-
- Konu Sahibi denizderya113
- #21
Ay evet ya ben de bunu anlamıyorum, bir arkadaşım da bana yurt dışı için ısrar ediyor arada evet Türkiyede can sıkıcı şeyler var ama mutluyum diyorum, rahatım şuan diyorum anlamıyorlarHayır Facebook grubu. Açıkçası burada yurtdışında 1 gün bile yaşamamış kişilerin bir sürü yorumunu okuyacağıma orada tecrübe sahibi kişilerin yorumunu okumayı tercih ederdim. Maalesef insanların turkiyedeki hayatından memnun olabilme ihtimaline asla inanmayan bir grup var. Halbuki dediğim gibi bir sürü açık pozisyon için arkadaşlarımı ikna edemedim yurtdisina taşınmaya, herkesin hayattan beklentisi farklı sonuçta. Herkese sabahtan akşama elektrik verip işkence ediliyor gibi büyük büyük tepkilere anlam veremiyorumdediğim gibi girip o gruba üye olabilirsiniz, memurmussunuz belki cocuk vardır yoktur, belki eviniz vardır, belki turkiyede kazanacağınız para çok azdır ve hiç tatmin etmez vs vs. Kendi özel durumunuza göre değerlendirin. Eşiniz dönmek istiyor mu, onun maaşı artı sizin maaşınız kaç olur cocuk var mı bunlar çok önemli.
Ama konudan bağımsız sizden aldığım enerji, eşinizle de probleminiz olduğu. Sanki o güzel olsa idare edermissiniz gibi geldi. Yoksa memur olsam başta taşınır miyim hayır. Hadi taşındım tekrar döner miyim hayır. Zor olan kısmı gecmissiniz sonuçta is var maaş var, dönünce memur maaşı olacak. Bilemiyorum bence asıl sorunu bir düşünün ülke mi baska bir şey mi.
Çocuk için gitmeyi de çok anlamıyorum. Zaten bir şekilde caliskansa iyi bir üniversitede okur dil de öğrenirse kendisi de iş bulup gider ilerde. Hepimiz böyle gittik yani geçerli mesleği olan ve dil öğrenen herkes de gider bir şekilde. Biraz hayat beklentisi önemli, mutsuz olacak insan sırf cocuk için gitmemeli.Ay evet ya ben de bunu anlamıyorum, bir arkadaşım da bana yurt dışı için ısrar ediyor arada evet Türkiyede can sıkıcı şeyler var ama mutluyum diyorum, rahatım şuan diyorum anlamıyorlarevet tek acaba dedirten konu çocuğumun geleceği ? Sırf onun için acaba diyorum ama burdaki konforu bulamam orda
Sütçü İmam'dan (ezmek için değil, kıyas olarak yazıyorum) mezun olup Amsterdam'da iş bulan arkadaşım da var, Boğaziçi'nden mezun olup KPSS ile memur olan da. Çocuğun içinde hırs, heves varsa okuduğu okul bir noktaya kadar etkiler. Kalanı çaba, emek tamamen...Çocuk için gitmeyi de çok anlamıyorum. Zaten bir şekilde caliskansa iyi bir üniversitede okur dil de öğrenirse kendisi de iş bulup gider ilerde. Hepimiz böyle gittik yani geçerli mesleği olan ve dil öğrenen herkes de gider bir şekilde. Biraz hayat beklentisi önemli, mutsuz olacak insan sırf cocuk için gitmemeli.
Ya şimdiye kadar gerçekçi bir şekilde isteyip, çaba gösterip iş bulamayan kimseyi görmedim ben de. Eğer insan kendisi için uygun görmüyorsa, çok da mutlu olmayacaksa sadece çocuk gerçekten gidilmez. O çocuğun okuyası varsa, yurtdisi hevesi varsa, çabası varsa zaten gider. Sonuçta duvar örülü değil ülkenin çevresine yani neden gitmesin ileride.Sütçü İmam'dan (ezmek için değil, kıyas olarak yazıyorum) mezun olup Amsterdam'da iş bulan arkadaşım da var, Boğaziçi'nden mezun olup KPSS ile memur olan da. Çocuğun içinde hırs, heves varsa okuduğu okul bir noktaya kadar etkiler. Kalanı çaba, emek tamamen...
Kesinlikle öyle. Ben yazılımcıyım bölümde çok vasat ite kaka mezun olan arkadaşlarım da oldu onur öğrencisi olanlar da. Ama zamanında kopyayla geçip İsveç'te çalışanlar varYa şimdiye kadar gerçekçi bir şekilde isteyip, çaba gösterip iş bulamayan kimseyi görmedim ben de. Eğer insan kendisi için uygun görmüyorsa, çok da mutlu olmayacaksa sadece çocuk gerçekten gidilmez. O çocuğun okuyası varsa, yurtdisi hevesi varsa, çabası varsa zaten gider. Sonuçta duvar örülü değil ülkenin çevresine yani neden gitmesin ileride.
Haha cok guldum. Biz tatildeydik. Esim diyor ki kalk Istanbul'a geri donuyoruz. Aa noldu dedim. Serefsizler kopruye neredeyse %50 zam yapmislar dedi. Ki pazar gunu 400 lira odemistik. Of ciddi bisey oldu sandim dedim. Benim bunye zamlara o kadar alisti ki :) Sizinki de zamanla alisir. :)benim sevgilim tasindi:) ama daha ilk haftalari, simdilik sicak havadan da çöpü ayiklamadan, biriktirmeden lapp diye çöp kutusuna atmaktan da, yolda durup kedi sevmekten de mutlu:)
ama daha çarşamba 399 tl ödeyip cok diye soylendigi köprüye perşembe %40 zam gelince, yurtdisindan ev icin sectigi sepetindeki urunlere bir anda %60 vergi gelince, 3 harfli ucuz marketten bir peynir bir yumurta ve una 7 euro verince yavas yavas idrak ediyor ne b.k yedigini:)
hatta bana dedi ki "maasim daha dusuk olacak ama sonucta turkiye almanyadan daha ucuz diye dusunmustum. ama hemen hemen ayni paralari ödüyorum"
ama yine de mutlu, umutlu . artilarinin eksilerinden coook daha fazla olduguna inaniyor. insallah böyle devam eder (türk degil)
Ya şimdiye kadar gerçekçi bir şekilde isteyip, çaba gösterip iş bulamayan kimseyi görmedim ben de. Eğer insan kendisi için uygun görmüyorsa, çok da mutlu olmayacaksa sadece çocuk gerçekten gidilmez. O çocuğun okuyası varsa, yurtdisi hevesi varsa, çabası varsa zaten gider. Sonuçta duvar örülü değil ülkenin çevresine yani neden gitmesin ileride.
Evet ya ozellikle Avrupa'li Turk'lerin cocuklarinda ciddi oranda okuma hevesi yok. Cunku basit islerle bile hayatlarini normal standartlarda surdurebiliyorlar. O yuzden meslek okullari daha cazip geliyor. Ki bence Turkiye'de mesleki egitime odaklanmali. Herkes universite mezunu ama kimse is bilmiyor.Ayrica avrupada büyüyen her çocuk üniversite okumuyor.
Almanyada 30% geçmez. Bu rakamda bachelor için geçerli.
Ayrıca o %30 da valla kusura bakmasın ama benim türkiyedeki iş arkadaşlarım bunlara bin basardıAyrica avrupada büyüyen her çocuk üniversite okumuyor.
Almanyada 30% geçmez. Bu rakamda bachelor için geçerli.
Evet ya ozellikle Avrupa'li Turk'lerin cocuklarinda ciddi oranda okuma hevesi yok. Cunku basit islerle bile hayatlarini normal standartlarda surdurebiliyorlar. O yuzden meslek okullari daha cazip geliyor. Ki bence Turkiye'de mesleki egitime odaklanmali. Herkes universite mezunu ama kimse is bilmiyor.
Ayrıca o %30 da valla kusura bakmasın ama benim türkiyedeki iş arkadaşlarım bunlara bin basardı
Meslek eğitimi de Türkiye kanayan yarası. Bir dönem herrrrrkes üniversite okumalı diye bir akım çıktı. İyi b.k yedik yani gerçekten çok lazımdı. Bazı insanların da meslek eğitimi alıp o alanlarda çalışması lazım. Şart yani başka yolu yok bunun. Burada bile olur olmaz herkese gir bir üniversite oku deniyorbizim bu kadar üniversite mezununa ihtiyacımız yok ya bizim eğitimli ara elemana ihtiyacımız var.
Yakında döner.Yavas yavaş idrak edecek herseyibenim sevgilim tasindi:) ama daha ilk haftalari, simdilik sicak havadan da çöpü ayiklamadan, biriktirmeden lapp diye çöp kutusuna atmaktan da, yolda durup kedi sevmekten de mutlu:)
ama daha çarşamba 399 tl ödeyip cok diye soylendigi köprüye perşembe %40 zam gelince, yurtdisindan ev icin sectigi sepetindeki urunlere bir anda %60 vergi gelince, 3 harfli ucuz marketten bir peynir bir yumurta ve una 7 euro verince yavas yavas idrak ediyor ne b.k yedigini:)
hatta bana dedi ki "maasim daha dusuk olacak ama sonucta turkiye almanyadan daha ucuz diye dusunmustum. ama hemen hemen ayni paralari ödüyorum"
ama yine de mutlu, umutlu . artilarinin eksilerinden coook daha fazla olduguna inaniyor. insallah böyle devam eder (türk degil)
Burası neresi merak ettim...Geldik, 7 ay oldu, dönüyoruz. Her şey beklediğimizden daha pahalı, en başta evler tabii ki. Kafamıza göre bir daire bile oradaki müstakil evimden daha pahalı. Hava kirliliği, trafik, insanlar, çarpık kentleşme, ekonomi, ve daha sayabilecegim pek çok şey... En azından denemedik demeyiz diyoruz, ama bir an önce eski düzenime dönmek istiyorum. 3 sene önce gelseymisiz olurmuş sanki ama şimdi her şeye geç kaldık; ekonomi, durumumuz hiç fena sayılmasa da ev piyasasında bizi aştı. Birkaç sene sonra tekrar deneriz belki diyoruz, o zaman 2 gelirimiz daha olacak, birikim olarak da elimiz daha guclu olur diyoruz ama bu sadece boş bir umut mu bilemiyorum.
Söylediklerinize tamamiyle katılıyorum.Ama insanalri da suclayamiyorum.Ben 86 doğumluyum.Benin ortaokul lise zamanımda herkes üniversite okumak istiyordu.Biz köyden 2 otobüs giderdik.O zmanlar öyleydi.Biz de memur olanlar rahat , meslek sahibi olanalr neler çekiyor gibi bir algı vardi.Ama şimdi okuma sevdasından da caydi herkes.Bakti okuyanalr boşta , işsiz. Simdi herkes eski düzene döndü.Zengin veya gurbetçilerle evlilik yapmak , esnaf olmak , belediyeye bir sekilde kapak atmak daha moda.Ki bende pişmanım okuduğuma.Ayrıca o %30 da valla kusura bakmasın ama benim türkiyedeki iş arkadaşlarım bunlara bin basardı
Meslek eğitimi de Türkiyenin kanayan yarası. Bir dönem herrrrrkes üniversite okumalı diye bir akım çıktı. İyi b.k yedik yani gerçekten çok lazımdı. Bazı insanların da meslek eğitimi alıp o alanlarda çalışması lazım. Şart yani başka yolu yok bunun. Burada bile olur olmaz herkese gir bir üniversite oku deniyorbizim bu kadar üniversite mezununa ihtiyacımız yok ya bizim eğitimli ara elemana ihtiyacımız var.
Ben de artık gurbetçi yakınlarım Türkiye cennet diyince , evet biz de huriyiz diyorumBurası fakirler için cehennemdir paralı dönüyorsanız geliriniz varsa yaşanır
Geldiğimiz yer mi, döndüğümüz mü?Burası neresi merak ettim...
Dönme hakkı var ama zor olduğunu biliyorum. Bir arkadasim istifa etmişti. Karadeniz'in en kuzeyine gitmişti hiç alisamadi. Bastı istifayı bir yılın sonunda. Sonra kendi bölümü ile alakalı bir kuruma yıllar sonra geri döndü. Ama baya uğraştım demişti.Memurluktan istifa edip yurtdisina yerlesmistik. Turkiye ye donunce tekrar isine donebilir miyim. Is bulmak nasil olur o kisimlar da insani dusunduruyor.