cnm. ben kızıma hamileyken olmuştu kabızlık sorunum.. bazı hamileliklerde olabiliyo.. ve hatta yarısında sanırım.. netten senin için bi yazı buldum cnmm.. neler yapılabileceği de yazıyo.. ama sen devam ederse doktoruna söyle yine de bebişine bi zararı olmasın. allah korusun..
* Hamileliğinizde artan progesteron hormonunuz, düz kaslarınızda yavaşlamaya neden olur. Midenizde boşalma zamanı uzar ve bağırsak hareketleriniz yavaşlar.
* Hamileliğinizde bağırsaktan sıvı emiliminiz artar.
* Hamileliğinizde kullandığınız ilaçlar (demir, kalsiyum) kabızlık şikayetinizi artırır.
* Hamileliğinizde büyüyen uterusunuz, bağırsaklarınız üzerinde baskı etkisi gösterir ve buna bağlı kabızlık şikayetleriniz artar.
Gebelikte Kabız Olmadan Önce Almanız Gereken Önlemler
* Yeterli sıvı tüketmelisiniz.(Günde 1,5 - 2 lt) Sıvı ihtiyacınızı su (günde en az 6-8 bardak), çorb, ayran, komposto, bitki/meyve çayları, meyve suyu ile karşılayabilirsiniz. Bu arada kahve ve kolanın kabızlık şikayetlerini artırabileceğini unutmayın.
* Kurubaklagiller (kurufasulye, nohut, yeşil mercimek, barbunya gibi) hem posa hemde iyi birer protein kaynağı olduğundan, beslenmenizde mutlaka yer vermelisiniz.
* Bitki ve meyve çaylarının (ıhlamur, limon, elm, nane gibi) sindirim sisteminiz üzerinde olumlu etkileri vardır, bu yüzden tüketmenizi öneriyoruz.
* Posa içeriği yüksek olan (esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna, esmer pirinç, yulaf ezmesi gibi) tam tahıllı besinleri tercih etmelisiniz.
* Sindirim sisteminizin genel sağlığı için öğün atlamamalı ve yemeklerinizi yavaş yavaş çiğneyerek tüketmelisiniz. Özellikle kahvaltı, sindirim sisteminizin çalışmaya başlaması için en ideal öğündür.
* Probiyotik ürünler (yoğurt, süt, kefir gibi) hamileliğinizde ve sonrasında kullanımı, sindirimi ve bağırsak hareketlerinizi kolaylaştırır, kabızlığı önler, bağışık sisteminizi güçlendirir.
* Dışkılama ihtiyacınızı ertelememelisiniz.
* Egzersizlerinizde haftada en az 3 gün, yarım saat yürümeniz veya yüzmeniz kabızlık şikayetleriniz azaltır.