Üstün Zekalı Çocuklar Eğitim Sisteminin Neresinde?

Tiramisu35

♥♥♥Yavrularım♥♥♥
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
8 Nisan 2009
5.603
4.208
Merhabalar,
Çok doluyum söze nasıl başlayacağımı bilemiyorum. Belki aynı durumda olup çocukları küçük olup şüphelenen arkadaşlar için en baştan yazayım. Oğlumun 1,5 yaşından beri bitmek bilmeyen bir matematik aşkı var. Daha ismini bile söyleyemezken “düçen” (üçgen) diyerek üçgenleri tanırdı. 2 yaşında 1den 10a kadar hem İngilizce hem Türkçe saymaya başladı. Bu işler tabi kendiliğinden olmadı izleyeceği çizgi filmleri ve oynayacağı oyunları hep eğitici oyunlardan seçtim. Ama oğlum sünger gibi aldıkça aldı , 4 yaşında hecelemeye akıcı okumaya da 4,5 yaşında başladı. Okumayla beraber matematik becerileri de gelişti tabi 1. Sınıfta yaptıkları toplama çıkarma işlemlerini yapabiliyordu . İlkokula başladığında ise konunun çarpım olmadığını bilmeden çarpma (3 tane 5 kaç eder gibi) bölme olduğunu bilmeden bölme (20nin içinde kaç tane 4 var gibi) yapmaya başladı. İkinci sınıfa geçtiğinde artık çok sıkıldığını söylemeye başladı. Çünkü herşeyi önceden biliyordu ve dersler ona hafif geliyordu . İngilizceye olan merakı sebebi ile dil okuluna yazdırmıştık . Orda da yine sınıftaki öğrencilerden üstün performans sergiliyordu ama bu süreç onu çok yoruyordu çünkü o 10 dkda anlarken öğretmeni 1-2 ders dinlemek zorunda kalıyordu. Bu durum zamanla hırçınlaşmaya döndü. Sosyal anlamda durum maalesef diğer şeyler gibi iç açıcı değil. Ayakkabı bağlayamayan düğme ilikleyemeyen motor becerileri zihinsel performansına göre çok daha az olan bir çocuk oğlum. Bu sebepten oyunlara katılmasına müsade edilmeyen , köşede yalnız kitap okuyan gözlüklü çocuk işte benim oğlum. Üçüncü sınıfta işler daha da karışmaya başladı çünkü oğlum herşeyi sorgular olmuştu . Sınavları , dersleri , hayatı ... niçin bunu yapıyoruz , bu gerekli mi , bunu yapmak zorunda değilim vs gibi herşeye karşı çıkan asi bir çocuk oldu . Okuldan felaket sıkıldı çünkü onu anlayan bir arkadaşı yok ve öğretmenlerinin de anladığını zannetmiyorum. Onlara göre her çocuk aynı şeyi yapmak zorunda aynı tepkiyi vermek zorunda . Oğlumun olaylara farklı bir bakış açısı var onun o penceresini seviyorum esasında. Oğlumun raporunu da aldık fakat ramla da görüşmeye gittiğimde raporu işlerlerse kaynaştırma öğrencisi olabileceğini okulda bulunan destek odasında zep ile ders alabileceğini söylediler . Ama sonradan öğrendim ki zepi uygulamak için de sertifikalı öğretmen olması gerekiyormuş . Çok eksik bilgi var maalesef konunun doğrusunu nerden öğreneceğimi şaşırdım . Hem destek odası hem de sertifikalı öğretmenin bulunduğu okulu sordum biz bilmiyoruz dediler. Peki ram bilmezse kim bilecek ? Bilsemler bu çocuklar için destek eğitimi olarak düşünülen ilk yerler ama oğlum kendimi kanıtlamak zorunda değilim diyerek sınavda tam performans göstermedi . Bunun önemi üzerine defalarca konuştum ama belki de oğlum haklıdır çoğu zaman onun aklını karıştırmamak için birşey demesem de söylediklerinde haklı olduğunu düşünüyorum . Bu çocuklar nerelerde eğitim alabilir sizler çocuklarınızı doyurmak için neler yapıyorsunuz bu çocuklar eğitim sisteminin neresinde fikri olan olmayan herkesten can-ı gönülden yardım istiyorum .

Çocuklar geleceğimizdir her alanda çocukların ihtiyacı olan eğitimi alması bir haktır. Bu kadar üstün zekalı öğrenci varken neden daha fazla fayda sağlamak adına sistem iyileştirilmiyor aklım almıyor doğrusu ...

Bazı kolejlerde üstün zekalılar sınıfı oluyor onları araştırabilirsiniz.
Yada okulu sosyal aktivite gibi kabullenip, dışarıda eğitim alacağı merkezleri araştırmaya bakın.
Bir seçenek de sosyal ortamını sağlama konusunda kendinize güveniyorsanız homeschooling.
Türkiye de legal değil, ama gün geçtikçe yapan çoğalıyor. Dışarıdan okuyup kendilerini farklı alanlarda geliştiriyorlar. Ama ebeveyn için emek istiyor.

oğlum herşeyi sorgular olmuştu . Sınavları , dersleri , hayatı ... niçin bunu yapıyoruz , bu gerekli mi , bunu yapmak zorunda değilim vs gibi herşeye karşı çıkan asi bir çocuk oldu .

Ben senin oğlunu yerim yerim yerim :KK200: devlet okulları bu konuda çok ama çok yetersiz. Bence özel okullarla irtibata geçin derim. Ya da bimere talep gönderin bu konuda size yardımcı olsunlar. Mutlaka bir caresi vardır. Kaynaştırma öğrencisi olarak öğrenci performans gösteremez diye düşünüyorum. En azından lise için yorum yaparsam, kaynastirmanin amacı sadece öğrenciyi sosyallestirmek. Akademik olarak çok bi katkısı yok.

Sosyal anlamda durum maalesef diğer şeyler gibi iç açıcı değil. Ayakkabı bağlayamayan düğme ilikleyemeyen motor becerileri zihinsel performansına göre çok daha az olan bir çocuk oğlum. Bu sebepten oyunlara katılmasına müsade edilmeyen , köşede yalnız kitap okuyan gözlüklü çocuk işte benim oğlum.
Oncelikle, bir pedagogla gorusun. Kirmak istemiyorum ama bir anne olarak yanlis seylerin pesine dustugunuzu soyleyebilirim.

Edit :

Cocuklara ustun zekali terimini uzmanlar koymali.

Aaa benim cocugum dort islemi kolayca yapabiliyor o zaman ustun zekali diyen bir anne olmali.

Normal sartlarda her cocugun bilgi alma kapasitesi genistir.

Bir yandan akademik zekasini gelistirirken diger yandan sosyal iliskilerinde basarisiz bir cocuk yetistirilmemeli.

bu çocuklar için destek eğitimi olarak düşünülen ilk yerler ama oğlum kendimi kanıtlamak zorunda değilim diyerek sınavda tam performans göstermedi .
Cocuk sinava girip girmeyecegine bile kendisi karar verir olmus.

Cok bilmislik esit degildir ustun zekali cocuk
...

Son düzenleme:
Arkadasin da dedigi gibi homeschooling yapabilirsiniz veya sadece ustun zekalilar icin olan okullar var oralari arastirabilirsiniz . Standart devlet okullari bu acidan cok yetersiz. 1 cocuga gore ders islenemeyecegi icin illaki sinifin geneline gore gidiliyodur.

Yalnız hızlı geçtiğim için dikkat etmemişim, alıntıda gördüm
Çocuğun sosyal becerisinin ve motor becerisinin zayıf olduğunu.
Çoçuğunuzun üstün zekalı olduğunu düşündüğünüz bir alan var mı?
Mesela matematik 10 üzerinden 10 olsun
Sosyal bilimler ne alemde?
Yada farklı aktiviteler yaptırdınız mı?
Maket yapabiliyor mu örneğin? Yada puzzle?

Üstün zekalılar için yapılacak pek bişey yok
En çok liseye kadar desteklenip sonrasında bırakıyorlar
Üstün zekalı kızı olan arkadaşım 4 senede 4 okul değiştirdi hem kendini hem çocuğunu yıprattı hala daha uygun bir okul bulamadı kendine
Normal çocuklar bile eğitilemiyor değil ki üstün zekalı çocuklar eğitilecek işin açıkçası çok inancım yok bu konuda
Bence Velilerle iletişiminizi artırıp çoçuğun sosyalleşmesine yardımcı olun

Bilim sanat merkezleri eskiden gerçekten öğretmenlerinin de özel olarak seçildiği Türkiye de sayılı okullardı.Su an oraya çocuğunu götüren ve memnuniyetsizligini dile getiren aileler görüyorum internet araştırmalarımda.Ozel okullar seviye gruplarına göre sınıf düzenlemesine daha müsait kurumlar ancak burada da burslu olmasının yolu kendi içinde yaptığı sınavı vermek.Yani oğlunuz başarısını yine bir yerlere ispatlamak zorunda olacaktır.Hangi şehirde siniz bilmiyorum ama biz geçen yıl destek eğitim odası açtık.Cocugumuz geçmiş öğrenmeleri olarak yaşıtlarından çok ileride değildi ,daha çabuk öğreniyordu ama.Haftada bir gün (diğer günler çocuk kulübü ne kalıyordu,aile ders saatinde sınıfından alınmasını da istemedi) okul saati dışında destek eğitim odası çalışması yaptık matematik ve fen derslerinden bir sınıf üstünün müfredatına giriş yaptık çocukla.

Şu anda bende sizinle ayni durumdayim. Bizi okulun rehber ögretmeni yönlendirdi ve bunun için açilmiş okullara gitmesi gerekiyormuş yani özel okul. Bu okullarda 20 bin liradan başliyor. Biz de ne yapacagımızı hiç bilmiyoruz.

Size tavsiyem young sheldon dizisini izleyin. Tam da çocuğunuz gibi olan bir çocuğun hikayesini anlatıyor.
Young Sheldon çocukken liseye gidiyor. Turkiyede sınıf atlama yok.

Sevgili üye ne yazık ki ülkemizde üstün zeka aslında kötü birşey gibi görülüyor çünkü çocuk uyumsuz oluyor özel eğitim görüyor, özel eğitim derken sanmayın ileri dersler öğretilecek kapasitesine uygun yetiştirilecek. Sanki bir engel durumundaymış gibi ayrı eğitim görecek o kadar. Yani devletten vazgeçin.
Varsa özelde gerçekten bu çocuğa titreyip burslu okutacak kurum bulursanız ne ala. Bulamazsanız lisede başarısız bir çocuk olarak karşınıza çıkar ki örneğini ne yazık ki çok gördüm...

Kızım 5 yaşında. 4 buçuk yaşında hem Türkçe hem de Kur'an okumayı yazmayı öğrendi. Algı açık,uyaran çokken bu yaşta da normal diye düşünüyorum. Dediğiniz gibi çok küçükken şekilleri renkleri bilirdi,toplama çıkarma da yapabiliyor. Öğretmeni zeka testi önerdi yaptırmadık. Şimdi kreşte ve seneye ilkokulu düşünüp araştırma yaparken motor becerilerinin 7 yaşındaki bir çocuğa göre zayıf olduğunu,ezilebileceğini farkedince vazgeçtik. Seneye anaokuluna göndereceğim ve aynı endişeleri taşıyorum. Kızımın bu eğitim sisteminde yitip gitmesinden korkuyorum.
Ben öğretmenim,yani eğitim sisteminin tabiri caizse ciğerini biliyorum :110:
Maalesef tepedeki kesimin bizden istediği bu,tek tip birey yetiştirmek. Oysa ki ben hep ilgi alanına,yeteneğine,zeka türüne göre eğitim taraftarıyım. Kimya ile zerre ilgilenmeyen " tembel(!)" bir öğrencinin çok iyi bir elektrikçi olabileceğini gördüm. Derste yerinde oturmayan tek bir tane kitabı olmadan okula gelen öğrencim altın madalyalı güreşçiydi.
Demem o ki Türkiyede olay bu maalesef. Biz ancak dışarıdan özel derslerle kurslarla ilgi alanı desteği verebiliriz,yoksa pek çok cevheri kaybediyoruz.

Sizin burada dikkat edeceğiniz şey çocukta yaşam becerilerini gelistirmesine destek olmak,sosyallesmesini sağlayacak deneyimler yasamasina yardım etmek.Uyum becerisi gelismedikten sonra ne yazik ki üstün zeka çocuğun varolan potansiyelini anlamlı şekilde ortaya koymasını tek başına saglamiyor

Bir de bir üstün zekalı çocuk annesi olarak üstün zekalılar okullarını bilmemenize çok şaşkınım. Çocuğunuzu devlette ite kaka götürmeye kararlısınız gibi geldi.

Young Sheldon çocukken liseye gidiyor. Turkiyede sınıf atlama yok.

Ben sınıf atlama mı var demişim? Orada üstün zekalı ve sosyal becerileri zayıf bir çocuğu işlemişler. Çocuğu en azından bu durumu yaşayan başkalarının da olduğunu görsün diye tavsiye ettim. Eğitimini birebir taklit edin mi demişim anlamadım.

Eşim rehber öğretmeni ve durumunuzu ona anlattığımda gidebileceği tek yer bilsem'ler diğer türlü başka okullarsa harcanır, zep için sertifika gerekiyor ancak çoğu okulda sertifikasız normal dersine giren sınıf öğretmeni okul sonraları çocuğa birebir ders veriyor ancak o öğretmenin de çocuğa özel hassasiyet göstermesi mümkün olmuyor üzerlerine düşmüyorlar dedi. Çalıştığımız okulda da vardı üstüm zekalı öğrencimiz, 3. Sınıfta zep ile sınıf öğretmeni güya birebir ders verdi ama nasıl verdi bize sorun. Bilsem en mantıklı yer görünüyor şu anda.

X