Yeni evlilikte bir sürü borç

Daha 2.5 ay olmuş. Bekarken hiç birikim yapmadınız mı ? hep yiyip içip gezdiniz mi? Düğünden gelen altın vs ne oldu? Yeni evli olan birçok insan borç ödüyoruz tek siz değilsiniz. Ben sekiz yıllık evliyim hala da ödüyoruz Bence eEşinizin işyerindeki belirsizlik daha çok bunaltıyor. Hem kiranız da biraz fazla sanki. Aidatınız da öyle. Belki daha düşük bütçeli bir eve geçebilirsiniz.

henüz KYK kredisini geri ödediginize göre mezun olalı 2-3 sene olmuş sanırım
ne demeye hemen evlendiniz bilemiyorum...

anlaşılan o ki rahat yetişmiş, yemiş içmiş gezmişsiniz- ne güzel. bunlar kötü değil tabi ki ama genelde bir yerde biter.
genç kızlarımızın şöyle garip huyları var: hem pastam dursun istiyorlar hem karnım doysun :)

hem aşkımla evleneyim, hem düğün yapayım, hem bekarlığımdaki gibi rahat para harcayayım hem de herkesin gönlü olsun...bu ancak dizilerde filan oluyor işte. zaten dizilerdeki o mükellef kahvaltı sofralarından anlamanız lazım, onlar sadece dizilere mahsus şeyler yahu.

madem kaynınızın kıdem tazminatıyla düğün yapıyorsunuz ne demeye yemekli gösterişli düğün yapıyorsunuz? madem öyle, paramız yok yapmıyoruz deyip, kestirip atabilirdiniz (zaten yemekli düğün yapılacaksa erkek tarafı yapar, güçleri yetmiyorsa yapmasınlar efendim neden siz sıkıntısını çekesiniz?)ya evleniyorsunuz, sözünüz geçmiyorsa ne diye evleniyorsunuz ki?

yani kısacası bu işler böyle, hayatta her şey birden olmaz. Allah sağlık sıhhat versin daha 2.5 ay olmuş düğün borcundan ortalama 2 senede ancak kendine geliyor insanlar. ya aşığım diyerek hemen evlenmeyecektiniz ya da böyle işte...

bence siz kendinize daha az masraflı hobiler bulun mesela bin parça puzzle filan yapın. ciddiyim.

12 yıl olucak martta evleneli o borç dediğimiz şey hiç bitmedi eşya bitse başka bir şey çıktı çabuk pes etmişsiniz hayat boyu insanın başına herşey geliyor ben nezaman oh tamam bu ay rahatız dediğimde illaki birşeyler çıkıyor ve tekrar sıkıntıda buluyoruz kendimizi birara bedduamı aldık kısmetsızmiyiz diye düşündüm maaşlarınız çok iyi eşinizin iş durumu ocakta belli olucakmış zaten bence uzulmeyin bu kadar ben en son ne zaman alışveriş yaptığımı unuttum kızım okula başladı onun masrafları ve eğitimi ön planda varsın kıyafet almıyım napalım dünya idare etme dünyası her istediğimiz olmuyor

Bi cok arkadasin dedigi gibi herkes borc harc evleniyor bi cok sıkıntı yaşıyor. Biz de oyle ayni.Boyle seyler icin sabrinizi tuketmeyin. Sukredecek cok sey var onlari dusunun borcunuz ya da esinizin iş durumu akliniza bile gelmez... sagliginiz yerinde sevdiginiz biriyle evlenmissiniz bi mesleginiz var sevdiginiz adamin sagligi yerinde bi aileniz var ve daha neler neler...
Bugun hastaneye gittik bebegimin kontrolü icin ne kadar sacma seyleri kafama takip dert ediyorum diye kızdım kendime size de tavsiye ederim hastane ziyaretini... bi de mezarligi gormek lazim ki kazandiginiz yediginiz giydiginiz aldiginiz hep burda kalacak... evliliginizi kendinize zehir etmeyin...

Kiranız epey yüksek, eviniz de küçük değildir diye düşünüyorum. Eşyalarınızı da eve göre almışsınızdır büyük ihtimal, keşke bunları hesap ederek biraz daha kıssaydınız bazı şeylerden, hele erkek tarafı gösteriş yapıcak diye borç içinde düğün yapmanız çok yersiz olmuş, düğünü istedilerse onlar yapıcaktı siz değil. Kaynınızın kredi kartını ödeyerek şu an o düğünün borcunu ödüyorsunuz, yazık boş yere ...

Geçen gün bir karikatür gördüm para kazanmaya başladığımdan beri borç ödüyorum diye. Inan ki öyle o borçlar hiç bitmeyecek.
Su an eşinin maaşı düzenli değil diye sıkıntı çekiyorsunuz yoksa rahat olurdunuz. Altın falan yok mu onlarla odeseniz biraz.
Ayrıca bence esin bunu beklerken bir taraftan da kendine yeni bir is bakmaliydi. Hala geç değil yeni bir is arasın bence.

ben de eşim de bunu istemedik. eşimin ailesi yemekli gösterişli bir düğün yapacağız diye tutturdular. eşe dosta karşı ayıp olurmuş çevreleri varmış vs vs...bir sürü sebep saydılar ve abisi de o sıra yeni işten çıkmıştı, tazminatını almıştı. düğünün tamamını o karşıladı. altın takıldı ama onları borç için bozmak istemiyorum. ilerde ev peşinatı veya araba için saklıyorum.
Ohoo ayraniniz yok icmeye .. Diye bir söz vardır.. Yanı aile destek olmuyor abinin tazminatiyla yemekli düğün yapılıyor sonra ben bunaldim diyorsun. En baştan tamamen karşı çıkıp az borca girecektin. 2,5 ayda bunları bile isteye yapıp sonra bekarligim dememen gerekli. Yanı bu kişilik yapısından kurtulmaya çalış mutlu olamazsın böyle.

Biz Türkler neden düğünü "BOL MASRAF"lı yapıyoruz gerçekten anlam veremiyorum.
Şu "MİLLET NE DER?" kaygımız olmasa aslında daha az masrafla düğün merasimi biter ama malesef millet her şeyden önce geliyor.

Keşke evlenmeden önce biraz birikim yapsaymışsınız.

Benimde 6 yıldır beklediğim sevgilim var ama hala evlenmek geçmiyor aklımdan. Ben istediğim bölümü okumak istiyorum (memurum), gerekirse özel yazacağım, onunda benimde öğrenim kredisi borcumuz var onları ödüyoruz ve bitmesine en az 1 yıl var. Diğer taraftan o araba almayı düşünüyor, onun borcunu bitirecek, ben özel kazanırsam yıllık 20 25bin civarında okula ödemem olacak ki şimdiden birikim yapıyorum bunun için. Eğer ben aman yaşım geçiyor, ne zaman çocuk olacak vs kaygısıyla bugün evlensem yaşadığın sıkıntıların benzerini yaşayacağımı biliyorum. Sevgilimle benim maaşın toplamı 5.600 TL civarı ama bizde düğünümüzü kendimiz yapacağımız için beklemedeyiz ve böyle kafam rahat. Saydığım şeyler rayına oturmadan düşünmüyoruz. Evlenip sıkıntı yaşayıp birbirimizi yiyeceğimize bu şekilde beklemek ikimizin de işine geliyor doğrusu.

İnşallah sizinde her şey gönlünüzce olur.

Acaba bir kredi mi çekseniz, bütün borçları kapatır, makul bir miktar her ay ödersiniz.

Biz de de durum aynı, hatta bir çok kişinin aynı emin ol... Devir nasıl bir devirse, iki maaşla yaşayabilecek kadar geçinebiliyorsunuz, babalarımız memur maaşıyla apartman dikerlermiş eskiden...

yazık gerçekten yazık.
şu yaptığınız şımarıklık.
yeni evli çiftsiniz, zaten 2,5 ay olsun, ne alışverişi yapacaksınız allasen.
hani evimizde şu eksik alamıyoruz deseniz derdinizi anlamaya çalışacağım.
bir de altınlar da cepteymiş.
eşiniz iş sıkıntısı çekiyor, işten çıkarılırsa halimiz nice olur diyorsunuz.
ne diyelim yani.

Evleneli yaklaşık 2,5 ay oldu fakat borçlardan hiçbir şeyin tadını çıkaramıyoruz. Ben öğretmenim, eşim de özel bir şirkette çalışıyor ancak şirketi şu anda batma noktasında ve evlendiğimizden beri doğru düzgün maaş alamıyor. Zaten sıkıntımızın sebebi de bu. Normalde benim de eşimin de maaşlarımız 3 bin tl. Ancak eşim düğün öncesi 6 bin tl avans çekti ve maaşından 6 ay boyunca 1000er tl kesinti oluyor. Yani 2bin tl alması gerekiyor ancak bi 800 tl veriyorlar, bi 500tl. zamansız zamansız. içerde bir maaşı duruyor. Borçlarımız eşya taksidi, kira, kredi kartı ve aidat. Kira zaten 1100tl, 190 tl de aidat veriyoruz. Kredi kartı dönem tutarı 800-900 tl gelir ortalama ancak bu ay 1250 tl ödedim ve resmen göçtüm. Gerisi de eşya borcuna gidiyor ve bize resmen geriye hiçbir şey kalmıyor.

Evimizin iğnesinden ipliğine kadar herşeyini biz yaptık, o yüzden önümüzdeki 2 sene bayağı borç ödeyeceğiz. Fakat eşimin böyle düzensiz maaş alacağını ve hatta işini kaybedebileceğini (şirketini başka bir şirketler grubu satın alabilir, eğer böyle olursa maaşlar düzene girecek. fakat iflas etme durumu da var. hrşey ocakta belli olacak.) hiç hesaba katmamıştık. Eğer işten çıkarsa ne yaparız bilmiyorum. Eşimin ailesinin maddi durumu kısıtlı, onlardan yardım alamıyoruz. Benimkilerden de öyle. Yardım alamadığımız gibi eşimin işten çıkarılan abisinin kredi kartı taksidi ödemesine yardım ediyoruz her ay 300-400 tl civarı. Buna karşı çıkmamamın sebebi düğünümüzü abisinin kıdem tazminatıyla yapmış olması.

Çok daraldım, çok bunaldım. Bu zamana kadar maaşıyla istediğini almış, kafasına göre yaşamış, harcamalarında kısıtlamaya gitmesine gerek kalmamış biriyim. Evlendiğimden beri ne gönlümce üstüme başıma bir şey alabiliyorum, ne de canımın çektiği yiyecekleri. Sinemaya gitmeden önce dahi kırk kere düşünür olduk. Borçlardan sonra elimize resmen hiçbir şey kalmıyor, kred kartıyla geçiniyoruz. Çok mutsuzum. Eşime yansıtmamaya çalışıyorum çünkü biliyorum ki hiçbiri onun elinde değil. Çok çalışkan biri normalde, şirketin en iyi elemanlarından. Fakat işindeki bu belirsizlik ve maaşını alamamak onu da çok yıpratıyor. İşten çıkarsalar kıdem tazminatı ödemesi için bile çok bekleyeceğiz. Ama devamlı içten içe onun ailesini biz evlenirken daha fazla yardımcı olamadılar diye suçluyorum. Evet bilerek evlendim. Ama devamlı şu anda bekar olsam param fazla bile kalırdı, canımın istediği gibi yaşar üstüne biriki yapardım diye düşünürken buluyorum kendimi. Sanki 7 senedir aşık olduğum adama kavuştuğum için şükreden ben değilmişim gibi...Evliliğin ilk yıllarında normaldir, geçer vs gibi teselli cümleleri duymaya ihtiyacım var sanırım...

Evlenince herkes borç ödüyor, ödüyor ya, gelirine göre birikimşne göre ayağını yorganına göre uzatıyor. Ben mesela yemekli düğün yapmadım, çünkü sadece eşim ödeyecekti düğün masraflarını, eşimin ailesi istiyor diye yemekli düğün yapıp milletin karnını doyurcam sonra senelerce borcu ödeyip birde öfleyeceğim püfleyeceğim. Kendi bütçemize göre yaptık. Borçtan daha öncemlisi nasıl bir şirket tam maaş vermiyor, en kötü asgarisini vermek zorundalar ki sigorta yapıyorlarsa mecburen hesaba yatıyor. Bence iş yerini alo170 e şikayet edin gelip inceleme yapsınlar. Bir yandan da eşin iş arasın, mesleği nedir bilmiyorum ama gerekirse ek iş yapsın.

yazık gerçekten yazık.
şu yaptığınız şımarıklık.
yeni evli çiftsiniz, zaten 2,5 ay olsun, ne alışverişi yapacaksınız allasen.
hani evimizde şu eksik alamıyoruz deseniz derdinizi anlamaya çalışacağım.
bir de altınlar da cepteymiş.
eşiniz iş sıkıntısı çekiyor, işten çıkarılırsa halimiz nice olur diyorsunuz.
ne diyelim yani.
Sizi yermek veya eleştirmek için yorum yapmıyorum, öncelikle belirteyim :)
Sadece şuna takıldım "yeni evli çiftsiniz, zaten 2,5 ay olsun, ne alışverişi yapacaksınız allasen."
Çalışan bir kadının eksiği hiç bitmiyor. Ev hanımlarının da muhakkak öyledir ama çalışan bir kadın kıyafetine, ayakkabısına, çantasına, bakımına özen göstermeli bence. Bunu kendisine olan saygısından ötürü yapmalı diye düşünüyorum (bütün kadınlar için özsaygı çok önemli bir husus). Benim de hiçbir şey almadan geçirdiğim ay olmuyor. Bazen 100 tl harcıyorum bazen 400 tl bunun için.Şimdi @earwenn belki kişisel harcaması için 50 lirayı bile ayıramıyor. Bence konu sahibesinin de anlatmak istediği böyle bir şey. Sonuçta alıştığı bir düzen varmış. 2,5 ay çok taze olduğu için bu denli zorlanıyordur. Empati yaptığınızda daha iyi anlayacağınızı umuyorum. Ha bunları bile bile evlenmiş orası ayrı ama farkında olmak ayrı yaşamak ayrı ne yazıkki...

Sizi yermek veya eleştirmek için yorum yapmıyorum, öncelikle belirteyim :)
Sadece şuna takıldım "yeni evli çiftsiniz, zaten 2,5 ay olsun, ne alışverişi yapacaksınız allasen."
Çalışan bir kadının eksiği hiç bitmiyor. Ev hanımlarının da muhakkak öyledir ama çalışan bir kadın kıyafetine, ayakkabısına, çantasına, bakımına özen göstermeli bence. Bunu kendisine olan saygısından ötürü yapmalı diye düşünüyorum (bütün kadınlar için özsaygı çok önemli bir husus). Benim de hiçbir şey almadan geçirdiğim ay olmuyor. Bazen 100 tl harcıyorum bazen 400 tl bunun için.Şimdi @earwenn belki kişisel harcaması için 50 lirayı bile ayıramıyor. Bence konu sahibesinin de anlatmak istediği böyle bir şey. Sonuçta alıştığı bir düzen varmış. 2,5 ay çok taze olduğu için bu denli zorlanıyordur. Empati yaptığınızda daha iyi anlayacağınızı umuyorum. Ha bunları bile bile evlenmiş orası ayrı ama farkında olmak ayrı yaşamak ayrı ne yazıkki...

empati yapmaz mıyım, yapıyorum elbette.
ama düğün zamanı zaten normalden fazla alışveriş yapılır, yani muhtemelen giymediği bir sürü kıyafet dolabındadır.
şimdi sizin dediğiniz ruh halini de biliyorum ben, kendini ödüllendirmek, gerçekten de güzel olur, insanın psikolojisine iyi gelir.
ama hayatta bazen tasarruf dönemi de olur, burada yıllarca bu durumda olmaktan bahsetmiyoruz değil mi, 2,5 ay dişini sıkacak sadece.
bunu yapamıyorum demek de çok anlaşılacak bir durum değil, bakın çocuk yetiştirirken bile anne-babalar uyarılıyor, haz öteleme eğitimi deniyor buna, her istediğin her zaman olmayabilir. bu durumda sabretmektir kişiye düşen, ben 2 yaşındaki çocuğuma öğretiyorum, onu çok istiyorsun, anlıyorum, ancak bugün olmaz, yarın alabilriz diye.
bir yetişkin bunu yapamayacaksa bunu hoş göremiyorum şahsi olarak.

canım bunların hepsi gecicek biraz daha tasarruflu olun bence sinemayı kafadan at artık
birde bana ev kirası çok geldi nasıl bir muhitte oturuyorsunuz bilmiyorum
eşimin ailesinden 1 lira destek almadık
2 sene kredi çektik ve annemim yanında oturduk
1 yatak odası aldık
eşim eve y.odasının taksidi ve fat ödedi
bende krediyi ödüyordum
ben üstüme alacak param kalmıyordu
yol parası belki yemek 20 günlük falan
çok şükür bitti borcumuz yavaş yavaş aldık üstümüze
belki saçma gelir ama 1liralık saç tokası alamadığım zaman oldu
insanlar laf etti umursamadım

biz de düğün de battık resmen. acayip borç batağına girdik.
neyse birkaç ay sonra arabayla trafikte gelin arabası gördük camları açı. damat arabayı kullanıyor gelin yanında oturuyor başka kimse yok. eşim eğildi camdan dedi ki borç var mı borç :KK70:
adam da battık battık dedi :KK70:
yani bu canım Türkiyemin hali arkadaşım.
o yardım eden analar babalar çok çok az.. zaten birçoğğunun durumu yok. durumu olup yapmayanlar da ayrı konu!
bu psikolojiyi büyük bir dönem yaşarsın. zira borç hiç bitmiyor. biri biter biri başlar.. sonra alışır gidersin.
bizim ortalama gelirimizde 6 civarı ama rahat rahat harcama istediğimi alma durumu yok malesef. her ay diyoruz ki gelecek ay alırız o gelecek ay hiç gelmiyor :KK70:
ama eşinin işi sallantıda olduğu için sen bu durumu biraz daha ağır yaşıyorsun.. bence eşin iş arayışlarına girsin. sen de üzerine gitme..

Ben öğretmenim sevgilim polis. 15 tatilde nişanımız var . Düğün gibi olmaz tabiki ama bizde çöl zorlanıyoruz. Herşeyi biz yapıyoruz. Tabi ailelerde bişeyler yapmaya çalışıyor ama ikimizinde ailesinin durumu çok iyi değil. Orta düzey. Yinele çok şükür. Bunları yeni evlenen yuva kurmaya çalışan her çift yaşıyor inan buna. Sizin kira be aidat biraz fazlaymış. Eşinizin de iş durumu bu durumu zorlaştırmış.umarım herşey biran önce yoluna girer. Evlenmeseydim daha iyi yaşardım vs düşüncelere hiç girme bence daha çok stres olursun.yaiadıklarında çok abes bir durum yok. Herkes yaşıyor. Şuan için biraz sabırlı olmalısın. Umarım herşey düzelir...

X