tv 7dk dan çok izlemesin derken ben bizim dr a sordum sadce bebek kanallarını uzun sureli izleyebilir ama digerlerini izlemesin dedi dk soylemedi
simdi siz aksam falan karı koca oturup bir haber birbaska program izlemiyormusunuz afik uyanıkken ?
bu sekil tum gun nasıl oyalıyorsunuz hiç tv olmadan ?
bizim dr baby tv ye izin verince bende tum gun acık araad bakıyor arada oynuyorordakilerle dans ediyor
ve ordan acayip çok bilgi alıyor sayıları ogreniyor hayvanları tanıyor gormedigi yemedigi meyvaları bile ordan ogrendi diyebilirim kelime haznesi genisliyor egitici oldugunu dusunuyorum ama aklıma da takılmıyor degildi bennde netten bir arastırayım baska uzmanlar neler diyor bakalım bu konuyla ilgili olarak
bu arada bizde her gun 3-4 cesit meyva verioyruz
bizim dr un bu konudaad dedigi ozellikle çesitli verin vs demedi.
bir orta boy elma kadar bir meyva yerse her gunyeter ona demisti
biz hergun minik yerli muzlardan birtane bir minik kivi bir elma yada armut ve bir portakalın syunu sıkıp pure yapıp yediriyoruz içinede pekmez tabi.
ay canım benim sağol bende buna benzer bişi düşünüyodum ofiste yeşil çay içiyoruz tadını kimse beğenmeyince karanfilli tarçınlı olanından almaya karar verdik. elmalı limonlu da alırım ozaman karabiber ofiste var ama ben bişeye başlayınca ofisteki hatunlarda başlıyo pahalıyo patlıyoruz.ay başında sipariş verdiğmiz yeşil çay ay sonu gelmeden bitti.
Evrim şu uzun yazdım dediğin yazı iyi geldi bana millet böyle anlatınca ben kendimi ve nehiri uzaylı zannetmiştim.
evet hep beraber girdik rejime yazı zayıf karşılicazo zaman tüm ofis rejımde bu ara oyle mı?? :))
Gülican benım her gun konustugum bır ınsan.. Afıkı nası yetıstırdıgını bırebır bılıyorum gıbı bır sey..
altında ustunde oturan ınsanlar hep aılesınden ınsanlar.. yanı Gülican sık sık nefes alabılen bır kadın.. etrafı genıs.. ona keza cocuk sayısı fazla.. bunların avantajı var.. bır de cok bılınclı ve de cok sabırlı bır anne. halıyle genetık ozellıklerı de katınca herkesın cocugu cok farklı oncelıklerle buyuyor.. benım tilt oldugum sey doktorların kesınkes konusmaları..
mesela bırakın cocuk yemesın acıklamaları; e acıkınca yer.. e ıyı de adam, cocuk acıkmıyor.. ıstemıyor yemek yemek.. bayılmasını mı bekleyeyımm yanı.. ben bı sekıl ılgıısnı dagıtıp agzına bır sey koymaya calısıyorum.. resmen tüm gunum Kuzey ın agzına bır sey tıkabılecek mıyım heyecanıyla gecıyor.. sız oyle sanmayın evde hayat sakın gecıyor.. bır adrenalın bır adrenalın hak getıre valla :))
Ama Kuzey ıle butun gun evde tv u kapatıp oturamayız mesela bız.. ben ona bır yere kadar yetebılıyorum, yetemedıgım zamanlarda trtcocuktakı cızgı fılmler devralıyor.. oyle oyle gunu tamamlıyoruz. Bu yastan sonra ıyı bır kalecı oldum mesela.. her gun evde yarım saat futbol oynuyoruz :))
evet hep beraber girdik rejime yazı zayıf karşılicaz
canım yanlış anlaşılmasın ben güliyi eleştirmiyorum zaten........................
mesela bugünde bahsediyim sabah çok az kahvaltı yapmış ben yoktum öğlen geldim 1 bardak portakal suıyu içti muz yememiş muz yemeye çalıştıdım yemedi börek yaptım peynirli çok az yedi yanında bir iki dilim dometes akşam kıymalı çorba yaptım ağzına sürmedi anneme götürmüştüm annem biraz kreker verdi onu yedi biraz kuru ekmek yedi.ada çayı içirdik içti şimdi uyudu akşama kadar bunlar yedikleri şu an aç yattı şimdi ben bu çocuğa gece uyandığında sade sütmü veriyim doymazki aç karna ne kadar uyuyabilecek uykusunu almassa ne olacak off offf çıkamıyorum işin içinden sağlıksız ne varsa yiyor sağlıklı ne varsa yemiyor.
Evrim ada çayının okadar etkili olduğunu bilmiyodum. ben daha çok ıhlamur veriyorum ama annem adaçayı yapmıştı bugün banyodan sonra sıcak bişeyler içsin içi ısınsın diye hep de öyle yapar şimdi şaşırdım sen söyleyince ama çok az koyuyo bir iki dal ufacık bizi falanda hep öyle büyütmüş çevremde çoğu çocuklu kadın yapar antalyada pek ıhlamur içilmez çocuklara bitki çayı herkes adaçayı verir şaşırdım şimdi bak
EVRİM yarın hava güzel olursa konyaaltı tarafına sahile balık tutmaya gidicez. sahilde balık tutulurmu deme muhabbetine işte :)))
sizde o tarafa gelirseniz haber verin olurmu:))
maşallah gülistan. afik zaten gelişim ilerleme açısından çok çok önde. okudukça bakıyorum da yiğit bunu da yapmıyor bunu da yapmıyor bundan zaten haberi bile yok diyorum yani o kadar.. öğretmek istesem de öğrenmiyor. ama ihmalkar davrandığımı farkettiğim şey beslenme oldu. mesela ben günde üç çeşit meyve vermiyordum yani söylediğin çok iyi oldu canım. daha dikkat edeyim o konuya. yoğurt atladığım günler oluyor. şu sıralar iştahı berbat zaten. keşke hep evde olsam kendim ilgilenebilsem oğluşumladoktordan geldikk
18 ay aşımızı olduk. allahım bu sıpa kıyametleri kopardı önce herşey iyi guzel başladı reismler oyuncaklar balıklar derken boy kilo baş bel ölçmeye başlayınca film koptu Sakinleştiremedim bi türlü bide babaaaaaaaaaaa diye aglıyor.off ki ne off
kilosu zayıflamış 11880 bi önceki kontrolde 12 650 di. azı dişlerden dolayı iştah sıfır olunca kilo vermiş.olsun saglıklı olsunda!
boyu 82
tantanadan baş çevresini belini şusunu busunu sormadım
saglık ocagındanda agzına damlaısnı aldı. ordada bi aglama neyhsem geçti
gelelim doktor notlarına,;
-2 yaşa kadar 1 ögun çorba mutlaka
gunde 3 cesit meyve az azda olsa 3 cesit önemle vurguladı
bir kase yogurt mutlaka
peynir yemiyor bende omletini peynirli yapıyorum dedim ok dedi.
sebze hergun mutlaka sebze ögunu didi.hergun sebze yiyr gerek ögun gerek çorba olarak ama bizim sebzelermizi kabak ıspanak havuç brokoli lahana prısa bu kaar didim güzeel dedi.
et balık tavuk yiyormu ddii. çok şükür et seviyor dedik!
yumurta hergun mutlaka
inek sütünden ziyade devam sütü junior sütlerden ver didi.
hala emziriyorum dedim. gun içindeki emzirme sayısını azalt iştahı artar memden umut kalmayınca yemeye yönelir dedi.
su mutlaka su içsin o unutur surekli bardak yada biberon göz önund olsun dedi.
abur cubur ne yiyor ddi. çikolata sevmiyor kraker çok seviyor dedik aşırı tüketim olmasın dedi. şekerli abur cuburlara dikkat dedi!
2,5 yaşa kadar gunde 7 dk dan fazla tv aslaaaa dedi.
çok mecbur olunca kayu açıyorum oda çok izlemiyro dedim.
dikkatini sordu anlattıgın şeyer yapabiliyormu.
kendi giyinme çabası varmı
bırak giyinmeye çalışsın sen mudahale etme
dedim pantolon giyiyor kazagını kafasından geçiriyor çorap giyye çabalıyor. ayakkabısını giyyordeidm çok iyi dedi
merdiven basamak tırmanıyormu evet dedim komanda gibi!
yemeklerini kendisi yesin kaşık ve çatal kullanımını artır dedi.
kahvaltıyı çatal bıcakla yapıyor didim güldü:)tavuk yeme şeklinide söyldik erol taş misali diye güldü aferin ona didi.
agız diş saglıgına dikkat her sbaha ve akşam sizinle fırçalasın dedi.
biz henuz macun kullanmıyoruz dedim .ama her sabah uyanınca ve gece uyumadan diş fırçasıyla laboya gidioz didim orda ne söyleidğini kaçrdım macuna başlasakmı başlamaskmı?
aydında afiki zapetmeye çalışıyordu burası yok!
önune çay bardagı cay tabagı ve çaydanlık koydu çay vermesini istedi. bakalım ne yapıyor dedi.
afik bardagı tabaga koydu çaydanlıkdan çay dökdü çay dedi.. çok güzel dedi. tencerekapak ilişkisinide biliyr dedim.
kelime sayısına takılmıyoruz önemli olan komutları algılayaıp yapması ve size ne istediğini anlatabilmesi dedi
vitamin vermedi yine dogal yollardan almasını taraftarıyım dedi.evde çok sıkı giydirmeyin vucudunu tanısın dedi
yani üşüdüğünü ve sıcakladıgını farketmeli dedi.afikde bu var üşüyünce uff uff yapıp yelek istiyor yada ayagına panduff dedik.
bunlar aklımda kalmış öyle işte umarım ateş falan yapmaz
evrim yazdıklarını okuduça yiğiti gördüm kuzeyde sanki. bizde aynıyız yani. bişeye odaklanması oyalanması öyle zor ki yiğitin. bende bugün yarın boya kalemleri alayım diyorum bakalım bir de onu deneyeceğim.Doktorlar mı çok şakacı.. benım oglan mı uzaylı, ben garip bir anne miyim??
her gun sebze, her gün yumurta, tv 7 dakıka... annesinin gözü yani!!
Akif in etrafındaki ilgilenen ınsan sayısı, etrafındakı yasıtlarına yakın cocuklarının sayısı oldukca fazla.. bunu bılıyorum.. halıyle algıları cok acık buyuyen bır cocuk.. etrafı kalabalık,bu gelısım cagındakı bır cocuk ıcın cok onemlı bır atak olanagı. Yanı Akıf le Kuzey ı kıyaslayamam.. Kuzey ın gun butun gordugu tek ınsan benım.. anca anca parka gıttıgınde bır saat cocuk gorurse ne ala.
sımdı Akif bir daha kı doktor kontrolunde doktora kaç şekerli içersiniz çayı dıye de sorarsa şaşırmam bu arada :) ccouk bu yasta pantolununu kendı gıymeye calsııyor.. kıme soylesem ınanamadı :) ozgur gordu, yok artık dedı :))
Kuzey e cay fıncanını gostersen once kafasına dıker.. bakar bir şey yok, sonra dogruuuuca fırtlatır elındekını, kaldı ki altına pecete tutup doktora ıkram etsin :)
kesin çizgiler cizen doktorlardan nefret edıyorum.. cok da saglıklı bulmuyorum.. Kuzey dogdugundan berı pıjamalarını kendı gıyer, gıder uyur.. sımdı sızlerın kı de boyle degıl dıye abuk bır durum mu var yanı..
amaaannn ne bileyim.. ona buna karsı olan ben.. yumurtayı artık kesın dııle yemek ıstemedıgını ıfade eden ogluna sabahları nesquık yedırıyor.. cunku bır seyler yemesını ıstıyorum.. ve o reddedıyor.. en azından mıdesıne bır sey ınsın dıye onu verıyorum.
bır suredır oyunlardan bahsedıyoruz..
su oyun hamurlarından cıkardım ortaya.. 2 ay once almıstım hıc ılgısını cekmemıstı.. sımdı sımdı onun kucuk bır masası var, onun ustunde oynamaya basladık.. onları oynarken tv u kapatıyorum. ama Kuzey ın ılgısı cok cabuk dagılıyor.. yanı Kuzey ın ılgıısını bır sureden sonra sabıt tutmak ımkansız..
kocaman bır resım defterı var.. bır suru buyuk ebatta renklı kalemler almıstım.. o da 5 dk onu oyalıyor.. sonra koca kagıt dar gelıyor.. evı cızmeye baslıyor :)
en cok sevdıgı sey balkona cıkıp gelen gecen arabaları bırlıkte saymamız. bır araba ıkı araba.. dıye gıdıyor.. belkı yarım saat durabılıyoruz.. ıcınde araba fıguru olan hıc bır seye hayır demıyor..
kendı kendıne bır arabaları ıle oynayısı var.. resmen adam kendını kaybedıyor..
onun harıcınde hıc bır oyun aracı onun ılgısını bu kadar cok cekmıyor..
yap-bozlara ayırdıgı zaman da o kadar.. 5dk.
farkettıgım bır sey var kı.. onu cıddıye alıp dınlemeye calıstıgımda, ya da ona bır gorev verdıgımde ınanılmaz mutlu oldugu.. annecım ne gordum ruyanda dıyorum.. mıyav mıyav anlatıyor bır seyler.. ben de ılgı ıle dınlıyorum.. daha da heveslenıyor anlatmaya..
ya da
camsırlıkta asılı olan corapları ver annecım dıyorum; tek tek aynı teklerı ardı ardına getırıp bana veıyor.. ınanılmaz mutlu oluyor bır seyler yapınca.
yıne de gercek manada cok da verımlı olamadıgımı dusunuyorum O nun ıcın. butun gun evın ıcınde ıkımız oldugumuz ıcın algıda secıcılık halıyle kayboluyor.
dısarıda bır saatten fazla zaman gecırıyoruz her gun.. cocuklarla ıletısım kurmak ıcın verdıgı caba cok mutlu edıyor benı.. bır de elındekılerı paylasmayı ogrenıyor.. bu duruma verdıgı tepkı de cok guzel.
her seyden ote.. yaptıgı her davranısına sahıt oldugum ıcın kendımı cok sanslı hıssedıyorum..
Ayca mın da dedıgı gıbı "onlar bıze baglı degıl ama.. bız onlara cok muhtac bır hal almıs durumda yasıyoruz.." ha şikayetcı mıyım.. sanırım degılım kı, aradakı bag gıt gıde daha da kuvvetlenıyor.