Roma ve venedik ciddi şekilde kirli, sokaklar kirli Venedikte çoğu ara sokak pis kokuyor geçerken burnunu tutuyorsun. Roma zaten kalabalık bir şehir belediye başa çıkamıyor konteynırlar dolup taşıyor. Venedik deseniz ufak bir şehir ama belediyenin hiçbir temizlik çabası yok nasılsa turistler geliyor diye. Ayrıca Venedikte çoğu kez turistlere kaba davranıldığına şahit oldum, İtalya turiste doymuş buralar şahane gelirseniz gelirsiniz gelmezseniz kandiniz kaybedersiniz havasındalardı. Pandemi turizm gelirini kesince hayatın sillesini yediler umarım akıllanmışlardır turistin değerini anlamışlardır
Pandemiden önce eylem yapmışlardı venedikte, yeterince kalabalığız,sizi istemiyoruz diye . Onlar da haklı, cennet gibi bir yerde yaşıyorsun,en güzel mevsiminde insan seli. Turistler yüzünden her şey aşırı pahalı, ülkenin güzelliklerinin tadını elin turistleri çıkartıyor. İnsan uyuz olur

Ama benim kişisel gozlemim İtalyanlar çok sicakkanli ve yardımseverler , sosyalleşmeye de meraklilar ya. Konu sahibi biraz şanslı biriyse kötü davranilmasini geç gelin elbisesiyle görünce bir şeyler ikram eden bile çıkabilir

eli bol millet,paylaşmayı seviyorlar
Romada araba kiralamak gibi bir maceraya atilmamanizi tavsiye ederim, hem eski kentin buyuk bir kismina giremezsiniz hem de park bolgeleri farkli kurallarla ayrilmistir, yersiniz cezayi oturursunuz asagi, uyarmak benden :)) uber/taksi candir.
Collesium cok kalabalik ve orayi goren yuksek noktalarda cekim guzel oluyor, dis cephenin bir kismi halatla kapli bakim vb vardi.
Ben olsam Panteon, ispanyol merdivenleri, Trevi ve Vatikan bolgesine cikan buyuk tas koprulerde resim cekilirdim (koy yanar ben taranirim)
Aman o vatikana çıkan büyük taş köprülerde resim çekinmesin, orası bataklık

Beni zor kurtardilar, o gün çekilen tüm fotolarımda bacaklarım şu şekil

Konu sahibi şu açıdan hayal kırıklığı yasiyabilir, asiri kalabalık ve fotosopla insanları silmezse asla güzel fotolar çekemez. Aşk çeşmesi diye anılan yer mesela, aslında düz havuz,bir esprisi yok. Yine de onu gece gündüz kalabalık, kimseyi de 'iki dakika profesyonel çekim yapıyoruz' diye kiskislayamazsin...
Collezium da aynı şekilde , zaten yakınından çeksen mekan kocaman, collezium olduğu belli olmaz,düz sur. Gören topkapi sanar (binlerce insan da cabası) , uzaktan orayı harika gören geri kesfedip gitmesi lazım ki collezium manzaralı fotosu olsun. Onun için de iyice araştırmak lazım. Yazın hava 7-8de aydınlanıyor. Ya da fotoğraf işini haftaici bir gün saat çok erkenden yapsın ki insan seline maruz kalmasin