Bebeğinize Karyola Alırken
Bebekle ilk tanışılan hastane günleri bittiğinde,
daha büyük sorumluluklarla dolu ev günleri başlar. Bebekler doğmadan önce ona gerekli olabilecek eşyaları almak için anne-babalar çeşitli listeler düzenlerler ve en güzel bebek odasını döşemek için çırpınırlar. Gerçekten keyifli bu uğraş sırasında belirli noktalara dikkat edilmelidir.
Yeni mobilyalarda bulunan rahatsız edici kokuların bebek gelmeden önce azaltılması için mobilyaların biraz erken alınması ve odanın sıkça havalandırılması uygun olur.
Bebek odası düzenlenirken, mobilya olarak ahşap ürünler tercih edilmelidir. Metal malzemeler manyetik alan ürettikleri için bebeğin kendisini yorgun hissetmesine ve buna bağlı olarak uyku düzensizliklerine neden olabilir.
Bebeğin rahat bir gece geçirmesi, uyurken huzurlu olması, güvenliği ve gelişimi açısından karyola seçimi dikkatli yapılmalıdır. Bebek, karyolasının içindeyken genellikle görme alanı dışında ve tek başına olacaktır. Karyola bu nedenle tamamen güvenli bir ortama sahip olmalıdır.
Seçilen karyolanın parmaklıkları 2.5 cm'den dar,
6 cm'den geniş olmamalıdır.
Yatak karyolanın içine rahatça sığmalı, kenarları kilitli tutacak bir mekanizmaya sahip olmalıdır.
Karyola seçerken yuvarlak hatlı olanlar ve inip kaldırılabilir parmaklıkları olanlar aranmalıdır.
Karyola seçiminde ideal boyutlar 100x40x70 cm'dir.
Yatak en düşük seviyeye konduğu zaman, parmaklıkların en üst köşesinden yatağa kadar
en az 75 cm yükseklik olmalıdır.
Bebekler, dişleri çıkmaya başladığında yatak kenarlarını ısırdıklarından karyolada kullanılan boyanın kurşun içermemesine dikkat edilmelidir.
Metal parmaklıklarda sivri, çapaklı veya keskin herhangi bir kısım olup olmadığı, ahşap karyolalarda ise çatlak veya kıymık olmamasına dikkat edilmelidir.
Başucunda ya da ayakucunda başının sıkışabileceği açıklıklar olmamalıdır.
Karyolanın boyutları bebeğin 4 yaşına kadar kullanabileceği gibi olmalıdır.
Korkulukları açan düzenek, bebeğin açamayacağı şekilde olmalıdır. Her iki uçtan aynı anda basılınca ya da çekilince aşağı inebilen düzenekler tercih edilmelidir.
Karyolanın kenar yastıkları veya diğer bir deyişle "tampon"ları, bebeğin başını karyolanın parmaklıklarına çarpmasını önlemek içindir. Bu yastıkların bütün ipleri parmaklıklara bağlı olmalıdır. Çocuk ayağa kalkmaya başladığında bu tamponları kullanılmamalıdır, çünkü onların üstüne basarak karyoladan dışarı çıkmaya çalışabilir.
Bebeğinizin yatakla karyola arasına kayıp sıkışmaması için yatağın karyolaya tam olarak oturması arada boşlukların kalmaması önemlidir.
Yatağın kenarına koyacağınız kenarlıkların bağcıklarının 14 cm'den uzun olmamasına dikkat edilmelidir.
Yatağın konulacağı alt parçanın da iki kademeli olması önemlidir. Alt parça bebek oturana ve tutunarak ayağa kalkana kadar 1. kademede,
daha sonra yataktan düşmesini önlemek üzere
2. kademede kullanılmalıdır.
Çekmeceli modellerin çok büyük bir bölümünde karyola tabanı sabit olmakta ve bebek büyüdüğünde yatağı aşağıya indirmek mümkün olmamaktadır. Karyola seçiminde bu gözardı edilmemelidir.
Yatak seçiminde antibakteriyel ve doğal kauçuktan imal edilmiş lateks yataklar idealdir.
Bebeğinizin kaslarını yormaması için, çok sert veya çok yumuşak yatak yerine orta sertlikte
(yarı ortopedik) bir yatak alınmalıdır.
Karyolanın yatağı naylon veya muşamba bir kılıf yerine; yumuşak, suyu emici (pazen) ve altı tercihan su geçirmez (flanel) özellikte kumaşlardan yapılmış bir kılıfla kaplanırsa bebek için daha az terletici ve rahat olur. Bu tür kılıflar piyasada "yatak koruyucusu" veya "alez" olarak bilinmektedir.
Serip, toplamada kolaylık olması açısından ve bebek yatarken toplanmaması için lastikli çarşafları tercih edilmelidir.