Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Merhaba arkadaşlar konularımdan belki bilirsiniz boşanma sürecindeyim eşime yeni dava açtım.
Davada tanıklar da önemli, eşimle olan olumsuz durumları bilen pek fazla kişi yoktu. Sadece en yakınımdakiler yakın olan akrabalarım, 8 senelik en yakın arkadaşım ve psikolog biliyordu.
Ben de avukatım tanık isteyince en yakın arkadaşıma ve psikologuma rica ettim.
(Bu arada psikologumla aynı memleketten olduğum için aramız daha bir iyiydi,mesela zaman zaman watsapp dan da yazıyorduk.sadece psikolog danışan ilişkisi değildi yani)
Ikisi de tanıklık yaparlar diye düşünüyordum, ama önce arkadaşım yan çizdi. Kocasının izin vermeyeceğini(!), kocasının gözünde bu durumun eksi olacağını söyledi. Halbuki çok basit bir tanıklık, mahkemeye bile çıkmayacak, yaşadığı sehirden uzaktan tanıklık yapmış olacaktı ve dava da basit bir dava bu arada.yani sudan sebeplerle yan cizdi.(halbuki tanıklık yapması çok önemliydi)
Gelelim benim psikologa; o da yalan söyledi ve caydı.
Bana mesleki anlamda etik olmayacağını psikologlugun bazı ilkeleri olduğunu,tanıklık yapmanın doğru olmayacağını söylemişti.
Ben bunu avukatıma ve yeni psikologuma(dediğim psikolog şu an askerde de) sorduğumda ise böyle bir durumun olmadığını öğrendim. İkisi de bu durumun sadece benim bilgilerimi korumak ile ilgili olduğunu, ben kendim talep ettiğim sürece benim lehimr tanıklık yapmasının hiçbir sakıncası olmadığını söyledi.askerde olduğu için uğraşmak istememiş dendi.
Bu taniklik yapmayan iki arkadaş da lafa geldiği zaman bana iyiler, benim arkamdalar,lafa geldiği zaman benle arkadaşlar. Ama zor durumu görünce ellerini taşın altına sokmaktan kaçtılar. Üstelik yapacakları abartı bir durum da yok.
8 senelik arkadaşla yolları ayırmayı düşünüyorum, yaptığı şeyden dolayı olduğunu söyleyip. Kocası falan bunlar bana bahane geliyor, sonuçta yardım etmedi mi etmedi.
Diğerine zaten diyecek bir şey yok, lafta bana tavsiye veriyordu iş icraate gelince caydı.gerçi avukatım biz mahkeme yoluyla hastaneden hasta kayıtlarını istetiriz dedi ama buna da sinir oldum,demem o ki ikisine de sinir oldum.
Ben hayatımda bir faydası olmayan insanları hayatımdan çıkarmak istiyorum.
Siz olsaydınız ne yapardınız? Arkadaşınıza tanıklık yapar mıydınız?
Ben hukukçuyum ve yanlış diyorum. Kanunda kimlerin, niye çekinebileceği yazıyor.Degilim ve bilgiler doğru.
o sır sahibi kocaysa?Ben hukukçuyum ve yanlış diyorum. Kanunda kimlerin, niye çekinebileceği yazıyor.
Sır nedeniyle tanıklıktan çekinme
(1) Kanun gereği sır olarak korunması gereken bilgiler hakkında tanıklığına başvurulacak kimseler, bu hususlar hakkında tanıklıktan çekinebilirler. Ancak, 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu hükmü saklı kalmak üzere sır sahibi tarafından sırrın açıklanmasına izin verildiği takdirde, bu kimseler tanıklıktan çekinemezler.
Yani avukatlar dışında hiçbir meslek grubu sır sahibi rıza gösterdiğinde tanıklıktan çekinemiyor.
Psikologlar sadece şu durumda tanıklık yapabilir diye de bir kanun maddesi yok ayrıca, sizin dediğiniz gibi olması için böyle bir kanun maddesi olması gerek, yani psikologlar hangi konu ile ilgili tanık olarak gösterilmişse o konu hakkında tanıklık etmeye mecburdur.
Sır sahibi konu sahibi, hasta olarak giden konu sahibi çünkü. Hasta konu sahibi, sır sahibi konu sahibi yani. :) daha açık nasıl anlaşılır bilemiyorum.o sır sahibi kocaysa?
Ben hukukçuyum ve yanlış diyorum. Kanunda kimlerin çekiebileceği yazıyor.
Sır nedeniyle tanıklıktan çekinme
(1) Kanun gereği sır olarak korunması gereken bilgiler hakkında tanıklığına başvurulacak kimseler, bu hususlar hakkında tanıklıktan çekinebilirler. Ancak, 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu hükmü saklı kalmak üzere sır sahibi tarafından sırrın açıklanmasına izin verildiği takdirde, bu kimseler tanıklıktan çekinemezler.
Yani avukatlar dışında hiçbir meslek grubu sır sahibi rıza gösterdiğinde tanıklıktan çekinemiyor.
Psikologlar sadece şu durumda tanıklık yapabilir diye de bir kanun maddesi yok ayrıca, sizin dediğiniz gibi olması için böyle bir kanun maddesi olması gerek, yani psikologlar hangi konu ile ilgili tanık olarak gösterilmişse o konu hakkında tanıklık etmeye mecburdur.
O zaman doğru ben de hep aynı ortamdaysa çekinmiştir diye düşündüm kötü günde yoksa iyi gündede yeri yoktur boşverin öyle arkadaşıArkadaşım türkiyenin öbür ucunda canım :) eş durumundan gitti. Bir de jandarma eş sahibi
Bu psikolog da mahremiyeti ortaya dokme şeklinde tanıklık etmeyecekti, sadece psikolojik siddet raporu verecekti bir nevi.
Ama hastaneden alacağız zaten, arkadaşın yerine de ailem ve akrabalarim sahitlik yapacak,onlar da olaya tanıklar.
Davaya ikisinin de olumsuz bir etkisi olmadı, ama böyle çok yardım eder gibi görünüp fos çıkmaları üzdü
Kanun gereği sır olarak korunması gerekenden ne anlıyorsunuz?İyi de ben bu yasalarla çerçevelenmiş demedim? Psikologların da kendi içinde bağlı kaldığı bir uluslararası etik standartları var. Danışanıyla ilişki yaşamamaktan tutun terapi sırasında konuşulanları sağda solda anlatmamak, yakın arkadaşa, akrabalara terapi hizmeti vermemek gibi pek çok madde var. Boşanma davası tanıklıgı da buna dahildir. Yani özetle yasalarda psikolog danışanıyla ilişki yaşayamaz demez ama psikologların bağlı olduğu uluslararası etik kurallarında bunun yeri yoktur. Eğer konu sahibinin eşi onu hayati olarak tehdit ediyorsa tanıklık yapar evet ama geçimsizlik gibi durumlarda olaya dahil olmaz, olamaz.
Ay neyse, siz yazana kadar ben anlatayım. Bu dedikleriniz kanun gereği sır olarak saklaması gereken şeyler işte. Ama kanun diyor ki eğer sır sahibi rıza gösterirse bunları da mahkeme önünde anlatacaksın. Çekinemezsin artık.İyi de ben bu yasalarla çerçevelenmiş demedim? Psikologların da kendi içinde bağlı kaldığı bir uluslararası etik standartları var. Danışanıyla ilişki yaşamamaktan tutun terapi sırasında konuşulanları sağda solda anlatmamak, yakın arkadaşa, akrabalara terapi hizmeti vermemek gibi pek çok madde var. Boşanma davası tanıklıgı da buna dahildir. Yani özetle yasalarda psikolog danışanıyla ilişki yaşayamaz demez ama psikologların bağlı olduğu uluslararası etik kurallarında bunun yeri yoktur. Eğer konu sahibinin eşi onu hayati olarak tehdit ediyorsa tanıklık yapar evet ama geçimsizlik gibi durumlarda olaya dahil olmaz, olamaz.
Ay neyse, siz yazana kadar ben anlatayım. Bu dedikleriniz kanun gereği sır olarak saklaması gereken şeyler işte. Ama kanun diyor ki eğer sır sahibi rıza gösterirse bunları da mahkeme önünde anlatacaksın. Çekinemezsin artık.
Boşanma davalarında senin etik dersine göre değil, bu maddelere göre karar veriliyor. Başına gelirse aynen bunu dersin, biz etik dersinde bunu gördük. :))))) Bak bakalım mahkeme seni nasıl zorla getirip, tanıklık ettiriyor. :d yanlış yönlendiren ben değilim, sensin.Ohoo sevgili üye koca bir dönem boşuna etik dersi görmüşüz bir kanun maddesiyle noktayı koydun (!) Çok şey beklemiyoruz yahu konu sahibini yanlış yönlendirmeyin yeter. Bahsettiğiniz kanun maddeside danışan-psikolog ilişkisiyle alakali gibi gözükür ama degil. Size diyorumki dünyanın her yerinde her psikoloğun uyduğu etik kurallari var. Konu sahibi psikologuna kocam her aksam beni bıçakla silahla karşılıyor ölmek istemiyorum dediyse ve tanıklığını istiyorsa EVET o psikolog tanıklık yapmak ZORUNDA ama bu tip bir davada TANIKLIK YAPAMAZ. Oldu olacak beş çayında kız grubuyla eski kocanın dedikodusuna gitsin? Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın.
Boşanma davalarında senin etik dersine göre değil, bu maddelere göre karar veriliyor. Başına gelirse aynen bunu dersin, biz etik dersinde bunu gördük. :))))) Bak bakalım mahkeme seni nasıl zorla getirip, tanıklık ettiriyor. :d yanlış yönlendiren ben değilim, sensin.
Danışanınla arandaki terapi kanun gereği aranızdaki kalması gereken bir sırdır. Saklamanı kanun istiyor zaten; ama böyle durumlarda ilgili rıza verdiği takfirde mahkemedrn saklayamazsın diyen yine kanun. Avukatların da tıpkı psikolog gibi sır saklama yükümlülüğü var, hatta biliyor musun ilgili izin verse de çekinebiliyoruz, biz etik dersi de almadık, acaba bize bu hak niye verilmiş ki? Oysa tüm olay etik dersinde.
Kanunen yazdıklarınızın zerre geçerli tarafı yok ki istediğinizin kadar yazın, bunu değiştirmez elli kere de yazmış olsanız. Sonuçta sizin değil, benim dediklerim uygulanıyor mahkemede. Koşa koşa gelmezse zorla götürülür.Birincisi ahh o üslubunnnnnn :))))))) hoş değil. Üşenmeden bir kere daha yazacağım. Konu sahibi için hayati bir tehlike varsa psikoloğu tanıklık yapmak zorundadır ama mesele geçimsizlikse böyle bir zorunluluk yok. Tanıklık falan yapmaz. Kanun kanun diye konu altında hukuk savaşı veriyorsunuz sevgili üye, mesela aile terapisi desteği almış ama sonu başarısız olmuş her evlilikte çiftler talep ettiği durumda terapistleri kanunen tanıklık yapmaz zorunda yani sizin mantığınız bu :)))))) yasalarınızın kapsadığı ve psikologların uyacağı durumlar belli. Vaktiniz varsa iki saattir bahsettiğim etik kurallarını araştırın ama yok hiiiiic ugrasamam kanun bu diyorsanız mobilden ayrılıp bilgisayara geçtiğimde sizin icin seve seve kaynakları bulup özelden atarım. Yani özetle her gel tanık ol diyene terapisti koşa koşa gidemez.
Kanunen yazdıklarınızın zerre geçerli tarafı yok ki istediğinizin kadar yazın, bunu değiştirmez elli kere de yazmış olsanız. Sonuçta sizin değil, benim dediklerim uygulanıyor mahkemede. Koşa koşa gelmezse zorla götürülür.
Psikolog haklı olabilir. Mesleki kurallar onu engelliyor olabilir. Ancak çok ciddi durumlarda bu mesleki kuralları askıya alabilir. Cinayet vs. Gibi. Benim tahminim bu yönde.Merhaba arkadaşlar konularımdan belki bilirsiniz boşanma sürecindeyim eşime yeni dava açtım.
Davada tanıklar da önemli, eşimle olan olumsuz durumları bilen pek fazla kişi yoktu. Sadece en yakınımdakiler yakın olan akrabalarım, 8 senelik en yakın arkadaşım ve psikolog biliyordu.
Ben de avukatım tanık isteyince en yakın arkadaşıma ve psikologuma rica ettim.
(Bu arada psikologumla aynı memleketten olduğum için aramız daha bir iyiydi,mesela zaman zaman watsapp dan da yazıyorduk.sadece psikolog danışan ilişkisi değildi yani)
Ikisi de tanıklık yaparlar diye düşünüyordum, ama önce arkadaşım yan çizdi. Kocasının izin vermeyeceğini(!), kocasının gözünde bu durumun eksi olacağını söyledi. Halbuki çok basit bir tanıklık, mahkemeye bile çıkmayacak, yaşadığı sehirden uzaktan tanıklık yapmış olacaktı ve dava da basit bir dava bu arada.yani sudan sebeplerle yan cizdi.(halbuki tanıklık yapması çok önemliydi)
Gelelim benim psikologa; o da yalan söyledi ve caydı.
Bana mesleki anlamda etik olmayacağını psikologlugun bazı ilkeleri olduğunu,tanıklık yapmanın doğru olmayacağını söylemişti.
Ben bunu avukatıma ve yeni psikologuma(dediğim psikolog şu an askerde de) sorduğumda ise böyle bir durumun olmadığını öğrendim. İkisi de bu durumun sadece benim bilgilerimi korumak ile ilgili olduğunu, ben kendim talep ettiğim sürece benim lehimr tanıklık yapmasının hiçbir sakıncası olmadığını söyledi.askerde olduğu için uğraşmak istememiş dendi.
Bu taniklik yapmayan iki arkadaş da lafa geldiği zaman bana iyiler, benim arkamdalar,lafa geldiği zaman benle arkadaşlar. Ama zor durumu görünce ellerini taşın altına sokmaktan kaçtılar. Üstelik yapacakları abartı bir durum da yok.
8 senelik arkadaşla yolları ayırmayı düşünüyorum, yaptığı şeyden dolayı olduğunu söyleyip. Kocası falan bunlar bana bahane geliyor, sonuçta yardım etmedi mi etmedi.
Diğerine zaten diyecek bir şey yok, lafta bana tavsiye veriyordu iş icraate gelince caydı.gerçi avukatım biz mahkeme yoluyla hastaneden hasta kayıtlarını istetiriz dedi ama buna da sinir oldum,demem o ki ikisine de sinir oldum.
Ben hayatımda bir faydası olmayan insanları hayatımdan çıkarmak istiyorum.
Siz olsaydınız ne yapardınız? Arkadaşınıza tanıklık yapar mıydınız?
Bizzat içindeyim. Tanık olarak gösteriliyor ve gitmiyorsa ne olacağını sanıyordunuz. Size biraz önce dediklerimde ciddiyim. Kanun danışmanlarınızla aranızdaki sırları korumakla yükümlü kılar; ama tanık olarak gösterilediğinizde sır sahibi rıza gösteriyorsa tanıklığa mecbur oluyorsunuz. Zorla getirilme olayı da herkese uygulanan bir muamele. Psikologların mahkemede ayrıcalığı var falan mı sanıyorsunuz?Geçimsizlik davasında tanıklık yapmadığı için zorla mahkemeye götürülen psikolog?? Siz öğrenci misiniz yoksa meslegin içinde misiniz? Öğrenciyseniz bu yazdığınıza ve heyecanınıza anlayış gösterip konuyu kapatırım ama mesleğin içinde olup bunu yazdıysanız elli degil beşyüz elli kere de yazarım, bahsettiğim kaynakları özelden de yollarım zira size birşeyler katmakdan memnuniyet duyarım:))))))