Boşan diyecek halim yok zaten boşanacak biri gibi durmuyorsun ama düşünce yapınla ilgili tavsiye vermek istiyorum naçizane. Şimdi ben gidersem anne baba evinde de kölelik yapıyorum diyorsun ya, yıllarca sana bakan ve büyüten insanlara, bir şey olacak olsa arkanda kalacak insanlara kölelikle hayatına son birkaç yılda girmiş, şu an görünen o ki ailesinin dolduruşuyla seni ağlatmaya veya terk etmeye meyilli bir adama kölelik yapmak bir değil. Hangisi daha iyi sen düşünerek bulabilirsin. Ama demek ki sen ona kölelik yapmayı tercih ederken onu ailenden öne koyarken bu adam senin gibi hissetmiyor, ailesini öne koyuyor seni değil.
Seviyor ama göstermiyor korkuyor vesaire, bunları kendini kandırmak için söylemediğine emin ol evliliğine devam ettiğin süreçte. Bir gün iyi olunca hep öyle zannetmekle de hata yapıyorsun. Bir an evvel tamamen ayrı düzenini kurmaya bak, olduramıyorsan da ayrıl. Ömrü billah her laflarını sineye çekemezsin, sonra çoluk çocuk varken patlarsın bu defa onlar var diye boşanmamaya bahane bulursun, koca ömür zehir olur.
Bir de kadının çalışmasına karşı çıkan erkeğin korkusu, bu kadın para kazanırsa özgürlüğünü ilan eder laf geçiremem, güvencesi olur bana muhtaç olmaz o yüzden ayrılmayı daha kolay gözü yer laf geçiremem gibi şeyler. Yarın öbür gün 35 yaşında boşanmaya kalksan, o saatten sonra çocuğun olacağı için ancak asgari maaşla çalışabileceğin için geçinemezsin. Hadi onu geçtim emeklilik maaşını geç almaya başlarsın yaşlılığın rezil olur öyle bir durumEşinle yaş farkınız da fazla, 20 yaşındayken 6 yaş fazla, hani 25 ile 31 arasındaki farkla bir değil, erken evlenmişsin zaten ama, neyse gerçi eşin olgun bir adam değil çok absürd durmuyor o yüzden.
Bir de eşine gidip iki güne bir yemekleri kendi annende ya da babanda yemeyi teklif etsen bak bakalım ne cevap veriyor. Böyle bir geri planda kalmayı ve aşağılanmayı nasıl kabul edersin anlamıyorum. Ailesini senden çok seven senden çok önemseyen bu adam bir gün olur da dolduruşa gelirse seni kapının önüne koyar. Bunu engellemek için laf söz geçiren biri olman lazım, öyle uysal kadınları, beni bırakırsan ölürüm triplerine giren kadınları o tarz erkekler çok takdir etmez, ayrılmaya daha sıcak bakar ters bir durumda, biraz daha laf söz geçiren dişli, peşinden koşturan kadın olabilirsen -tabii bunu ilk etapta taban tabana zıtlaşıp kavga çıkararak değil tatlı dille yapman lazım, duruma bağlı daha dominant olmaya devam edersin- o zaman evliliğinin iyi gitme olasılığı var. Ama sen önce şu ayrı yuva kurduğunuzu adamın kafasına sok. O adam saygı bekliyorsa önce sana göstersin sığıntı gibi davranmasın sana.