• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

yemek pişirme derdi,siz nasıl yapıyorsunuz?

Ben 1 saatte üç çeşit yapıyorum.

Ben de sınava hazırlanıyorum ve eşimh gelmeden tam bir saat önce yemeğe girişiyorum.

Pilavı gelmeden önceki son 20 dkya bırakıyorum. Önce çorbadan başlıyorum, çorba olurken aynı anda diğer çeşide girişiyorum.

Bence burda işin sırrı aynı anda birkaç çeşit yapmak. Önce biri sonra biri olursa vakit alıyor.

Bir de sebzeleri filan sınava ara verdiğinizde koyun sirkeli suya mesela. Su içmeye gidince bi iki dk koyun, yemek saatine kadar hazır olur.

Zamanla oluyor ama oluyor :)

Ben 1 saatte üç çeşit yapıyorum.

Ben de sınava hazırlanıyorum ve eşimh gelmeden tam bir saat önce yemeğe girişiyorum.

Pilavı gelmeden önceki son 20 dkya bırakıyorum. Önce çorbadan başlıyorum, çorba olurken aynı anda diğer çeşide girişiyorum.

Bence burda işin sırrı aynı anda birkaç çeşit yapmak. Önce biri sonra biri olursa vakit alıyor.

Bir de sebzeleri filan sınava ara verdiğinizde koyun sirkeli suya mesela. Su içmeye gidince bi iki dk koyun, yemek saatine kadar hazır olur.

Zamanla oluyor ama oluyor :)
evet bir düzene ve sisteme oturtmam şart. size de sınavda başarılar:)

Bu kadar derdin içinde bu da dert mi derseniz evet dert,cidden dert. tencere yemeği dışında yemek yemiyorum,dışarıdan vs. beslenme stilime uygun değil çünkü. ama bir salatayı bile 1 saatte yapıyorum. iyice yıkanması,sirkeli suda beklemesi,cartı curtu sürüyor.onun dışında zamanım yok,bu sene benim için çok önemli bir sene, hazırlandığım bir sınav var. anne kız yaşıyoruz ama annem yemek yapmaktan nefret ediyor.sürekli yemek konusu kavga sebebi oldu evde,tamam artık ben yapacağım dediğimde saçmalama bu sene senin için çok önemli diyor yaptırmıyor lakin kendisi de ya unutuyor ya da ben hatırlatınca girişiyor ve 80 saat sonra pişiyor yemek akşam 10'da yiyoruz. zaten bir çorba yapılınca 5 gün içeriz,öğle ve akşam yemekleri diye bir şey yok günde tek öğün. aynı yemekler muhakkak ertesi günde yenir. ama ben bunu nasıl çözeceğim? yurtta kaldığım dönem çok rahattı,saatli yemek çıkıyordu en azından. çorbası,salatası,ana yemeği her şeyi oluyordu. annem ısrar etti,daha rahat edersin sınav zamanı yanıma gel dedi. bin pişman oldum. yaşım da küçük değil,22 yaşındayım. kendisi ne yapıyor derseniz zaten 50 kilo,sadece meyve ve kuruyemişle hayatta kalır yani. benim sayemde yemek yiyor.azıcık sağlıklı besleniyor.
dediğim gibi yaşım da küçük değil,ama elim ağır. vaktim yok,kendisi yapmıyor. birilerinden beklentiye girince insan mutsuz oluyor,en iyisi artık her şeyimi kendim yapmam. ama nasıl yapacağım,nasıl hızlanırım? mesela günde 1 saatimi ayırsam sadece o gün salata,çorba ve 1 ana yemek( zor bir yemek değil,pastalar börekler vs yemiyoruz zaten,barbunya yemeği mesela ya da taze fasulye gibi) yetiştirebilir miyim?
siz nasıl hızlısınız? bazen misafirliğe gidiyorum ben şok. çalışan kadınlar bir sofra dizmiş inanamıyorum. hanımlar yardım edin.
dipnot: veganım (et yemiyorum)
Cnm salata icin kış salatasını yanı mor lahana turp ve havucu rondoda çek yagla tuzla limonla bir hafta cıkar cıkar ye dahada lezzetlenır bekledıkce

Yaptıgın yemegı kaplara ayır dondurucuya koy bırer porsıyon cıkartıp bı hafta sonra yersin
Düdüklüde mercimek çorba 10 dk. Ben fissler kullanıyorum. Cok kısa sürede cok lezzetli yapıyor mercimek corbası ıcın bir bardak meecimegi bir fincan bukguru bir fincan princi ve soganı butun patatesı keserek dudukluye koy suyunu ekle 10 dk ver sonra soganı cıkar bılendırda cek. Ustune tereyagda kırmızı bıber ıste corba

Baklagıllerde duduklude cok kısa surede oluyor.
Karnabaharı haşla hafıf. Ikı yumurta ıkı sb süt 1 sb un bulamac yap ıcıne at ve yagda kızart sarımsaklı yogurtla ye.

Bunlar hep 30 dk dan az yemekler

Afıyet olsun

Yaparsınız niye yapamayasınız.
Maydanoz,roka,marul vb sebzeleri aldığınızda hemen yıkayıp süzüp,kurulayıp,havlu kağıda sarıp saklama kabına koyup atın dolaba. Salata yapacağınızda hemen alıp doğrarsınız,hemde kolay bozulmaz,genelde ıslak alıyoruz bu tip sebzeleri,ıslak koyuyoruz dolaba ve hemen bozuluyor.
Sebze yiyorsunuz,hergün iki kişilik yemek yapmak çok zamanınızı almaz.
Atıyorum,karnıbahar aldınız,büyük geldi yada pırasa aldınız çok göründü gözünüze hemen yıkayıp doğrayıp,kurulayıp (süzüp)buzdolabı poşetine koyup buzluğa atabilirsiniz. Ben genelde iki yemeklik alır bu işlemi yaparım,bir sonraki hafta kullanacak malzemem olur, Hiç çözdürmeden kullanırım hemen pişiririm. Soğanı genelde küp küp doğrar atarım buzluğa,yemek için lazim olunca hemen alır kullanırım,doğramakla yıkamakla bir kez uğraşırım.
Bu tip ön hazırlıklar ile yarı yarıya zaman kazanırsınız yemek yaparken.

Yaklasık 1 yildir mutfaktayim
Fasulye bezelye hep buzluktan cikaririm mesela o gun pisireceksem sabahtan buzluktan alip buzdolabina koyarim aksama kadar orda cözülür zaten
Soganlarimi sarimsaklarimi tv izlerken falan soyup dograrim buzluga atarim yemek yaparken pratik oluyor
Artan pilavi hemen corbaya donustururum
Yemek ocakta piserken bir yandan bulasiklarimi yerlestiririm yiyeceklerin kabuklarini toparlarim yagim bittiyse tenekeden yag koyarim cayimin suyunu hazirlarim oyalanirim mutfakta
Mesela manti mi yaptin suyunu dokme yag baharat kizdir icine dok al sana corba
Karnabahar mi hasladin suyunu dokme corba yap
Yesillik vs alirsam eve gelince hemen yikayip sirkeli suda bekletiyorum ondan sonra sofra bezine koyuyorum orda kuruyunca kuru bir posete koyup buzdolabina atiyorum boyle cok uzun sure dayaniyorlar
Yemek yapmadan once butun malzemelerini cikar her defasinda gidip alarak vakit kaybetmezsin
Bayat ekmek iclerini ufalayip buzluga at kofte yaparken isine yarar
Yazdan konservelerim var bitince icine su koyup calkalayip yemegime katiyorum su yerine
Daha aklima gelince yazarim

yaa siz de benim gibisiniz! 3 saat net bulur bir yemeği yapmam. tv'de yarışmalar olurdu şok olarak izlerdim. yine bahane diyebilirsiniz ama bizim buzluk ağzına kadar dolu. aslında bir dondurucu alsak çok güzel olur cidden. şeyi sormak istiyorum,vitaminleri ölüyor mu o şekilde? ya da tadında değişiklik oluyor mu? mesela ben geçen yaz taze fasulye koydum buzluğa. sonra kışın yerken çok zorlandık,bitsin diye uğraştık resmen. değişik bir kokusu ve tadı vardı
Fasulyeyi konserve olarak yapin tadina inanamazsiniz cok guzel oluyor
Bir de biz gunde 2 ögün yiyoruz öglenleri acikirsam meyve börek ceviz findik vs yiyorum.

Son düzenleme:
Taze fasülyeyi yazdan domatesle kavurup kavanozlara koyun.. yani konserve yapın.. yiyeceğiniz zaman soğanı kavurup konserveyi döküverirsiniz üstüne çok pratik oluyo.. barbunya bezelye bamyayı çiğden koyabilirsiniz onlarda sıkıntı olmuyo..

Aaaaaa... Eveet bu daha mantıklı unutmuşum ya. Konu sahibi konserve işini ben de öneririmm. Buzluğu boş ver. Evlendik ama daha bunu yapma fırsatım olmadı. Her sebzeyi yemeyen sebze yeme özürlüsü bir kocam olduğu için... :işsiz:

Neyse ki ilginç yeme tarzıyla beni fazla bunaltmıyor arada yardım ediyor yemeğe. :halay: Zaten onun önüne salçalı bulguru koy onu bile yer. :silah:

yarın ana yemeğim var. bugün 80 saatte de olsa yaptım. soya soslu istiridye mantarı ve pırasam var. o yüzden benim çorba ve salata yapmam gerekiyor :) zaten ana yemekleri net iki gün yerim. hanımların da dediği gibi 2 kişiyiz yeter. çorbayı 3 gün içerim. salata taze taze olmalı onu da kasmayacağım az çeşitli yapacağım. kırmızı lahana,turp,siyah havuçlu falan yapacağım yarın planım bu. çorbayı karar veremedim ama,sen ne düşünüyorsun yemek olarak?

Ezogelin yapabilirim çorba olarak
Domates li salata düşünüyorum
Ana yemek belirsiz ya
Yeşil mercimekli bulgur pilavı olabilir ya da sadece pirinc pilavı bakalım et li de olabilir kararsizim

kuru fasulyeyi geceden ıslatmadan mı pişiyor yoksa ıslatacak mıyız yine?

Valla ben hiç ıslamadan denedim emsan marka düdüklüm. Kullanma klavuzunda 8-10 dk da piştiği yazıyordu yanılmıyorsam (ıslayarak). Ben ıslamadan 15-20 dk da pişirdim. İlk pişirmemde inanmadım yarım saat bekledim beklemez olaydım bir baktım ki suyu kurumuş tüm fasulyeler yanmış kapkara yapışmış. 15-20 dk da pişiyor hiç ıslamadan. Ama bazı fasulyeler var mübarek taş gibi. Öyle fasulyeye denk geldim bir defasında. 2 saatliğine ıslayıp öyle pişirdim oldu.

Yemek olayı yaptıkça hizlanirsiniz. Üstelik sebze yiyorsunuz sadece yarım saatte olacak şeyler ama size pratiklik lazım. O da yaptıkça olacak. Salata için ben hepsini aldığım gün sirkeli suya koyar güzelce durulayip kuruturum. Sonra da bir hafta rahat. Salata 5 dakikada hazır. Salata benim vazgecilmezim onun için yapmaya usenmeyim diye hazir yıkanmış tutuyorum.

Yemek olayı yaptıkça hizlanirsiniz. Üstelik sebze yiyorsunuz sadece yarım saatte olacak şeyler ama size pratiklik lazım. O da yaptıkça olacak. Salata için ben hepsini aldığım gün sirkeli suya koyar güzelce durulayip kuruturum. Sonra da bir hafta rahat. Salata 5 dakikada hazır. Salata benim vazgecilmezim onun için yapmaya usenmeyim diye hazir yıkanmış tutuyorum.
Bence yiyeceğin zaman yıka vitamini gider diyorlar birde ne kadar gidiyor yıkayınca çabuk bozulur diyorlar mesela yıkamadam koyduğum halde dolapta 15 günlük marul vardı unutmuşum öyle bozulma yoktu.

Back