Sey_ren'in Mutfağı

kısmet olursa ben de sizden olucamm

Çok zahmetlidir tirşik yapımı Eline sağlık

hemsom benim telefonun kablosu kayip yoksa neler neler paylasirim

ama eftenpuf paylasir nefis sarma yapmisdi

Hemşom yılda 1 kere yemek pişiriyorumSeneye kadar yemek yok

Adanalı Gelin hoşgeldin sefa geldin canım.Bizim kapımız herkese açık.Kendini yalnız hissetme.

Bu keki bugün ben uzanırken kızım yaptıMisler gibi olmuştu

Bana sadece yemek düştü

Kızımın yaptığı PORTAKALLI HAŞHAŞLI KEK

MALZEMELER

3 Adet Yumurta
1.5 Su Bardağı Şeker
2 Su Bardağı Un
1 Çay Bardağı Sıvıyağ
1 Çay Bardağı Portakal Suyu
Yarım Çay Bardağı Haşhaş
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilin
1 Portakal Kabuğu Rendesi

Yapılışı;

Malzemeler muhakkak oda ısısında olmalı, keki yapmaya başlamadan yarım saat evvel dolaptan çıkarmanız yeterli olur.
Yumurta ve şekeri şeker eriyene kadar yaklaşık 3-4 dk çırpın.
Sıvıyağı ekleyin biraz çırpın ve portakal suyunu da ilave edin karıştırmaya devam edin.
Haşhaşı ve vanilini de eklediktan sonra kabartma tozu eklediğiniz elenmiş unu yavaş yavaş ekleyip karıştırın.
Kek kalıbını yağlayıp heryerine gelecek şekilde un serpin ve fazla unu silkin.Kek karışımını içine döküp tezgaha kalıbı hafifçe bırakır şekilde vurun ki içindeki hava gitsin güzel kabarsın.
Takriben 40-45 dakikada önceden ısıtılmamış 150 derecede yavaş yavaş içini çeke çeke pişsin.
Piştikten sonra fırından hemen çıkarın ki kabarıklığı gitmesin, nemli bir mutfak bezinin üzerine alın ve 5 dakika bekletin. Sonra ters çevirip soğumasını bekleyin.
NOT:Ben fırınımı önceden hiç ısıtmıyorum.Öncesinde keklerim güzel kabarmıyordu.Ve keklerimi hiç 150 derecenin üzerinde pişirmiyorum.Yavaş yavaş pişince hem çok güzel kabarıyor hemde içini çekmiş oluyor.Kek hamurunuz her zaman akışkan kıvamda olsun.O zamanda içini çekiyor hamur kalmıyor.
AFİYET OLSUN.Şükrümüzüde ihmal etmeyelim.Ve nice aç insanları düşünerek israftan kaçınalım.

Yapımı bayağı zahmetli yemesi o kadar lezzetli bir çorba var sırada.Bazı insanlar yemekten çekinirken bazıları lezzetini beğenmiyor.Ama iyi elden çıkan bir Tışık Çorbasına kimsenin hayır diyeceğini sanmıyorum.Bu hafta içinde annemde idim.Evimizin damında(çatışında,terasında)çorbamızı odun ateşinde yaklaşık 3 saat kaynatarak yaptık.Tırşık taze olunca yaklaşık kaynadıktan sonra 1-1,5 saat de pişmiş oluyor.
Önce hazırlık aşamasını yazayım.Çünkü bir gece öncesinden başlıyor hazırlığımız.

Benim bahçemde pek kalmamıştı,son bir kaç yaprak vardı onları da sizin için resimledim.

MALZEMELER

1 kg Tırşık(bazı yörelerde değişik isimlerle anılıyor...Örneğin avu,yılan bıçağı..)
2 kg Yoğurt (akşamdan dolaptan çıkarırsanız hafif ekşi olursa lezzeti çok daha güzel oluyor)
İsteğe Göre Haşlanmış 2 Su Bardağı Nohut
2 kase haşlanmış buğday(dövme)
1 su bardağı un ve üzerine kapatmak için temiz bir tülbent.
Tuz
1 limonun suyu

HAZIRLANIŞI

Öncelikle tırşıklarımızı güzelce yıkıyayıp ince ince doğruyoruz.(Elinizde fazla oyanalnmayın ellerinizi kaşındırıp sert ve tam büyümüşlewrini alinizi kabartabilir.Böyle durumla karşılaşırsanız hemen bal veya tatlı birşeyler sürün çiğ iken ASLA AĞZINIZA ALMAYIN)Doğradığımız tırşığımızı yoğurt ile karıştırıp genişçe bir tencereye alıyoruz.Üzerine temiz tülbenti kapatıp unu tülbentin heryerini kapatacak şekilde tülbentin üzerine serpiyoruz.(Bu tırşığımızın acısını alacak)Hiç karıştırmadan sabaha kadar öylece kalıyor,bir nevi mayalanıyor.Un yoksa üzerine bir adet tüm ekmekte koyabilirsiniz önemli olan tırşığın bıraktığı acı suyun çekilmesi.
Az yapacaksanız malzemeleri yarı yarıya indirip yapabilirsiniz.

CANIMINİÇİ ANNECİĞİM(Olmadığın bir günü düşünemiyorum sen olmazsan ben eksiğim.Allah yokluğunu göstermesin inşAllah)

Sabah tırşığın üzerinden acı suyu çekmiş un ve tülbenti alıyoruz.Tencereye kaşık yardımı ile enine boyuna artı işareti yapıp (yani çorbamızı kesiyoruz) ocağın altını açıp artık kaynama aşamasına kadar yoğurdun kesilmemesi için yavaş yavaş kaynayana kadar başından ayrılmıyoruz.Kaynadığından emin olunca nohut ve buğdaylarımızda ekleyip ara ara karıştırıp tırşıklarımızın pişmesini bekliyoruz.Yaklaşık 1-1,5 saat sonunda 1 kaseye bir kaşık alıp pişip pişmediğini kontrol ediyoruzx.Pişmediğini tırşık ağzınızı gıdıklayarak belli edecektir zaten.Durum böyle ise yine kaynamaya devam takriben 2-2,5 saat sonunda pişmiş olacağını düşünerek(benimki 3 saate yakın zamanda pişti)Bir limon suyunu ve arzunuza göre tuzunuda ekleyip bir iki taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan alıyoruz.Çorbamız hazır.Ve sıcak yenmesi her zaman makbul.Olaki ağzınızı gıdıkladı pişirmeye müsaitseniz devam çok az gıdıklıyortsa üzerine soğuk birşeyler yiyip içmeyin.Bir kaşık çikolata,bal veya şekerli şeylre sıkıntınızı giderecektir.
Afiyet olsun.

Karıştırırken dumanlar çıkıyordu.

istanbul da yaşayacağız kısmetse ama ailesi Adanada evet..
bu kadar çok olduğumuzu tahmin etmiyordum.beni yalnız komayacaksınız.

Allah mutlu mesut etsin bir ömür inşallahGüzeldir memleketimiz

olmazzzz cigköfte icli köftede bekliyorum senden bu 1 hafta icinde hemde

Asıl sen koy beaaGünlerdir bir kısırı koyamadın..

Off offf Bayılırım ben tirşiğe elleriniz dert görmesin

canımsın yaa ellerinize sağlık anneciğinin ellerinden öperim ne güzel görünüyor her bir kare.
olsada içsem sıcak sıcakk,eşim sayesinde bende alıştım bu çorbaya

Canım ya yakınlarda olsanda ısmarlasam.Şimdide sobanın üzerine koyduk sabaha oda pişmiş olur.Biz çok severiz kışın hiç eksik olmaz soframızdan.Kısırı,çorbası vede sarması.3 çeşit yaparız biz.

Allah mutlu mesut etsin bir ömür inşallahGüzeldir memleketimiz

Asıl sen koy beaaGünlerdir bir kısırı koyamadın..

Off offf Bayılırım ben tirşiğe elleriniz dert görmesin

bu günlerde gezip tozuyorum sonrada aksama kiytirik biseyler uyduruyorum simdilik resim filan beklemeyin

oooffff yemin ediyorum beni canevimden vurdun,öyle böyle değil ççokk seviyoruz her derde deva gibi bişi bu çorba.
afiyet bal şeker olsun canım ya benim yerimede için

15 gündür Telefonum bozuk yahu arkadaşlar.Yaptığım hiç bir şeyin resmini çekemiyorum iyimi.Eşimi bekledim bugün öyle çektim bu resimleride.Akşam saati olunca sanırım biraz karanlık çıkmış idare edin beni birazcık.İki tarifim var biri PİZZA :)
Diğeri de kışın oğluma yaptığım ve grip olduğumda içince mutlaka iyileştiğim Tavuklu Pirinç Çorbası.Çocuklar için bence tam bir sağlık deposu.
Öncelikle Evde Yapımı Pizzamı paylaşayım.

HAMURU İÇİN MALZEMELER

Ben hamuru için mısır unu kepekli ve birazda yine beyaz köy unu kullandım.Daha sağlıklı olduğunu düşündüm.Malzemlerim fırın teepsisi için.
*1 Su bardağı Mısır ve kepekli un
*3 su bardağı beyaz un
*1 pk İnstant Maya
*Yarım lt Süt
*1 Fincan Sıvı yağ
*Dilediğiniz kadar Tuz (az olmasında sağlık için fayda var)
*1 tatlı kaşığı toz şeker

Unlarımızı genişçe bir kaba alıp üzerine tuzu şekeri ve mayamızı ekleyip karıştıralım.Sonra (herkes ortasını açar ama ben hiç açmam)göz kararı sütümüzü koyarak hamurumuzu yoğuralım.En son elimize sıvı yağı dökerek biraz daha yoğurduğumuz hamurumuzu kabımıza yayıp üzerini ıslak bez veya temiz bir naylon ile kapatıp bir sofraya veya havluya sarıp ılık bir yerde mayalanmasını bekleyelim.Hamurumuz mayalandıktan sonra fırın tepsisine yağlayıp hamurumuzu elimiz yardımı ile güzelce yayalım.Kenarlarını biraz tepsinin kenarlarına doğru yukarı yukarı yaparak bastırıp yine iç malzemeyi hazırlayana kadar üzerini kapatıp tepside de biraz mayalanmasını bekleyelim.İç hazırlanan kadar kalsa yeterli olur.

İÇ HARÇ MALZEMLERİ

1 Orta boy kırmızı ve yeşil biber
3 Orta boy domates
1 su bardağı mısır
9-10 adet orta boy mantar
4 adet uzun veya 6-7 adet küçük sosis
Yarım halka sucuk
250 gr kaşar peyniri
1 çay kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı biber salçası(dileyen domates salçası da kullanabilir)salçanın içine 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve 2 yemek kaşığı su

Salça su ve yağı karıştırıp hamurumuzun üzerine döküp elimiz ile iyice hamurun her yerine yayalım.Sonra jülyen veya dilediğiniz gibi doğradığınız malzemlerimizi sırası ile hamurun üzerine yayalım.(Ben Domatesleri küp küp doğrayıp içine kekikde koydum.Tadı daha güzel oluyor.)150 derecelik fırına koyup içini çeke çeke pişmesini sağlayalım.Piştiğine emin olduğunuz pizzamızın üzerine en son rendelediğiniz kaşarı da serpip 10 dk kadar tekrar fırına koyalım.Eriyen kaşarlarımızla beraber pizzamız servise hazırdır.Afiyetler olsun.Şükrünüz bol olsun.İsraf etmeyenlerden olalım inşAllah.

Kızlar bu pizza neden böyle demeyin.Benim eşim hayatta peynir yemez.Ağzına dahi almaz.Paketini bile tutamaz.O yüzden yarısı peynirli yarısı peynirsiz oldu.

Oğlum bu çorbayı severek içiyor.İnşallah sizde beğenirsiniz.

TAVUKLU PİRİNÇ ÇORBASI

MALZEMELER

*Yarım tavuk göğsü
*1 su bardağı pirinç
*1 tatlı kaşığı Tuz
*1 tatlı kaşığı Nane
*1 Yemek kaşığı biber salçası*2 diş sarımsak(mutlaka koyun sağlık deposudur)Tadı kötü olur diye çekinmeyin yani.

YAPILIŞI

Öncelikle 1,5 litre suya tavuk göğsümüzü yıkanmış 1 su bardağı pirinci ve tuzumuzu koyup haşlayalım.Haşlanan tavuk göğsünü sudan çıkarıp doğrayalım(acemilik ettim ben buzluktan çıkardığım için tüm haşlamıştım.Siz önce kuşbaşı doğrayıp haşlayabilirsiniz)Haşlanan çorbamızın sosunu diğer tarafta tavada hazırlayalım.2 diş sarımsağı ezip biraz sıvı yağ salça ve nane ile kavuralım.Kaynayan çorbamızın üzerine dökelim.Bir iki taşım daha kaynadıktan sonra servise hazırdır.Afiyet olsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…