Leithiacığım hoşgeldin, özlettin kendini tatlım :)
Çok teşekkürler, gerçi programım hala dolu ama vakit buldukça paylaşım yapmaya devam edeceğim :)
Hatta hazır aklıma gelmişken, bir paylaşım daha yapayım.
Bugün 21 günlük bir diyete giriyorum, şekersizlik diyeti.
Şeker bağımlılığı gerçekten de ciddi bir sorun. Sigara, alkol bağımlılığı kadar ciddi üstelik. Kötü yanıysa, bu tehlikenin farkında değiliz. Sinsi bir düşmandır şeker. Üstelik gerçekten de bağımlılığa sebep olur; gıda sektörü bu sebeple gazlı içeceklerden büsküvilere, yemek soslarından fast food ürünlerine katılan kimyasallara, konservelerden salatalara, kısaca markette satılan her şeye şeker eklerler.
Şekersiz beslenmek zorlu bir savaştır, çünkü neredeyse her üründe şeker vardır.
Şeker;
obezite, hiper tansiyon, kalp hastalıkları, diyabet, kabızlık, hafıza problemleri, hiperaktivite, panik ataklar ve depresyon gibi sağlık problemlerine sebep olabiliyor.
Şeker tükettiğinizde beyninizin "uyuşturucu kullanıldığında etkilenen bölgeleri"nin etkilendiği ortaya çıkmış, yani beynimiz için şeker ile uyuşturucu neredeyse aynı tepkilere sebep oluyor.
Şeker kullanımı arttıkça, şekeri algılama eşiğimiz düşüyor ve bir gıdanın şekerli olduğunu algılayabilmek için içeriğinde daha fazla şekere ihtiyaç duyuyoruz.
Üstelik şeker psikolojik bağımlılığa da sebep oluyor. Tatlı krizlerinin çoğu duygusal dalgalanmalardan kaynaklıdır. Şeker tüketimi mutsuz hissetmeye ve depresif ruh haline de sebep oluyor, özetle
mutsuzsanız çok fazla şeker tüketiyor olabilirsiniz.
Şekeri bıraktığınızda, uyuşturucuyu bırakanlar gibi yoksunluk krizlerine girebilirsiniz ama zamanla vücudunuz bu beyaz zehiri attıkça rahatlayacak ve yiyeceklerin tadını daha düzgün alabileceksiniz. Üstelik kilo vermeniz de hızlanacak.
Peki nasıl savaşacağız?
1) Öncelikle şeker ve şekerli ürünleri evinize almayın, evdekilerden de kurtulun.
2) Açlığınızı bastırmak için yeterli derecede sağlıklı besinler tüketin. Örneğin meyve, havuç, kırmızı biber, salatalık domatesler ve tatlı krizini bastırmak için de kurutulmuş meyveler...
Su ve şekersiz içeceklerden (süt, şekersiz çay kahve, bitki çayları) mümkün olduğunca çok tüketmeye özen gösterin. Donmuş meyveler, dondurmaya çok iyi bir alternatif olabilirler. Şekerleri sisteminizden temizlediğinizde, tat alma duyularınız daha etkin hale gelecek, sağlıklı besinler daha tatlı ve hoş bir hal alacaktır.
3) Kompleks karbonhidratları (sebzeler, tam tahıllılar ve meyveler), yağsız et (kümes hayvanları, balık, et, süt ürünleri, tofu) ve sağlıklı yağlar ile (zeytinyağı, süt, peynir, omega-3ler) birleştiren 3 ana öğün yemeye özen gösterin. Bu sayede kan şekeriniz aynı çizgide seyredecek ve tatlı krizleriniz azalacaktır. Lifli bir beslenme şekli de aynı şekilde şeker ve tatlı aşermeyi minimuma indirebilir.
4) Günlük bir multivitamin ve mineral desteği kullanın. (Doktor kontrolünde) Kromuyum pikolinat ve L glutamin bazıları için aşermeyi hafifletebilir.
5) Dışarı çıkarken aşırı açlık hissinde olmamaya özen gösterin. Alışverişe çıkmadan önce elma yiyin. Bu beyninize "sağlıklı besleniyorum" mesajı verecek ve sizi tatlı içeren sağlıksız ürünler satın almaktan alıkoyacak.
6) Sık sık egzersiz yapın, yeterli derece uyku uyuyun.
7) Stresten ve heyecandan kaynaklanan birşeyler yeme ihtiyacının sizde nasıl geliştiğini takip edin ve bu durumu anlayın. Stresinizi yönetmek için farklı yollar geliştirin, böylece atıştırma ihtiyacı duymazsınız. Örneğin; yürüyüşe çıkın, ip atlayın, temizlik yapın, vb.
8) Sizi rahatsız eden duygular ve düşünceleri belirleyin. Yorgunsanız, dinlenin. Yalnızsanız, arkadaşlarınızı arayın. Sıkıldıysanız, yapabileceğiniz bir hobi geliştirin. Şeker alışkanlığınızı yenebilmek için vücudunuzun ve duygularınızın neden bahsettiklerini çok iyi anlayabilmeniz gerekecektir.
9) Eğer şekeri abarttığınız günler olursa bunu kabullenin, hata yaptığınızı belirtin kendinize ve bir daha yapmamaya özen gösterin. Unutmayın, şekerli yemek günah değil sağlıksızdır. Utanmayın ama yapmamaya özen gösterin.
10) Ürünlerin içeriğini okuyun: Glikoz, dekstroz, fruktoz, sakaroz, inülin, Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu (HFCS, High Fructose Corn Syrup) ya da içeriğinde şurup kelimeleri geçen ürünlerde şeker bulunur. Gıda sektörü, bize şekerli ürünler satabilmek için şekerin adını sık sık değiştiriyor. Kısaca paketli gıdalardan uzak durun, doğal beslenin.