Uyumsuz/Aşırı Hayal Kurma(Maladaptive Daydreaming)

Benim de 3 yaş 4 aylık bir kızım var, kesinlikle geçmedi sizin ve konu sahibinin mesajından anladığım kadarıyla benim ki daha çok sıkılınca kaçtığım bir yer. Mesela kızım parkta oynarken bir yandan ona bakıp bir yandan oradayım. Ev işi yaparken falanda. Ama mesela yatıp bütün gün orada durmuyorum ben. Elim çalışırken kafam orada oluyor. Ve kesebiliyorum bunu. Düşünürken birşey merak edersem bir anda kesip YouTube videosu izleyebiliyorum mesela. Ben sizlerden daha kontrollüyüm galiba ama bunu nasıl yaptım hiçbir fikrim yok

Ben cok sıkıntılı olduğum zamanlarda böyle cok zamanımı harcıyorum yoksa normal zamanlarda ara ara oluyor bir de ben bundan dolayi dizi ya da roman okumaktan kaciniyorum yoksa o evrenlerde yasiyorum ister istemez

Siz hayalinizi hayal gibi yasamiyorsunuz anlattiginiz kadarıyla.
Diğer üyeler de hayal kurarız demişler ama onlarınki sizinkinden farkli.
Siz kafanızdaki hayali bile aşırı icsellestiriyorsunuz.
Tüm beyniniz ruhunuz o karakterlerle yaşıyor.
Gunboyu işteyken evdeyken insanlar işlerini yaparken dalıp gidebilirler hayal kurarlar ama rutin şekilde devam eder hayatları.
Siz bütün enerjinizi harcıyorsunuz.
O yüzden kesinlikle doktora gitmeniz lazım.

Maladaptive daydreaming in altında yatan sebep travmalar oluyor genellikle ve tedavisi henüz yok maalesef. Müzik dinlemek ve yalnız kalmak çok tetikler. Çok fazla yalnız kalmamaya çalış. Belli bir tedavisi yok ama hayal kurduğun zamanı kendin belirlemen ve hayal kurarken süre tutup not etmek çok fayda sağlar. Mesela saat 16 da 2 saat hayal kurucam gibi ve sonra her gün hayal kurma süreni ve belkide kurduğun hayalleri yazmanın olumlu geri dönüşleri olur. En azından hayal kurma durumun kontrol altına alınmış olur ve bu durum eskisi gibi saatlerini almaz.
Yapılan bir araştırmaya göre Maladaptive daydreaming hastalarının hayal kurarken beyninde yaşananlar bir alkoliğin alkol alırkenki durumuyla aynıymış. Yani bu resmen bir bağımlılık. Hayal kurarken ciddi bir haz aldığın için bunu bir anda kesmek depresyona sebep olabilir bunu unutma lütfen. YouTube da Gündüz Düşçüleri adında bi kanal var kanalın sahibi maladaptive hastası ve aynı zamanda psikolog o kanalı takip etmeni öneririm maladaptive daydreaming hakkında videoları var. Sormak istediğin bir şey varsa sorabilirsin bu konuda yardımcı olabilirim.

Aslında hata yapmamışsın. Maladaptive daydreaming hastalık olarak yeni yeni öğreniliyor zaten henüz bir tedavisi bulunamadı.

Bende de var, gittikçe de ilerliyor bakalım. Kendi kendime baya konuşuyorum
Tam bir tanısı yok sanırım.

Psikologla mı ilerliyorsunuz. Bende de aynı durum var gitgide ilerliyor da.

Kaç kişi bende de benzer durum var yazmış. Kızlar bende de var. Ama bence bu bi sorun değil. Bir kitap okumak bir film izlemek hobiyse bu da bir hobi kendi çektiğimiz filmi izliyoruz. Eskiden daha çok yapardım evlendikten sonra kalmadı. Ama hala saatlerce kafamda bir sorunu çözmeye çalıştığım oluyor tabi. Mesela eşimle ilgili bir sıkıntı oluyor ben kafamda saatlerce konuşma yapıyorum. Bazen böyle olunca iş güç yapmak da hoşgelmiyor. Olabilir böyle şeyler. Hemen hastalık moduna geçmek doğru değil bence. Bu bi hastalık değil. Mesela kimileri var saatlerce dizi izliyor. İş güç yapmıyor. O gün tembel yembel pinekliyor. Vaktini böyle geçirmek istemiş. Bu hastalık değil de hayal kurmak mı hastalık. Bence detaycı insanlar olduğumuz için böyle. Biraz da tembeliz hayal kurmak kolayımıza geliyor. Kendimizi öyle tatmin ediyoruz. Başarıyı hayal ederek o duyguyu sanal ortamda yaşıyoruz. Gerçekte ulaşılması zor geliyor çünkü. Bnce bu duygudan çıkın bu bir hastalık değil. Herşeye hastalık gözüyle bakarsanız işin içinden çıkamazsınız. Biraz mutsuzuz ve mutlu olmak istiyoruz böyle.

Televizyon izleme bence

Geç bile kalmissiniz, TV ve sosyal medyayi hayatinizdan cikartip kendinize bir iyilik yapin. Ve en acilinden doktora gidin.

Biz kova burclari hayalperestmiyiz ya bende aynı hayal kurmayi severim ama hiç bir filmdeki karrakter veya bir kitapdan esinlenmedim.

Zengin olsam ne yapardim falan veya tatil hayalleri gibi yüzeysel konular ama kendi kendine konuşmak gercek hayatı bırakıp hayal alemine dalmak bence normal değil.

Abartilacak kadar kötü değilmi?

Evde sürekli uzanip hayal kurup kendi kendine konusmak.
Normalmi?

Bende böyleyim senin bir alt versiyonun.
Müzik dinlerken full hayal kurarım başka türlü kafami rahatlatacagini düşünmüyorum. Benimde hayallerindeki ana tema benim mükemmelligim, iyilik dolulugum, herkesin beni sevdiği güzel bulduğu bir dünya var. Hatta iyi dövüşen savaşçı falan oluyorum. Bunun bir hastalık olduğunu bile bilmiyordum Ama sorumluluklarımi asla ertelemiyorum. Bu yüzden bu durumun hiç üzerine düşmemiştim.

Hiç hayal kuramayan biri olarak şunu merak ettim.Anlık olarak mı aklınızdan geçiyor yoksa uzun uzun devam ediyor mu ?

dehb de olabilir mi acaba? illa hiperaktivite olmasına gerek yok ama dehb hastaları da cok hayal kuruyor. ayırıcı tanı önemli.

Bunu yapan tek kisinin ben oldugunu sanirdim.inanin bende oyleyim surekli hayal kuruyorum.bi an boş kalsam hemen kuruyorum.şunu farkettim cok yorgunken yada cok uzgunken kurmuyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…