Ben gün içerisinde yapılacaklar listesi yapıyorum. Her yaptığım işin üzerini renkli fosforlu kalemle çiziyorum. Çünkü saatli planlara uyamıyorum illaki birşey çıkıyor. Günü sabah, öğle ve akşam şeklinde veya namaz saatlerine göre planlayabilirsin.
Aöf havacılık bölümü icin herhangi bir sınava girdinizmi? Bu bölümden mezun olunca ne gibi bir iş kurmayi planlıyorsunuz?Hayat Planlama
Hayatımın 34-40 yaş arasını planlamaya çalışıyorum bu ara. İyi şartlarda çalıştığım bir işim var. Kariyer hedefimi de tamamlamış bulunmaktayım. Ancak bu durum bir adamın iki dudağı arasında bir hayat yaşadığım gerçeğini değiştirmiyor. Özel sektör çalışanları olarak, hepimiz modern toplumun köleleriyiz aslında. Bir araba almak için çalışıyor sonra o arabanın masraflarını karşılayabilmek için çalışmaya devam ediyoruz.
Ben kendi köleliklerimden yavaş yavaş arınarak özgürleşmeyi istiyorum. Bu özgürlüğün maddi bir bedeli var tabi. 2 tane ihtiyaç kredim var. Biri 2019'da diğeri ise 2020'de bitecek. Bir de ev kredimiz var. O da 2024'te bitecek.
Öncelikli hedefim bu borçları olabilecek en kısa sürede kapatmak. Bu nedenle 2018 yılında birikime ve az harcamaya özen göstereceğim.
1 ocak 2019 itibariye ihtiyaç kredilerini kapatmış olmayı hedefliyorum. Sonrasında ev kredisine yükleneceğim. Onu da en geç 2021'de bitirmiş olmak istiyorum.
2021-2023 arası bana ek gelir getirebilecek bir yatırım yapmayı hedefliyorum. Ofis veya dükkan yatırımı olabilir zira kiracım şahıs yerine kurum olur. Bu yatırımı yapma nedenim, 2023 yılında yani 40 yaşındayken tam zamanlı çalışma işimden ayrılmayı istiyorum. Hedefim 40 yaş sonrası danışman- eğitmen olarak çalışmak.
Zamanımı kendim yönetmek, hergün dünyanın yolunu gidip gelmemek ve çalışacağım insanları kendim seçmek istiyorum. Bu süreçte yapacağımız yatırımın geliri ile mevcut hayat standardımızı sürdürürken istediğim şartlarda çalışabilirim.
Bu 6 yılda gerekli eğitimleri tamamlamam gerekiyor tabi. Öncellikle AÖF'den Havacılık Yönetimi Lisans Programına kaydoldum hatta bu hafta sonu vizelerim var:)) Bu bölümü bitirip aynı konuda yüksek lisans yapabilirim. Ayrıca Hacettepe Üniversitesinde Kalite Mühendisliği Yüksek Lisansı var. Önümüzdeki güz dönemi başlamaya niyetim var:)
40 yaşından sonra topluma faydalı, katmadeğer yaratan dernekler ile çalışmak, istediğim kişisel gelişim eğitimlerine katılabilmek istiyorum.
Sizin de planlarınız var mı? Benim le paylaşır mısız?
Günlük Planlamalar
B Bugunneselibirgun 'in planlama sorusuna istinaden gün içerisinde kendimden beklentilerimi içeren maddeleri yazılı hale getirerek paylaşmak istiyorum.
Hafta içi günlerinde, kendim ile ilgili şu maddeleri halletmeyi kendimden bekliyorum:
1. Sabah kahvaltısını hazırla ve evde ye.
2. Kahvaltıdan sonra kızına, eşine ve kendine D vitamini içir.
3. Güneş koruyucu sür ve hafif bir makyaj yap.
4. Öğlen işyerindeki yemekte tatlıyı yeme ve yemekten sonra omega-3 içmeyi unutma
5. Yatmadan önce kalsiyum tableti iç ve makyajı temizlemeyi, krem sürmeyi unutma.
6. Günü mutlaka kitap okuyarak bitir.
Kızım ile ilgili kendimden gün içerisindeki beklentilerim:
1. Sabah neşeli bir sesle, öperek koklayarak ve gıdıklayarak evden çıkmadan en az 1 saat önce uyandır ki, oyun oynamaya ve oyalanmaya vakit kalsın, hadi diyerek çocuğu darlama.
2. Sabah yumurta, peynir ve ceviz yemesini sağla
3. Çantasını günlük okul programına göre ayarla
4. Kıyafetini kendi seçsin ve giyinmesini sabırla bekle. Seçimlerine karışma.
5. İşyerinde akşam için oynanacak oyunu ve seyredilecek çizgi filmi ayarla.
6. Okuldan almaya gidince "Okul nasıl geçti" kızım diye sorma. "Sarıl ve seni çok özledim" de.
7. Kızını aldıktan sonra yaklaşık 1,5 saatin anne-kız zamanı olduğunu unutma. Anda kalmaya gayret et.
8. Yatırırken mutlaka kitap oku ve onu çok sevdiğini söylemeyi unutma.
9. Kızdığında konuşma ve uzaklaş. Uyarırken kişiliğine saldırma, durum üzerinden hislerini anlatmaya gayret et.
10. Hergün iyiki varsın iyiki benim kızımsın demeyi unutma.
İş ile ilgili kendimden beklentilerim:
1. Yıllık, aylık, haftalık ve günlük iş planlarım var. Günün başında ve sonunda bu planları mutlaka güncellerim.
2. Günlük planı sabah kontrol et ve günün en önemli işini öğle yemeğine kadar halletmiş ol.
3. Öğleden sonra acil olmayan önemli rutin işler ile uğraş ki bu işler acil hale gelmeden halletmiş ol.
4.Gün içerisinde gelen ilave işleri, ertelemeden gün içerisinde hallet. Birikmesine izin verme.
5. Akşam çıkmadan önce mutlaka masanı topla.
6. İş yüzünden kimsenin kalbini kırma, hiçbir şeyi kişisel alma, yaptığın her iş önce senin içine sinsin. Günün sonunda işverenle de diğer çalışanlarla da kul hakkı kapsamında alacak-verecek kalmasın.
Ev ile ilgili kendimden beklentilerim:
1. Akşam evi ve mutfağı toplamadan yatma ki sabah düzenli bir eve uyan.
2. Evden çıkmadan kahvaltı bulaşıklarını toplayıp makineyi çalıştır.
3. Çamaşır makinesini evden çıkmadan çalıştır ki akşam işten gelince kurutmaya at.
4. Akşam yemeğinden sonra hemen mutfağı topla.
5. Kurutmadan çıkan çamaşırları hemen katla ve yerine yerleştir.
6. Birikmeye izin verme, sürekli takipte ol.
7. Mutfakta israfa izin verme, haftalık yemek planı doğrultusunda hareket et ve hiçbir şeyi ziyan etme.
8. Çöpleri ayırmaya ve geri dönüşüme götürmeye üşenme. Sabah işe gitmeden çöpü çıkar.
9. Yatmadan kıza oyuncaklarını mutlaka toplat.
10. En önemlisi aldığını işin bitince yerine koy.
Günlük Planlamalar
B Bugunneselibirgun 'in planlama sorusuna istinaden gün içerisinde kendimden beklentilerimi içeren maddeleri yazılı hale getirerek paylaşmak istiyorum.
Hafta içi günlerinde, kendim ile ilgili şu maddeleri halletmeyi kendimden bekliyorum:
1. Sabah kahvaltısını hazırla ve evde ye.
2. Kahvaltıdan sonra kızına, eşine ve kendine D vitamini içir.
3. Güneş koruyucu sür ve hafif bir makyaj yap.
4. Öğlen işyerindeki yemekte tatlıyı yeme ve yemekten sonra omega-3 içmeyi unutma
5. Yatmadan önce kalsiyum tableti iç ve makyajı temizlemeyi, krem sürmeyi unutma.
6. Günü mutlaka kitap okuyarak bitir.
Kızım ile ilgili kendimden gün içerisindeki beklentilerim:
1. Sabah neşeli bir sesle, öperek koklayarak ve gıdıklayarak evden çıkmadan en az 1 saat önce uyandır ki, oyun oynamaya ve oyalanmaya vakit kalsın, hadi diyerek çocuğu darlama.
2. Sabah yumurta, peynir ve ceviz yemesini sağla
3. Çantasını günlük okul programına göre ayarla
4. Kıyafetini kendi seçsin ve giyinmesini sabırla bekle. Seçimlerine karışma.
5. İşyerinde akşam için oynanacak oyunu ve seyredilecek çizgi filmi ayarla.
6. Okuldan almaya gidince "Okul nasıl geçti" kızım diye sorma. "Sarıl ve seni çok özledim" de.
7. Kızını aldıktan sonra yaklaşık 1,5 saatin anne-kız zamanı olduğunu unutma. Anda kalmaya gayret et.
8. Yatırırken mutlaka kitap oku ve onu çok sevdiğini söylemeyi unutma.
9. Kızdığında konuşma ve uzaklaş. Uyarırken kişiliğine saldırma, durum üzerinden hislerini anlatmaya gayret et.
10. Hergün iyiki varsın iyiki benim kızımsın demeyi unutma.
İş ile ilgili kendimden beklentilerim:
1. Yıllık, aylık, haftalık ve günlük iş planlarım var. Günün başında ve sonunda bu planları mutlaka güncellerim.
2. Günlük planı sabah kontrol et ve günün en önemli işini öğle yemeğine kadar halletmiş ol.
3. Öğleden sonra acil olmayan önemli rutin işler ile uğraş ki bu işler acil hale gelmeden halletmiş ol.
4.Gün içerisinde gelen ilave işleri, ertelemeden gün içerisinde hallet. Birikmesine izin verme.
5. Akşam çıkmadan önce mutlaka masanı topla.
6. İş yüzünden kimsenin kalbini kırma, hiçbir şeyi kişisel alma, yaptığın her iş önce senin içine sinsin. Günün sonunda işverenle de diğer çalışanlarla da kul hakkı kapsamında alacak-verecek kalmasın.
Ev ile ilgili kendimden beklentilerim:
1. Akşam evi ve mutfağı toplamadan yatma ki sabah düzenli bir eve uyan.
2. Evden çıkmadan kahvaltı bulaşıklarını toplayıp makineyi çalıştır.
3. Çamaşır makinesini evden çıkmadan çalıştır ki akşam işten gelince kurutmaya at.
4. Akşam yemeğinden sonra hemen mutfağı topla.
5. Kurutmadan çıkan çamaşırları hemen katla ve yerine yerleştir.
6. Birikmeye izin verme, sürekli takipte ol.
7. Mutfakta israfa izin verme, haftalık yemek planı doğrultusunda hareket et ve hiçbir şeyi ziyan etme.
8. Çöpleri ayırmaya ve geri dönüşüme götürmeye üşenme. Sabah işe gitmeden çöpü çıkar.
9. Yatmadan kıza oyuncaklarını mutlaka toplat.
10. En önemlisi aldığını işin bitince yerine koy.
Bence de çocuk insanı onarıyor ve gelişime zorluyor. Eksiklerimizi gösteren bir ayna görevi görüyor. Ayrıca dediğin gibi ben de pedagoji kitaplarında kendi içimdeki çocukla ve onun yaraları ile tanıştım. Kendi davranışlarımı anlamlandırmama ve kendime karşı daha anlayışlı olmama vesile oldu. Kızımdan sonra ne kadar çok eksiğim, törpülenmesi gereken yanlarım olduğunu gördüm. Elimden geldiğince kendimi düzeltmeye gayret ediyorum ama hala istediğim seviyede değilim. Bence gayret eden ebeveyn olmak çok değerli.öğrencilik yıllarımda ders notlarım gayet iyiyken davranış notlarının olduğu bölümde 'planlı olarak iş yapabilmesi ' kısmına İYİ vermişti ortaokul öğretmenim.karne alınınca davranış notu bölümünde ne gibi detaylar olduğuna hiç bakmayız. diğer maddeleri hatırlamıyorum ama planlı olarak iş yapabilmesi maddesiii ve karşısında yazan o kocaman İYİ hala gözümün önünde.
O günü hiç unutamıyorum ve en utandığım karnem olmuştu. Şimdi bir oğlum var ve kendi eksikliklerimi onun sayesinde onarıyorum. Oğluma iyi ebeveyn olmak için okuduğum kitaplarla kendi çocukluğumu yeniden büyütüyorum.
Bu topik de bana plan yapmayı öğretiyor. Bana iyi geliyor kendime dönüp bakmamı sağlıyor. Teşekkür ederim emeğine sağlık
Ben de yetişemiyorum genelde ama önemli olan niyet ve gayret diyelim.Emeğine sağlık
hemen hemen aynı seyleri planlıyoruz :)
tabi ben yetişemiyorum bazılarına.
Herşeyi akılda tutmaya çalışmak çok yorucu gerçekten. Aklına geleni o anda telefonun notlar bölümüne yazabilirsin. Benim aklımdan kırk tane şey geçiyor hemen oraya not alıyorum.elecda gunluk planlamalar listesi cok faydali olmus. Hepsi beynimin icinde. Beynim o kadar yorgun ki. Bende kagida doksem, beynimi biraz ferahlatsam. Butun uzmanlar yazmanin faydalarini anlatiyor. Okuyunca hemen yapayim diyorum ama uygulamam cok yetersiz. Zavalli beynim. Acidim simdi ona . Ne kadar cok yuklenmisim. Ilk firsatta tek tek herseyi kagida dokecegim.
Canım yanlış hatırlamıyorsam 2,5 yaş civarı başlamıştım. 2,5-3 arası da dikkat süresi kısa olduğu için çok verimli gitmedi. 3'den bu yana düzenli aktivite halindeyiz. Bir de ben 2,5 yaşında Cumartesi günleri 2 saat anneli oyun grubuna götürdüm. Öğretmenin yaptıklarını evde tekrarladım mesela o dönem.elecda canım sana şeyi sormak istiyorum, sen Ela ya ne zamandan beri günlük aktivite planlıyorsun, bunun için sosyal medya hesaplarından da faydalanıyordun sanırım, çünkü her güne aktivite bulmak zor olsa gerek, bir de çizgi film ne zaman izlemeye başladı, bildiğim kadarıyla 3 yaş sonrası uygun deniliyor. Oğluş 13,5 aylık Bikaç gün aktivite ayarladım pek ilgilenmedi mesela bi gün duyusal gelişim için sönük balon içine farklı büyüklükte, şekilllerde şeyler koydum ( nohut,pirinç vs.) dişledi ve balonu çeke çeke kopardı
Elaya uygun olarak eliz ismi geldi aklimaBenim aklımdaki kız isimleri, Nil, Ada, Öykü,
Erkek isimleri Can, Ege, Efe, Mert
Sizin burcunuzu cok merak ettimBenim eşim başak burcu, yükseleni de başak
Anca eleştirir
Burcum ikizlerSizin burcunuzu cok merak ettim
Eşimle yaptığımız uzun müzakereler sonucu İpek ismine karar vermiş bulunuyoruz.Elaya uygun olarak eliz ismi geldi aklima
Ben de severim İpek ismini. Türkçe karakter olmasın, telaffuzu kolay olsun, dini, siyasi anlamı olmasın derken epey az sayıda isim kalmıştı zati. Bir tek bu isimde mutabık kaldık.İpek güzel isim
BAzı kız isimleri çok naif geliyor bana
Devlet Okulu mu Özel Okul mu?
Kızım bu sene anaokuluna başlayacak. Sonrasında da bir aksilik olmazsa verdiğimiz okulun ilkokulunda devam edecek. Özel okul mu , devlet mi sorusunu her ebeveyn gibi biz de kendimize sorduk ve özele karar verdik. Bizim için kızımızı devlet okuluna vermeme nedenlerimiz şunlar:
1) Güvenlik: Devlet okullarında güvenlik yok. Ankara'da çocuk kaçırma veya okul çıkışında bekleyen çete vari insanların sayısının gün geçtikte artması beni tedirgin ediyor. Küçük bir şehirde olsaydım büyük bir ihtimalle böyle bir gündemimiz olmayacaktı. Ama Ankara'da bu konu önemli.
2) Temizlik: Devlet okullarında genellikle kadrolu bir temizlik elemanı bulunmuyor. Veliler kendi aralarında para toplayıp birini ayarlıyor falan. Ben kızımın günlük temizlenen bir sınıfta olmasını ve kullandıkları tuvaletlerin de gün içerisinde birkaç defa temizlenmesini istiyorum.
3) Öğle Yemeği ve Kantin: Öğlenleri düzgün bir yemek yemesi ve okulda kantin olmaması benim için önemli bir konu. Hazır paketli gıda ve abur cubur bizim evimize girmiyor. Okulda bunların ulaşılabilir olmasını istemiyorum. Baktığım özel okullarda da öğle yemeğinin okulda pişmesini, tavuk çıkmamasını, hazır meyve suyu vs. kullanmamalarını ve kantin olmamasını istiyorum.
4) Okul Saatleri: Devlet okulları sabah çok erken saatte başlayıp, öğleden sonra da bitiyor. Bizim evimizdeki bakıcı abla, 2. nin bakımı için devam edecek ama bu hayatımızın tamamında evde bir kişinin olacağı anlamına gelmiyor. Öğlen 14:00 civarı çocuğu okuldan alabilecek veya evde karşılayabilecek biri olmadığı için sabah işe giderken 08:30 gibi bırakabileceğim ve 17:00 civarı alabileceğim bir okula ihtiyacımız var.
5) Okul Yönetimi: Şu an kızımın gittiği kreşte okul yönetimi ile defalarca konuştum. Okulun müdiresi de duyarlı bir insan olduğu için en ufak ayrıntılarda bile aksiyon alabildim. Devletin okul müdürünün beni veli olarak çok sallayacağını ve şikayetçi olduğum konular ile ilgili aksiyon alabileceğimi düşünmüyorum.
6) Öğretmen: İlkokuldaki en önemli konu öğretmen. Devlette de çok iyi öğretmenler var. Ancak özelde, çalıştığı öğretmene değer veren, kendini geliştiren öğretmenleri işe alan ve emeğinin karşılığını maddi olarak veren özel okullar var. Bu okullardan birinde şuur sahibi bir öğretmen ile çalışmak istiyorum.
7) Dini ve Siyasi Meseleler: Eşim kendi döneminde Ankaranın en iyi anadolu lisesi olan okuldan mezun. Geçenlerde okulunu ziyarete gittiğimizde duvarlardaki siyasi ve dini içerikli panolar bizi oldukça rahatsız etti. Ek olarak eskiden Atatürk Köşesi olan yerin kaldırıldığını gördük.
Özel okul ücretleri epey pahalı. Üniversiteye kadar 13 yıl boyunca bu paraları 2 çocuk ödemek zorunda kalmak da son derece can sıkıcı. Hayatı boyunca hep devlet okullarında okumuş bir insan olarak şu anki devlet okullarının durumu ile mecbur edildiğimiz para tuzağı sistem beni sinirlendiriyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?