• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Cuma Zayıflama Yarışması 2. Takım

Bir Kırlangıç Hikayesi

Kırlangıcın biri, bir adama aşık olmuş. Penceresinin önüne konmuş,bütün cesaretini toplamış, tüylerini kabartmış, güzel durduğuna ikna olduktan sonra....
Küçük sevimli gagasıyla cama vurmuş. Tık...tık...tık... Adam cama bakmış. Ama içeride kendi işleriyle uğraşıyormuş. Bir meşgulmüş, bir meşgulmüş! Kimmiş onu işinden alıkoyan? Minik bir kırlangıç! Heyecanlı kırlangıç, telaşını bastırmaya çalışarak, deriiin bir nefes almış şirin gagasını açmış, sözcükler dökülmeye başlamış:
--Hey adam! Ben seni seviyorum. Nedenini, niçinini sorma. Uzun zamandır seni izliyorum. Bugün cesaret buldum konuşmaya. Lütfen pencereyi aç ve beni içeri al. Birlikte yaşalayım. Adam birden parlamış. Yok daha neler?
-- Durduk yerde sen de nereden çıktın şimdi? Olmaz alamam! demiş. Gerekçeside sersemceymiş:
--Sen kuşsun! Hiç kuş insana aşık olurmu?
Kırlangıç mahçup olmuş. Başını önüne eğmiş. Ama pes etmemiş, bir süre sonra tekrar pencereye gelmiş, gülümseyerek bir kez daha şansını denemiş:
- -Adam, adam! Hadi aç artık şu pencereni. Al beni içeri! Ben sana dost olurum. Hiç canını sıkmam. Adam kararlı, adam ısrarlı:
-- Yok, yok ben seni içeri alamam demiş. Biraz da kabamıymış neymiş, lafı kısa kesmiş:
-- İşim gücüm var, git başımdan!
Aradan bir zaman geçmiş, kırlangıç son kez adamın penceresine gelmiş:
-- Bak soğuklar da başladı, üşüyorum dışarıda. Aç şu pencereyi al beni içeri. Yoksa, sıcak yerlere göç etmek zorunda kalırım. Çünkü ben ancak sıcakta yaşarım. Pişman olmazsın, seni eğlendiririm. Birlikte yemek yeriz, bak hem sen de yalnızsın! Yalnızlığını paylaşırım... demiş.
Bazıları, gerçekleri duymayı sevmezmiş. Adam bu yalnızlık meselesine içerlemiş. Pek bir sinirlenmiş.
--Ben yalnızlığımdan memnunum demiş.
Kuştan onu rahat bırakmasını istemiş. Düpedüz kovmuş. Kırlangıç, son denemesinden de başarısızlıkla çıkınca, başını önüne eğmiş, çekip gitmiş. Yine aradan zaman geçmiş. Adam, önce düşünmüş, sonra kendi kendine itiraf etmiş:
--Hay benim akılsız başım demiş.
- -Ne kadar aptallık ettim! Beklenmedik bir anda karşıma çıkan bir dostluk fırsatını teptim. Niye onun teklifini kabul etmedim ki? Şimdi böyle kös kös oturacağıma, keyifli vakit geçirirdik birlikte.
Pişman olmuş olmasına ama iş işten geçmiş. Yine de kendi kendini rahatlatmayı ihmal etmemiş:
--Sıcaklar başlayınca, kırlangıcım nasıl olsa yine gelir. Ben de onu içeri alır, mutlu bir hayat sürerim.
Ve çok uzunca bir süre, sıcakların gelmesini beklemiş. Gözü yollardaymış. Yaz gelmiş, başka kırlangıçlar gelmiş. Ama... Onun ki hiç görünmemiş! Yazın sonuna kadar penceresi açık beklemiş ama boşuna. Kırlangıç yokmuş! Gelen başka kırlangıçlara sormuş ama gören olmamış. Sonunda danışmak ve bilgi almak için bir bilge kişiye gitmiş. Olanları anlatmış. Bilge kişi gözlerini adama dikmiş ve demiş ki:
--Kırlangıçların ömrü altı aydır...

Hayatta bazı fırsatlar vardır, sadece bir kez elinize geçer ve değerlendiremezseniz uçup gider. Hayatta bazı insanlar vardır, sadece bir kez karşınıza çıkar, değerini bilemezseniz kaçıp giderler. Ve asla geri gelmezler. Dikkatli olun... Farkında olun... ve bir düşünün bakalım:
-Acaba siz bugüne kadar pencerenizden kaç kırlangıç kovaladınız????
--------------------------------------------------------------------------------

herkeese iyi geceler, ben de bu tempoda kilo veriyormuyum bilemiyorum ama geçen hafta sonu antalya da gezerken ünlü bir markanın kotunu denedim. normalde 32 beden giyerim, doğal olarak 32 beden istedim, denedim, şok oldum, bosbol oldu, neyse adamdan 31 istedim, bol geldi, 30istedim bol geldi::)) tezgahtar baya kzıdı bana ama sonunda 29 beden kot a girebildim::)))) süper oldu::)) hatta giydikçe şimdi o bile esneme yaptı::)) hayatımda ilk kez 29 beden kot giydim::))vealdım

herkeese iyi geceler, ben de bu tempoda kilo veriyormuyum bilemiyorum ama geçen hafta sonu antalya da gezerken ünlü bir markanın kotunu denedim. normalde 32 beden giyerim, doğal olarak 32 beden istedim, denedim, şok oldum, bosbol oldu, neyse adamdan 31 istedim, bol geldi, 30istedim bol geldi::)) tezgahtar baya kzıdı bana ama sonunda 29 beden kot a girebildim::)))) süper oldu::)) hatta giydikçe şimdi o bile esneme yaptı::)) hayatımda ilk kez 29 beden kot giydim::))vealdım

canım tartılmadın mı ben olsam meraktan catlardım kac kılo vermısım dıye.

kızlar yarın sabah esım bılgısayarı goturecek TV den de yazıları okumakta zorlanıyorum o yuzden yarın sık paylasım yapamayabılırım sımdıden bılgılerınıze arz ederım :36:

mrb kızlar akrep hikayelerini okuycam 2. biliyorum ama birinciyi okuycam şuan yarın için plan hazırlamam lazım kızlar 2 saatimi alır ÖYLE BİR GEÇER ZAMAN Kİ ye baktım hiç işim yokmuş gibi planı dua edin yarıan yetiştireyim bi okulun müdürüne teslim etcem...
bugün ki yediklerim
8.30
bir dilim kızarmış ekmek,peynir,çay,domates,1 zeytim
9.30
bitki çayı
11.00
2 tane bisküvi,çay
12.30
bir kase çorba,bir kase mantı,turşu
13.30
bitki çayı
15.00
çay 3 tane bisküvi
16.30
(kızlar akşam davetteydik)çok az çorba,bir kepçe pilav,çok azar bezelye ve kuru fasulye,salata,kavun
1 litre su

Gunaydın mıllet bız bugun erkencıyız yusuf erkenden uyandı maalesef.

mrb kızlar akrep hikayelerini okuycam 2. biliyorum ama birinciyi okuycam şuan yarın için plan hazırlamam lazım kızlar 2 saatimi alır ÖYLE BİR GEÇER ZAMAN Kİ ye baktım hiç işim yokmuş gibi planı dua edin yarıan yetiştireyim bi okulun müdürüne teslim etcem...
bugün ki yediklerim
8.30
bir dilim kızarmış ekmek,peynir,çay,domates,1 zeytim
9.30
bitki çayı
11.00
2 tane bisküvi,çay
12.30
bir kase çorba,bir kase mantı,turşu
13.30
bitki çayı
15.00
çay 3 tane bisküvi
16.30
(kızlar akşam davetteydik)çok az çorba,bir kepçe pilav,çok azar bezelye ve kuru fasulye,salata,kavun
1 litre su

davete gıtmenıze ragmen ıyı bır menu olmus kektı borektı kacamaklar yok :46:

gunaydın kızlar gecmısı okudum ama bugun okadar halsız ve yorgunumkı
kıme ne cevap yazayım dıye hıcbırını alıntı yapmadım . dun aksama kadar ev temızledım
gecede ınternet yoktu gıremedım kk ya. koltuklar halılar camlar tertemız oldu cok sukur
okadar ayakta durdum kı hep atıstırdım ona ragmen bugun eksı cıkmısım ona sasırdım spor cok önemlıymıs onu anlamıs oldum . buarada aklımda kalanları yazıyım unutursam daırlmayın kızlar
karamelım ınsallah agrın gecmıstır

neslim sonunda gezmeleri bırakıp aramıza dönmüşsün ama ben yokmusum be

akrebım hıkayeler cok guzelmıs ee nasıl gıdyor sneın dıyet

posıcımm canım yaa sen yusufcumuzu nıye bukadar dert edıyorsun
herseyıne bır sey buluyorsun cocugn annesı:) saka bı yana posıcım allahın gucune gıder bak cok sukur saglıklı mutlu bır oglun var .elı kolu gözu kulagı sakat degıl cok sukur
bukadar fazla dert yanma yusuftan mutlu ol.böyle bır cocuga sahıp oldugun için
mutlu olunca hıcbısey senı zorlamaz ne gece uyanmaların ne yemek savasların
hepsı ayrı bır mutluluk verır sana . ınan bana byle canım . haddım olmayan bır sey söyledıysem özür dılerımm posıcım sadece senın ıyılıgın ıcın soyledım

özturkcum gelıp menu yazıp kacıyorsunazcık sende bızım menulere bak
azcık konusalımm canım ne o oyle hemen kacıss

06:30
elma sirkeli ballı sıcak su

08:00
2 mandalina

9:30
yeşil zeytin salatası,beyaz peynir,ekmek,çay

13:00
1 mandalina

15:00
yarım porsiyon spagetti,1 kase cacık

19:00
yarım kase nar

20:30
roka salata,haşlanmış tavuk,ayran

21:00
1 kupa yeşil çay

Son düzenleme:

Tavuk Etinin Faydaları

Bol miktarda süt içip, yumurta ve tavuk eti yiyerek sağladığımız kaliteli ve dengeli beslenme, yeterli fizik güce ve sağlık şartlarına sahip olmamız ve beyin gücümüzü yüksek tutmamız bakımından hayati önem taşımaktadır.

Tabloda görüldüğü gibi en yüksek biyolojik değere sahip olan gıda yumurta olup, daha sonra süt ve tavuk eti gelmektedir.

Çeşitli gıda maddelerinde proteinin biyolojik değeri

Gıda Türü Proteinin biyolojik değeri

Yumurta
100

Süt
90

Tavuk eti
82

Balık
81

Sığır eti
79

Soya fasulyesi
78

Pirinç
68

Buğday
68

Mısır
64

Kuru fasulye
62

Tavuk eti ve yumurta son derece besleyici gıdalar olduğu gibi bol, hızlı ve ekonomik bir şekildi üretilmeleri nedeniyle de oldukça ucuz gıdalar olmaktadır. Örneğin; 1 litre süt tüketildiğinde 35 gr protein alınmış olmaktadır. Aynı miktar protein 5 yumurta veya 175 gr tavuk eti tüketilerek sağlanabilmektedir. Basit bir hesapla yumurta ve tavuk etinin ülkemizde, fiyatı çok düşük olan süte göre bile daha ucuz olduğu görülecektir.

Tavuk eti yağsız, proteince zengin ve liflerinin kısa oluşu nedeniyle çiğnenmesi ve hazmı kolay olan bir gıda olup, ucuzluğu sayesinde bol miktarda tüketilebilecek yegane et kaynağıdır.

Kırmızı etlerde kalitenin yüksek olması için yağın et lifleri arasında dağılmış olması gerekir. Aksi takdirde etin çiğnenmesi zorlaştığı gibi, lezzetli de olmaz. Halbuki günümüzde insanlar kilo almak endişesiyle yağsız yemeyi tercih etmektedirler. Diğer taraftan tavuk etinin yağı, derisinde olduğundan, derisini yemeksizin tavuk eti tüketildiğinde %1-3 gibi son derece düşük yağlı et tüketilmektedir.

Gençlerimizin her gün kahvaltıda 1 bardak süt ve 1 yumurta yiyerek ve her gün çeşitli şekillerde pişirilmiş tavuk etini ekmek yer gibi tüketerek, gizli hazine dediğimiz beyin güçlerini yükseltmeleri ve ülkemizde daha iyi hizmet edebilme imkanına ömür boyu sağlıklı bir şekilde sahip olmalarıdır.

Yüksek derecede biyolojik değere sahip olması ve kolay sindirilebilir özellikte olan tavuk etleri, yüksek kalitedeki protein elzem amino asitlerini, elzem yağ asitlerini diğer etlerle aynı oranlarda içerir. Tavuk eti aynı zamanda B grubu vitaminlerinin ve demirin de iyi bir kaynağıdır. Enerji değerinin düşük olması, liflerinin kısalığından dolayı çiğnenebilir ve kolay sindirilebilir olması nedeniyle tavuk etleri çocuk ve yaşlıların beslenmeleri dahil tüm yaş grupları için birçok özel diyette yer olabilecek özelliktedir. Tavuk etlerinin enerji içeriği de diğer etlere kıyasla düşük olur. Bu durum tavuk etine önemli diyabetik özellik sağlar. Tavuk etinin protein içeriği yönünden ise sığır ve koyun etlerinden farksız olduğu, yağ içeriğinin ise diğer etlerden düşük olduğu da bilinmektedir. Tavuk, balık gibi beyaz etlerin içerdikleri yağlar dışındaki hayvansal yağların çoğu doymuştur ve kolesterol seviyesini artırır. Günümüzde ölüm nedenlerinin başında gelen kroner kalp hastalıklarından korunmanın en önemli yolu doymuş yağ asitlerince zengin yağların tüketiminden kaçınmaktır. İşte tavuk eti, doymamış yağ asitlerince zengin yağlarla kroner kalp hastalarının oluşumunda risk grubunu oluşturan kırmızı etlerden farklı önemli bir özellik gösterir. Ayrıca tavuk eti, yağdan kısıtlı diyetle beslenmek zorunda olanlar için de elverişli bir gıdadır. Zira tavuk etinde yağ deride toplanmış olup, kolayca ayrılabilir.

Tavuk eti, parçalarının her birinde besin öğeleri homojen olarak dağılmamıştır. Protein daha çok göğüs etinde, yağ da boyunda yoğunlaşmıştır. Göğüs eti en düşük yağ % 9,25 ve kolesterol 64 mg/100 gr içeriğine sahip olan parçadır. Ete oranla tavuk derisi daha fazla yağ, kolesterol ve doymamış yağ asitlerini içerir.

Protein ve yağ içerikleri açısından önemli avantaja sahip olan tavuk etleri özellikle demir, fosfor ve B grubu vitaminlerinin de iyi kaynağıdırlar. Protein ve yağda olduğu gibi vitamin ve minerallerde tüm karkasda homojen olarak dağıtılmıştır. Tavuk but eti, göğüs etine göre daha fazla B2 (riboflavin) ve B1 vitamini (tiamin), daha az da pp(niasin) vitamini içerir. Tavuk but etinde, göğüs etine kıyasla demir, çinko ve sodyum içerikleri de daha fazladır.

Tavuğun farklı bölge etleri, besin öğeleri açısından farklı olsa da, toplam besin değeri kırmızı etlerden (sığır, koyun vs.) düşük değildir. Az yağlı yüksek proteinli ve çeşitli vitamin ve minerallerce zengin tavuk eti üretim maliyetinin düşüklüğü nedeniyle tüketiciye daha düşük fiyatla sunulabilmektedir. Beslenme değerinin yüksekliği yanında kırmızı etlere kıyasla daha düşük fiyatla tüketime sunulması, tavuk etini cazip kılan diğer önemli özellik olup, beslenmemizde bunu göz ardı etmemeliyiz.

Tavuk etinin genel tüketim tarzı haşlama, kızartma, fırında veya ızgarada olmaktadır. Pişirme ister evde, isterse ticari yöntemlerle yapılsın çoğu gıdanın besin değerini etkiler. Besin öğelerindeki değişiklik, uygulanan ısının değişmesinden, pişirme suyunun kullanılmamasından, sızıntı kayıpları yada pişirme ortamında sızan suyun absorbsiyonu ile oluşur. Pişirme ile tavuk etinde oluşan ağırlık kaybı yaklaşık %26’dır. Toplam pişirme kaybı haşlanarak pişirildiğinde %22, kızartmada %23, fırında pişirmede ise yaklaşık %31’dir. Protein ve amino asitler pişirilmiş etlerin sızıntı suyuyla az miktarlarda kayba uğrarsa da bu kayıpların ciddi diyetetik önemi yoktur. Pişirmekle proteinlerin sindirilebilirliği bir ölçüde artabilir.

Pişirme esnasında, pişirme yöntemi ve koşullarına bağlı olarak bazı vitaminlerde kayıp olabilir. Vitamin B6 ve pantotenik asit pişirme suyuna geçerek azalırken, tiamin ısı etkisiyle parçalanır. tavukların buharda pişirilmesi ile magnezyum ve sodyum içeriğinde azalma olur. Yine de minerallerin büyük çoğunluğu ette tutulur. Fırında pişirmede fırın sıcaklığı düşük tutularak riboflavin, niasin ve pantotenik asit kayıplarını azaltmak mümkün olabilir. Pişmiş tavuk etinin besleyici değeri yeniden ısıtılması ile az da olsa bir miktar azalma gösterir. Bu ete yeniden sıcaklık uygulaması nedeniyledir. O halde tavukların gerek pişirilmesine, gerekse pişirdiğimiz tavukların yeniden ısıtılmasına gerek olmadan tüketilmesine, besin öğelerinden maksimum fayda sağlamak için özen göstermeliyiz.

--------------------------------------------------------------------------------

Semra TÜRKMEN
Ev Ekonomisti

Son düzenleme:
Adet döneminde diyet rehberi

Kadınlar, adet döneminde şişkinlik ve gerginliğin etkisiyle kilo almaktan şikayet eder. Diyetisyen Zerrin Aydın, hormonal değişimlerin yaşandığı bu özel günlerde form tutmak isteyen kadınlara ceviz, bulgur ve yumurta yemelerini tavsiye ediyor.

Adet dönemi, özellikle çalışan kadınlar için kimi zaman kabusa dönebiliyor. Ağrılara şişkinlik ve gerginlik eklenince işler daha da zorlaşıyor. Bu dönemde doğru beslenme alışkanlığıyla hem şişkinliği önlemek hem de daha sakin olmak mümkün.

International Hospital Etiler Kliniği'nden diyetisyen Zerrin Aydın, adet döneminde dengeli beslenildiği takdirde diyete girmenin hiçbir sakıncası olmadığını bildiriyor. Bu dönemde tatlı yeme isteğinin arttığını hatırlatan Aydın, şu bilgileri veriyor: "Kadınlarda hem organik hem de psikolojik değişimler olur. Adet döneminde magnezyum, demir, B vitamini almak gerekir. En iyi magnezyum kaynakları; ceviz, fındık, kurubaklagiller, yeşil sebzelerdir.

Demiri zengin besinler ise kırmızı et, karaciğer, yumurta ve kuru meyvelerdir. B vitaminin en iyi kaynakları ise tahıllar, özellikle tam buğday unu, bulgur gibi kepekli olanlar ve kurubaklagillerdir

ALINTIDIR....

Minnoş ne yapıyoırsun bacım?
görüşemiyoruz artık :(
özledim valla seni ...

boyle hıcbıse yapasım yok keyfım yokk kocısımlede küsüm canım
sıkkın dıyet bıle yapasım yok zaten benden bıse olmaz ne 65 ı bayrama 67
olsam gene ıyı off ne bılıyımm yaa. bugun de 69.3 cıktım dun
okadar kosturdum yıne 68ı goremedım ben zaten haketmıyorum demekkı

gunaydınn karamelımm akrebımm selmacıgımm evet gorusemıyruz artık ya
okadar yorgunumkı bugunde

temizlik yapmışsın dün
eline koluna sağlık.tertemiz olmuştur evin ne güzel.hamarat minnoş :)

bende az önce kalktım.gece yatamadım pek
şimdide sirkeli suyumu içiyorum.
2-3 gündür acayip iştahım açık adetten sanırım.
o da yetmezmiş gibi annem pasta börek yaptı.:1:
kızdım niye yaptın diye :1: dayanamıyorum çünkü.
bide en sevdiğim seyi yapmış ELMALI PASTA :(
suan karsımda tabakta duruyor:1:
ama yemiyecem kendimi tutuyorum :)

boyle hıcbıse yapasım yok keyfım yokk kocısımlede küsüm canım
sıkkın dıyet bıle yapasım yok zaten benden bıse olmaz ne 65 ı bayrama 67
olsam gene ıyı off ne bılıyımm yaa. bugun de 69.3 cıktım dun
okadar kosturdum yıne 68ı goremedım ben zaten haketmıyorum demekkı

prensesim niye keyfin yok ya:(
kocişinle niye kavga ettiniz
üzme o tatlı canını.mutlaka barışırsınız.hem evliliğin tuzu biberi kavgalar.
kuzenim hep sey derdi.karımlla kavga etmeye bayılıyorum.2-3 gün küs geziyoruz belkı ama barışmamız muhteşem oluyor .2-3 günün acısını fazlasıyla çıkarıyoruz.ilişkimize renk geliyor diyodu :1::1::1:
bunlar genelde yatakta barışıyordu:1:
çok gülerim bu hallerine
minnoşum siizin barışmanızda yatakla son bulur inş.:1:
neyse iyic sapıtmayayım ben

şimdi canını hıc sıkma .aç soyle neseli parcalar.ruhun eğlensin
olumlu seyler düşün
akşam güzelce gıyın süslen yemek hazırla mum işığında .kocişin dayanamaz kıyamaz sana .hemen aranız düzelir :)

ayrıca su kılo konusunuda takma.65 olacağıma bende ınanmıyorum zaten
ama söyle dusun biz simdi 65 olmak ıcın haftada 2.5 kılo vermemiz gerekıyor
bunuda anca sok dıyetle verırz
ee sokla verılen kılo kurban bayramında fazla fazla alınır
biz 65 olarak gıtsek bayrama 70 olarak döneriz :1:
en ıyısı yavas yavas vermek
haftada maksımum 1 versek yeter bıze
67 olalım bızde ne olacak
soranlara 65 deriz :1:
kımse cakmaz durumu:1:

temizlik yapmışsın dün
eline koluna sağlık.tertemiz olmuştur evin ne güzel.hamarat minnoş :)

bende az önce kalktım.gece yatamadım pek
şimdide sirkeli suyumu içiyorum.
2-3 gündür acayip iştahım açık adetten sanırım.
o da yetmezmiş gibi annem pasta börek yaptı.:1:
kızdım niye yaptın diye :1: dayanamıyorum çünkü.
bide en sevdiğim seyi yapmış ELMALI PASTA :(
suan karsımda tabakta duruyor:1:
ama yemiyecem kendimi tutuyorum :)

bende cok severım elmalı pastayı yaa hoof bu aksamm platese baslıyorum
6 dan 8e kadar spr hocamızı bı gorsen karamel fıstık gıbı kız bıde 25 yasında bıde
evlı ustelık allahım afet gıbı eger o bugece boyle daracık taytlarla falan gelırse
hepte psıklojım cokucek sporada baslamadan bıtırcem herhalde
yarın sabah kocısım semınere gıdıyor annem bızde kalırsın dedı pazartesı donucek
yarın aksam mısafırım var apartmandakıler hayırlı olsuna gelıcek bırsuru ısım
var daırede aynı sekılde herdakka baska bıyerden arıyorlar bızım proje yetısmedımı
dıye ayy amann daraldım bugun bıde bu sabah 68 lı bıse vardı aklımda
69.3 cıkınca hersey ustuste geldı ıste:59:

Back