Çocuğunuz ırkçılığa maruz kalmaz. Ben gittiğimde biri 2,5 yaşında diğeri 6 aylıktı. 20 Şubatta gittim, 1 Martta çocuk kreşe başladı. Önce kendi dilini konuşsun, konuşma geriliği yaşar yapma etme dediler ama ben doktora danışarak hareket ettim. Herkes böyle konularda ordinaryus profesör oluyor nedense. 1 Martta kreşe başladı ve Temmuz ayında kreşte doğum günü kutlaması yapıldı kızıma. Kreş yöneticisi bize "çocuğunuz herhangi bir yerli çocuk gibi dili konuşuyor" dedi. Ayrıca çocuğu kreşe bırakıp alırken şahit olduklarım neticesinde Avrupalı çocukların neden sakin ve uyumlu olduklarını da öğrenmiş oldum.
Aileden yeterli ilgi, sevgi, bakım görmeyen çocuklar hırçın oluyorlar. Ne okulda ne sokakta oynarken kimseyle anlaşamıyorlar. Malesef yurtdışında bizim toplum kendileri olmak istemedikleri gibi çocuklarını da diğer çocuklarla adapte etmiyorlar. Bu nedenle ırkçılık değil de dışlanmaya maruz kalıyorlar. Mutlaka her çocuğun gittiği bir kurs vardır. Müzik aleti, yüzme, dans... sayılamayacak kadar. Bizimkiler orada da her şeyi devletten bekliyor. Zorunlu değilse hiç bulaşmıyorlar kültür aktivitelerine. Çocukları hafta sonu saatlerce sokaklarda oynayıp eve girmezler.
Yabancı çocukların ailelerinin mutlaka bir planı programı olur. Evde ya da dışarıda bir aktivite yaparlar. Çocukları da hem bedenen hem de ruhen sağlıklı kalıyor. Bir kaç aile beraber plan yapıp çoluk çocuk göle ormana yürüyüşe kampa giderler. Yine bir grup oluşturup bisiklet turu yaparlar. Çocuğun yaşından bağımsız, isterse iki haftalık bebekleri de olsun, bisikletin arkasına gerekli aparatları takıp hep beraber giderler. Bizim tayfa orada da kaynana görümce elti amca dayı hala.... ev gezmesi yapar çocukları da kendilerini rahatsız etmesinler diye sokağa salarlar. Bu çocuklar da uyum sorunu yaşadıkları için kavga çıkarıp her yerden dışlanırlar. Bize ırkçılık yapıyorlar gibi geliyor ama mesela eski Yugoslavya'nın dağılması daha sonra da Bosna savaşı neticesinde gelmiş ailelerin çocukları da hemen hemen aynı durumda. Çok kavgacılar ve aileler hep aynı yerde oturduğu için çocukları çeteleşiyorlar hatta.