• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2009 Kasım Bebekleri de Ek Gıdalara Başladı

benim tosun yoğurdu itira etmedn yiyio.ama biberon gibi sürekli ağzına akmıyo ya deliriyo kıyamaet kopuyo hepsini nasıl boca ediyim yavricim yawww. kaydirigubbakcemile3
elma suyunu içti epey süre ama şincik iğreniyo yaa.istemiyo.havuç suyunuda beğenmiyo.karıştırdım elmayla onuda istemedi.püre yaptım elmayı yok anacım tiksiniyo artık.uffffff
pirinç unlu mamdan doktor gerk yok dedi ama tok kalmıyo karnı veledin ağlıyo.deniyim dedim yarım kase sevdi.ama onuda mama gibi içcek diye bekliyiiii bağırıp püskürtüyo üstüme.:roflol:
ahh ah yandım fallaa

yav dilmuhun yazdıklarını okudum da bizimki de iki gündür sofrada benm tabağıma bardağıma atılıyor ben minicik bir ekmek parçasını yemeğin suyuna batırıp verdiydim önceki gün ama dünkü yemek de balıktı yani ne yapayım veremedim yalandı durdu:( aklıma da hiç gelmedydi elma filan vereydim keşke eline avunurdu bari:(((

benim yogurt yine ayran gibi oldugu icin fincandan icirdim kiza.

allahım yaa fincandan içirmiş...onu da becerdi yani :)))))))) yakında tencereyi koyucan önüne kendi yicek yavrummm :)))))))))))))

benim tosun yoğurdu itira etmedn yiyio.ama biberon gibi sürekli ağzına akmıyo ya deliriyo kıyamaet kopuyo hepsini nasıl boca ediyim yavricim yawww. kaydirigubbakcemile3
elma suyunu içti epey süre ama şincik iğreniyo yaa.istemiyo.havuç suyunuda beğenmiyo.karıştırdım elmayla onuda istemedi.püre yaptım elmayı yok anacım tiksiniyo artık.uffffff
pirinç unlu mamdan doktor gerk yok dedi ama tok kalmıyo karnı veledin ağlıyo.deniyim dedim yarım kase sevdi.ama onuda mama gibi içcek diye bekliyiiii bağırıp püskürtüyo üstüme.:roflol:
ahh ah yandım fallaa

fundaaa bana gönder onu ben yiyen çocuğa hasret kaldııımmmmmmm :)))

allahım yaa fincandan içirmiş...onu da becerdi yani :)))))))) yakında tencereyi koyucan önüne kendi yicek yavrummm :)))))))))))))

becerdi valla, hemde onluk bile takmadim. damla damlamadi.kaydirigubbakcemile3
siseden su bilem icirdim ben.kaydirigubbakcemile3

sirf siz begendiniz diye mi verdiniz?:roflol:

canim, demek ki istiyo cocuk.
bunlari yapiyo olmasi ek gidaya hazir oldugunun gostergesiymis.
anam ne soz dinleyen bi hatunmusun be. kocis verme dedi dersin vermezsin, dr. verme dedi dersin vermezsin. ver gitsin yavrucaga.kaydirigubbakcemile3
he yaaaaaa sorma normalde hep kendi bildiğimi yaparım ama iş oğluşa gelince kaldım iyimi:))
benim yogurt yine ayran gibi oldugu icin fincandan icirdim kiza.

bende az önce ilk yoğurt denememi yaptım hadi bakalım nasıl olcak merak içindeyim

yav dilmuhun yazdıklarını okudum da bizimki de iki gündür sofrada benm tabağıma bardağıma atılıyor ben minicik bir ekmek parçasını yemeğin suyuna batırıp verdiydim önceki gün ama dünkü yemek de balıktı yani ne yapayım veremedim yalandı durdu:( aklıma da hiç gelmedydi elma filan vereydim keşke eline avunurdu bari:(((

kız ben çok üzülüyom yaaaaa
bakıyo yalanıyo
hani eski türk filmlerinde restorantta yemek yiyenlere camdan bakıp yalanırlardı ya hah aynen öyle yapıyo çok acıyom vercem ben arada

merhaba kızlar,
benim oğlum 29 ekim doğumlu,genelde kilosu iyi ama geçen ay 250 gram alınca bende başladım ek gıda olayına.onceki haftalarda elma ve havuç püresi verdim.dün de hero baby nin organik pirinçli sütlü muhalabisini verdim severek yedi.
dun ilk yoğurt denememi yaptım oğlum için çok başarılı oldu.günlük süt bulamadım şimdilik dimesin paket sütunle yaptım.küçuk güveç kapları var ya onlarda yaptım.tavsiye ederim.250 ml sütü ısıtıp bir miktarını ayırdım,gerisini guveç toprak kaba doktüm ayırdığım süte dolu dolu 2 çay kaşığı ekleyip,karıştırdım ve kaptaki süte ekledim.önce streçle sonrada aleminyum folyayla sardım üzerinide kalın bir polar şal vardı onunla sardım 6 saat bekledi dolaba kaldırdım.tadıda süper olmuş.oğleni bekliyorum oğluma vereceğim,ibakalım sevecek mi.:)

birde sütü cam cezvede kaynatmamız gerekiyormuş,cam rende kullanmamızdaki aynı mantık sanırım.

Merhaba kızlar.........
Bizde bugün dr a gittik, adam bana sinir oluyo resmen. Bu ülkede anne sütü veren bir ben varım heralde birde üstüne dr 4. aydan beri başka şeyler vermemi istiyor ve ben her dr a gidişimde adamla tekrar aynı konuyu konusuyoruz. Bugünde aynı şey oldu. Adam kızımı tarttı. Güzel almış kilo dedi. Sonra neler veriyosun dedi sadece anne sütü dedim. Adam "nasıl yani" dedi. heheheh
Neyse bende adama bu sefer artık başlayacagımı söyledim ve ne vericem diye sordum. Adamın cevapta "sebze ve meyve" oldu. Biz kocişle kaldık tabii...
Dr la habire birbirimizi şoka sokuyoruz... Neyse bir yemek listemiz vs vs hiçbişeyimiz yok...
Sonuç olarak yardımlarınıza muhtaç kaldım bayanlar iyiki sizler varsınız...

becerdi valla, hemde onluk bile takmadim. damla damlamadi.kaydirigubbakcemile3
siseden su bilem icirdim ben.kaydirigubbakcemile3
ovv bravoooo
alkisalkisalkis
he yaaaaaa sorma normalde hep kendi bildiğimi yaparım ama iş oğluşa gelince kaldım iyimi:))

bende az önce ilk yoğurt denememi yaptım hadi bakalım nasıl olcak merak içindeyim
alemsin kızzz:)))
ayy bakalım tutçak mı kıı tutarsa yaz tarifini emiii ben tutturamadım bi türlüü

kız ben çok üzülüyom yaaaaa
bakıyo yalanıyo
hani eski türk filmlerinde restorantta yemek yiyenlere camdan bakıp yalanırlardı ya hah aynen öyle yapıyo çok acıyom vercem ben arada
ay çok güldürdün beni hemi de öyle ben dün eline elma verdim yimedi oyuncağını kemirdi durdu ay nasıl verem kuru fasulyeyi ayolll
Merhaba kızlar.........
Bizde bugün dr a gittik, adam bana sinir oluyo resmen. Bu ülkede anne sütü veren bir ben varım heralde birde üstüne dr 4. aydan beri başka şeyler vermemi istiyor ve ben her dr a gidişimde adamla tekrar aynı konuyu konusuyoruz. Bugünde aynı şey oldu. Adam kızımı tarttı. Güzel almış kilo dedi. Sonra neler veriyosun dedi sadece anne sütü dedim. Adam "nasıl yani" dedi. heheheh
Neyse bende adama bu sefer artık başlayacagımı söyledim ve ne vericem diye sordum. Adamın cevapta "sebze ve meyve" oldu. Biz kocişle kaldık tabii...
Dr la habire birbirimizi şoka sokuyoruz... Neyse bir yemek listemiz vs vs hiçbişeyimiz yok...
Sonuç olarak yardımlarınıza muhtaç kaldım bayanlar iyiki sizler varsınız...

bence dr nu değiştirmelisinnn biz tabii yardımcı oluruz ama doğru değil bu yaptığı :umursamaz:

Canımcım ben Türkiyede degilim buradaki sistem maalesef böyle:((

aman merak etme canım burda da öyle...
benim dr aldı eline kalemi ben de bişey yazıcak sandım...aynen şunu yazmış:
yoğurt (günlük yapılıcak)
meyve suyu
pirinçli muhallebi
sebze püresi

dedim nasıl vericem bunları...öyle sırasıyla ver işte dedi :)))))))))))
internet olmasa vay halimize :)

nasıl geldi
ne yaptında geldi ay bana bişey gelmiyo hamişkende milupanın sitesine üye olduydum herkese geldi bi bana gelmedi :(

Ek besinler verirken şunlara dikkat ediniz:

*

Besinler, kaşıkla ya da fincanla, başlangıçta az miktarlarda verilir.
*

Yeni besinler bebek aç iken ve öğle öğününde denenir.
*

Farklı besinler en az 3 gün, tercihen 7 günlük aralarla ile denenir.
*

ılk kez verilen yiyeceklerin alerjik belirtilere neden olup olmadığı kontrol edilir.
*

Besinler temiz ve taze pişmiş olmalıdır.
*

Tuzlu, baharatlı, alerji yapma olasılığı yüksek olan besinler bebeklere verilmez.
*

Katı besinler verilmeye başlandığında bebek dili ile itebilir. Bu durum besini reddetme olarak algılanmamalı, doğal bir tepki olarak karşılanmalıdır.
*

Bebeğin hoşlanmadığı yiyecekler 1-2 haftalık aralarla tekrar denenir.
*

Aşırı lifli besinler ilk 12 ayda önerilmez.(Pırasa,taze fasülye)
*

Bazı durumlarda (araya giren hastalık, aile içi stres, çevre baskısı, psikolojik nedenler, vb) doğal beslenen bebeklere de 6. aydan önce ek besinler verilmesi gerekebilir. Bu durumda başlangıçta ek besin verildikten önce ya da sonra anne sütünün verilmesi ek besinin sindirilmesi açısından yararlı olabilir.
*

Marketlerde bulunan ve 6 aylıktan büyük bebeklerde kullanılması öngörülen mamaların bileşimleri genellikle uygundur.
*

Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin nitrat içerikleri bekletilmekle artacağından pişirildikten hemen sonra yenilmelidir.
*

Ek besinlerin, demirden zengin besinler olmasına dikkat edilmelidir. Demirden zengin ve barsaktan emilimi iyi olan besinler sırasıyla karaciğer, kırmızı et, tavuk etinin beyaz olmayan kısımları, demirden zenginleştirilmiş tahıllı bebek mamalarıdır.
*

Demirden zengin, ancak bu demirin bağırsaktan emiliminin iyi olmadığı besinler ise yumurta sarısı, baklagiller ve koyu yeşil yapraklı sebzelerdir. Bu ikinci gruptaki demirden tam yararlanabilmek için bu besinlerin C vitamininden zengin meyvelerle birlikte verilmelidir.
*

ılk 12 ayda bağırsak geçirgenliğinin fazla olması nedeni ile inek sütü alerjisi daha sık görülür. Bu nedenle en azından ilk 6 ayda (atopik çocuklarda en az ilk 12 ayda) tam inek sütü kullanımından kaçınılmalıdır. ınek sütünün yoğurt ya da muhallebi olarak tüketilmesi sindirim sistemi için daha az sorun oluşturmaktadır.
*

Gerek anne sütü, gerekse başka sütlerle beslenen bebeklerde ek besinlere birer birer, birkaç gün aralarla başlanır. Örneğin ilk ek besin olarak elma püresi eklenir, birkaç gün sonra muhallebi de verilir, 1-2 hafta sonra da sebze püresine başlanır. Anne sütü ile beslenen 6-7 aylık bebeklere genellikle günde 3 öğün ek besin verilir.
*

Katı besinler verilirken dikkat edilecek en önemli nokta, bebeğin oturur pozisyonda beslenmesidir. Bu şekilde, küçük bebeklere verilen katı besinlerin solunum yoluna kaçırılması önlenmiş olur.

bende size bir liste vereyim kızlar genellikle verilme şekli ile ilgili

1.hafta: meyve püresi(8-9 aya dek narenciye, 1 yaşa dek kivi,çilek hariç)(kuşluk ara öğün)
2.hafta: sebze püresi (kırmızı mercimek ve zeytinyağı eklenebilir)(ana öğün)
3.hafta: yoğurt (evde yapılan ya da raf ömrü kısa olanlar)(ara öğün)
4.hafta: kahvaltı(2-3 bebe bisküvisi veya 1 dilim ekmek,50 gr tuzu alınmış beyaz peynir ya da bir miktar(ben 1 tatlı kaşığı vermiştim) labne,1 kaşık pekmez,anne sütü,mama ya da yoğurtla ezilebilir.)(ana öğün)
5.hafta: et(günlük 1 köfte kadar dana ya da tavuk kıyması sebzesine eklenir)(1 tepeleme çorba kaşığı veriyorum)
6.hafta: yumurta sarısı (1\8 ile başlayıp hergün arttırıılıp günde yarım ila 1 yumurta sarısına çıkarılır7
7.hafta: Aieye pişen yemeklerden akşam öğünü başlar.yağ zeytinyağı, salça tuzlu olduğundan yerine domates,bebeğin yiyeceği kısım ayrılır tuz eklenmez.bu şekilde hazırlanan dolma,türlü,etli-etsiz sebzeler,yoğurtla ezilen pirinç pilavı,çatalla ezilen köfte.aile ile sofraya oturma alışkanlığı da kazanacak.
8.hafta: kurubaklagiller(kuru fasülye,hohut,yeşil mercimek ve bulgur.haftada en az 1 öğün
9.hafta: narenciye grubu meyveler ve çiğ domates
10.hafta: balık (az kılçıklıi,bol etli,kızartma olmayacak,haftada en az 1 öğün)

ek besinler aşağıda verilen sırayla yaklaşık her hafta 1 grup eklenerek sabit öğün saatlerinde verilir.her grup 2-3 mama kaşığı/gün başlanıp hergün verilen miktar 2 kat arttırılarak 150cc yani 1 mamam kasesine ulşırher grup bir ana ya da ara öğün oldıktan sonra ki gerekli süre 1 haftadır sonraki besin grubu eklenir(ben yumurta dışında yavaş yavaş arttırma işine uymadım sevdiyse verdim.aslında yavaş arttırmak ve karıştırmamak lazım allerjiye karşı)

1 yaşa kadar bal,çilek,kivi,umurta akı,çerez,inek sütü,tuz,şeker yok.istedikleri kadar emecekler formül ile besleniyorsa 500 ml/gün mama alacaklar
kavaltı olarak domatese geçtikten sonra zeytinyağlı peynirli domates ezmesi ve ekmek olabilir.yumurta sarısından sonra da peynirli omlet.

kızlar buda gatanın çocuklar için önerdiği liste

4 Aylık Bebek Beslenme Planı

1
Anne Sütü veya
Formül mama

2
Anne Sütü
Formül mama

3
1 çay bardağı yoğurt

Meyve püresi

4
1 küçük kase
sebze çorbası

5
Anne Sütü
Formül mama

6
Anne Sütü
Formül mama

Bu ayda bebeğinize başlayacağınız ek besinler yoğurt, meyva püresi ve sebze çorbasıdır.

Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz.

Yoğurt hazırlanışı : 1 çay bardağı kaynayıp el değebilecek sıcaklığa gelmiş süt 1 çay kaşığı yoğurt ilave edilip, kımıldatmadan üzeri örtülerek 3-4 saat bekletilir.

Meyva Suyu-Püre Hazırlanışı : Mevsimine göre elma, şeftali, portakal, mandalina gibi meyveler yıkanıp soyularak rendelenip suyu çıkarılır. Meyve püre ise rendelenmiş meyvenin süzülmemesi ile elde edilir. Meyveler taze olarak verilir, hazırlandıktan sonra bekletilmez.

Mama Hazırlanışı : Önerilen mamayı 30 cc’ye 1 ölçek olacak şekilde kaynatılıp ılıtılmış suya ilave ederek çalkalanır.

Sebze Çorbasının Hazırlanışı : 1 su bardağı mevsimlik sebze, yarım orta boy patates, yarım su bardağı havuç yıkanır.

Pişmeye yakın doğranır

1 yemek kaşığı tahıl (pirinç, şehriye, erişte, makarna) eklenir

Tencere kapalı olarak pişirilir

Süzgeçten geçirilir, haşlama suyu dökülmez

1 tatlı kaşığı yağ ilave edilir.

Back