1. Sınıf çocuğu

Oğlum 3. sınıfa gidiyor, öğretmenimiz 1. sınıftan beri ödev vermiyor ve vermeyeceğini de ısrarlı bir şekilde belirtiyor. (Israrlı bir şekilde belirtmesinin sebebi ise, bazı veliler şikayetçi olmuş öğretmenden iyi öğretmen değil ödev dahi vermiyor diye idareye şikayet etmişler bu da öğretmenin kulağına gitmiş haliyle). O gün hangi dersleri işlediyse öğrendiği konulardan 5'er soruluk tekrar yapıyoruz ve kitap okuma etkinliği bunun haricinde çocuğu zorlamıyorum çünkü öğretmeni en fazla yarım saat ders çalışması yeterli fazlası çocuğu sıkar ve verim alamazsınız diyor her defasında.

Aynen bende öyledeydim kendım yapardım odevlerımı.
Benım çocuğumda kendı yapar odevlerını sadece takıldığı yerde bıze sorar.

1. Sınıf çocuğuna 16 sayfa kıtap normal ama ogretmenın verdıgı ödevden fazlasını yapmak çocuğa fazla gelır.
Ekstra konuların üstünden 5 dk gecersınız o yeter günlük tekrar açısından. Yormayın çocuğu bunaltmayın.

Yalnız şöyle bir konuya açıklık getirmek lazım. Ödevsiz, ek çalışmasız bu eğitim sisteminden sağ çıkabilmeniz mümkün değil.
Sınıfta konu anlatılır, programda eğer bir kaç hafta verilmişse o konuya çeşitli soru tipleri gösterilir. Pratik yapmak ve daha farklı soru çeşitleri artık aileye aittir.

Geçen sene 1. sınıftık biz. Çok az ödevle gayet güzel işler yaptık. Deneme sınavları, kodlamalar, test çözme, problem oluşturma, özet çıkarma gibi konular işlendi hep. Eve verilen ödevin niteliği çok önemli bu noktada. Verilen fotokopide testler, eşleştirmeler, boşluk doldurmalar, boyamalar, bulmacalar gibi her soru tipi varsa fazladan çalıştırmanıza gerek olmaz. Ancak öyle sırf ödev olsun diye verilmiş sayfalarsa (3 sayfa toplama gibi) muhakkak farklı çalışmalar yaptırmanız lazım.
Pratik kazandırmak içinse yazılı ödevden ziyade zihinsel işlemlere ve sözel sorulara yönelmenizi öneririm.

Son düzenleme:
bende de var bir 1.sınıf.
verilen ödevleri bile yapmak istemediği noktada yaptırmıyorum artık. sene sonu yaklaşıyor bunalıyor çocuk.
yazık daha ilk seneden bıktırmamak lazım.

valla bence hata yapıyorsunuz
evet "en sorunlu anne" olur doğru, ben onlardan biriyim mesela
ama bir süre sonra diğer veliler sizin ne olduğunuzu anlıyor ve saygı göstermeye başlıyorlar
ayrıca sınıfın sorunlu annesi olmamak için çocuğu okuldan almak veya çocuğa yüklenmek doğru mu?
bence değil

ah bir şey sorayım yakalamışken:)
şimdi mesela saatleri öğrendiler 5 sayfa saat ödevi geliyor.
bir sayfa tam saat bir sayfa buçuklu saat diğer üçü de aynı şekilde tam ve buçuklu. yapmak istemiyor aynısı zaten yaptım ya aynı şeyleri niye yazıp duruyorum diyor.
bu tarz ödevlerde ısrar etmiyorum artık yanlış mı yapıyorum?

Öğretmenin verdiği ödevleri yaptırsanız yeter.
Bence abartmışsınız.
Tabiki başarılı olsun istiyorsunuz ama bu şartlarda okuldan soğuması çok muhtemel.
Zaten uzun yıllar eğitim hayatı olacak,şimdiden bu kadar üzerine gidip sıkmanız tüm okul hayatını etkileyebilir.

Ödev pekiştirmek içindir. Zaten bilen bir çocuksa, konuyu öğrendiyse aynı sorudan onlarca yüzlerce yapması mantıksız. Doğru yapıyorsunuz.

bence o kurs öğretmeni fazla indirgemiş
4. sınıfın iyi pekişmesi çok önemli
4-5-6. sınıflara özel ders veriyorum, oradan biliyorum
hele ki ödevleri rahat rahat bitiyorsa bence de test çözsün abartmadan. her türlü soru tipini tanısın yavaş yavaş

ben de soruyu artırayım :)

böyle kağıttan yapmak yerine, arada çocuğa sorulsa saat kaç git bak bakayım gibisinden, ya da siz de abi de var mesela, süreli oyun oynasalar falan, 5 dakika sen, buçuğa kadar ben gibisinden.
bu da hem ödev yapmış hem oyun oynamış yerine geçer, illa sayfada sorulan şeyi mi yapması gerekiyor?

matematikte çoğu ödev oyun şeklinde yapılabilir, bu şekilde daya iyi olmaz mı, 1. sınıf için konuşuyorum elbette.

Koalina

yaptırmı diyorsun yanii canımm , bencede yetersiz ama çokta üstelemek istemedim ,
neyse ben ara ara çözdürürüm ozaman, sağol canım

anladım ama benim gözlemlediğim çok değil ama,"aşırı" kitap okumak asosyalliğe kapı açabiliyor.
1. sınıf çocuğunun uyanır uyanmaz kitap okumak istemesi ve sürekli okuması da kafamı karıştırdı açıkçası
tabi ki çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız ama yine de temkinli olmanızıolmanızı, çok iyi gözlem yapmanızı öneririm

yaptırmı diyorsun yanii canımm , bencede yetersiz ama çokta üstelemek istemedim ,
neyse ben ara ara çözdürürüm ozaman, sağol canım

yalnız kaynağı çok dikkatli seçin
çocuğunuzun kapasitesini biraz zorlayıcı yani eksiklerini tespit edebileceğiniz, bilmediği noktaları ortaya çıkaran, değişik soru tipleriyle tanışabileceği kaynaklar bulmaya çalışın

bu şekilde daha iyi tabi ki. En önemlisi de çocuğun olayı kavramış olması. Genelde veriliyor bir toplama, çocuk altına sonucu yapıyor. Bu aslında yanlış. Çocuk o toplamanın elemanlarını, yerlerine düzgün yerleştirmeyi, hangi rakamı nereye yazacağını bilmeli. Saatler için de akrep ve yelkovanı, zaman kavramını öğrenmeli. Bunları da günlük hayata yedirerek öğrenmeli. Mesela oyun süren 1 saat sonra bitiyor denirse çocuk hem 1 saatin ne kadar sürdüğünü öğrenecek hem saatleri kavramış olacak.
Kağıt üzerinde ödev pek bir şey kazandırmıyor.
Eklediğim fotoğraflarda mesela geçen sene toplama ve saatler konusundaki dersimiz. Bu şekilde işleyerek öğrendik ve hataları da bizzat ben görerek düzelttim. Ayrıca öğrenmemiş veya yanlış öğrenmiş çocuğun ödev yapması da yanlış. Bu sefer yanlış öğrenme pekişiyor ve onu düzeltmek çok zor oluyor.

kizimi okuldan aldım,o yüzden hata yaptığımı dusunmuyorum.inşa seneye daha az hırslı ve egosuz öğretmene rast gelir

çok çok çok doğru, ödevi yalnız yapsın, takıldığı yerde yardımcı olun

Ödev pekiştirmek içindir. Zaten bilen bir çocuksa, konuyu öğrendiyse aynı sorudan onlarca yüzlerce yapması mantıksız. Doğru yapıyorsunuz.

peki bir tane de daha özel bir soru sorabilir miyim?
doktoru görünce şuram ağrıyor buram ağrıyor cular gibi olmazsa

benim oğlan hemen hemen bütün harf ve rakamları aşağıdan yukarıya yazıyor.
öğretmenine de söyledim bende uyarıyorum bir iki doğru yapıyor ama sonra yine aynı.
öğretmenine tekrar söylesem kadın rahatsız olur mu? yaşlı ve çok naif bir kadın bıdı bıdı yapıyor gibi olmak istemiyorum.
yoksa yaz tatilinde halletmeyi düşünüyorum bu sorunu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…