Arkadaşlar internetten bulduğum ders çalşma yöntemlerini sizinle paylaşmak istyorum
1)BİLGİ HAVUZU AŞAMASI
Bu aşamada amacımız çalışacağımız konuya zihnimizi hazırlamak;tarihle,coğrafyayla,vatandaşlıkla alakalı genel bir fikir edinmek,kavramaları zihnimize tanıtmaktır.
Nasıl Yapacağız?
Çalışma programımızda Güvenderin kitabını esas alıyoruz.Yargı ve ihtiyaç yayınlarının tarih anlatımları işimize yaramaz.Güvender-tarih insanı okuduğu konunun içine dahil ediyor,kuru bir anlatımı yok.Tamda bize bu lazım zaten.
Konuları merak duygumuzu uyandırmaya çalışarak,öğrenme kaygısı taşımadan ve önemli gördüğümüz yerlerin altını çizerek okuyoruz.Konunun sonundaki testi yine öğrenme kaygısı taşımada çözüyoruz.yarısı yanlış çıksa bile aldırmayın.Bu şekilde hergün 4 ünite bitiricez.Tabi bunu yaparken başka ders çalışmıycaz.Eğer vakit sıkıntınız yoksa daha hızlı da gidebilirsiniz.hergün 4 ünite bitirdiğimizde 4 günde 1.aşamamız bitiyor.
2)ZİHİN HARİTALARI
Zihin haritaları ile sağlıyacağımız faydalar:
a)Kendi bilgi kaynağımızı oluşturucaz.
b)Tekrar yaparken süreyi minimuma indiricez(bir ünitenin tekrarı 5-10 dakika sürecek)
c)Konuyu bir bütün halinde ayrıntılarıyla görebilicez.
d)Konunun içindeki olayları,yerleri,isimleri,kavramları mantık ilişkisi kurarak birbirine vağlıyabilicez.
Zihin Haritası Nedir:
Zihin haritası aslında özet çıkarmanın yeni bir yoludur.Ya da yeni bir versiyonudur.Klasik özet çıkarma çalışmasından farkı ise konuyu bir bütün halinde gösterebilmesidir.
Nasıl Hazırlıyacağız:
Zihin haritamızı hazırlamak için boş-çizgisiz A-3 kağıtlara ihtiyacımız var.Çalıştığımız ünitenin ismini kağıdın ortasına büyük harflerle çizip yuvarlak içine alın.
*İslamiyet öncesi Türk Tarihi
Şimdi alt başlıklara geçicez.
*Göçler
*İlk Türk Devletleri
*Kültür ve Medeniyet
Bu alt başlıkları çizdiğimiz daireden birer ok çıkarıyoruz ve yazıyoruz.
Şimdide bu alt başlıkları oluşturan öğeleri oklar çıkararak aynı şekilde yazıyoruz.Bu bölümlendirme her başlığın son öğesine kadar devam edecek.Lakin bunun için devasa bir kağıt gerekeceğinden bölümlendirme yapıcaz.Hiç beyin hücresi gördünüzmü?Aynen onun şeklinde olacak.İlkokulda hani güneş çizerdik ya onun gibi.Bu konunun zihin haritasını çıkardım bu akşam.Daha iyi anlaşılması için onun üzerinden konuşalım.
Evde A-3 kağıdı olmadığından A-4 kağıdı kullandım mecburen.7 zihin haritası çıkardım.A-3 olsaydı 3 tane bile yeterdi bu konu için.İlk ana başlık İslamiyet öncesi türk tarihi,yuvarlak içine alıp ok çıkartıyoruz,karşısına göçler yazıyoruz.Göçlerdende iki ok çıkarttık birine coğrafi şartlar,diğerine sonuçları yazıyoruz.
İkinci okumuzun karşısına İlk türk devletleri yazıyoruz.İki ok çıkarıyoruz büyük türk devletleri yazıyoruz.Ordanda beş ok çıkarıp karşılarına ,Asya Hunları,Avrupa Hunları,Kutluklar,uygurlar yazıyoruz.İkinci okumuzun karşısınada Diğer Türk devletleri yazıyoruz.Ordanda 10 tane ok çıkarıp bu devletlerin isimlerini yazıyoruz.
3.okumuzun karşısına ise kültür ve medeniyet yazıyoruz.Ondanda 9 ok çıkarıp öğeleri yazıyoruz(din,sanat,yönetim...)
Ben A-3 kağıdı kullandığımdan ilk zihin haritam burda bitti.A-3 olsaydı bu haritaya göçleri sığdırabilirdim.Herneyse,gectik ikinci haritamıza.ben büyük türk devletleri ve diğer türk devletleri için ayrı haritalar çıkardım.Kağıdımızın ORTASINA bu sefer ilk türk devletleri yazıyoruz.5 büyük devlet için 5 ok çıkarıp isimlerini yazıyoruz.Şimdi onlardan birsürü ok çıkarıcaz ve anahtar kelimeleri karşısına yazıcaz.Nedir anahtar kelime.Aklınızda tutmak istediğiniz kısmı komple size hatırlatan,yada çağrıştıran kelimeler.Cümle kurmıycaz ve mümkün mertebe az kelime kullanıcaz.Kendi haritamda Asya Hun için yazdıklarımı buraya aktarıyorum.
--İlk türk devleti
--Orta asyada ilk siyasal birlik
--çin seddi
--Türklerdeki ilk yazılı antlaşma(çin ile)
--Ötüken
--Oğuz Kağan Destanı
--Kurucucu teoman
--Metehan yazıp ondanda oklar çıkarıyoruz:
--ordu(onlu sistem)
--Çin-vergi
--Çinlilerle evlilik--güç göstergesi
--Ölümü-dağılma
Dikkat ettiyseniz çin seddinin yanında bir açıklama yok.Zaten gerekte yok:)Oraya çin seddi yazdığımda çinlilerin hun akınlarını durdurmak için çin seddi yaptıkları geliyor aklıma.Ötüken yazdım mesela.Hunların siyasi merkezleri olduğunu söylememe gerek varmı?Çin-vergi yazdım.Onu gördüğümde metehanın çini vergiye bağladığı zaten geliyor aklıma.
Evet arkadaşlar bütünden parçaya inerek zihin haritalarımız böyle oluşturuyoruz.Klasik özetten farkını görebildinizmi?Mesela bu 5 büyük türk devleti için bu haritayı hazırladınız diyelim.Tek sayfada o devletlerle ilgili her bilgiyi bulabilirsiniz.
Ben bu çalışmayı yaparken zihnimin o kadar hoşuna gittiki,bir yandan müzik dinledim:)Çünkü bu haritalar dağınıklığı ve kopukluğu önlüyor.Zihin bağlantıları kuruyor ve haritaya baktığında onu uğraştıran uzun cümleler görmüyor.Şunu unutmayın arkadaşlar.Beyne yer eden tüm kalıcı bilgiler beynin tasnif ettiği bilgilerdir.Yani bilgiyi alıp işlediği,bağlantılarını kurduğu bilgilerdir.İşte bu haritalarda beynin bu özelliğine yöneliktir.
Hergün 2 ünitenin zihin haritasını çıkarıp 8 günde 2.aşamayı bitiriyoruz.Her üniteden sonra en az 1 tanede o ünitenin testini çözüyoruz.
Ben haritamı hazırlarken ihtiyaç yanınlarının tarih kitabındanda faydalandım.Güvender ve bu kitap birbirini çok güzel tamamladı.İhtiyaç yayınlarının kitabı kısman özet niteliğinde olduğundan işinizi çok kolaylaştıracak.
3)TEKRARLAR
Yapılan araştırmalar,çalışılan ve tam olark öğrenildiği varsayılan bir konunun yüzde sekseninin unutulduğunu göstermektedir! Yani tam bir facia.1 hafta sonra dahada unutmakta,1 ay sonra ise nerdeyse konuyu en baştan çalışmamız gerekmektedir.Bunu önlemek için ise çoğu kişinin angarya gördüğü sistematik tekrar yapmamız gerekiyor.işin güzel yanı,zihin haritalrı bunu çok ama çok kolaylaştırıyor.Bir ünitenin tekrarı 5 dakika! hemde en ince ayrıntısına varana kadar.Yapacağımız şey çok basit.İlk tekrarımızı o gün yatmadan önce yapıcaz.Bir deftere tercihen ajandaya tekrar tarihlerimizi not alıcaz.Örneğin bugün tarihin ilk konusunun zihin haritası bitti.Bugün ayın 21 i,bizde 28 marta (1 hafta sonraya) not alıcaz.Tarih 1. ünite tekrarı diye.21 Nisanada(1 ay sonraya) aynısını yazıcaz.o tarihler geldiğinde 5 dakikamızı ayırıp tekrarımız yapıcaz.Tarih coğrafya ve vatandaşlıkta bittiğinde hergün 15 dakikamızı bu tekrarlara ayırıcaz.Aynı zamanda tekrar ettiğimiz üniteyle alakalı şöyle 20 sorulukta bir test çözücez.Etti bir saat.Bu şekilde hem tekrar hemde bilginin kullanılmasıyla yani soru çözülmesiyle bilgiler hep taze kalacak.Genel Yetenek konularına geçtiğimizde hergün 1 saati bu çalışmaya ayırıcaz.Bu bir saatte bizi hiçbir şekilde sayısal çalışmaktan alıkoymaz.
Arkadaşlar dediğim gibi ilk zihin haritamı hazırladım.Bu gece tekrarımı yapıp yatıcam.Ajandama tekrar tarihlerimide not ettim.Hadi,sizde katılın,çok ama çok istifade edeceğinize garanti veriyorum.
(Alıntı.......)