Yabancılar gibi çocuk yetiştirmek?

Siz yabancı anneler gibimisinizde onlar gibi yetiştireceksiniz?bence yabancı anneler yerine çok güzel çocuk gelişimi kitapları var ondan yararlanın. Ama her çocuk kendine hastır bence annelerde öyle.
Belki de öyleyimdir? Bende biraz batılı düşünce tarzı var açıkçası geleneksel bir insan değilim ama önemli olan yabancılar gibi yetiştirmek değil benim için tabiki, çocuğumun yazdığım nitelikleri kazanmasını istiyorum. Kitaplardan da faydalanırım tabiki hatta öneriniz varsa alayım.

Ben zamaninda bir kitap okumustum amerikali bi anne yazmis. Pariste yasarken parisli annelerin sulaleleri rahat takildigini gozlemliyor ve amerikali bebeler neden boyle degil neden cok gurultucu benimkiler diye merak ederken bir kitap yaziyor ismi cocugunuza fransiz kalin/ how to bring up bebe.

Bazi yontemleri cok, sacma ve kati cocuk degil robot yetistirme rehberi gibi azicik ama ana fikri fena degil belki begenirsiniz.

Ben uslu cocuk ille dediye sart degil diye dusunuyorum bu arada yani uslu mum gibi olmasin azicik simarik olsun amadiye sevilsin mutlu olsun ama biraz da kural sinir bilmesinde fayda var.

Cevabı çok basit aslında Türkler yapma etme sus otur diyerek yetistiriyir. Yabancilar belli kurallar koyup örn. lobiden ayrilmadigin sürece istediğini yapabilirsin gibi. Ve tavrindan taviz vermiyor. Mesela tatilde almanlari görüyorum küçücük cocuk tek başına annesinin eteafinda yüzüyor kadın cocuga gitme boğulursun demiyor. Türkler de görüyorum cocuğu bir rahat bırakmıyorlar cocuk yüzmek istiyor "uzaklasma,beraber gidelim"deneceğine hayır deniyor. Cocuk rencide ediliyor,ceza olarak denizden çıkılıyor. Cinsellikte de cocukla konuşmak yerine ayıp,günah deniyor. Halbuki eğitici kitaplar var cocuklar icin onlarda alıp okuması sağlanabilir. İsimize gelmeyen her seyde ayıp,günah diyen bir toplumuz. Arkadaşım cok rahat bir anne 5 yaşında oğlu var çocuk köpekten korkuyorum diyor,annesi köpeği kovalamak yerine köpek sana bir sey yapmaz oğlum diyor. Bir yere oturmaya gidersek illa yanimiza otur diye darlamıyor çocuk özgür. Tatile gittigimizde geceleri tek başına eve gidip geliyordu. Annesi de hic acaba başına bir sey geldi mi diye endiselenmezdi.

Son düzenleme:
Geçmişleri konuşmuyorum şu anki çocuklardan bahsediyorum. Derdim batılı veya yabancı hayranlığı değil. Sadece bu açılardan onların çocukları daha iyi geliyor.

Sen yapsan, toplum izim vermiyor.
Ben cocugumun parkta pesinden kosmam mesela. Dusebilir, acıyabilir, arkadaşıyla bir oyuncak basinda tartisabilir (karşısındakine zarar vermeden), salincak sirasi bekleyebilir (gidip o çocugu indiren kendi cocugunu bindiren anneler goruyorum). Ama parktaki teyzeler asla izin vermiyor kendi cocuguma kendi istedigim muameleyi yapmama.
Bence cocuk aglar. Eve gitmek istememek icin aglamasi cok normal. 3 4 kere vaktimiz azaldi birazdan gidecegiz diye hatırlatirim. Sonra da, ben yavasca gidiyorum sen de son kere kay bana yetis derim. Genelde mizildar sonra pesimden kosar.
Ama teyzeler birakmiyor. Bak annen seni birakip gitti simdi polisler gelir, ağlarsan gözün cikar, bilmem ne yaparsan bilmem ne olur... veya susturmak icin gel sana seker veriyim..
Herkesin anneligi baska elbette. Ama benim kafam şu, ben çocuğuma tum hayatimi adarim benim ondan baska odak noktam yok su dunyada. Ama hayat ona boyle davranmayacak. Dusmeyi, kalkmayi, aglamayi, kendini teselli etmeyi benim gozetimimde öğrensin. Bensiz kalinca, ki ilki kres olur muhtemelen, ben onun yaninda devamli baska cocuklardan oyuncak alip ona veremem. Kendi istegini dile getirmeyi, alamayinca saygi duymayi da öğrensin.
Not 3 yasina 2 ay var

Yazacağım mesaja cuk oturacağı için alıntıladım.

Sizin çocuğu sadece siz yetiştirmiyorsunuz, biz yetiştiriyoruz hep birlikte.
Yani siz ne kadar aklınızdan geçenleri uygularsanız uygulayın, bazen bizim yüzümüzden(biz=toplum) esnemek zorunda kalabilirsiniz. Kalmayabilirsiniz de tabii.
Mesela alıntıladığım arkadaş anlatmış, çocuk ağlıyor annesi başında bekliyor.
Bilmiyorum ama sanmıyorum da gelen geçen gözleriyle ve sözleriyle taciz etmiş olsun.
Ama biz ederiz.
Siz etkilenmeden bekleyebilirsiniz ama taş değilsiniz, tacizlerden etkilenebilirsiniz de.

Söylemek istediğim şu:
Avrupalı anneler güzellemesi çok yapılıyor.
Yapılabilir.
Bana altı boş geliyor.
Toplumsal bir olayda bireysel savaş vermek hepimizin harcı olmayabilir, çok normal.
Elbette kurallarımız olsun, çocuklarımıza anlatalım, öğretelim, ama istediğimiz gibi olmuyorsa tek başımıza sorumlu değiliz, toplum olarak sorumluyuz.

Iki oglum var, kucuk dogdugunda turkiteden ayrildik.
Ikisini de biz yetistiriyoruz ama buyuk daha mizmiz, kucuk daha cevval.
Cunku ne kadar da ayni yetistirdik desek de turkiyedeki mahalle baskisinin etkisinde kaliyorduk ister istemez.
Ornegin oarkta cocuk dustu, kotu bir dusus degilse hic mudahale etmem, ama turkiyede bu mumkun degildi, ben kosmasam babaannesi ananesi, onlar yoksa komsular kosar kaldirirlar cocugu, bir de nazlarlar.

Ornegin ikisinde de bebeklikten kasik catal verdim ellerine, ama buyuge babaannesi yedirirdi yemediginde, hala daha bana yedirsene dedigi oluyor.

Ya da malum reklamdan kirlenmek guzeldir temali oyunlara izin veririm, nasilsa aksam banyosunu yapacak, ama mumkun mu siz soyleyin???

Malesef atalarimiz dediginiz gibi cocuklar yetistirmemis. Zira Turkiye cocukluktan ergenlikten cikamamis evli barkli cocuklu erkeklerle dolu. Etraf narsistlerle kayniyor. Kadinlarimizin son bir kac yildir ayaklari yere basiyor.

Bunu anlatmaya çalışmıştım işte.

Hah işte mesela ben de o kadın gibi olmak istiyorum ağlamayı koz olarak kullanmasın, istemediği /istediği bir şey için. Bravo kadına
Antalya'da otelde bi rus anne dikkatimi çekmişti, 3-4 yaşındaki oğlu ciyak ciyak bağırıyordu belli artık oğlanın istediği yapılmamış. Annesi çökmüş (şu meşhur göz hizasına inme işte) oğlanın ağlamasının bitmesini bekliyordu Bizde böyle bi sahne pek olmaz, güzel bişeydi aslında çocuğa sınır çiziyordu demek ki öyle yaparak.

Yuh pohunu cikarmis artik yani ...cocuk bu kaza olabilir kusar kusmugunda bogulur ayyy hic normal degil onca alman taniyorum daha yapani görmedim benim alman elti cop atmaya cikardi evde birakip bir o onada esi kizdi yapmiyor ama evde birakip eglenceye gitmek hic dogru bir davranis degil apaçik ihmal

Yurtdisinda yasayan biri olarak soyleyebilirim ki tepki cekmemek icin yumusak ifade etmissiniz.
Yolda ucakta, parkta, alisveriste.. nerede aglayan, kendini yere atan, dedigini yaptirmaya calisan.. derdi olmadan sirf mizmizlik yapan cocuk gorsek turk aile cikiyor. Bazen de ortadogulu..

Ben soyle dusunuyorum; yabancilar cok otoriter. Cocugu cok da severek ayni zamanda sabah aksam seni seviyorum diyerek yonetiyor. Bizde cocuk aileyi yonetiyor. Daha bebekken basliyor bizim millet. Bebek var cikmayalim, bebegin uyku saati gelmeyelim. Bebegin uykusu geldi kalkip eve gidelim. Cocugun yonetiminde ailelerin cogu.
Burada restauranta gidersin. Cocugun onune parcalar bir sey koyar. Cocuk oynaya oynaya yerken yemeklerini yerler saraplarini icerler, muhabbet ederler. Hep esime derim. Turk aile olsa yapma yavrum etme yavrum agzini ac yavrum diye pesinde kosmaktan ac kalkar insanlar. Ne arkadas bulusmasindan zevk alir ne disari cikmaktan. Cocuktan sonra hayat bitiyor bizde. Burada nereye gitsek iki uc cocuklu aile goruruz. Hic de engel olmaz bir seye.

Ağlayarak bir şey yaptıramadığını anladığında artık ağlama nöbetleri yapmıyorlar ama eşiniz de sizin gibi sabırlı olmalı. İstediği bir şey olmadığında ilgilenmemeli, sakince beklemelisiniz sonra konuşmanız ve neden istediğinin yapılmadığını anlatmanız gerekiyor yoksa öfke nöbetlerindeki klasik Türk ve İtalyan çocuklarından birini yetiştirmiş olursunuz. Zor ama sabrederek mümkün.

Bir de biz sürekli çocuğu kontrol ederiz ve kendi kendine yemesine müsade Buçok yanlış.

Ben devamli yerdeyim yemin ederim parkta bile yere oturup bekliyorum bazen. Cok basit. Aglarken ne dediğini anlamiyorum, aglamanin bitmesini burada bekliyorum, kucagima alirim konuşuruz.
Ama gel gor ki, toplum bunu kabul etmiyor. En basta annem. Cocuga her "aglayabilirsin" dedigimde, kızıyor. Cocuk aglatilir miymis. Aglatilmaz miymis?
Dusunce yok yok bisey yok acimadi gecti diyor. Bense, hayir canin acıdıysa istedigin kadar ağlayabilirsin diyorum.
Cocuklara da yazik

18 inde devlet kuran adam ne lalalarin elinde buyumus, kac dil biliyor, kac savas gormus, sair mi dersin, ressam mi dersin her meziyet var. bizim 18 yasinda cocugumuz annesi yemegi isitip koymasa onune ac kalir. Ne corabini kaldirir ne sorumluluk alir evde.

Action man! Doguran baby! Ahahahahah kahkaha attim okurken

Aglatma da parmaginda oyuncak ol cocugun.

konuyu okurken benimde aklimdan bu geçti.
bizim toplum olarak sesimiz biraz gür sanki.
dediginiz gibi her yerde bagrış cağrış bir çığırtkanlık kavga var maalesef.
benim mesela sesim yapi olarak bir bayana gore gür çıkar kendi ailemde esimin aileside oyle halasi haric kizimkn ses tonuda halasina benziyor normal ses tonu var.
gecen gun seyi farkettin kizim bagirarak konusuyor çocuk bizi bagiriyoruz saniyo demek ki.
halbuki gerçekten sesimiz gür
hal böyle olunca dediginiz gibi biraz zor oluyor

O çocuğu kaldırmadığınızda siz ilgisiz ve kötü annesiniz.
Benim umrumda mı?
1 değil, 2 değil, ama sonra umrumda.
Aştım ben bunları dedikten sonra bile ufak bir kanıtlama isteği geliyor.

Valla bir şey diyeyim mi bu yazdıklarınızı özellikle tahsilli aileler fazla fazla biliyoruz herşeyin farkındayız ama gün içinde o kadar zor ki bunları yönetmek... ben sırf bu gün yoğunluk ve yorgunluktan bu tutarsızlıklardan bazılarını sergiledim mesela

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…