Spor ve Sağlık İçin Motivasyon Taktikleri

Yeni motivasyonlar ve bilgiler için çok teşekkürler, biraz önce paylaştığınız tabloda çikolatayı görünce hemen not aldım onun yerine yenilmesi gereken yiyecekleri, öğünlerime onları ekleyeceğim.
Bir de önerdiğiniz 30 day shred programını önce ağırlıksız sonra ağırlıkla iki gün denedim, epey etkili ve iyi geldi. Pazartesi ona başlayacağım inşallah
 
Genel bir motivasyon daha yazayım buraya:

Kalori sayımı yapmak artık geride kaldı.

"1 dilim pasta yedim, 300 kalori aldım gün boyunca sadece, başka da bir şey yemeyeceğim" diye düşünerek zayıflayamazsınız. Pasta, kek gibi yiyecekler sizi daha çabuk acıktırır; üstüne de yağ olarak göbeğinize yapışır.

Oysa 1 dilim pasta ile aynı kaloride olan bir avuç kuruyemiş yediğinizde, vücudunuza doymamış yağ almış olursunuz; hem tok hissedersiniz, hem de daha uzun süre açlık hissetmezsiniz. Diyetlerde yağı tamamen kesmek doğru değildir. Aksine, yağı yağ çözer. Vücudunuzdaki yağ tabakalarının çözülmesi için doymamış yağ tüketirseniz, bu sizi zayıflatacaktır. Doymamış yağa örnek olarak çiğ badem, çiğ fındık, ceviz gibi kuruyemişlerdir. (Tabii abartmamak kaydıyla. Oturup yarım kilo kuruyemiş yerseniz, onu yağ diye depolar vücut)

Light ürünler, tatlandırıcılar, zayıflama ilaçları ile zayıflayamazsınız. Bunların içerisindeki kimyasallar vücuda zarar verir.

Protein (yoğurt, yumurta, ızgara tavuk balık, sebzeler, fasulye, nohut gibi bakliyatlar...), yeşillik, yeşil sebzeler, lifli yiyecekler, kompleks karbonhidratları daha sık yiyin.

Sakın ha sakın;

Şeker ve şekerli besinleri (çikolata, baklava, tatlılar, börek, pasta, kek, asitli içecekler, ice tea gibi içecekler, sporcu içeceği diye satılan enerji içecekleri, paketli yiyecekler, bisküviler, vs...)
İşlenmiş undan yapılan beyaz ekmek, makarna, pilav gibi basit karbonhidratlar

Tüketmeyin!


Bol su ve yeşil çay için. Tempolu yürüyüş, koşu ya da Hiit egzersizleri içeren sporları yapın.

Tatlı ihtiyacınızı tarçın ya da kuru meyve gibi yiyeceklerle bastırın. Ayrıca spor öncesi içilen şekersiz kahve ve sabahları içilen yarım limon sıkılmış iki bardak su yağ yakımına yardımcı oluyor.

Sindirme sürecinde yüksek kalori yakımına sebep olan yiyecekleri daha çok tüketin (bir önceki sayfada örnekleri var)

Bunu 20 gün uygulayın, 20 gün sonra hayatınızda yeni bir dönem başlayacak. Şekerli hiçbir şey yemek istemeyeceksiniz. Üstelik hızla kilo vereceksiniz.

Yaza 60 gün kaldı, incecik olmak için biraz daha sabır, biraz daha gayret!
 
canim eger kabul edersen ben de seninle 21 gün seker orucuna girmek istiyorum ayrintilar nelerdir kuru meyve yiyebiliyor muyuz?
ne zaman moralim bozulsa abur cubura saldiriyorum yemiycem dedikce daha cok yiyorum kendimi sabote .ediyorum resmen (
bu yöntem insallah iyi gelir bana
 
Tabii ki. Kuru meyve, tarçınlı su, yoğurt, çiğ badem ve fındık gibi kuruyemişler, elma, havuç ile karıştırıp içtiğim ıspanak suyu ve yeşil çay bende şeker ihtiyacını bastırmama yardımcı olan yiyecekler. Esas sır ise evde şekerli hiçbir şeye izin vermemek. Evde varsa, yersiniz. Paketli gıda yasak çünkü onların içinde mutlaka şeker oluyor, bağımlılık yarattığı için gıda içeriğine ekliyorlar ki daha çok satın alınsın.

Canınız şekerli bir şey çekiyorsa, şeker içeren meyvelerle bastırabilirsiniz. Kırmızı tatlı biberler de bu konuda işe yarıyor. Ama şunu bilin, şeker arzusu genelde beynin açlık sinyalidir. İnanılmaz derecede tatlı aşeriyorsanız, sebze yemeği yiyin ve üzerine su için. Hala şeker istiyorsanız artık bu noktadan sonrası psikolojik bağımlılıktır. 3 gün sabretmeniz lazım ki o zehir vücudunuzdan çıksın ve uyuşturucusuz kalan insanlarda olana benzeyen yoksunluk belirtileri yok olsun. 3. gün sonunda canınız eskisi kadar şeker istemeyecek hatta 20 gün sabrederseniz, her şey aşırı şekerli gelmeye başlayacak. O zaman gıda sektörünün bizi bağımlı kılmak için ürünleri ne kadar tatlandırdığını fark edeceksiniz.

Ayrıca su, süt, ayran, şekersiz çay ve kahve hariç, tüm içeceklerde şeker vardır. Gazlı içecekler, enerji içecekleri, meyve suları, hepsini hayatınızdan çıkarın.
 
tamamdir yarin start veriyorum o zaman insallah kurtulacagiz bu zehirden :)
 
Günün hareketi

Mekikten daha fazla işe yarayan, plank kadar etkili bir karın hareketi:

Tekerleği yürütme!


Spor çevrelerinde tersten mekik olarak da bilinen bu hareket gerçekten karın kasını hiç alışık olmadığı bir şekilde stres altına sokarak sıkılaşması için zorlar. Bu hareket için ortası tekerlekli bir sopaya ihtiyacınız var. Yoksa, kaygan bir yerde plastik tabak ya da havlu ile ellerimizin kaymasını sağlayarak da yapabiliriz.

Düz zeminde, altına yumuşak bir havlu koyarak dizlerinizin üzerine çökün. Ortası tekerlikli sopa aparatını dizlerinizin hemen önüne yerleştirip dirseklerinizi bükmeden tekerleğin ileri doğru ilerlemesine izin verin. Maksimum derece öne ilerledikten sonra karın kaslarınızı sıkın; nefes vererek tekerleği, dolayısıyla da vücudunuzu geriye, başlama noktasına toparlayın. Kollarınızı kullanmamaya dikkat edin, sadece karın kaslarınız ile kendinizi geriye çekin.

Dikkat edilecek birkaç nokta!

* Harekete başlamadan önce karın kaslarınızı sıkın ve sıkılı tutun, böylece belin alt bölgesinin düzleştiği hissedeceksiniz.

* Yaptığınız setten sonra kollarınız veya sırtınız ağrıdıysa tekniğiniz yanlış, yeniden gözden geçirin!

* Geriye dönüş esnasında, belinizi incitmemek için belinizi düz tutun, kavisleşmesine izin vermeyin.

* Bel bölgesinin aşağıya doğru battığını hissediyorsanız kapasitenize göre çok fazla ileriye uzandınız demektir, sakatlanma riskinizi arttırmayın.

Bu egzersiz ile core (karın, kök, merkez) bölgesini çalıştırdıkça, daha önce zorlandığınız pek çok hareketi daha kolay yapabileceksiniz. Bu karın kası hareketi, size güzel estetik bir vücut kazandırmanın yanında omurganızı desteklediğinden aynı zamanda sırt ve bel ağrılarından kurtulmak, düz ve biçimli bir karına, ince bel sahip olmak, dik durmak için de yardımcı olabilir.

(alıntıdır.)
 
Dün denediğim pilatesde toz bezleri varya naylonumsu, ismini hatırlıyamadım şimdi.. Onunla yaptırmışdı ve waaww iyiymiş bu hareket dedirtmişdi bana.. Yeniden hatırlattığın çok iyi oldu Leithiecığım, program sonlarında eklenebilir , gerçekden etkili. Şu bel inceltmeye takdım birkaç gündür :)

Bir de kızlarda şunu görüyorum, birsürü program denemeye çalışanlar oluyor, bence bir iki programda sabit kalıp, devamlılık sağlamalı.. Vücut alışdıkca farklı çalışmalara geçmeliler diye düşünüyorum.. Sen bu konuda ne dersin Leithiacığım ?
 
GECE YARISI TATLI KRİZİ NEDEN OLUR

TATLI KRİZİ NEDEN OLUR?


Bazen öyle geceler olur ki, aniden tatlı bir şeyler yeme ihtiyacı duyarsınız ve tatlı yemeden rahat edemezsiniz. Bu durumu genelde tatlı krizleri diye adlandırsak da aslında söylemek istediğimiz şey karbonhidratlar ile ilgilidir. Aniden bastıran tatlı yeme ihtiyacı, yemek yedikten hemen sonra acıkma ve gece saat 21:00 den sonra tatlı bir şeyler atıştırmak gibi durumlar aslında ensülin denen hormona bağlanabilir ve göbek eritmek için tam bir düşmandır.

Eğer karın bölgenizde aşırı yağlanmanız var ise ve tatlı krizi sizin için olağan bir durum arz ediyorsa mutlaka bir endokrinoloji uzmanına görünmeli, insülin ve glikoz seviyeleriniz ile değerlendirilmelisiniz. Hatta fazla kilolarınızın sorumlusu bu değerlerdeki bozukluk bile olabilir. Bu, şu demek; yedikleriniz enerji olarak kullanılamayıp yağ olarak depolanıyor olabilir.

Neden yağlanıyorsunuz?

Ensülin potansiyel bir anabolik (kas yapan) hormon olduğu halde aynı zamanda insan vücudunda yağlanmayı seven ana hormondur. Vücudun ensülin salgılaması, depolanmış olan yağların enerji olarak yakılması işlemini durdurur.

Peki, esülin nedir?


Ensülin, kan şekerini düşürmeye yarayan bir hormondur.

Ne işe yarar bu hormon?


Yemek ile almış olduğumuz karbonhidratlar, sindirim sistemi tarafından glukoza (şeker) indirgenirler. Sindirilerek kana karışan glukoz pankreası uyarır. Pankreas, glukozun hücre içine girmesini sağlayan insülini hormonu üretmeye başlar.

Glukoz ne işe yarar?


Sindirim sonrası insülin ve glukoz damarlarda dolaşmaya başlar. İnsülin, glukozun hücre içine girmesini sağlar. Bu şekilde glukoz enerji kaynağı olarak kullanılabilir hale gelir. Hücre içine giremediği durumda ise kanda yükselmesi, kan şekerinde artış (hiperglisemi) olarak adlandırılır. Kan şekerinde düşme ise bunun tam tersidir.

Glisemik indeks nedir?


Glisemik endeks, yani GI, tükettiğimiz karbonhidratların kan şekeri değerlerini nasıl etkilediğini ölçen bir değer tablosudur.

* Sindirim sırasında hızlı emilen karbonhidratlar kana hızla ensülin salgılanmasına yol açarlar, bu yüzden yüksek GI değerine sahiptirler.

* Yavaşça sindirilen karbonhidratlar ise çok daha yavaş ensülin etkileşmesi yaptıklarından, onlara daha düşük bir GI değeri verilmiştir.

Tamam, iyi hoş… bunların tatlı krizleriyle ne alakası var?

Akşam yemeklerinde basit karbonhidratlar (kek, pasta, makarna, pilav, ekmek vs...) diye adlandırdığımız glisemik endeks değeri yüksek besinler tüketmeniz, hızlı bir şekilde ensülin salgılanmasına ve dolayısıyla da kan şekerinin çabuk yükselip, çok ani düşmesine de neden olacaktır. Bu sebepten dolayı, kanınızda dolaşan ensülin gece yarısı sizi yatağınızdan kaldırıp, çikolata veya kek gibi atıştırmalara itebilecek güce sahiptir. Birde bu durum alışkanlık halini alırsa, yandık! Bu gibi kimseler için bir isim bile var… karbolik!

Tatlı krizleri için ne yapabiliriz?


Ne yapılabilir? Her şeyden önce bu durumu aile hekiminiz ile bir görüşün. Daha sonra kendinize bir iyilik yapın ve bir glisemik endeks tablosu bulup buzdolabına asın. Tatlı krizlerinin geldiğini hissettiğiniz anda bu listeden en düşük GI değerine sahip besinlere erişin. Ekmek yoksa pasta yemeyin. Kompleks karbonhidratlar, düşük GI değerine sahip olduklarından kana daha yavaş geçerek, kan şekerini daha yavaş yükseltip, uzun süre aynı seviyede kalmasını sağlar. Aklınızda bulunsun.

(alıntıdır)

Bel inceltme hareketleri de ekleyeceğim buraya yakında :)

Bir programın işe yarayıp yaramadığını anlamak için o programı yaratan antrenörün programın işe yarama süresini sonuna dek kullanmak gerekiyor. P90x'in adı p21x değil, p53x değil, Tony Horton bu programın tam 90 gün boyunca düzenli yapılmasını talep ediyor. Jillian'ın 30 day shred programı ve Shaun'un 60 günlük Insanity'si de aynen bu şekilde. Yarıda kesilen, tam yapılmayan programlar sebebiyle vücut o programların vadettiği kas şaşırtmasını yaşayamaz, yeterli miktarda kasları çalıştıramaz ve bu yüzden etkili sonuç alamaz. Sabır ve irade, bir sporcunun en büyük artısıdır. Başarıya götüren de bu iki şeydir :)
 
Çok faydalı bir paylaşım gene yeniden canım :)

Leithiacığım, konudan biraz farklı ama;

Sporda ve bilinçsiz az kalorili diyetlerde , yağ yerine kas eritmek kasdan kaybetmek gibi laflar kullanılıyor..

Bunda gerçeklik payı ne kadar doğrudur?

Vücut neden enerjisini yağ yerine kas eriterek alsın? Karbonhidrat az alındığında kası parçalar diye okudum bazı yerlerde ama aklıma fazla yatmadı ...

Senin bu konuda düşüncen nedir ??
 

Devamlılık süresi ve azmetmek işde sonuçları almanın şifresi değil mi canım:)
O yüzden ek program bile eklesek onda dahi belli bir süre devamlılık şart, daldan dala hoplamamak lazım kızlar :)
Bel inceltici program paylaşımını bekliyorum canım :))
 
Yaklaşık olarak şu şekilde;
Vücut enerji ihtiyacı olduğunda önce karbonhidrata, sonra yağa, en son proteine yönelir. Tek tip diyetler (sadece protein ile beslenilen ya da sadece çorba içilen gibi) ya da vücuda açlık çektiren diyetler sonucu vücuda karbonhidrat girişi olmaz. Vücut bunun üzerine yağı parçalamak ister ama komiktir ki, büyük moleküllü yağları parçalamak için de yağ ve karbonhidrattan gelecek enerjiye ihtiyaç vardır. Bunun üzerine vücut yağa göre daha kolay parçalanan ve en az yağ kadar enerji sağlayan proteine yönelir. Kaslar erir, vücut strese girer, yeterli yiyecek alımı olmadığını düşünüp kortizol salgılar ve bu hormon da yağ depolanmasını emreder, çünkü vücut kıtlıkta olduğunu düşünüp zor zamanlar için depoları doldurmaya yönelir. Metabolizma hızı da düşer, çünkü kaslarımızın enerjiye ihtiyacı vardır. Kaslar azalınca vücudun günlük ihtiyaç duyduğu kalori de azalır. Normal yeme düzenine göre devam edersek de kilo alırız, bunlar da yağ olarak vücuda katılır, üstelik bitkin olur ve hastalanabiliriz.

Proteinler yağlardan daha kolay sindirilmelerine rağmen neden enerji verici olarak yağlardan sonra tercih edilirler? Çünkü proteinler öncelikle yapı taşı olarak kullanılırlar. Proteinleri evimizdeki elbiseler, mobilyalar gibi düşünebiliriz. Karbonhidrat küçük ve yanıcı olduğundan kömür deriz. Yağ ise çok uzun süre yanan ama kolay yanmayan odundur. Eğer evde kömür kalmamışsa, odunu da tutuşturmakla vakit harcayamayacaksak, vücut ısınmak için en kolay tutuşacak elbiseleri ve mobilyaları sobaya atar.
 
Son düzenleme:
Dengeli beslenmenin önemi daha da iyi anlaşılıyor şimdi.. O kadar kas yapmaya uğraşıp zayıflamak uğruna kas kaybetmemek için alınması gerekn ölçülerde karbonhidratı es geçmemek gerekiyor demek ki.. Sebzelerden alınan karbonhidrat ve günde alınan bir dilim tam buğday ekmek komplex karbonhidradı es geçmemeli demek ki.. Protein kas onarımı gelişimi için zaten önemli ve mutlaka alınmalı..

Bu saatte vakit ayırdığın için çok teşekkürler Allah razı olsun canım :)
 
GÜNÜN MOTİVASYONU

Kendini bugün yorgun ve tembel mi hissediyorsun?
Sporu ertelemeyi mi düşünüyorsun?
Yarın bir mucize gerçekleşmeyecek.
Yine bugünkü gibi yorgun ve tembel hissedeceksin.
Bu zinciri kırmak senin elinde.

Sporunu bugün yap!
Şimdi yap!

Bunca zamandır, şimdi pes etmek için mi çabaladın?
Şimdiye dek verdiğin emekleri, şimdi vazgeçerek heba mı etmek istiyorsun?

Yüzüp yüzüp kuyruğuna gelmişken,
Şimdi bırakıp başa mı döneceksin?

Kendini spor yapmamak için bahane bularak kandırma.
Aksine, spor yapmak için kandır kendini.


Aç spor programını ve sadece başlat tuşuna bas.

Şimdiye dek güzel fiziklere imrenen hep sendin.
Değiştir bunu.
Artık başkalarının kıskanma vakti.

Sahip olmak istediğin ince bedenin içindeymiş gibi hayal et,
O ince bedeni doyuracak kadar (az) ye.
Şu an sahip olduğun yağlı bedeni doyuracak kadar (çok) değil.

Geçen aylarda yaptığın sporlar için asla pişman olmazsın.
Ama geçen aylarda yaptğın kaçamaklar için pişman olursun.
Bu Nisan ayını öyle verimli geçir ki, gelecek ay pişmanlık duymayasın.

Şekerler, tatlılar damağında 1 dakikalık tat bırakır,
Kalça ve göbeğine bir ömür yerleşir.
Bir dakikacık haz için, bir ömürlük hazdan vazgeçme.
5 dakika sonra unutacağın lezzet için sağlığından ödün verme.

Daha fazlasını yapabilirsin.
Sınırlarını zorlamazsan, vücudun kolay olana alışır.
Tembel ve hantal olur.

Kendini zorlarsan,
Bedeninin ve iradenin
hayal edemeyeceğin kadar güçlü olduğunu fark edersin.


Bugün 5 tane daha hareket ekle egzersizine.
Bugün 5 dakika daha fazla koş.
Bugün 5 kalori daha fazla harca.
Bugün sınırını 5 adım ileriye taşı.


55 gün.
Amacımıza adım adım yaklaşıyoruz.
55 gün sonra kendinize hayal kırıklığı değil;
Sağlıklı, fit, sıkı bir beden hediye edin.
Her şey sizin elinizde.
 
çok güzel bi marivasyon özellikle ilk cümlee
 
Haklısın.
Kan ter içinde spor yapmaya kıyasla elbet pizza yemek daha kolay.
Koşu bandında koşmaktansa koca bir pasta dilimini mideye indirmek de öyle.
Sağlıklı beslenmek yerine abur cubur atıştırmak daha kolay.
Spor yapmaktansa kanepede uzanmak daha kolay elbette.
"Vazgeçtim, sıkıldım, yapmayacağım" demek, "Yeter, bu kez başaracağım, yapacağım bunu" demekten daha basit.

O zaman şunu bil.
Sürekli sana "Yapabilirsin", "Başaracaksın" dememle olmayacak bu iş.
Çünkü daha sen kendine inanmıyorsan, nasıl başarabilirsin ki?
Eğer başaracağını düşünmüyorsan, zaten yapamazsın hiçbir şeyi.
Hayallerini gerçekleştirmek istemiyorsan, nasıl gerçekleşecek ki?

Bunu kimse için yapmıyorsun.
Bunu kendin için yapman gerek.
Bunu gerçekten istemen gerek.
Burada senin sağlığın, hayatın, sensin söz konusu.

Eğer yeteri kadar güçlü istemiyorsan, o zaman iyi sonuçlar elde edemezsin.

O zaman kolay yolu seç ve sağlıksız kal.
Kilo almaya devam et ve yığıldığı koltuktan bile kalkamayacak kadar hantal bir patates ol.
Çünkü bu şekilde devam ederek,
tek zarar verdiğin kişinin KENDİN olduğunu fark edemiyorsun.

Daha iyi bir SEN olabilmek varken, bu yolu kendin seçiyorsun.
Daha kalitesiz bir hayata, daha şişman bir vücuda hapsediyorsun kendini.
Bu zindandan kurtulma vakti gelmedi mi artık?
Hayatında yeni bir sayfa açmayı istemez misin?
Değişimi istiyorsan, bunun için emek vermen gerek.

Kolay olacağını söylemedim.
Ama sabredip devam edersen,
Kesinlikle sonuca değeceğini söyledim.

Vazgeçmezsen, kesinlikle çabana değecek.
Vücudunu zararlı yiyeceklerle zehirlemediğin,
Sporunu yapıp kaslarını çalıştırdığın,
Ter döküp yağlarından kurtulmak için mücadele ettiğin
her ana değecek.
Hiçbiri için pişmanlık duymayacaksın.
İyi ki yapmışım diyeceksin.
Yeter ki devam et.


Pişmanlık, esas vazgeçtiğinde gelecek.
"Keşke spora devam etseydim, keşke o abur cubur kaçamağını yapmasaydım" anlarında sızlayacak vicdanın.
Kendine bu kötülüğü yapma.
Sev kendini ve iyi bak kendine.


Bugün, spor yapacak ve vücuduna iyi bakacak kadar SEV kendini.
 
Ben bir şey danışmak istiyorum. t25 yapıyorum ben betadayım. Biraz önce rip't curcuit yaptım. Daha önce hiç ağırlıkla çalışmamıştım. 2,5+2,5 şeklinde iki dambılla çalışıyorum. Fakat spor sırasında kollarımda hiç acıma ve zorlanma hissetmedim. amacım böyle yuvarlak yuvarlak kaslar değil. Zaten günde 25 dk ile onu yapamam da biliyorum ama kollarım toparlansın ve biraz da güçleneyim istiyorum. Sizce böyle de çalışsam faydası olur mu yoksa ağırlığı arttırmalı mıyım?
 
Şöyle bir söz vardır ünlü boksör Muhammet Ali'ye ait: “Egzersizler sırasında yaptığım tekrarları asla saymam! Sadece acımaya başladıktan sonrakileri sayarım. Çünkü tek işe yarayacak olanlar onlardır!”

Dambılların işe yaraması için hareketi yaparken kol kaslarınıza bakın, hatta spor salonlarında ayna olmasının sebebi de sporcuların kas hareketini izlemeleri için vardır. Kol kaslarınız şişip inerken sanki dambıl olduğundan daha ağırmış gibi tüm gücünüzü kol kaslarınızı sıkıp gevşetmeye odaklayın. Hafif dambıl ile 12-15 tekrar sıkılaşmak için, ağır dambıl ile 8-10 tekrar ise kasları şişirmek için yapılır. Yuvarlak kaslar istemiyorsanız hareket sayısını arttırmanız gerekir. Aralara dinlenme araları koyun ve 2 ya da 3 set halinde çalışın. Eğer bunlara rağmen bir gelişme hissetmezseniz, ağırlık arttırmanız gerekebilir. Ama kol çalışırken kolunuza odaklanıp kaslarınızı güçle kasmaya odaklanırsanız, 2,5 kilo da yeterli gelebilir bence. Kol çalışması bittikten sonra kollarda sızlama hissediyorsanız doğru yoldasınız.
 
Cevap için çok teşekkürler. Dediğiniz gibi deneyeceğim yarın. Motivasyonlar için de çok teşekkür ediyorum. Bu konuyu düzenli olarak takip ediyorum.
İlk başlangıçta inanılmaz etkisi oluyor yazılarınızın. Sporu en az bir ay yapan bir insanın çok ciddi bir şey olmadıkça zaten bırakabileceğini sanmıyorum. Sonuçları gördükçe yaşanılan mutluluk paha biçilemez. :)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…