Sevgili Shanthi , Bahardalı ve beni merak eden arkadaşlar ,
Artık bende senin gibi geceleri çok iyi uyuyamıyorum.Neden aceba ? Çok sık uykum kaçıyor,televizyonun karşısına yatıp dalmaya çalışıyorum ki normalde gamsız gamsız horul horul uyurum.Herhalde hormonlar uykusuz kalmaya alıştırıyor.
Birde bebeğe nasıl bakacağım diye biraz korkuyorum,küçük bebeklere nasıl bakılır hiç bir fikrim yok,okudukçada tırsıyorum.Benim yeğenlerim vardı ama onlara çok küçücükken bakmamışım.Nasıl banyo yaptırılır,nasıl yatırılır,kusarsa boğazına kaçarmı , çok ağlarsa nasıl susturacam diye endişelerim var.Aparmanda 3 aylık bir bebek var.Adını arsız oğlan koydum,bir başlıyor ağlamaya,annesi ile babasının saçları diken diken onu arabaya bindirip tur attırıyorlar ancak uyutabiliyorlarmış.Allah bir kolayını verecek herhalde,yazarım size.
top yutmuş gibi bir karın ile uyumak kolay olmuyor doğal olarak
rahim büyüdükçe kalbe ve diğer organlara basınç yapıyor, nefes almak daha zor oluyor, o yüzden sık uyanıyor olabilirsin. yüksek yastık dene diycem ama, gene de horul horul uyumaları unut artık
bebek bakımı konusunda hiç farkımız yok, inan. ama oluyor işte. o araba ile turlama hikayelerini ben de çok dinledim, yapmaya hazırdım ama gerek olmadı. benim izlediğim yöntem, sürekli emzirmek idi. çünkü ilk 3 ay gaz sancısı veya her ne idiyse o sebeple sık uyanır ve ağlardı kızım, etinden et kopmuş gibi derler ya, öyle ağlarken emzirmeye başladığımda hemen susardı, ben de aman ağlamasın da, ne olursa olsun der, saatlerce kucağımda tutar, emzirirdim. işe yarardı. ailede espri konusu olmuşluğum, görmemişin çocuğu olmuş şeklinde, bırak artık elinde kalıcak şeklinde dalga geçmelere maruz kalmışlığım var bu yüzden
her çocuk aynı olmuyor, belki seninki komşununkine benzemez, senin gibi sakin olur, belki gazlı bir bebek olmaz (inşallah)
önerim, kesinlilke panik olma, sakin olmaya çalış, senin panik durumunu bebek algılıyor, yolunda gitmeyen bir şey var diye daha bir huzursuzlanıyor. sakin ol, ona herşeyin yolunda olduğunu anlat, hep yanında olduğunu hissettir, bol bol konuş, şarkı söyle. aman kucağa alıştırmayın laflarına kulağını tıka, bol bol kucağına al, sarıl, kucağındayken yürümek de iyi gelebiliyor. 1 yaşına gelip yürümeye başlayınca istesen de kucağında durmuyor. ayrıca, ilk aylarda hafıza yok gibi bir şey, o yüzden şımarması imkansız.
ayağınızda sallamayın, battaniyede sallamayın vb sözlere de kulak verme, nasıl rahat uyuyorsa o yöntemi kullan, uykusunu alamayınca daha da huysuz oluyor bebekler. sen emzirerek uyutabilirsin belki, ama annene, babasına vs bıraktığın zaman onlar mecburen başka bir yöntem bulacaklar uyutmak için. bebek kendi kendine benim uykum geldi, yatıp uyuyayım demiyor. yeterki sersem edecek şekilde haldur huldur sallamayın, hafifçe, sanki anne karnındaymış gibi olsun. annem kucağında bir iki pışpış yapıyor, hooop uyuyor kızım. ama benim ayağımda yada kucağımda sallayarak uyutabilmişliğim 3-4 kereyi geçmez. benimle hala emzirirken uykuya dalıyor.
38 dereceden çıktı, üşür şimdi o diye kat kat giydirme, bırak biraz rahat olsun, çok sık uyanıp ağlaması aşırı sıcaktan da olabilir, çok genel bir hata bu, çocuğu aşırı sıcak tutmaya çalışmak, sarıp sarmalamak. göbeğinden anlarsın üşüdüğünü. elleri ayakları azıcık serin olabilir, bu normal.
eğer gazı olursa, herkesin farklı önerileri oluyor, onu içir bunu yedir, ben şunu denedim filan diye ama kimse 3 aydan önce yok edemiyor o sancıyı her ne içirseler de. 3. aydan sonra kendiliğinden geçiyor, daha doğrusu gazını kendisi çıkarabiliyor
o yüzden, hiç bir şey içirme bebeğe, karnına masaj yap, ayaklarına sıcak su torbası koy (karnına değil, iç organlarına zarar vermesin diye)
bu arada, umarım emzirirsin. ama olmazsa da üzülme. eğer emizirsen, bu bebek niye ağlıyor, acaba aç mı, acaba süt yetmiyor mu şeklindeki sorulardan bunalıp bebeğe gereksiz yere mama verme, süt yeter, zaten minnacık midesi var. ister emsin, ister mamayla beslensin, besledikten hemen sonra yatağa yatırma, biraz kucağında tut (başı yukarda olacak şekide), çünkü yedikleri anında mideye inmiyor, inene kadar bekleyip yatırırsan kusma riski azalır. bazı kitap ve internet sitelerinde yastık kullanmayın diyor, bu doğru değil. mutlaka yastık kullan, bu şekilde yediklerinin genzine kaçmasını önlemiş olursun. sırt üstü yada yan yatırman gerekiyor bebeği (bir o yana, bir öbür yana, bir sırtüstü şeklinde gdersin
) aslında yüzüstü yatırmak gazı açısında iyi oluyor ama, sadece ve sadece senin gözün üstündeyken o şekilde yatırabilirsin.
hiç bir şey işe yaramazsa, arabayla gezdirisiniz artık :84: bir yere giderken arabada uyuyordu benim kızım da, hatta kırmızı ışıkta durunca uyanıp ağlıyor, hareket edince gene uyuyordu.
banyo için küvet vs aldın mı? üzerine file takılan küvetler çok işe yarıyor, kolayca yıkarsın, merak etme. ilk başlarda kardeşin, annen yardımcı olur, sonra alışırsın. genelde bebeğin kulağına su kaçmasın diye akrobatik hareketler yapılıyor yıkarken, buna hiç gerek yok, bırak su kaçsın, zar koruyor onu zaten. kulak yolunun doğal bir şekilde temizlenmesi için en iyisi yıkarken korumamak. ben hala aynı küvette ama artık filesiz yıkıyorum, ama ortalık çok ıslanıyor, çünkü kızım artık hareketsiz oturmuyor, ayağa kalkıyor, dans ediyor, suyla oynuyor, süngeri elimden kapıp beni yıkamaya çalışıyor
o yüzden, küvetin altına büyükçe bir örtü koyuyorum.
aklıma gelenleri yazdım şimdilik. belki mimoza da yazar önerilerini.