Bir de kardeşiniz şu an utanç içinde ama size değil arkadaşlarına karşı utanç içinde. Ben psikolog, pdr okumuş veya pedogog değilim ama bir ortaokul öğretmeniyim. Bana göre:
-Anneniz sigara içerken çocuğa içme deme hakkı yok. Bunca yıl zaten pasif içiciliğe kardeşiniz maruz kalmış, içince mi problem oldu? Hem kendisi sigara içip hem de içme deme hakkı yok annenizin. Çocuğun gözünde samimi durmuyor. Eğer siz içmiyorsanız(içiyorsanız böyle bir şey demeye sizin de hakkınız yok) :Annem de bir insan ve sigara konusunda hata yapıyor diyerek konuşmaya başlayabilirsiniz. Böylece kendisi de annenizle ilgili düşündüğü hataları da sizin gibi rahatça söyleyecek. Sigaranın sağlığa zararından ve dış görünüşü ne kötü yaptığına dair fotoğrafları videoları ispatlarla gösterin. O yaşta dış görünüş inanılmaz önemli çünkü. Sağlığının zarar görmesinden değil, dış görünüşe zeval gelmesinden daha çok korkarlar.
-O yaşta bir erkeğe ilgi duymasının normal olduğundan, hatta sizin de bir zamanlar çocukluk aşkınız olduğundan sanimiyetle bahsedin. Ama hayatın bu yaşlardan ibaret olmadığını, önünde kocaman bir ömür olduğunu söyleyin. İleride pişman olacağı şeyler yapmamasını öğütleyin. İnsanlarin her zaman kendisi gibi iyi niyetli olmadığını, tek güvenmesi gereken ve sığınacağı limanin siz olduğundan bahsedin. Hatta " Allah korusun hasta olsan, başına bir şey gelse en çok kim üzülür kim senin için canını feda eder" diye sorular yöneltin. Hatta kendi çocukluk arkadaşlarınızdan da bahsedin, o zaman benim için onlar çok önemliyken şimdi görüşmüyoruz deyin. Ama bana zarar verselerdi bir ömür onlardan nefret ederdim deyin. Çocuk yaşta yaptıklarımız büyüyünce bizi gülümsetmeli üzmemeli deyin. PDR'de bu yöntemin adı "kendini açma" dır.
-Kişisel temizliğe gelince o çocuğun bacağı bir kere neden tüylü kıllı? Bir anne veya abla olarak neden "hadi bacaklarını alalım, kuaföre gidelim" demediniz. Anne-kız, abla-kız kuaför günleri yapamaz mıydınız? Saçlarına bakım yaptırın, kırıklarını aldırın, ağda yaptırın. Büyük ihtimal hoşuna gider:) kaşının da ortası alınması gerekiyorsa alınsın.
-Son olarak okuldan almak yanlış bir çözüm. Hayatı boyunca kötü ortamlardan kötü insanlardan uzak tutamazsınız. O şimdi arkadaşlarına kendisini rezil olmuş hissediyor. Annenizden nefret bile ediyor bile olabilir. En azından sinirli.
Onu baskilamak, telefonu elinden almak onu profosyenellestirir. Ağır ergenlik geçirmiş biri olarak söylüyorum. Onu sorgulamıyacağınızı, her şeyi rahatça anlatabilmesini sağlayın. Bunu hissettirin.