de ekleriz :))
 
IRMAK09 sanada hayırlı olsun cnm :16:
arzucum paylaşımların çok faydalı saolasın

bnmde mide bulantım falan şu ara yok ama kasıklarıma doğru ağrım oluyo gaz sancısı gibi
 
Merhaba kızlar, bi konuda gördüm çok hoşuma gitti sizlerle de paylaşmak istedim....



Şu andaki teknolojiyle kesinlikle bebek düşünmüyoruz.

kindervp1.jpg


Herşey o kadar yavaş ki...

Düşünsene bir bebeğin download süresi 9 ay..."



--------------------------------------------------------


versuchxk9.jpg




---------------------------------------------------------------


hafta3ge3.gif


-----------------------------------------------------------------


paramedic1nt9.jpg

Ben doğrusunu öğrendim. Kardeşimi leylekler falan getirmemiş.

Onu gebelik.org'dan download etmişler..

----------------------------------------------------------------------


prego10uw6.jpg


FLAŞ HABER!



Erkek deniz atlarının hamile kalabildiği keşfedildi...

Kadın bilimciler bu keşif üzerine gece gündüz bunun insanlarda uygulanabilirliği konusunda çalışmalar yapmaya başladılar.

-------------------------------------------------------------------------------
cartoonvatibv6.jpg


-------------------------------------------------------------------------------

gotironfj3.jpg


------------------------------------------------------------------------

parenting03ep1.jpg


Gelişen genetik mühendisliğinin bebek bakımında da devrime yolaçması bekleniyor... Çok uzak olmayan bir gelecekte sürekli ağlayan bebeğinizi gen mühendislerine götüreceksiniz, onlar ufak bir genetik oynamayla size bebeğinizi sakinleştirecek ve susturacak bir düğme yapacaklar...

------------------------------------------------------------------------------------------
 
Arzum harikasın canım.. İlk hamileliğimde bu siteye çok bakardım, orda görmüştüm bi kaç tanesini:)
 
Ben erkeklerin hamile kalma ihtimalinin olduğunu da beğendimm... Birazda onlar çeksin..aaaa hep biz hep biz... olmuyo böle...:63::63::63:
 
Son düzenleme:
ezgimmmmm canımmm hoş geldin naber nasıl gidiyor hamilelik... Bebişin iyi mi ?Büyümüştür mercimeğin...:16::16::16::16:
 
Son düzenleme:
en çok babanın midesi kötü ye güldümmm :60:

Daha bi kaç saniye önce senin açtığın konuyu okudum ve öyle mutlu oldumki, mutluluktan vucudumda hislenmeyen hücre kalmamıştır eminim... Şuan öyle duygulandımki, çok ama çok istiyorum hamile kalmayı, bebeğimi kucağıma almayı... daha yeni kimyasal gebelik geçirdim ben... Rabbim bi daha böylesini yaşatmadan bana ve tüm isteyenlere gönderir inşallah mucizesini.
 
Back