Yurt dışına gidenler hangi yolla gittiniz ?

Aaaa ben sizi 4-5 sene öncesinden hatırlarım forumda, çok yol yordam gösterici yorumlarınız okurdu severek okurdum. Geri dönmüşsünüz pek sevindim hoşgeldiniz :))

Almanya mavi kart için minimum yillik brut 56k€ isteniyor, doktor ve mühendis isen 44k€. Ama ingilterenin skilled worker visa si icin ab den cikildigi icin farkli, minimum asgari ücrete yakin bir sey deniyor. Yani minimum 25k$£ bi is icin sponsorship alabilirsiniz ingilterede teknik olarak.

Ev durumu icin konuşmak istiorum gercekten arkadasin dedigi gibi cok sikinti bisey. Londrada ev sahipleri kiraci secio zaten sen ev secemiosun. Mulakata gidiosun begenilmen lazim :) Biz nasi suriyelilere vermek istemiosak evi onlar da bize vermek istemio kredi gecmisin olmadigi icin, minimum 6ay yada 1yillik kirayi pesin istiolar falan. Burdaki ankara anlasmalilarin %90i cok kotu kosullarda yasiyor. 6 odali bir evde 6 aile kaliolar misal. Ortak banyo mutfak. Odada yasiolar yani anne baba cocuk sadece bir odada. Sahte fatura kesebilme adina asgari ucretin altina baska bi ankara anlasmalinin yaninda kebapçıda calisio mesela 12 saat falan sonra aldigi kuş kadar parayi naylon faturaya verince vergiden gidiyor hatri sayilir kısmı. Adina yurtdisinda yasamak deyip avunuolar da cogu turkiyede guzel yerlerde olan insanlar zaten böyle bi salakligi yapmaya hic gerek yok turkiyede hapse atilmamak icin falan iltica etmediysen, anlamis degilim. Cogu dayanamayip geri dönüyor nihayetinde.

Paran varsa her yerde kolaylıkla yaşayabiliyorsun
Hukuk sistemi de çoğunlukla güçlü olanın yanında oluyor
O yüzden endişe etmeyin
Adalet ülkemizde belli bir kesimin destekleyecisi olanlarin lehinde. Öyle paraya pula değil de siyasi olarak neye yakın olduğunla alakalı.
Hoş zaten biz de çok paralı insanlar değiliz nihayetinde maaşlı çalışanlarız, sadece bir kesimden daha yüksek maaş alıyoruz.

Çok yakın bir akrabam, karı koca Ab vatandaşı. Yaşları da 26-27 gibi bir şey. Bizdeki lise eğitimine denk eğitimleri var öyle üniversite falan okumadılar. Ne iş yaptıklarını da hiç anlamadım, ne bulurlarsa sanırım. Bazen kasiyerlik bazen güvenlik görevlisi gibi. Ankaradan han gibi bir ev aldılar yakın zamanda, şimdi de ikinciye bakıyorlarmış. Ben 36 yaşında yüksek lisans mezunuyum. Bit kadar bir şehirde aldığım sıradan bir apartman dairesinin kredisini sekiz yıldır ödüyorum hala bitmedi. Kimse bana memleket güzellemesi yapmasın. Belki ben yine şanslıyım çoğuna göre, işim var, borçlu da olsam evim var. İnsanlar resmen sürünüyor

Farklı bir bakış açısı, mantıklı aslında hiç bu tarafını düşünmemiştim

Alman hükümeti buna hemen izin vermiyor kısmını anlamadım. Yani gelin ve damat sizinle bu evde yaşayacak ayrı eve çıkmalarına izin veremeyiz mi demişler? Bunu kendi kulaklarımla duymak isterdim açıkçası. Mümkün değil tam tersi ev herkese yetecek büyüklükte değilse vize veya oturum vermiyor. Yani şöyle, mesela eşim bizim için başvuru yaptığında izin hemen çıksın diye rastgele arkadaşına ait 1+1 ev kiralamıştı. Siz gelene kadar ben daha iyi bir yer bulurum dedi. İzni çabuk çıkarmak istemesinin nedeni de çocuğu kreşe yazdırabilmek içindi. Kendisine söylenen, "iki çocuk ve siz bu evde yaşayamazsınız yeterli değil". Çocuklar için en az bir oda olmak zorunda, lütfen uygun bir ev bulun.

Gelin ayrı eve çıkamadığı için etrafına mahçup olmamak için böyle bir şey uydurmuş. Almanların kitabında kanununda evlenip eşinin ailesiyle aynı evde yaşamak diye bir şey yok. Bazı küçük köylerdeki çiftliklerde var ama oralarda zaten kalabalık olunması gerek ve çiftlik evleri çok büyük olur. Kimin kiminle yaşadığı onları ilgilendirmez sadece gelecek olan kişinin masrafları maddi olarak karşılansın devlete yük olmasın. Ayrıca her şey yazışmalarla olur. Yani gidip te memurların karşısında ağlanmaz. Sizi bir mektupla yeterince bilgilendirir ve neler yapılması gerektiğini yazarlar. Bu gelin bu konuda aynı şeyi söylemekte ısrar ederse lütfen sorun, kendisinde bununla ilgili bir evrak var mıymış. Ya kendisini ayakta uyutmuşlar lisan bilmediği için ya da kendisi de durumu biliyor ama yediremediği için size bu şekilde anlatıyor.

Ben üniversite mezunuyum ve depoda çalışan hiç bir eğitim almamış biriyle nerdeyse aynı maaşı alıyorum yada 4-5 çocuklu hiç çalışmamış sürekli sosyal maaşı , nafaka vs ile geçinen biriyle aynı para elime geçiyor. Bazı noktalarda haksızlık olduğunu düşünmüyorum desem yalan olur . Örnegin çalışmayan biri neden benim kadar para (yardım) alıyor diye, sanki sen çalışma yat biz sana bakarız diye teşvik ediliyormus gibi. Sanırım böyle gelmiş böyle gidecek bu düzen.

benim tahminim, devletten kira yardimi alinan sosyal evlerde oturuyorlar, devlet de ikinci evi vermiyor,
yoksa param var ev tutacagim diyene devlet neden hayir tutamazsin desin ki, dunyanin hic bir yerinde olmaz boyle bir sey.

Aslında durumun iyi olsa zengin olsam
Yurtdışında şirket kurar buradan çalışır yatırım yapardım bence uzun süre yurtdışında yaşamışkişilrr bu yolları düşünmeli hem ülkeye sermaye gelmedi açısından da güzel olur

Benimde inşaat mühendisi kuzenim geçende ya tekrar kurslara gidip güzellik salonu falan açacağım ya da dilimi geliştirip yurtdışına giderim diyordu
Yurtdışında ne iş yapacaksın dedim
Garson olurum yapacak iş bulurum diyordu.
Düşünün bırada o kadar sınava gir emek ver mühendis ol
Yurtdışında garson olurum diye git yani ona bile razı ol
İçler acısı ama yapacak bir şey yok
Keşke okumak kar etseydi hiç bir şey değilse bile
Artık o da yok
Eskiden sadece işletme iktisat mezunlarına iş bulma sorunu var o bölümü yazma derlerdi.
Şimdi her bölümde var

Yani bence giden insanin dönüp zengin olma gibi bi hayali olmamali. Artik hayata orda devam etme kararin varsa gitmelisin. Pound kazanmanin burda bi avantaji yok pound harcadiktan sonra :)
Tatile geldiğimde zenginim anlamında kastettim
Yani orada senelerce çalıştıktan sonra buraya dönmek mantıklı olmaz
Anca emeklilikte ya da yazları falan işte

Yengeç pinti değil ya tutumlu kız ve de fırsatları değerlendirmesini biliyor

Mesleğiniz nedir ?

Evleneceği kişiyi doğup büyüdüğü ülkede tanışarak bulmaktan aciz, Türkiye'nin köyüne gidip gözü açılmamış ,dil iz bilmeyen kızı ailesinden koparip kilometrelerce uzakta,kaynana evinde yaşatmaya niyet etmiş ,maasina da göz dikmiş insanlar.
Genellemenin dibine vuracağım ama bence;
Bunlar Almanya da görse, Amsterdam'in göbeğinde de yaşasa hala 1960 Yozgat zihniyetinden çıkamamışlar. Muhtemelen türk Mahallesi'nde yaşayıp türk berberine saç kestirip , türk lokantasına gidip türk kahvesinde sosyallesiyorlardir. Doğru düzgün bir isleri, oranın yerlisiyle üç cümle konuşacak ortak paydası, kent kültürü yoktur.
Peşpeşe birkaç çocuk yapıp devletten para alip onu da çocuğa harcamayan insanlardır.
Ev hikayesi de sosyal yardım evleridir. Tabii ki devlet ona bedavadan biraz pahalı ev versin diye dilenci gibi ağlar. Normal bir ev alacak olsaydı parasını verir,ev sahibiyle anlasirdi. Başka ülkelerden gelen Nice öğrenci bir sekilde yurtlarda kalıp ortamı koklayıp ilk senesinden eve cikiyor da doğma büyüme oralı adam mı devletten izin alacak?
Yine de iki ağlayınca bedavadan az pahalı evlerde oturuyorlar,ne güzel. Biz bizim dağ başındaki tokilere yazilsak bile (ki gelirinin düşük olması, aileden kimsenin evinin olmaması falan filan, fakir insana çıkması amaçlanan evelr) başvuru sayısı aşırı fazla olduğu için kura çıkmıyor,kimseye aglayamiyoruz da. Çıksa bile (daha bugün konu açan kızın verdiği bilgiye dayanarak) iki artı bir 65-85 m2 kucucuk ev için 150bin peşin veriyorsun, yıllarca 4,500 lira da taksit.
Yani fakirlere konut imkanı olan daire bu
Diğerlerini siz düşünün

Kafa dengi olup ortak noktada buluştuktan sonra Suriyeli ile de arkadaş olursun da burada mesele o değil

Belki onlarda avrupada bizler varken neden memleketinde kalmayıp biz Türklere iş veriyorlar. Bizde insan mı bitti diye düşünüyorlardır.

Onu duymuştum
Acca belgesi almaya çalışıyorum
İngilterede mesleğimin karşılığı bir nevi
Sonra iş arama sürecim daha kolay olur diye tahmin ediyorum
Orada sistem nasıl ?
Özelden de yazabilirsiniz.

Çocuğunuz ırkçılığa maruz kalmaz. Ben gittiğimde biri 2,5 yaşında diğeri 6 aylıktı. 20 Şubatta gittim, 1 Martta çocuk kreşe başladı. Önce kendi dilini konuşsun, konuşma geriliği yaşar yapma etme dediler ama ben doktora danışarak hareket ettim. Herkes böyle konularda ordinaryus profesör oluyor nedense. 1 Martta kreşe başladı ve Temmuz ayında kreşte doğum günü kutlaması yapıldı kızıma. Kreş yöneticisi bize "çocuğunuz herhangi bir yerli çocuk gibi dili konuşuyor" dedi. Ayrıca çocuğu kreşe bırakıp alırken şahit olduklarım neticesinde Avrupalı çocukların neden sakin ve uyumlu olduklarını da öğrenmiş oldum.

Aileden yeterli ilgi, sevgi, bakım görmeyen çocuklar hırçın oluyorlar. Ne okulda ne sokakta oynarken kimseyle anlaşamıyorlar. Malesef yurtdışında bizim toplum kendileri olmak istemedikleri gibi çocuklarını da diğer çocuklarla adapte etmiyorlar. Bu nedenle ırkçılık değil de dışlanmaya maruz kalıyorlar. Mutlaka her çocuğun gittiği bir kurs vardır. Müzik aleti, yüzme, dans... sayılamayacak kadar. Bizimkiler orada da her şeyi devletten bekliyor. Zorunlu değilse hiç bulaşmıyorlar kültür aktivitelerine. Çocukları hafta sonu saatlerce sokaklarda oynayıp eve girmezler.

Yabancı çocukların ailelerinin mutlaka bir planı programı olur. Evde ya da dışarıda bir aktivite yaparlar. Çocukları da hem bedenen hem de ruhen sağlıklı kalıyor. Bir kaç aile beraber plan yapıp çoluk çocuk göle ormana yürüyüşe kampa giderler. Yine bir grup oluşturup bisiklet turu yaparlar. Çocuğun yaşından bağımsız, isterse iki haftalık bebekleri de olsun, bisikletin arkasına gerekli aparatları takıp hep beraber giderler. Bizim tayfa orada da kaynana görümce elti amca dayı hala.... ev gezmesi yapar çocukları da kendilerini rahatsız etmesinler diye sokağa salarlar. Bu çocuklar da uyum sorunu yaşadıkları için kavga çıkarıp her yerden dışlanırlar. Bize ırkçılık yapıyorlar gibi geliyor ama mesela eski Yugoslavya'nın dağılması daha sonra da Bosna savaşı neticesinde gelmiş ailelerin çocukları da hemen hemen aynı durumda. Çok kavgacılar ve aileler hep aynı yerde oturduğu için çocukları çeteleşiyorlar hatta.

O zaman 2 senelik bir master programı ve aynı zamanda iş arama süreci derken sanki iş o yolla biraz daha kolay gibi
Ya da 2-3 senelik bir Ünv programı
Almanya’da meslek yapma gibi imkanlar varmış sanırım
O nasıl oluyor tam olarak bilmiyorum ama okulla falan bir şekilde kapak atınca gerisi geliyor sanki

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…