Asgari ücret artıyor mu peki her sene ?Her yerde öyle değil. 12 senedir bir Avrupa ülkesinde yaşıyorum ve geçici bir süreliğine şimdi Singapur'dayım. Ben İsviçre'ye gittiğim günden beri ekmeğin hatta marketlerde satılan tüm gıdaların fiyatı aynı. Hatta bu 12 sene içerisinde toplu taşımaya bir ya da iki kez zam yapıldı. O da kuruş hesabı. Yani 3.50 birim fiyatı olan 3.60 oldu gibi. Sadece yiyecek içecek değil nerdeyse herşeyin fiyatı her sene aynı buralarda çünkü enflasyon yok. Hatta yatırım amaçlı bankaya para yatırmak isterseniz eksi faiz veriyorlar. Avrupa gibi Singapur'da da durum aynı.
Mesleğinizin yurtdışında karşılığı var mı ?Ben de sizin gibi düşünüyorum. Ortalamanın epey üzerinde bir gelirim ve düzenim var. Kendi adıma bunu bozmam. 37 yaşındayım, 4 ve 6 yaşındaki iki çocukla yurt dışına yerleşmem. Ama çocuklarım kendini kurtarsın istiyorum.
Daha ilkokula başlarken bunu onlar için kolaylaştırmanın yollarını aramaya başladım. Onlara sunulan fırsatı değerlendirirlerse IB programı olan bir okula yazdırdım. Bizden kalacaklarla para sıkıntısı yaşamayacaklarını biliyorum ama diğer arkadaşların bahsettiği gibi kaliteli yaşamalarını istiyorum. Eğer onların da aklına yatarsa ikisini de üniversite için yurtdışına göndermeye kararlıyım.
Nr zaman taşındınız ve ne tür bir iş yapıyorsunuz ?Ben Japonya'ya tasindim. Bilmiyorum buralara gelmek ilginizi cekiyor mu? Daha once kucuk bir Almanya maceram olmustu, Almanya'yi cok sevmekle beraber ayni kalkinmislik duzeyinde ama Turk oldugum icin onyargilara maruz kalmayacagim bir yere tasinmak istedim. Japonya'dan cok cok memnunum. Ne tarz isler bakiyorsunuz bilmem ama cok iyi ingilizceniz varsa burada is bulmak bence zor degil. Sorulariniz olursa yazabilirsiniz.
Meslekleri falan var mı bu giden kişilerin ?Almanya mavi kart için minimum yillik brut 56k€ isteniyor, doktor ve mühendis isen 44k€. Ama ingilterenin skilled worker visa si icin ab den cikildigi icin farkli, minimum asgari ücrete yakin bir sey deniyor. Yani minimum 25k$£ bi is icin sponsorship alabilirsiniz ingilterede teknik olarak.
Skilled Worker visa
Apply for a Skilled Worker visa (formerly a Tier 2 General work visa) if you’ve been offered a skilled job with a UK employer - eligibility, fees, documents, extend, switch or update, bring your partner and children, taking on additional work.www.gov.uk
Ev durumu icin konuşmak istiorum gercekten arkadasin dedigi gibi cok sikinti bisey. Londrada ev sahipleri kiraci secio zaten sen ev secemiosun. Mulakata gidiosun begenilmen lazim :) Biz nasi suriyelilere vermek istemiosak evi onlar da bize vermek istemio kredi gecmisin olmadigi icin, minimum 6ay yada 1yillik kirayi pesin istiolar falan. Burdaki ankara anlasmalilarin %90i cok kotu kosullarda yasiyor. 6 odali bir evde 6 aile kaliolar misal. Ortak banyo mutfak. Odada yasiolar yani anne baba cocuk sadece bir odada. Sahte fatura kesebilme adina asgari ucretin altina baska bi ankara anlasmalinin yaninda kebapçıda calisio mesela 12 saat falan sonra aldigi kuş kadar parayi naylon faturaya verince vergiden gidiyor hatri sayilir kısmı. Adina yurtdisinda yasamak deyip avunuolar da cogu turkiyede guzel yerlerde olan insanlar zaten böyle bi salakligi yapmaya hic gerek yok turkiyede hapse atilmamak icin falan iltica etmediysen, anlamis degilim. Cogu dayanamayip geri dönüyor nihayetinde.
yani TC vatandaşları oranın SuriyelileriAlmanya mavi kart için minimum yillik brut 56k€ isteniyor, doktor ve mühendis isen 44k€. Ama ingilterenin skilled worker visa si icin ab den cikildigi icin farkli, minimum asgari ücrete yakin bir sey deniyor. Yani minimum 25k$£ bi is icin sponsorship alabilirsiniz ingilterede teknik olarak.
Skilled Worker visa
Apply for a Skilled Worker visa (formerly a Tier 2 General work visa) if you’ve been offered a skilled job with a UK employer - eligibility, fees, documents, extend, switch or update, bring your partner and children, taking on additional work.www.gov.uk
Ev durumu icin konuşmak istiorum gercekten arkadasin dedigi gibi cok sikinti bisey. Londrada ev sahipleri kiraci secio zaten sen ev secemiosun. Mulakata gidiosun begenilmen lazim :) Biz nasi suriyelilere vermek istemiosak evi onlar da bize vermek istemio kredi gecmisin olmadigi icin, minimum 6ay yada 1yillik kirayi pesin istiolar falan. Burdaki ankara anlasmalilarin %90i cok kotu kosullarda yasiyor. 6 odali bir evde 6 aile kaliolar misal. Ortak banyo mutfak. Odada yasiolar yani anne baba cocuk sadece bir odada. Sahte fatura kesebilme adina asgari ucretin altina baska bi ankara anlasmalinin yaninda kebapçıda calisio mesela 12 saat falan sonra aldigi kuş kadar parayi naylon faturaya verince vergiden gidiyor hatri sayilir kısmı. Adina yurtdisinda yasamak deyip avunuolar da cogu turkiyede guzel yerlerde olan insanlar zaten böyle bi salakligi yapmaya hic gerek yok turkiyede hapse atilmamak icin falan iltica etmediysen, anlamis degilim. Cogu dayanamayip geri dönüyor nihayetinde.
Ingilterede de su an 2021 temmuz ayinda cikan yasayla burda y.lisans yaparsaniz y.lisans bitimini takiben 2 yil boyunca oturma ve calisma izniniz oluyor. Unilerin y.lisans programlari bir yil olup £9-14k arasinda değişiyor benim gördüğüm kadarıyla.O zaman 2 senelik bir master programı ve aynı zamanda iş arama süreci derken sanki iş o yolla biraz daha kolay gibi
Ya da 2-3 senelik bir Ünv programı
Almanya’da meslek yapma gibi imkanlar varmış sanırım
O nasıl oluyor tam olarak bilmiyorum ama okulla falan bir şekilde kapak atınca gerisi geliyor sanki
Uk'de herhangi bir kredi geçmişi olmayan herhangi bir milletin vatandaşı mülteci gibi oluyor çünkü ev sahipleri nerden bilsin ne is yaparsin? tutunabilir misin? kirayı duzenli öder misin? Eve zarar verir misin? Kayıtlı kuyutlu bir geçmişin yok devletin elinde güven olusturabilecek. Anlaşılsın diye öyle yaziorum bu sefer bambaşka abuk bisey anlasilio..yani TC vatandaşları oranın Suriyelileri
mantıklı. kendilerini güvence altına alıyorlarUk'de herhangi bir kredi geçmişi olmayan herhangi bir milletin vatandaşı mülteci gibi oluyor çünkü ev sahipleri nerden bilsin ne is yaparsin? tutunabilir misin? kirayı duzenli öder misin? Eve zarar verir misin? Kayıtlı kuyutlu bir geçmişin yok devletin elinde güven olusturabilecek. Anlaşılsın diye öyle yaziorum bu sefer bambaşka abuk bisey anlasilio..
Uk'de herhangi bir kredi geçmişi olmayan herhangi bir milletin vatandaşı mülteci gibi oluyor çünkü ev sahipleri nerden bilsin ne is yaparsin? tutunabilir misin? kirayı duzenli öder misin? Eve zarar verir misin? Kayıtlı kuyutlu bir geçmişin yok devletin elinde güven olusturabilecek. Anlaşılsın diye öyle yaziorum bu sefer bambaşka abuk bisey anlasilio..
Yani bu uk e özel de degil. Sen verir misin evini ne oldugu belli olmayan suriyeliye o hesap demek istiorum. Uk'de sadece guvenlik onlemleri cok fazla, adresindeki faturalar ustune degilse banka hesabi bile acamiosun aylarca. Turkiyede yoldan gecenin ustune kredi karti atiolar. O yuzden belki bizdeki Suriyeliler daha bile rahat yani.
Evet zor aynen. Bi de oturdun oturdun ödemedin geri döndün ülkene vınn. Hicbisey yapamaz ev sahibi asla alamaz o parayi senden. :)kiraciyi kirayi hic odemese bile evden cikarmak cok cok zor,
o yuzden ev sahipleri cok secici olmak zorundalar. bundan kaynaklaniyor benim anladigim.
Sizin tanıdıklar mı böyle evlerde oturuyor yada onlara mı vermek istemiyorlar anlamadım? Benimse tanıdığım hemen hemen herkes çok güzel müstakil sayılacak evlerde oturuyorlar. Bir çoğu zamanla oturdukları evi satın aldı bazıları ise hala kirada yaşıyor. Bence tam araştırmamış olabilirsiniz. Kiracının kredisi yoksa bile devlet ona kefil oluyor ve kirasına destek oluyor bu yüzden ev sahipleri buna güvenerek evlerini kiralıyorlar. Ayrıca Londra’da kendi halkından çok yabancı yaşıyor ve Türkler diğer yabancılara göre bir tık daha prestijli ev sahiplerinin gözünde, cünkü evlerine çok iyi bakıyor ve kendi evleri gibi sakınıyorlar.Ev durumu icin konuşmak istiorum gercekten arkadasin dedigi gibi cok sikinti bisey. Londrada ev sahipleri kiraci secio zaten sen ev secemiosun. Mulakata gidiosun begenilmen lazim :) Biz nasi suriyelilere vermek istemiosak evi onlar da bize vermek istemio kredi gecmisin olmadigi icin, minimum 6ay yada 1yillik kirayi pesin istiolar falan. Burdaki ankara anlasmalilarin %90i cok kotu kosullarda yasiyor. 6 odali bir evde 6 aile kaliolar misal. Ortak banyo mutfak. Odada yasiolar yani anne baba cocuk sadece bir odada. Sahte fatura kesebilme adina asgari ucretin altina baska bi ankara anlasmalinin yaninda kebapçıda calisio mesela 12 saat falan sonra aldigi kuş kadar parayi naylon faturaya verince vergiden gidiyor hatri sayilir kısmı. Adina yurtdisinda yasamak deyip avunuolar da cogu turkiyede guzel yerlerde olan insanlar zaten böyle bi salakligi yapmaya hic gerek yok turkiyede hapse atilmamak icin falan iltica etmediysen, anlamis degilim. Cogu dayanamayip geri dönüyor nihayetinde.
Bravo bence en dogrusunu yapmissiniz. Bi yerde yasamaya karar verdiysen oranin locali gibi davranmam lazim aksi halde her uyum problemi yaşadığında kendini suclamak agir geldigi icin karsidakini irkcilikla suclarsin.Çocuğunuz ırkçılığa maruz kalmaz. Ben gittiğimde biri 2,5 yaşında diğeri 6 aylıktı. 20 Şubatta gittim, 1 Martta çocuk kreşe başladı. Önce kendi dilini konuşsun, konuşma geriliği yaşar yapma etme dediler ama ben doktora danışarak hareket ettim. Herkes böyle konularda ordinaryus profesör oluyor nedense. 1 Martta kreşe başladı ve Temmuz ayında kreşte doğum günü kutlaması yapıldı kızıma. Kreş yöneticisi bize "çocuğunuz herhangi bir yerli çocuk gibi dili konuşuyor" dedi. Ayrıca çocuğu kreşe bırakıp alırken şahit olduklarım neticesinde Avrupalı çocukların neden sakin ve uyumlu olduklarını da öğrenmiş oldum.
Aileden yeterli ilgi, sevgi, bakım görmeyen çocuklar hırçın oluyorlar. Ne okulda ne sokakta oynarken kimseyle anlaşamıyorlar. Malesef yurtdışında bizim toplum kendileri olmak istemedikleri gibi çocuklarını da diğer çocuklarla adapte etmiyorlar. Bu nedenle ırkçılık değil de dışlanmaya maruz kalıyorlar. Mutlaka her çocuğun gittiği bir kurs vardır. Müzik aleti, yüzme, dans... sayılamayacak kadar. Bizimkiler orada da her şeyi devletten bekliyor. Zorunlu değilse hiç bulaşmıyorlar kültür aktivitelerine. Çocukları hafta sonu saatlerce sokaklarda oynayıp eve girmezler.
Yabancı çocukların ailelerinin mutlaka bir planı programı olur. Evde ya da dışarıda bir aktivite yaparlar. Çocukları da hem bedenen hem de ruhen sağlıklı kalıyor. Bir kaç aile beraber plan yapıp çoluk çocuk göle ormana yürüyüşe kampa giderler. Yine bir grup oluşturup bisiklet turu yaparlar. Çocuğun yaşından bağımsız, isterse iki haftalık bebekleri de olsun, bisikletin arkasına gerekli aparatları takıp hep beraber giderler. Bizim tayfa orada da kaynana görümce elti amca dayı hala.... ev gezmesi yapar çocukları da kendilerini rahatsız etmesinler diye sokağa salarlar. Bu çocuklar da uyum sorunu yaşadıkları için kavga çıkarıp her yerden dışlanırlar. Bize ırkçılık yapıyorlar gibi geliyor ama mesela eski Yugoslavya'nın dağılması daha sonra da Bosna savaşı neticesinde gelmiş ailelerin çocukları da hemen hemen aynı durumda. Çok kavgacılar ve aileler hep aynı yerde oturduğu için çocukları çeteleşiyorlar hatta.
Yeni gelmiş olmaktan bahsediorum. Yoksa ben de guzel bi evde oturuorum çevremdekiler de. Burda yeni gelmis, devletin nezdinde bir gecmisi olmayan insanlar ev bulmada zorluk çekiyor diyorum. Kuantum fiziği anlatmiyorum anlasilmayacak ne var bunda yahu. Ne yapsın adamlar him bu turk, turkler temiz olur buna verelim mi desin bi geçmişin yok burda yeni geldin. Devlet sana banka hesabi actirmiyor ilk etapta, sosyal güvenlik numarası vermiyor aylarca. O dedigin yardimlar falan cok sonranin işi. Ben burda bunlari ilk agizdan duyuyorum görüyorum emlakci arkadasim var 6 ay peşin parayi almadan oda bile vermiyor evi gectim.Sizin tanıdıklar mı böyle evlerde oturuyor yada onlara mı vermek istemiyorlar anlamadım? Benimse tanıdığım hemen hemen herkes çok güzel müstakil sayılacak evlerde oturuyorlar. Bir çoğu zamanla oturdukları evi satın aldı bazıları ise hala kirada yaşıyor. Bence tam araştırmamış olabilirsiniz. Kiracının kredisi yoksa bile devlet ona kefil oluyor ve kirasına destek oluyor bu yüzden ev sahipleri buna güvenerek evlerini kiralıyorlar. Ayrıca Londra’da kendi halkından çok yabancı yaşıyor ve Türkler diğer yabancılara göre bir tık daha prestijli ev sahiplerinin gözünde, cünkü evlerine çok iyi bakıyor ve kendi evleri gibi sakınıyorlar.
İyi eğitim aldıramazsın derken? Benim yaşadığım yerde iki tip özel okul var. Biri engelli özel çocukların gittiği, diğeri de ülkeye geçici gelen mesela diplomatların veya yabancı iş adamlarının çocuklarının gittiği İngilizce eğitim veren okul. Devlet okullarında eğitimin kralı veriliyor. Benim iki kızım da anadilleri Türkçe dışında yine anadil seviyesinde Almanca, İngilizce, Fransızca ve lehçesi tamamen farklı olduğu için ayrı bir dil saydığım İsviçre Almancası konuşuyorlar. Büyük kızımın sınıfı 18 kişi, diğer kızımın 21 kişi.Aslında hayatımızın 5 yılı küçük Almanya Avusturya'da geçti ve ben öyle bir bıkkınlık yaşadım ki...
7 yıldır ülkemizdeyiz gidişat bizi çok endişelendiriyor ama en azından ekonomik kaygılar yaşamıyoruz. Yeteri kadar arkadaşlarımız var hem de kızıma arkadaşlık yapacak çocukları olan :) Kızım ormanın içersinde çok güzel bir kreşe gidiyor, eşim ve ben evden çalıştığımız için trafik vs hiç çekmiyoruz. Kızımın okul zamanı geldiğinde parasını verip koleje yollama şansımız var. Yurtdışında paran da olsa iyi eğitim aldiramazsin çünkü herkes eşit ve bu defa da ırkçılık olursa ne olacak kaygısı yaşıyorum. Kızım çok sosyal ve öğretmenlerine göre üstün zekalı, içine kapanmasından korkuyorum.
Görece güzel bir hayatımız var ama addalete bi gün ihtiyacımız olursa gibi sorular kafamızda..
Hi oki , tüm sülale yıllardır orda olduğu icin yeni gelenler hakkında pek bişey diyemicem. Zaten evlilik aracılığıyla da gelebilmeleri için ev iş şartı koşuluyor diye biliyorum.Yeni gelmiş olmaktan bahsediorum. Yoksa ben de guzel bi evde oturuorum çevremdekiler de. Burda yeni gelmis, devletin nezdinde bir gecmisi olmayan insanlar ev bulmada zorluk çekiyor diyorum. Kuantum fiziği anlatmiyorum anlasilmayacak ne var bunda yahu. Ne yapsın adamlar him bu turk, turkler temiz olur buna verelim mi desin bi geçmişin yok burda yeni geldin. Devlet sana banka hesabi actirmiyor ilk etapta, sosyal güvenlik numarası vermiyor aylarca. O dedigin yardimlar falan cok sonranin işi. Ben burda bunlari ilk agizdan duyuyorum görüyorum emlakci arkadasim var 6 ay peşin parayi almadan oda bile vermiyor evi gectim.
Bu yasa ne zamana kadar geçerli peki ?Ingilterede de su an 2021 temmuz ayinda cikan yasayla burda y.lisans yaparsaniz y.lisans bitimini takiben 2 yil boyunca oturma ve calisma izniniz oluyor. Unilerin y.lisans programlari bir yil olup £9-14k arasinda değişiyor benim gördüğüm kadarıyla.
Dış ticaret yapıyorum, yurt dışı karşılığını araştırmadım hiç. Ama para kazanabilmem için bilgisayar ve internetimin olması yeterli. Yani yurt dışına nasıl yerleşim hakkı kazanırım bilmem ama öyle bir hakkı kazandığım takdirde vergi verebilmek için bir şirket kurup iş yapabilirim.Mesleğinizin yurtdışında karşılığı var mı ?
İlköğretim sonrası nasıl ?İyi eğitim aldıramazsın derken? Benim yaşadığım yerde iki tip özel okul var. Biri engelli özel çocukların gittiği, diğeri de ülkeye geçici gelen mesela diplomatların veya yabancı iş adamlarının çocuklarının gittiği İngilizce eğitim veren okul. Devlet okullarında eğitimin kralı veriliyor. Benim iki kızım da anadilleri Türkçe dışında yine anadil seviyesinde Almanca, İngilizce, Fransızca ve lehçesi tamamen farklı olduğu için ayrı bir dil saydığım İsviçre Almancası konuşuyorlar. Büyük kızımın sınıfı 18 kişi, diğer kızımın 21 kişi.
İsviçre'de en az iki dil zorunlu. Alman kantonlarında Fransızca yine Fransız kantonlarında Almanca zorunlu lisan. 5.sınıfta da İngilizce başlıyor. Öğretmenler üç lisan konuşuyorlar. Çocuğun Almanca öğretmeniyle Fransızca öğretmeni aynı kişi. Okul öncesi dediğimiz kindergarten dan başlayıp çocukla ilgili dosya tutmaya başlıyorlar. Her sene ekleme yapıyorlar dosyaya. 7. sınıfta ayrılma başlıyor. Kendine notlarına güvenen çocuk eğitimin daha zor oldugu gymnasium'a, oradan da üniversiteye gider. Ama notları çok iyi olmayan çocuklar da normal okuluna devam eder, oradan da meslek okuluna gider.
Bir gün kızım beslenme yemek çantasını evde unutmuş ben de götürdüm. Sıınıfın dışında ayakkabılarını montlarını koydukları yer var. Oraya bırakırım görür alır dedim. Koridorun bir başında bir sonunda iki masada birer öğretmen birer öğrenci ders mi yapıyorlar konuşuyorlar mı anlamadım rahatsız da etmek istemedim. Sessizce geçip gittim. Eve gelince kızıma sordum napıyorlardı diye. Çocuğun birinde lisan problemi varmış, ülkeye 6 yaşında geldiği için tam anlamıyor dersi. Bu çocuk için özel öğretmen atamışlar. Mesela sınıf Almanca dersi yaparken bu çocuk için özel öğretmen geliyor ve başlangıç seviyede Almanca ders veriyor. Diğer çocukta da disleksi varmış yine onun için uzman çağırmışlar okula. Egzersiz yaptırıyormuş çocuğa.
Benim kızım solak. İlk gün okuldan bir dolma kalem seti getirdi eve. Mürekkepli kalemle de yazıyorlar. İki çocuk ve ben sol elimizi kullanıyoruz diye öğretmen bize verdi dedi. Cahilliğime verin ben solaklar için ayrı kalem olduğunu bilmiyordum.
Eğitim ücretsiz olduğu için bu yukarıda saydıklarım da ücretsiz. Kitap defter kalem... okulla ilgili her şey ücretsiz. Bunun yanında eğitim kalitesi tartışılmaz bile.
Şirket kurmanın kolay olduğu bir Avrupa ülkesinde e şirket kurup belki oturum izni alabilirsiniz.Dış ticaret yapıyorum, yurt dışı karşılığını araştırmadım hiç. Ama para kazanabilmem için bilgisayar ve internetimin olması yeterli. Yani yurt dışına nasıl yerleşim hakkı kazanırım bilmem ama öyle bir hakkı kazandığım takdirde vergi verebilmek için bir şirket kurup iş yapabilirim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?