Yabancılar gibi çocuk yetiştirmek?

Soyle bir sey de var; turk anneler parkta cocugun pesini birakmiyor. Onu birak ustunu kirletirsin.. oraya cikma dusersin. Cocugu kisitladikca cocuk yarisa giriyor anneyle. Ne yapsam da dedigimi yaptirsam diye. Yabancilar cocuk camura bulansa gidip bunaltmiyor. Alan veriyor. Cocuk rahat ozgur.

onerim bolca cocuk egitimi kitabi alin. Altini cize cize, not ala ala okuyun. Ve uygulayin. O kitaplar yazilana kadar ne arastirmalar ne egitimler yapiliyor.

Daha anne karninda nasil bir insan oldugunuz sekillendiriyor cocugu. Mesela siz huzurlu ve rahat bir hamilelik gecirdiyseniz cocuk da nispeten sakin olabiliyor. Elbette tek etken bu degil. Dogduktan sonra da onunla iletisiminiz cok onemli,babasiyla olan sohbetiniz,evde kavga gurultu olup olmamasi cok fark ediyor. Biraz da dnadan gelenler etkili. Tek bir faktor olmadigindan isimiz cok zor aslinda cocuk yetistirirken. Her zaman yaptiginiz gibi olmuyor olamiyor.

Mesela ben kendi adima hic alingan bir insan degilim, her zaman orta yol bulmaya calisirim. Sakin de sayilirim, cok konusurdum eskiden, sonra anne olunca süngüm düştü resmen :KK66: evde asla ses yukselmez,gurultu olmaz, inanilmaz rahat bir hamilelik gecirdim ama cocugum benim tam tersim. Dnaya mudahale edemedik ondan diyorum ben :KK66:

O çocuğu kaldırmadığınızda siz ilgisiz ve kötü annesiniz.
Benim umrumda mı?
1 değil, 2 değil, ama sonra umrumda.
Aştım ben bunları dedikten sonra bile ufak bir kanıtlama isteği geliyor.

Aynen oyle, cok kendimize yuklenmeyi de dogru bulmuyorum bu sebeple. Elimizden gelenin en iyisini yaptiktan sonrasini da kabullenmek akil sagligi icin gerekli.

Ben o çocuklarda öğrenilmiş çaresizlik olduğunu düşünüyorum . Müdahaleden uzak ağladığında tepki vermeyen susmasını bekleyen ebeveynler. Ben bunu yapamam biz millet olarak duygusalız ağlayan bebeğe-çocuğa dayanamaz üzülürüz . Sevgi açısından bebeklikte doyuruluyoruz istisnaları dışarda tutuyorum . Müdahalesiz yetişen bebeklerin anne baba sevgisini tam alamadıklarını hissediyorum sanki bu benim görüşüm .

Bizler ilk olarak cocugumuza saygi duymamiz gerektigini dusunuyorum. Ayni zamanda baglanma konusunu yanlis algilayip uyguladigimiz dusuncesindeyim. Cocugumuzla bir yetiskin gibi konusmaliyiz ama onun anlayacagi dilde.

Birde kararli ve tutarli davranmamiz gerekiyor. Bizler cok cabuk pes ediyoruz. Misal oglum seker istiyor ‘Once yemegimizi yemeliyiz oglum ac karina seker yenilmez’ diyorum. Bir kac kez tekrarliyor seker diye ama aglamadan sonunda Tamam diyor. Yemegini yedikten sonra sekerini tekrar istiyor. Ama annemde veya kayinvalidemde o sekeri alana kadar agliyor. Cunku biliyor sonunda pes edip verecekler. Kiyamiyorlar cunku.

Kayinvalidem oglumla markete gitmis gecenlerde. Hayret ettim diyor ‘hic birsey istemedi. Icecekler, sekerler, cipsler gosterdim hicbirini istemedi’ Bebekler icin organik bir cips var ondan istemis sadece. Aynisni kizkardesimde yasamis. Ben herseyi alamayacagimizi guzelce acikliyorum. Evimize gerekli seyleri aldigimizi bazen sevdigi birseyi alabilecgini soyluyorum. Magzaya gittigmiz zaman zorluk cikarmiyor Oyuncak magzalari dahil.

Bunlari okudugum cocuk yetistirme kitaplarina, instagramda takip ettigim pedagog ve psikologlara borcluyum. Cocuklarimda olumlu davranislar gordukce cocuk gibi seviniyorum 😁 bol bol okuyun derim ama dogru kisileri bulmaniz gerek! Cocuk yetistirme bir zincir gibi. Hersey birbirne bagli bir konuda eksiklik oldugu zaman kopukluk olusuyor.
Önerdiğiniz psikolog ve kitapları yazabilir misiniz

Sen yapsan, toplum izim vermiyor.
Ben cocugumun parkta pesinden kosmam mesela. Dusebilir, acıyabilir, arkadaşıyla bir oyuncak basinda tartisabilir (karşısındakine zarar vermeden), salincak sirasi bekleyebilir (gidip o çocugu indiren kendi cocugunu bindiren anneler goruyorum). Ama parktaki teyzeler asla izin vermiyor kendi cocuguma kendi istedigim muameleyi yapmama.
Bence cocuk aglar. Eve gitmek istememek icin aglamasi cok normal. 3 4 kere vaktimiz azaldi birazdan gidecegiz diye hatırlatirim. Sonra da, ben yavasca gidiyorum sen de son kere kay bana yetis derim. Genelde mizildar sonra pesimden kosar.
Ama teyzeler birakmiyor. Bak annen seni birakip gitti simdi polisler gelir, ağlarsan gözün cikar, bilmem ne yaparsan bilmem ne olur... veya susturmak icin gel sana seker veriyim..
Herkesin anneligi baska elbette. Ama benim kafam şu, ben çocuğuma tum hayatimi adarim benim ondan baska odak noktam yok su dunyada. Ama hayat ona boyle davranmayacak. Dusmeyi, kalkmayi, aglamayi, kendini teselli etmeyi benim gozetimimde öğrensin. Bensiz kalinca, ki ilki kres olur muhtemelen, ben onun yaninda devamli baska cocuklardan oyuncak alip ona veremem. Kendi istegini dile getirmeyi, alamayinca saygi duymayi da öğrensin.
Not 3 yasina 2 ay var

Cok haklisiniz. Hollandada yasiyorum burda bu bilinen birseydir; bir cocuk agladigi zaman kimse mudahale etmez. Her cocugun bu surecten gectigi bilinir. Kimse yadirgamaz.

Ben devamli yerdeyim yemin ederim :KK70: parkta bile yere oturup bekliyorum bazen. Cok basit. Aglarken ne dediğini anlamiyorum, aglamanin bitmesini burada bekliyorum, kucagima alirim konuşuruz.
Ama gel gor ki, toplum bunu kabul etmiyor. En basta annem. Cocuga her "aglayabilirsin" dedigimde, kızıyor. Cocuk aglatilir miymis. Aglatilmaz miymis?
Dusunce yok yok bisey yok acimadi gecti diyor. Bense, hayir canin acıdıysa istedigin kadar ağlayabilirsin diyorum.
Cocuklara da yazik :KK70:
İşte biz kollektif çocuk yetiştiriyoruz maalesef, karışanımız edenimiz bitmez. Yeni nesil buldumcuk uzman anneler ne kadar abartıysa kendi ailemizden başlayıp parktaki teyzeye kadar herşeye burnunu sokan teyze terör örgütü de o kadar abartı :))

Bizler ilk olarak cocugumuza saygi duymamiz gerektigini dusunuyorum. Ayni zamanda baglanma konusunu yanlis algilayip uyguladigimiz dusuncesindeyim. Cocugumuzla bir yetiskin gibi konusmaliyiz ama onun anlayacagi dilde.

Birde kararli ve tutarli davranmamiz gerekiyor. Bizler cok cabuk pes ediyoruz. Misal oglum seker istiyor ‘Once yemegimizi yemeliyiz oglum ac karina seker yenilmez’ diyorum. Bir kac kez tekrarliyor seker diye ama aglamadan sonunda Tamam diyor. Yemegini yedikten sonra sekerini tekrar istiyor. Ama annemde veya kayinvalidemde o sekeri alana kadar agliyor. Cunku biliyor sonunda pes edip verecekler. Kiyamiyorlar cunku.

Kayinvalidem oglumla markete gitmis gecenlerde. Hayret ettim diyor ‘hic birsey istemedi. Icecekler, sekerler, cipsler gosterdim hicbirini istemedi’ Bebekler icin organik bir cips var ondan istemis sadece. Aynisni kizkardesimde yasamis. Ben herseyi alamayacagimizi guzelce acikliyorum. Evimize gerekli seyleri aldigimizi bazen sevdigi birseyi alabilecgini soyluyorum. Magzaya gittigmiz zaman zorluk cikarmiyor Oyuncak magzalari dahil.

Bunlari okudugum cocuk yetistirme kitaplarina, instagramda takip ettigim pedagog ve psikologlara borcluyum. Cocuklarimda olumlu davranislar gordukce cocuk gibi seviniyorum 😁 bol bol okuyun derim ama dogru kisileri bulmaniz gerek! Cocuk yetistirme bir zincir gibi. Hersey birbirne bagli bir konuda eksiklik oldugu zaman kopukluk olusuyor.

Yaaaa bebekler icin organik cips mi istemis yerim ben onu tatlis ya. Saglikli yasam gurusu bebis masallah. ❤❤❤❤😍

Dinle ki konuşsun Konuş ki dinlesin
Dramsız disiplin
Bebeğine fransız kalmak
Denemediğim yol kalmadı
Kitaplarını okumanızı şiddetle öneririm.

Kitapları okuyup teorik kısmı hallettikten sonra uygulamaya geçmek için bol sabırlı olmak gerekiyor o kadar. Yasaklar konusunda da mümkün olduğu kadar az yasak ve tutarlılık gerekiyor.
Mesela çocuk düştü o sizden yardım istemediği sürece biraz bekleyin kendi kalksın, ağlıyor sizi istiyor mesela düştün canın yandı değil mi, gel krem süreli geçsin deyip bol sarılın öpün. Ağlama demeyin. Acısını duygusunu yaşasın ve siz saygı duyun sadece yanında olun.
Mesela parka gideceksiniz gitmeden önce örneğin 1 saat kalacağız sonra markete gitmemiz lazım diye bilgi verin, parktayken son 10 dakika kaldığında 10 dakika kaldı gitmeden ne oynamak istersin deyin. İstediği şeyi oynasın . Ben komşu ve arkadaş çocuklarında denedim işe yarıyor 😊 siz gidiyoruz dedikten sonra yine de kalmak isterse sakın hadi bir oyun daha oynayın demeyin tabi😊 kısaca aklıma gelenler bunlar , lütfen kitapları okuyun
Sevgiler..
Bakıcam çok teşekkür ederim.

18 inde devlet kuran adam ne lalalarin elinde buyumus, kac dil biliyor, kac savas gormus, sair mi dersin, ressam mi dersin her meziyet var. bizim 18 yasinda cocugumuz annesi yemegi isitip koymasa onune ac kalir. Ne corabini kaldirir ne sorumluluk alir evde.
Yaw bi de devlet kurmayıversin fetih yapmasın normal efendi bi çocuk olsun, ne hak yesin ne hakkını yedirsin mutlu huzurlu yaşamayı öğrensin yeter. Birey gibi kabul edip kişiliğine saygı duyarak çocuk yetiştirmek zor zanaat yaw hakkaten, sabır ve olgunluk istiyordur çokça.

Ben devamli yerdeyim yemin ederim :KK70: parkta bile yere oturup bekliyorum bazen. Cok basit. Aglarken ne dediğini anlamiyorum, aglamanin bitmesini burada bekliyorum, kucagima alirim konuşuruz.
Ama gel gor ki, toplum bunu kabul etmiyor. En basta annem. Cocuga her "aglayabilirsin" dedigimde, kızıyor. Cocuk aglatilir miymis. Aglatilmaz miymis?
Dusunce yok yok bisey yok acimadi gecti diyor. Bense, hayir canin acıdıysa istedigin kadar ağlayabilirsin diyorum.
Cocuklara da yazik :KK70:
benim kızımda bazen sebepsiz su isterken bile agliyor ama su istiyorum demiyor aglarken suratina bakiyorum iyice sinir olup daha cok agliyo anlamiyorum ne demek istiyorsun diyorum ben su istiyorum diyor, annemde ne istiyor kizim bu cocuk niye agliyo aglatmasana der hep boyle zamanlara sahit olunca, sanki keyfimden aglatiyorum anlasam ne istedigini zaten aglamayacak ama kabul edemiyor bi turlu torununu aglatiyormuşum 🥴
aglarsan anlamam anlamazsamda tabiki istedigini yapamam vs diyordum bugün düsmüs salincagindan yanima koşa kosa gelmis ben dustun cok aciyor aglayabilirmiyim diyo nerde yanlis yapiyoruz anlamiyorum ki bir ayarı yokmu bu işin

Ben soyle dusunuyorum; yabancilar cok otoriter. Cocugu cok da severek ayni zamanda sabah aksam seni seviyorum diyerek yonetiyor. Bizde cocuk aileyi yonetiyor. Daha bebekken basliyor bizim millet. Bebek var cikmayalim, bebegin uyku saati gelmeyelim. Bebegin uykusu geldi kalkip eve gidelim. Cocugun yonetiminde ailelerin cogu.
Burada restauranta gidersin. Cocugun onune parcalar bir sey koyar. Cocuk oynaya oynaya yerken yemeklerini yerler saraplarini icerler, muhabbet ederler. Hep esime derim. Turk aile olsa yapma yavrum etme yavrum agzini ac yavrum diye pesinde kosmaktan ac kalkar insanlar. Ne arkadas bulusmasindan zevk alir ne disari cikmaktan. Cocuktan sonra hayat bitiyor bizde. Burada nereye gitsek iki uc cocuklu aile goruruz. Hic de engel olmaz bir seye.
Zeynepinharikalardiyari var Instagram'da, bilen bilir. O da hamile şimdi, Danimarka'da. Bugünkü storisinde şey demis; doktora birkaç şey sormus 'soyle şöyle yapsam sakıncası olur mu,böyle böyle yapayım mi' falan, doktoru şaşırmış demiş ki 'hasta degilsin,hamilesin. Normalde napiyorsan aynen hayatına devam et'
Yani bence olay burada başlıyor. Bizde hamile kadin markete gitse kabahat. Herkes ağır hasta gibi davranır. Bisiklete bineceğim desin linç edilir. Spora devam edeceğim desin, dikkat etmeyip bebeğini kaybeden hayali hikayelerle korkutulur, bir ton felaket senaryosuyla korkutulur. Doğum bile aslında binlerce yıldır her insan ve hayvan tarafından doğal şekilde yapılan bir şey olduğu halde hastane odası,yatar pozisyon ve ilaçlarla bagdastirilir...
Aslında insan oğlunun ne kadar doğal bir süreci...

Cocuk yetiştirmenin toplumsal bir boyutu olduğu kısmına katılıyorum.

Hamilelikten başlıyor bizde bazi şeyler. Hasta gibi davranmalar, az kilo alsan sorun, çok kilo alsan sorun. Bebeğin kilosu çok olsa kilolu az olsa ah yazık durumu. Kaç anne çevre baskısı ve ilk çocuk acemligiyle gereksiz mamaya başlamıştır kim bilir. 🤷

Daha sonra en basitinden bir markette istediği şeyi almadığı için ağlamaya başlayınca oradan çıkana kadar manasız bir sürü bakış hatta müdahale ile karşılabiliyorsun .

Parkta gözüm üzerlerindedir çocukların ama müdahale etmem çok fazla. Birşey yapacakken zorlanıyorsa hemen yanında mı büyükler yardım etmek ister 😄 düşer çocuk, ben genelde müdahale etmem ama etrafta eden biri mutlaka vardır.

Her babaane dede yanına gidisimiz çocuğun edindiği birçok alışkanlığa balta vuruyor. Aman ağlamasın, bu seferlik birşey olmaz, eve girince kendi bildiğini yaparsın diye başlayan onlarca cümleye muhattap oluyoruz.

O yüzden yabancı anneler üzerinden bir doğruya ulaşmak mümkün değil bence. Tabi yine doğru iletişim kurmayı, sınırları çizip onlara uymaya çalışacağız ama kendi gerçekligimizi kabul ederek.

Son düzenleme:
Almanyada yaşıyorum ve burada bahsedilen örnekleri çok uç buldum ,hiç öyle birşeyle karşılaşmadım evde bırakıp gitmek falan... birkere çocukların başına birşey gelse devlet hemen ellerinden alır gözünün yaşına bakmaz.kendi çocuğunuza bağırın şiddet uygulayın bakalım hemen polis gelir ,öyle tapulu mal değil yani.ben kimsenin çocuğunu azarladığına şahit olmadım.sanki avrupada anneler katı gibi görülüyor hiç öyle değil.
Kendime gelecek olursam çocuğuma bağırmayan biriyim,agrasif davranışlara girmem.sinirlensem bile ona yansıtmam.onda da aynı şekilde bağırma tarzı davranışlar görmedim.biraz etki tepki meselesi sanki.sakinliği koruyabilmek önemli

Ben her çocuğun kendi karakteri ile geldiğini düşünüyorum,anlasabilmek ise anneye bağlı evet...ben anlasabiliyormuyum? Her zaman değil 😆 çocuk tam bir isterik aynı benim 10 yaşıma kadar ki halim...bu sene ama daha sakin gecen senelere göre tabi çok bi beklentim yok 😑 anası neydi ki danası olsun...

Valla çevremde neredeyse herkesin çocuğu var, o yüzden haddinden fazla gözlem yapmış biri olarak diyebilirim ki, çocuğa on kere hayır deyip onbirincide 'evet' diyen anneler hep çocuklarının söz dinlememesinden yakınıyor. Aynı skinner'in fare deneyi gibi, çocuklara 'yeterince bunaltirsan,sınırlarını zorlarsan herşeye izin veririm' mesajı verdiklerinin farkında degiller.
Aynı şekilde çocuklara bağırmak, sonra bağırdığı için bir anda asiri iyi davranmak,sonra tekrar bağırmk...bu da çok yapılan bir hata. Böyle böyle mal ediyorlar çocukları:) sonra nerede ne tepki vereceğini bilmeyen çocuklar... Çocuğa bagirirsan o da tepkisini bağırarak öğrenir. Bağırıp pişman olup aşırı iyi davranırsan nerede ne yapacağını bilemez. Kötü bir şey yapınca bagiriliyor ama hemen ardından vicdan azabıyla ödül geliyor. Yani çocuk bundan ne anlamalı??? Dengesiz çocuk yetiştirmemek için bundan da kacman lazım. Nasıl sinirlensen de patronuna ani tepki veremiyorsun, Cocuguna da vermemelisin.
Sonraaaaa çocuğa seçme imkanı vermemek. Ağzına zorla yemek tikistirmak, zorla o bayram o kıyafeti giydirmek,zorla derse oturtturmak evden çıkarken seninle gelmeye zorlamak,zorla annesiyle telefonda görüntülü konuşturmak,zorla 'seni seviyorum' dedirtmek, halanin dayının opmesine zorla izin vermek... Bunların hepsi çocuğun kendi fikrine sahip çıkmasına engel olan şeyler. Bugün neyi giyeceğini secemeyen çocuk yarın hayatina alacağı insanı da secemez, ezik bir şey olur çıkar
Sonra çocuğa sussun diye teelfon vermek, her an TV izletmek, sen TV izlerken çocuğun da orada olup duyması...hem video ve tvdeki şiddet sahneleri,gereksiz /çocuğun duymaması görmemesi gerekenler çok fazla . Misal izlediğiniz salak romantik komedide kızı kaçırırlar,bölüm sonunda kaslı adam onu bulur,kurtarır. Ama bu çocukta 'ya beni de kaçırırlarsa, ya annemi de kaçırırlarsa' korkusu oluşturabilir. Sonra 'niye bir anda bizle yatmaya basladi, niye tek basina tuvalete gitmeye korkar oldu'
Yani bir düşün,niye acaba?
Ayrıca TV -videolar devamlı hareket halinde. Hele reklamlar. Yani anında sahne değişiyor,herşey hareket ediyor,her an bir konuşma..önce buna alistiriyorlar cocuklari, sonra 'dikkat dağınıklığı var. Birşeye konsantre olamıyor, bir oyunla beş dakika oynamiyor' e ne güzelim. Çocuk mu sence problemli yoksa senin anneliğin mi???
Ayrıca anneleri. Bebek kanali-cocuk kanalı dedikleri saçma şeyler reklamla dönüyor. Öyle güzel işliyor ki beyinlerine, ne işe yaradığını bilmediği oyuncakları istiyor çocuklar. Olmadığında yoksunluk hissediyorlar. Oysa sen onu sussun diye TV karsisina koymasan o reklamı görmeyecek ve 'action maaaaaan, doğuran baby' diye ağlamayacak. Sen de sırf lisanslı diye salak salak oyuncaklara yüzlerce lira dokmeyeceksin. Ayrıca senin değil TVnin büyüttüğü çocuk bugün jeepli barby isteyecek, ergenlikte iPhone isteyecek. Yani böyle tüketim toplumunun göbeğine atıyor anne çocuğunu, üç beş saat sessizlik uğruna.
Ayrıca yıllar önce bizimle yaşayan bir çocuk vardı, bir gun calliu izlerken farkettik ki çocuğun küsünce arkasını dönüp ellerini birleştirdigi ve 'hih' dediği hareket bildiğin calliu. Çocuk izlemiş,örnek almış. Canı sıkıldıkça öyle küsüyor😅 yani çok teklikeli bir şey aslında,Tv'de neyi örnek alacağı belli değil. Çocuğunun rol modeli ne bilmiyrosun bile...mesela benim çok saçma bir düşüncem ipek ongun'un bir genç kızın gizli defteri serisinde Sirma'nin ağzından çıkanlarla aynı. Ama o kadar benimsemisim ki, ben de böyle düşünüyorum. Aslında acaba ben de öyle düşündüğümden mi yoksa ergenlik yıllarında okuyup empati kurdugumdan mi?? Çocuğunu TV yetistirirse hangi it kopukla,hangi simarikla ozdeslestirir kendini,Allah bilir.
Sonraaaaa... Çocuğa uygun oyuncaklar almama da var. Sık sık oyuncakçı gezerim, gerçekten hiç yarari olmayan plastiklerden geçilmiyor
Öyle bir LEGO ki,bir parçası başka legoya uymuyor. Yani bu plastiği alana kadar, ahsap bloklar al, çocuk bugün araba yapsın yarın ev,hayal gücünü kullansın. Yani öyle süslü ki oyuncak bebekler çocuk kendi bebegini 'miş gibi' göremiyor. Hayal gucu gelişemiyor. Her şey o kadar net ve açık ki...ve her şey o kadar tek kullanımlık ki...hayal gücü olmayan,doyumsuz çocuklar yetişiyor...
Sonraaa bir de madalyonun diğer tarafı var (ki en yakınımda bu da mevcut) Çocuğuna karşı aşırı hassas,kitaplarda yazdığı gibi tane tane konusan, ağlarken bile tane tane derdini ve neden kirildigini konuşabilen çocuk yetiştiren, her konuda onu da dahil edip her konuda fikri önemsenen , anaokul çağına kadar asla TV izlememiş, rafine şeker vs sağlıksız hiç bir şey yememiş..
Ama ben böyle cam fanusu da hiç doğru bulmuyorum. Çünkü çocuklar zorba yaratıklar. Sen ve yakın cevren ne kadar dikkat etsen de sectigin kelimelere,sen Dili kullanmamaya , o çocuk elbette sosyallesip vahsi dogaya katılacak. Bu kadar steril yetiştirilen çocuk savunma mekanizması geliştiremez. Yani istenmediği tepkilerle, bazen onu üzecek şeylerle hiç karşılaşmadan ilkokula başlayan cocuğun şokunu düşününce ben endişeleniyorum açıkçası. Küçük küçük her duyguyu tatmalı ki insan savunma mekanizması geliştirmeli. Parkta reddedilmeli en basitinden ,annesi hemen 'gel madem biz de beraber oynayalim' dememeli. Ki çocuk reddedilme duygusuyla tanissin,kendince bir tepki oluştursun. Böylece ilerleyen yıllarda bu duyguyla çok dhaa rahat baş eder...
Ayşe kulin'in hayat hikayelerini yazdigi bir seri var. Aslında büyük büyük dedesinden baslayip kendi 40 yasina kadar uzanan bir seri. Ailesi o kadar düzgün insanlardan oluşuyor ki. Ailesinde kadınlar değer görüyor, karşılıklı saygı var, en önemlisi sadakat var. Yani kadin bu kültürün içine doğuyor. El bebek gül bebek buyuyor. Ama iki kocasıyla da ikişer çocuğu varken boşanıyor. Bunun da sebebini son kitabında şeye bağlıyor, ben öyle düzgün bir aileye sahiptim ki insanların ne kadar kötü olabileceğini bilemedim. Böyle steril bir ailede büyüyünce belki çok insan için normal olan şeyler bile ona fazla gelmiş. Aynı şekilde hayatında bol bol kazık yemiş çünkü kendi steril çevresinde herkes iyi ve düzgün olduğu için insanların bile bile kötülük yapacağı gerçeğinden uzak Büyümus. Yani bence bu da kötü.
İyi ya da kötü,insanlar tüm duygularını çocukken yaşayabilmeli. Aşırı steril, fanusta bir yaşam belki güzel gibi görünebilir ama fanustan çıkar çıkmaz daha kolay kirilmani sağlayabilir....
Yani biraz denge meselesi.
Zor bir süreç... Ha bana sorarsan etrafımdaki kimsenin anneliği beş kuruş etmez :duduk: :duduk:
Ama aslaaaa karışmam kimseye, eleştiride de bulunmam çünkü bana ne? 'cocuga küstüm sana deme,sonra insanlar kümesin diye istemediği şeyi yapar' diyene de 'ha tamam' diyorum, dikkat ediyorum, 'oglan cips istiyor,tabağa koysana bir paket' diyene de 'ha tamam' diyorum :halay:
Çok güzel yazmışsınız uzun uzun teşekkürler 🤗

Cocugu cok da severek ayni zamanda sabah aksam seni seviyorum diyerek yonetiyor. Bizde cocuk aileyi yonetiyor.

El kadar cocuk için "Evin patronu o, ne derse onu yapiyoruz daha şimdiden hepimizi parmaginda oynatiyor hahaha hihihi" şeklinde, cocugun yaptigi şımarıklıklari zeka belirtisi sanma ve övünme durumları...

Cocuklarimi genel olarak saygi ve sevgi icinde yetistirmeye calisiyorum. Psikolojik sahliklarina fiziksel sagliklari kadar önem veririm. Iletisim halindeyiz hep. Cocuklarima duygularini ögrenip ve onlarla nasil basa cikabilmelerini de gösteriyorum. Bizim yetistirilmede yalnis yapilanlari tekrar etmemeye gayret ediyorum: mesela dayak yerdik, kücük düsürücü veya kirici laflar esitirdik. Baktim sesim yükseldi felan cocuklarimdan özür dilerim. Onlarda hata yapinca özür diler. Anne baba olmak bir sanat. Cok bilgi ve emek gerektirir. Bilincli yetistirmeye gayret eden her anne baba cocugu ile iletisim kurma imkani bulur diye düsünüyorum.

Kusursuz yetiştirmeye çalışmıyorum açıkçası. Oğlumun çevresinde asla bağıran çağıran birisi olmadı ama son iki haftadır sürekli bize bağırarak, ağlayarak, üstümüze oyuncak fırlatarak yaptırmaya çalışıyor herşeyi. 18 aylık olduk birçok şeyi konuşarak hallediyoruz ama inat tarafıda babasına çekmiş. Yorumlara katılıyorum sen kusursuz olsan bile karışan çok insan var nasıl doğurduğun ne kadar emzirdiğin neden mama verdiğin bile ilgilendiriyor milleti

konuyu okurken benimde aklimdan bu geçti.
bizim toplum olarak sesimiz biraz gür sanki.
dediginiz gibi her yerde bagrış cağrış bir çığırtkanlık kavga var maalesef.
benim mesela sesim yapi olarak bir bayana gore gür çıkar kendi ailemde esimin aileside oyle halasi haric kizimkn ses tonuda halasina benziyor normal ses tonu var.
gecen gun seyi farkettin kizim bagirarak konusuyor çocuk bizi bagiriyoruz saniyo demek ki.
halbuki gerçekten sesimiz gür
hal böyle olunca dediginiz gibi biraz zor oluyor
Annem hep kızar bana ‘o koca sesinle bir de çocuklara kızıyorsun, öcü gibi bir şey oluyorsun’ diye.
Evet sesim gür, kısık konuşamam, tonlamalarım çokça benim de😂
Elbet belirli ölçüde siz de ben de dikkat ediyoruzdur ama yapımız bu.
Bir misafir gelince daha kapıda başlar ‘ooo hoşgeldiniz, ne özleştik’ seremonisi.

Ne kadar engelleyebiliriz ki kendimizi😂

X