Iptal edilene kadar, önceden de vardi 2015te bi arkadasim bu sayede kalmisti. Sonra kaldirdilar sanirim 2019da. Sonra gecen temmuzda geri getirdiler. Yani su an icin artik gecerli bisey aksi soylenmedikce.Bu yasa ne zamana kadar geçerli peki ?
Benim arkadaşım da İngiltere’ye gitti yüksek lisansa sonra iş buldu ve kaldıIptal edilene kadar, önceden de vardi 2015te bi arkadasim bu sayede kalmisti. Sonra kaldirdilar sanirim 2019da. Sonra gecen temmuzda geri getirdiler. Yani su an icin artik gecerli bisey aksi soylenmedikce.
Ne güzel bişey eğitimin ve eğitim araçlarının ücretsiz olması. Türkiye’de yada fakir ülkelerde maddi yetersizlikler yüzünden bir çok aile çocuklarına eğitim sağlayamıyor mesela. Bir çok kız çocuğu okuyup meslek sahibi olamıyor ve ayakları üzerinde durumaıyor. Sonra burda okuyoruz bazen kocasından şiddet gören ve maddi sorunlardan dolayı boşanamayan kadınların hikayelerini. Çok üzücü bir durum.İyi eğitim aldıramazsın derken? Benim yaşadığım yerde iki tip özel okul var. Biri engelli özel çocukların gittiği, diğeri de ülkeye geçici gelen mesela diplomatların veya yabancı iş adamlarının çocuklarının gittiği İngilizce eğitim veren okul. Devlet okullarında eğitimin kralı veriliyor. Benim iki kızım da anadilleri Türkçe dışında yine anadil seviyesinde Almanca, İngilizce, Fransızca ve lehçesi tamamen farklı olduğu için ayrı bir dil saydığım İsviçre Almancası konuşuyorlar. Büyük kızımın sınıfı 18 kişi, diğer kızımın 21 kişi.
İsviçre'de en az iki dil zorunlu. Alman kantonlarında Fransızca yine Fransız kantonlarında Almanca zorunlu lisan. 5.sınıfta da İngilizce başlıyor. Öğretmenler üç lisan konuşuyorlar. Çocuğun Almanca öğretmeniyle Fransızca öğretmeni aynı kişi. Okul öncesi dediğimiz kindergarten dan başlayıp çocukla ilgili dosya tutmaya başlıyorlar. Her sene ekleme yapıyorlar dosyaya. 7. sınıfta ayrılma başlıyor. Kendine notlarına güvenen çocuk eğitimin daha zor oldugu gymnasium'a, oradan da üniversiteye gider. Ama notları çok iyi olmayan çocuklar da normal okuluna devam eder, oradan da meslek okuluna gider.
Bir gün kızım beslenme yemek çantasını evde unutmuş ben de götürdüm. Sıınıfın dışında ayakkabılarını montlarını koydukları yer var. Oraya bırakırım görür alır dedim. Koridorun bir başında bir sonunda iki masada birer öğretmen birer öğrenci ders mi yapıyorlar konuşuyorlar mı anlamadım rahatsız da etmek istemedim. Sessizce geçip gittim. Eve gelince kızıma sordum napıyorlardı diye. Çocuğun birinde lisan problemi varmış, ülkeye 6 yaşında geldiği için tam anlamıyor dersi. Bu çocuk için özel öğretmen atamışlar. Mesela sınıf Almanca dersi yaparken bu çocuk için özel öğretmen geliyor ve başlangıç seviyede Almanca ders veriyor. Diğer çocukta da disleksi varmış yine onun için uzman çağırmışlar okula. Egzersiz yaptırıyormuş çocuğa.
Benim kızım solak. İlk gün okuldan bir dolma kalem seti getirdi eve. Mürekkepli kalemle de yazıyorlar. İki çocuk ve ben sol elimizi kullanıyoruz diye öğretmen bize verdi dedi. Cahilliğime verin ben solaklar için ayrı kalem olduğunu bilmiyordum.
Eğitim ücretsiz olduğu için bu yukarıda saydıklarım da ücretsiz. Kitap defter kalem... okulla ilgili her şey ücretsiz. Bunun yanında eğitim kalitesi tartışılmaz bile.
Yurtdışına yerleşme niyetim olsa dediğiniz opsiyon düşünülebilir ancak benim yurt dışına yerleşmek gibi bir düşüncem yok :) Ben artık buradayım, kolay kolay değiştirmem düzenimi. Zamanında gitmeye çok yeltendim, babam sağolsun hep taş koydu önüme. Şimdi de ben istemiyorum.Şirket kurmanın kolay olduğu bir Avrupa ülkesinde e şirket kurup belki oturum izni alabilirsiniz.
Sorun sadece iyi eğitiminin olmaması değil iş olanaklarının kısıtlılığı. Okumak=meslek değil ki. Almanya'daki kuzenlerim lise mezuniyetleriyle bile bizim burada üniversite mezuniyeti gereken işleri ve maaşları alıyorlar. Birkaç ay çalışıp araba satın aldılar ben hayal edemiyorum onların kullandıkları modeliNe güzel bişey eğitimin ve eğitim araçlarının ücretsiz olması. Türkiye’de yada fakir ülkelerde maddi yetersizlikler yüzünden bir çok aile çocuklarına eğitim sağlayamıyor mesela. Bir çok kız çocuğu okuyup meslek sahibi olamıyor ve ayakları üzerinde durumaıyor. Sonra burda okuyoruz bazen kocasından şiddet gören ve maddi sorunlardan dolayı boşanamayan kadınların hikayelerini. Çok üzücü bir durum.
Türkiye’nin şartlarıyla karşılaştırmak başlı başına yanlış , bunu üzülerek söylüyorum. İlerde Cocuklar biraz daha büyüyünce bende Türkiye’ye dönmeyi düşünüyorum ama şimdilik sadece düşünüyorumSorun sadece iyi eğitiminin olmaması değil iş olanaklarının kısıtlılığı. Okumak=meslek değil ki. Almanya'daki kuzenlerim lise mezuniyetleriyle bile bizim burada üniversite mezuniyeti gereken işleri ve maaşları alıyorlar. Birkaç ay çalışıp araba satın aldılar ben hayal edemiyorum onların kullandıkları modeliMesela esnek çalışma da Avrupada yaygın bizde hangi ofis part time çalışıyor? Minimum 9 saat geçirmek zorundasın. Öğrencisin, annesin veya bir sebepten tam zamanlı çalışamıyorsun diyelim alternatifin yok. Üniversiteler ücretsiz olacağına kreşler olmalı mesela. Ücret belirlenmesinin saatlik yapılmaması bile bir sorun. Istihdamla iş piyasasıyla ilgili cok eski kafalılık var bu ülkede. IKların ne kadar sorumsuz ve unprofessional davrandığı da başka bir konu
Ben cok kucukken geldimNasıl gittiniz ?
Eskiden parali evlilik oluyodu veriyodun parayi evleniyodun oturumu aliyodun ama artik gercek evlilikde bile getirmek zorlastiBenim ailem yurt dışında yaşıyor ben tercih etmedim evliliği seçtim ama kardeşim gitti dört yıl oldu hala oturum alamadı . Maalesef ki müslümanları pek sevmiyor istemiyor binbir türlü sebebten vatandaşlıga kabul etmiyorlar. En net kolay ve sorunsuz evlilikte olur direk vatandaşlık alarak girmiş oluyorsunuz her türlü imkandan faydalanıyorsunuz. Sırf yurt dışı için de evlilik doğru olmayabilir .
Yaklaşık 5-6 senedir yurt dışındayım ilk geldiğim seneler çoğu Avrupa ülkesini gezdik.Senede 2-3 kez farklı ülkelere gitsekte Türkiye’ye gitmeden tatil yapmış gibi hissetmiyordum.Artık gitmek istemiyorum ama gitmem gerekiyor yakınlarımızı görmek için döndüğümde piskolojim alt üst geri geliyorum üzüntüden.İnsanların düştüğü durumu,mutsuzluklarını gençlerin umutsuzluklardan başka birşey görmüyorum gittiğimde.Kesinlikleya özlesin sorun değil, insan özler ülkesini, ah canım ülkem
Ama artık yaşanılacak gibi değil gerçekten..
Gezmek görmek için gelmek isteyebilir, ama yaşamak istemesi bana mantıklı gelmiyor. Evi isi olmayan insanlar sürünüyor resmen, ay sonunu zor getiriyoruz.
O biraz eskide kaldı ama şu varNe güzel bişey eğitimin ve eğitim araçlarının ücretsiz olması. Türkiye’de yada fakir ülkelerde maddi yetersizlikler yüzünden bir çok aile çocuklarına eğitim sağlayamıyor mesela. Bir çok kız çocuğu okuyup meslek sahibi olamıyor ve ayakları üzerinde durumaıyor. Sonra burda okuyoruz bazen kocasından şiddet gören ve maddi sorunlardan dolayı boşanamayan kadınların hikayelerini. Çok üzücü bir durum.
İk zaten belli başlı büyük şirletlerde var sadeceSorun sadece iyi eğitiminin olmaması değil iş olanaklarının kısıtlılığı. Okumak=meslek değil ki. Almanya'daki kuzenlerim lise mezuniyetleriyle bile bizim burada üniversite mezuniyeti gereken işleri ve maaşları alıyorlar. Birkaç ay çalışıp araba satın aldılar ben hayal edemiyorum onların kullandıkları modeliMesela esnek çalışma da Avrupada yaygın bizde hangi ofis part time çalışıyor? Minimum 9 saat geçirmek zorundasın. Öğrencisin, annesin veya bir sebepten tam zamanlı çalışamıyorsun diyelim alternatifin yok. Üniversiteler ücretsiz olacağına kreşler olmalı mesela. Ücret belirlenmesinin saatlik yapılmaması bile bir sorun. Istihdamla iş piyasasıyla ilgili cok eski kafalılık var bu ülkede. IKların ne kadar sorumsuz ve unprofessional davrandığı da başka bir konu
Ben cok kucukken geldim tamamen egitim kultur olarak buraya asimile olmus biriyimYaklaşık 5-6 senedir yurt dışındayım ilk geldiğim seneler çoğu Avrupa ülkesini gezdik.Senede 2-3 kez farklı ülkelere gitsekte Türkiye’ye gitmeden tatil yapmış gibi hissetmiyordum.Artık gitmek istemiyorum ama gitmem gerekiyor yakınlarımızı görmek için döndüğümde piskolojim alt üst geri geliyorum üzüntüden.İnsanların düştüğü durumu,mutsuzluklarını gençlerin umutsuzluklardan başka birşey görmüyorum gittiğimde.
Bencede cok guzel fikirAslında durumun iyi olsa zengin olsam
Yurtdışında şirket kurar buradan çalışır yatırım yapardım bence uzun süre yurtdışında yaşamışkişilrr bu yolları düşünmeli hem ülkeye sermaye gelmedi açısından da güzel olur
Avustralya’ya gidip geçinemeyip geri dönen birini daha tanımıştım ben öyle yakındı.Eskiden parali evlilik oluyodu veriyodun parayi evleniyodun oturumu aliyodun ama artik gercek evlilikde bile getirmek zorlasti
Bin bir faktorler oluyo
Ha konu sahibi aklima geldi kuzenim ogrenci olarak avustrulyaya gitti. Istanbulda bi sirkette calisiyodu ulkenin gelecegi, politikasi, calisma sisteminu sevmiyor diye kalkti avustrulyaya gitti 3 yildir orada hic donmedi turkiyeye. Simdi turkiyeye geri donme planlari var. Ki bu soyledigim kisi turkiyeden cikmak icin neler neler yapti dusunun
Gurbet agir basti
Aksine maddi olarak ailesine bile para gonderiyorduAvustralya’ya gidip geçinemeyip geri dönen birini daha tanımıştım ben öyle yakındı.
Gurbet diyor ama bence sebebi iş bulmamak ve parasızlık muhtemelen
Çünkü paran yoksa orada da yaşayacağın hayat sefalet demişti.
Azcık pintiliği var canım kendi de söyler zatenYengeç pinti değil ya tutumlu kız ve de fırsatları değerlendirmesini biliyor
Eskiden insanlar içinde yaşıyordu pek belli etmiyordu etrafaYaklaşık 5-6 senedir yurt dışındayım ilk geldiğim seneler çoğu Avrupa ülkesini gezdik.Senede 2-3 kez farklı ülkelere gitsekte Türkiye’ye gitmeden tatil yapmış gibi hissetmiyordum.Artık gitmek istemiyorum ama gitmem gerekiyor yakınlarımızı görmek için döndüğümde piskolojim alt üst geri geliyorum üzüntüden.İnsanların düştüğü durumu,mutsuzluklarını gençlerin umutsuzluklardan başka birşey görmüyorum gittiğimde.
Sistemi biz değiştirebilirizBencede cok guzel fikirzaten yanlis anlamasin kimse ama kacmak cozum degil gittigimiz yerde de 2. Sinif insan muamelesi goruruz eminim. Ingilterede bir ingilizle olay yasasak davalik yuzdeyuz sistem bile onlarin tarafinda olur bence. Yeni nesil bile artik cok bilincli ki duzelebilrcegini istanbul secimlerinde de gorduk. Birlik olduktan sonra hersey cok guzel olur.
DeğişikAksine maddi olarak ailesine bile para gonderiyordu
Kendisine ait hem arabasi hem motosu vardi (ki turkiyede boyle bise yoktu)
Kendisi suan 34 yasinda, evlilige hep uzak bakardi. Suan turkiyede gorustugu birisi varmis, onunla evlenmeyi aile hayati kurmak istedigini soyluyor. Ki boyle seylere gercekten cok uzak bakan biriydi.
Evlenirsem Yabancida olabilir hristiyanda olabilir diyen birisiydi. Bir kac iliskisi oldu ama yurumedi
Acaba askindanmi yoksa yaban ellerde yanliz kalmak zormu geldi bilmiyorum
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?