- 27 Mart 2017
- 9.508
- 48.079
- 548
- Konu Sahibi sassyassyy
-
Açılın konu yemek olunca tutamadım kendimi ben de lezzet sırlarımı vericem :) "O kadar çok duyuyorum ki aynısından yaptık neden seninkinin lezzeti yok" lafını.
Öncelikle tereyağı koyarken elimizi korkak alıştırmıyoruz. Yarım kalıp koyduğumu bilirim. Tereyağı=lezzet.
Soğan ve sarımsaktan en az birinin olmadığı bir yemek lezzetli olamaz.
Baharatlar damak tadınıza göre, ben naneyi pek sevemedim mesela.
Yemekleri sadece salçayla yapmayın, bol bol domates koyun salçayı az koyun.
Fazla su yemeğin lezzetini alır, su kararında konacak hatta az.
Birdenbire pişen yemeğin lezzeti olmaz kısık ateş kullanılacak.
Kızartmalarda yağ iyice kızmadan kızaracak şeyi atmayın.
Salata yaparken sızma zeytinyağının yanısıra biraz da ayçiçek yağı koyarsanız çok lezzetli olur.
Zengin içerikli yemek yapıcam diye yemeğin içine her bulduğunuzu atıp karman çorman da bir şey yapmayın. Ağız o an neyin tadını aldığını bilmeli :)
Daha da aklıma gelirse yazarım.
Aynn :)Benim de kek pasta kılıklı tarifler ne kadar ozensem o kadar kötü olur cidden
çok güzel öneriler bunlar ay bunları da kopyaladım. çok çok teşekkür ederim.
bir de şey sorsam acaba su az dediniz ya mesela tarifte 2 diyorsa onu ben 1 filan öyle mi yapacağım? yoksa hani hepsinde "malzemeyi bir parmak geçecek kadar" desem olur mu?
kafa mühendis kafası olunca ben her şeyde bir formül arıyorum hsjshsjsh
Tarif kitabımı aldım, sana şaşmaz bi çorba tarifi vereyim, tüm sebze corbalarının bel kemiğidir bu tarif. İstediğin sebzeyi çoğaltır, azaltır çıkarır ekler tadını dönüştürebilirsin:
4 kişilik:
1 orta boy patates (Sabit)
1 adet soğan (Sabit)
1 adet havuç (Sabit)
Yarım çay bardağı pirinç (sabit)
Yarım çay bardağı mercimek (Sabit)
Dileğe göre tavuk, et suyu vb.
Baharatlar
Kimyon, kırmızı biber, tuz, karabiber
Sıcak su
İki yemek kaşığı zeytinyağı
Hepsini mini mini doğra at tencereye yağda kavur da kavur birbirine girsinler komple. Sonra üzerine kademe kademe sıcak su ekle
Bu çorbanın iskeleti bu; kapak açıkta kaynat; kaynayınca kıs ve kendi halinde pişmeye bırak. Pişince (Patatesler yumuşayınca pişmiştir zaten çatalla bakarsın) robottan geçir (Kıvamı istediğin gibi olması için kaynar su ekleyebilirsin sonradan, başlangıçta suyu kademe kademe ekle dememin sebebi bu, koyu olsun açarsın sorun değil)
Bitimde, iki tatlı kaşığı kadar tereyağını erit, kokusunu alana kadar bir tutam yaktır; içine toz kırmızı biberi at ve altını kapatarak karıştır. Bunu da servis sırasında çorbanın üzerine gezdirebilirsin.
Bu ana hat bir sebze çorbası tarifi mesela; bunun üzerinde özgürce sonsuz çeşit oynayabilirsin.
Brokoli çorbası mı istiyorsun? Bunun içine tadı baskın gelecek miktar brokoli ekle.
Lahana tadı mı istiyorsun? Lahana ekle.
Patates tadı mı baskın olsun, ikinci patatesi at içine.
Ispanak mı? Bas ıspanağı.
Bu çorba, tüm sebzeleri istisnasız kabul edilebilir dengeli tada getiren tarifimdir. Hadi bu kıyağımı da unutma
Benim hiç koymadığım oluyor desem :) Mesela bol sulu yaz domatesiyle yapıyorsam koymam bile bazı yemeklere.
Ama bakış açısı güzel var sende bir şeylerO şekilde kendime uyduruyorum ben mesela suyu hep söylenenden daha az koyarım, yağı daha çok vs. Kendi damak tadıma göre ayarlarım. Riskli bir tarifse, ilk defa denediğim bir şeyse direk tarife uyarım, baktım damak tadıma uymadı. Mesela çok mu sulu? Az mı yağlı? Baharat mı bana göre fazla? Ona göre bir dahakine kendi zevkime göre ayarlıyorum. :)
Ayy ben sana nasıl teşekkür etsemm ❤❤ bu akşam için yukarda yazılan yoğurt çorbasını aldım kafama, ne zamandır sevgilim brokoli çorbası diyordu heh bugün de brokoli alıp yarına onu yaparım. sana sonucu yazıcam shahahah güzel olursa tamamen senin eserin çünkü ben bu tarifi ezberlerim net
bunları da not aldım. geçen gün bir patlıcan yapmak istedim ama mesela ben patlıcanı kızartıp da yapılan yemekleri sevmem. normal bildiğiniz tencerede bir patlıcan yemeği buldum onu yapayım dedim. ay suyu bildiğiniz su oldu hajahajah hatırladıkça gülesim geliyor hani suda hiçbir ne salça ne domates izi var su resmen obunları göz önüne alıp tekrar deneyeyim. çokkk teşekkür ederim. ❤
Tost makinesi varsa kızartmadan, patlıcanla yapılacak tarifim var.Ayy ben sana nasıl teşekkür etsemm ❤❤ bu akşam için yukarda yazılan yoğurt çorbasını aldım kafama, ne zamandır sevgilim brokoli çorbası diyordu heh bugün de brokoli alıp yarına onu yaparım. sana sonucu yazıcam shahahah güzel olursa tamamen senin eserin çünkü ben bu tarifi ezberlerim net
bunları da not aldım. geçen gün bir patlıcan yapmak istedim ama mesela ben patlıcanı kızartıp da yapılan yemekleri sevmem. normal bildiğiniz tencerede bir patlıcan yemeği buldum onu yapayım dedim. ay suyu bildiğiniz su oldu hajahajah hatırladıkça gülesim geliyor hani suda hiçbir ne salça ne domates izi var su resmen obunları göz önüne alıp tekrar deneyeyim. çokkk teşekkür ederim. ❤
Tost makinesi varsa kızartmadan, patlıcanla yapılacak tarifim var.
Ben de çok severim bu usül mercimek çorbasını.
Ben bu lokanta usulü çorbayı yapıyorum tadı kıvamı Harika oluyor tavuk suyu yada et bulyon kullanınca tadı Harika oluyor üzerine kıtır ekmekler yapıyorum mis gibi bir çorba oluyor. Çorba tariflerine bunu da ekleye bilirsin
Ben sanırım el lezzeti olanlardanim. Ama ondan da önce çocukluğumdan beri yemek yapmak deney gibi eğlenceli bir şeydi benim için. Yaparken mantığınızı konusturun. Ve elbette püf noktaları var bu işin. Aklıma gelenleri yazayim. Suda pisep köfte gibi istisnai yemekler haric, hemen her yemekte her malzemeyi ekledikce iyice kavurun. Salça da buna dahil. İyi kavrulan soğan ve salca, yemeğin tadını çok etkiliyor. Eklediğiniz diğer malzemeleri de iyice kavurmak önemli. Kavrulan yemek karisimina eklenen su sıcak olmalı. İçinde un olan herhangi bir tarif (çorba, muhallebi vs.) pişerken kaynayana dek karıştırılmalı. Corbalarinizda terbiye kullanmak yine tadına tad katacak. Et ve tavuk yemeği yapacaginiz zaman kesinlikle marine edin önceden; en az yarım-bir saat. Bunun haricinde madem dışarıdan yemek yemeyi seviyorsunuz, onları evde yapmak inanin çok kolay. Misal pizza, hatta hamurunu fırından alabilirsiniz. Sosu için bir tatlı kaşığı biber salçası, bir tatlı kaşığı domates salçası, iki-üç yemek kasigi ketçap, üç dis sarimsak (rendelenmiş), sıvıyağ (dort yemek kasigi), sürülecek kivama gelecek kadar su, biraz tuz ve kekik. Bu karışımı pisirin, yağlı kağıdi masaya serip üstüne ekmek hamurunu yayın elinizle ( elinizi una batirin arada) ve üstüne pişmiş sosu sürün. Gerisi zevkinize kalmis. Mantar, sucuk, sosis, mısır, zeytin ne isterseniz. Ama tavsiyem kasari en üste değil, sosun hemen üstüne malzemelerden önce koymaniz. Misal kumpir, oncelikle düdüklü tencere edinin. İki kişi için dört-bes orta boy patates yeterli. İyice yikayin ve bicakla tam ortadan ikiye bolecekmis gibi kabugunu cizin. Dudukluye yerlestirip üstünü geçecek kadar soğuk su ekleyip kapagi kapatin. Düdük, hava boşaltma konumunda olmalı. Orta ocaga yerleştirin, dudukten hava ve ses ciktiginda altini kısıp dudugu kapatın ( yenilerde 1 ayarina getirin) ve bu şekilde 20 dk pisirin. Süre dolunca altını kapatin, sogusun. Kapağı açmadan önce havasını bosaltmayi unutmayın. Patatesleri sicakken soyun, bir dolu yemek kaşığı tereyağı ve bir su bardağı kadar kaşar rendesini ekleyip iyice ezerek karıştırın. Bu karisimi tabaklara koyun. Rus salatası için süzme yoğurt, mayonez, ince kesilmiş salatalık turşusu ve bol soğuk suda yıkanmış bir kavanoz garnitürü karıştirin, patateslerin üstüne yerleştirin. Üstüne ton balığı, sosis, mantar, misir artık ne isterseniz. Mor lahana salatası da çok yakışıyor kumpire: mor lahanayı ince ince kesin, tuz ve limon suyu ekleyip elinize eldiven takın ve yumuşayana kadar iyice yogurun, hazirdir. Aklıma gelenler bunlar şimdilik. Bir de hemen her yemegi duduklu tencerede yapmaya çalışın, tadı bir kat daha artıyor. İlginizi cekerse çeşitli yemekler için düdüklü tencerede pişirme sürelerini de yazarım.
Ben mesela ispanagi az bisey suda haslayip iyice suyunu sikip sonra sogan ve salcaya ekliyorum. Boyle daha guzel sanki.Ispanağı soganla kavur az salça da koy ustine yogurt güzel oluyor
Aslında herkesin bildiği ayrıntılar bazen tarifte nasil olsa bilinir diye gerek görülmediği için yazılmayan noktalardan kaynaklı olabilir mi
Mantarlı et sote için ;
Tavanızı yağsız bir şekilde iyice kızdırın. Ocağın altını kismayin. Içine kuşbaşı doğranmış etleri atın. Hiç karıştırmadan üstüne istediğiniz kadar tuz Koyun . ( Sonradan ekleyin yoksa pişmez puf noktasına inanmıyorum. Önceden ekleme tuz eti lezzetli yapar. )
Tavayı sallayarak ya da etleri ezmeden hafif hafif karıştırın. 3 5 dk . sonra suyunu salmaya başlayacaktır.
Altını kısın , kapağını kapatın. Pişmeye bırakın.
Ben ara ara kontrol ediyorum. Suyunu çektikten sonra eğer pişmemişse sıcak şu ilave ediyorum yarım su bardağı . Olmadı yine çekti pismediyse yine ekliyorum.
Ben biraz fazla pişmiş seviyorum..
Size kolaylık olması açısından ayrı ayri pişirip birleştirin mantarı soğanı . Sonra birlikte pişirmeye alışırsınız zamanla.
Söyleki mesela soğan etler pişmeye yakın koyulup birlikte kavrulur.
Ancak siz Başka bir tavada 2 kaşık sıvı yağla bir soğanı , et miktarına göre iki üç soğan doğrayıp , soğanları iki üç dakika kavurun kısık ateşte.
Bu sırada yeşil sivri biber ve kırmızı ( kapya ) biberi ufak ufak doğrayıp hemen soğanların üstüne ekleyin. Ara ara karıştırarak kavurun.
Bütün malzemeler ölünceye kadar kavurun . Ocağı kapatıp bu sebzeleri etin üstüne ekleyin.
Hemen tavanizi bir peçeteyle silin , yıkayın ne istiyorsanız onu yapın. :) Yağını alın yani.
Yine boş tavayı kızdırın . Iyice kızsın. Icine mantarları atın. Ben iri doğranmış seviyorum. Minik mantarsa hiç kesmiyorum.
Altını hiç kismadan , kaşık değdirmeden davayı sallaya sallaya 3 4 dakika soteleyin.
2 yemek kaşığı tereyağı atın içine. ( Tava kızgın olduğu içim bu esnada biraz Yağ sıçrayabilir ) Bir iki dakika kavurduktan sonra altını kapatıp etin üstüne dökün. Ben mantarı diri seviyorum. Isterseniz biraz daha kavurursunuz.
Şimdi etin altını tekrar açın. Hepsini birlikte kaşıkla çok ezmeden karıştırın.
Çay kaşığının ucuyla çok aZ karabiber ekleyin. Ve altını kapatın. Tadını kontrol edip tuz Miktarını arttırabilirsiniz.
Bu şekilde öğrenip sonra hepsini aynı tavada yapmayı öğrenebilirsiniz. Ogrenmesenizde böylesi de garanti oluyor.
Detaylı yazmaya çalıştım yorumlarinizdan yola çıkarak.
.....
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?