Artik farkli tabiİlk defa duyuyorum. Beni muaf tutmadılar yani kimse böyle bir şey söylemedi. Ben hocamla konuşmuştum, "Tamam o zaman derslere girme" dedi, dini inancımı sordu. Sınav zamanı da bana dinimle ilgili ayrı bir soru kağıdı hazırlayıp vermişti. Şimdi belki başkaysa bilemiyorum tabi benim anlattığım en az bir 10 yıl kadar önce.
Öncelikle çok geçmiş olsun. Bir arkadaşın dediği gibi bir anda olmadı bir anda geçmeyecek. Çok sabırlı olmanız lazım. Bizim de ilkokulda bu tarz muhabbetler dönerdi. Onlar aklıma geldi. Çağırma falan. Ama ben anneme anlatırdım o da korkularımın yersiz olduğunu söylerdi kendince birşeyler anlatırdı bana. Faydası olurdu çok üzerinde durmazdım. O an korkarım ama sonra geçerdi. Malesef ki çocuklar bazen gerçekten çok acımasız olabiliyor.
İlave olarak da küçük çocuğunuz için de endişe duydum. Sizin için zor belki ama onu da ikinci plana atmamaya çalışın. Ablasının bu yaşadıklarında hiçbir suçu yok onun. Daha çok küçük bedel ödemek zorunda kalmasın.
Tekrardan çok geçmiş olsun.
+1İşte altı doldırulamayan abuk sabuk bilgiler büyükler aracılığıyla çocuklara verimesi sonucu neler yaşanabiliyor
Sürekli bunların hayal olduğu gerçek olmadığı yönünde telkinlerde bulunurdum ben olsam heralde
Kolay gelsin geçmiş olsun
İlk defa duyuyorum. Beni muaf tutmadılar yani kimse böyle bir şey söylemedi. Ben hocamla konuşmuştum, "Tamam o zaman derslere girme" dedi, dini inancımı sordu. Sınav zamanı da bana dinimle ilgili ayrı bir soru kağıdı hazırlayıp vermişti. Şimdi belki başkaysa bilemiyorum tabi benim anlattığım en az bir 10 yıl kadar önce.
kızım mesela din kültürü derslerinden etkileniyor.
bir kere cami kursuna gitti orada da bu konular konuşulmuş ve bana yine geçenlerde söyledi
O zamandan bu zamana 1 cag geri gittik. Ben de farkli dinde olmamdan dolayi din derslerine girmezdim.İlk defa duyuyorum. Beni muaf tutmadılar yani kimse böyle bir şey söylemedi. Ben hocamla konuşmuştum, "Tamam o zaman derslere girme" dedi, dini inancımı sordu. Sınav zamanı da bana dinimle ilgili ayrı bir soru kağıdı hazırlayıp vermişti. Şimdi belki başkaysa bilemiyorum tabi benim anlattığım en az bir 10 yıl kadar önce.
Sanirim once o dersin ogretmeniyle konussaniz daha dogru olur. En azindan bu konunun anlatilip anlatilmadigini teyit ettirin. Ondan sonra mudur yardimcisiyla gorusursunuz yine ihtiyac duyarsaniz.Henuz konusmadim , pazartesi gidip konusacagim mudur yardimcisi ile
Cocuklar uydurmuyor , ben ogluma daha sonra sordum , mufredatla alakali degil zaten , bir cocuk soru sormus din dersi islenirken , ogretmen de bunun uzerine uzun uzun anlatmis ancak anlatmamaliydi , cocuga tenefuste cevap verebilirdi vs vs
Bende zorunlu din dersine karsiyim , seneye derse sokmama karari aldik zaten , daha fazla ugrasmak istemiyorum cok yoruldum bu sene
Bizde oyleyiz , zaten oglum sayesinde 3 tane kendini bilmez ve yaptigi meslege yakismayan 3 ogretmen gonderildi okuldan , okul da bu durumu bildigi icin ben artik ogretmenlerle gorusmuyorum direk mudur yardimcisi ile gorusuyorumSanirim once o dersin ogretmeniyle konussaniz daha dogru olur. En azindan bu konunun anlatilip anlatilmadigini teyit ettirin. Ondan sonra mudur yardimcisiyla gorusursunuz yine ihtiyac duyarsaniz.
Ben bu konularda kizimin hassasiyetine cok guveniyorum. Neyin dogru neyin yanlis oldugunu cok iyi kavriyor. O yuzden ona "okulda ogretmenleri ya da arkadaslari tarafindan yanlis buldugu bir davranis gorurse, yanlis birsey duyarsa mutlaka gelip bana soylemesini" tembihledim. Ve bunun geri donusunu de aldim cok iyi.
Bana bir arkadaşım buna benzer biseyler anlatmıştı.yuzunu tavana dönerek yatma yan yat yoksa karabasan seni boğar tarzında biseyler.38 yaşına geldim sağıma yatmaktan bel fıtığı oldum.cocuklara bunları aileleri öğretiyor bence yoksa nereden duyacak sizin kıza anlatacak.cok üzüldün umarım atlatır yavrucugum
Ne uzucu. Icinizdeki aciyi anlayabiliyorum..bu konularda ne yapilir ne edilir bilmiyorum, ama ben her konuda sunu dusunuyorum; ne kadar cok ilgi verirseniz negatif bir duruma/konuya/hisse, okadar buyur, buyur ve buyur. Yani normal yasantiniza geri donmeye calisin. Zihnini bambaska seylerle mesgul etmeye calisin, tatile cikin, gezmelere gidin, lunaparklara, kutuphanelere, eglenceli zaman gecirmesini saglayin. Ailece o konu yokmus gibi davranmaya calisin, ama gormezden gelerek degil, sadece 'hayata eglenceli bir sekilde devam ederek'. Cocugunuza endiseyle bakmayin, mutlulukla sevgiyle bakin.
Once kendi korkularinizi da yok edin. Cocukllar anne babayin ornek alir.valla bende korkuyorum hiç sırt üstü yatmam
Once kendi korkularinizi da yok edin. Cocukllar anne babayin ornek alir.
Anne babalarin dillendirmedikleri ve caktirmadiklari her seyi cocuklar bilir hisseder. Soyacekim var birde.tabiki öyle ama ben bu korkumdan hiç kızıma bahsetmedim ki
yada d,illerdirmedim
Once kendi korkularinizi da yok edin. Cocukllar anne babayin ornek alir.
Ben yedim
Yazını gördüm, konu da benzer olunca kendimden yazmak istedim.
Dini eğitime erken bir yaşta başladığımı söyleyebilirim, annem ve babam tabi kontrollüydü sadece ezberden tekerleme gibi sureler vb. şeylerden ibaretti belli bir yaşa kadar bildiklerim ve fakat dini daha çok merak edip ısrar edince yatılı kursa göndermişlerdi. O kursta öğrendiklerim-anlatılanlar ve daha neler... Çok sorduğum, sorguladığım ve itiraz ettiğim için de sevilmezdim, mimlenmiştim. Bilmiyorum belki susturmak için yaptılar, uyum sağlamam için; baktılar bu kız çok deşiyor, korkutma yoluna baş vurdular. Öyle hikayeler dinledim, öyle şeyler hep bir ağızdan şahitli bilmem neli anlatıldı ki (ortaokul zamanı olması lazım) karanlık odalarda otursam zerre ürpermeyen ben, ışığı kapatıp uyuyamaz hale geldim.
Annem fark etti vb. ama düşünce geçişleri, doluya almama-boşu doldurmama, sürekli bir "Varlık,neden, niçin, nasıl" sorgusu vardı.
Onu nasıl aştım, yok sayarak tıpkı senin gibi. Reset attım inanç kısmıma komple.
Uzunca bir süre ateisttim, oradan agnostik kısma kaydım. Oradan deist. Şimdi elhamdülillah geri döndüm diyeyim ama inancımı yeniden yapılandırıp, daha ayrıntı öğrenip-araştırıp, nelerin hurafe nelerin insanı "Günah" denilenden/uydurma günahlardan uzak tutmak adına milletin bire bin katması olduğunu idrak ederek. :)) Mesela bu yukarıda anlattığın şey pelin, ergenlikte verilmeye başlanan bir hurafe bilgiden ibaret, sebebi de mastürbasyondan uzak tutmak. Sonra gusül hikayeleri var insanı obsesif eden, küpe deliklerini üç kere suda şöyle yapmazsan abdest olmaz, eteğinin altına şu uzunlukta tayt giymezsen namazda eteğin açılması riskini bile bile göze almış olursun ve namazın olmaz vb. Bu obsesyon işte...Böyle saçmalıklar silsilesi yüzünden, insanların kafaları gidiyor. Ha kimi inanıyor da buna zehir gibi diğerine bulaştırmaya devam ediyor.
İsteyen, merak eden çocuğa, yaşını gözeterek, her inanıştan azar azar anlatsak, gelmiş geçmiş tüm inançlarla birlikte dinden önce insanın "İnanma ihtiyacı"nı irdeleyebileceği bir algıya kavuştursak ne güzel olur. İşte o zaman seçim gibi seçim olur. Diğerleri ezber, kopya, korku filmi...
Konu sahibi, illaki aşılır bir problem bu, biraz zaman alır ama yaşamamış gibi olursunuz.Çabuk atlatmanızı diliyorum.
Bu tür insanlar yüzünden millet ya agnostik yada deist oluyor..insanlari bilinmeyen varlığı kanıtlanmamış bir takım olgularla korkutup hayat boyu tanrıdan korkmalarını sağlıyorlar yada mecburen ona yalvarmayi. Benim iki çocuğum var hala korkuyorum geceleri yalnızken.esim iki gece nöbetçi haftada iki gün sıfır uykuvalla bende korkuyorum hiç sırt üstü yatmam
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?