Herkes kısmetini yermiş canım ellerine sağlık afiyet olsun.
Bu arada bana özelden adresini yazarmısın canım.Birde oğluşun olacaktı değilmi.
Ev Yapımı Lavaş(Bazlama-Gözleme)
MALZEMELER
*6 Su Bardağı Beyaz Un
*1,5 Su Bardağı Mısır Unu
*Bir Paket İnstant Maya
*Tuz
*1 Tatlı Kaşığı Şeker
*Su
Mısır unu hamurun hem güzel kızarmasını,hemde yumuşak olmasını sağlar.Şeker ise hamurun daha erken mayalanmasını sağladığından zaman kazandırır.
YAPILIŞI
*Beyaz ve mısır ununu derince bir kaba alıp üzerine maya,şeker ve tuzu ilave edelim.
*Harmanlayıp ortasını havuz gibi açalım.
*Suyu yavaş yavaş ilave ederek özlü fakat yumuşak bir hamur elde edelim.
*Yoğurduğumuz hamurun üzerini nemli bir bez veya buzdolabı poşeti ile kapatalım.
*Üzerini kapattığımız hamuru bir sofraya sarıp ılık bir ortamda mayalanmaya bırakalım.
Nemli bez veya poşet hamurun kurumasını ve üzerinin kabuk bağlamasını engelleyecektir.
*Ilık ortam hamurun daha çabuk kabarmasını ve normalinden daha kısa sürede mayalanmasını sağlayacaktır.
*Yaklaşık(Ben sobanın yanına koyduğumdan)1,5 saat sonunda mayalanan hamurdan orta büyüklükte 4 parça koparıp iyice yoğurmadan beze yapalım.
İyice yoğrulan mayalı hamurun mayası kaçar.İstediğiniz gibi kabarmasını engellersiniz
*Bezeleri sırası ile servis tabağı büyüklüğünde açıp tavada pişirelim.
*Pişen ekmekleri bir sofraya saralım.Hem kurumasını engelleyelim hemde ılık kalmasını sağlamış oluruz.
*Pişen ekmeklerimiz tantuniyi sarmaya hazır.
MERSİN TANTUNİ
Tantuni bir çeşit et kavurmadır.Kavurmadan kendini ayıran özelliği ise etlerin ne kıyma nede kuşbaşı olmayışıdır.Tavla zarı veya incecik şeritler halince sacda pişirilmesi ile ortaya çıkan enfes bir lezzettir.
MALZEMELER
*Yarım kg yağsız kuzu kemiksiz et(dana eti de yapabilirsiniz)
*50 gr kadar kuyruk yağı
*1 yemek kaşığı sıvı yağ
Kuyruk ete lezzet veren yağdır.Tantuni de Pamuk yağı kullanılmakta bulamadığımdan kuyruk yağı alternatifim oldu.
*1 fincan su
*Pul biber
*Tuz
YAPILIŞI
*Eti ve yağı önce ince şeritler halinde kesip sonra tavla zarı büyüklüğünde doğruyoruz.
*Doğranan etleri tavaya alıp bir fincan suyu ekleyip önce haşlıyoruz.Tuzunu ve pul biberi ilave etmiyoruz.
Tuz etin suyunu çekeceğinden ve sertleştireceğin den pişmeye yakın ilave ediyoruz.
*Eti suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
*Pişen ete sıvı yağı gezdirip pişmeye yakın tuz ve pul biberi ilave ediyoruz.
*Ocağın altını olabildiğince kısıp salatamızı hazırlayalım ki etlerimiz sıcak kalsın.
SALATA MALZEMELERİ
*3 Adet domates
*Yarım demet maydanoz
*1 büyük boy kırmızı soğan
Kırmızı soğan ete lezzet katan ve en yakışan renktir.
*Sumak,tuz
YAPILIŞI
*Soğanı ince ince şeritler halinde doğrayıp tuz ile ovalım.
*Acı suyunu bırakan soğanı güzelce yıkayıp suyunu süzdürelim.
*Maydanozları ince ince kıyıp soğan ile sumak ve çok az tuz ekleyip harmanlayalım.
*Suyu süzülen soğanları maydanoz ve sumak ile harmanlayalım.
*Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım.Bir fiske tuz atalım.
*Artık salatamız hazır,tantuni ile buluşma zamanı geldi.
TANTUNİ HAZIRLANIŞI
*Ekmekleri tavadaki etlerimizin üzerine koyup bandıra bandıra bir güzel yağlayalım.
*Yağlanan ekmeğimizi bir tepsiye alıp içine etten yayalım.
*Sonrasında soğan ve doğranmış domatesten de ekleyip güzelce dürüm yapalım.
*Sırası ile diğer ekmekleri de aynı şekilde yapalım.
*Bu lezzet eşimi kesmediğinden ona somun ekmek ile hazırladık
*Artık tantunimiz bol köpüklü bir ayran ile sıcak sıcak yemeye hazır.Yanında acı ev yapımı turşuda hiç fena değil hani.
*Tabakları değiştirmekten bir hal olduk.
Oğlum illa bu pepeleği (kelebek)de çek deyince kıramadım.Pepeleğimiz tantuniye ortak çıkıyordu az kalsın.
bu sayfa tam bir şölen aman yarabbim diyorum ellerine sağlık sey_ren,hersey süper görünüyor
OF OF Süperrrryazın iki günde bir üşenmeyip Silifke'ye gidip yediğimiz muazzam lezzettir kendileri Bir de biz öyle lokantada falan da yemedik. Lokantadakiler nedense beceremiyorlar bu işi. Biz oradaki esnafa tantuni kebap yapan bir pasaj tantunicisi keşfettik; yok böyle lezzet
Seninki de enfes gözüküyor sey-ren, yemiş gibi oldum diyerek yalan söylemeyeceğim, hiç de yemiş gibi olmadımtam tersi ağzımın suları aktı. Neyseki evde kuzu etim var bu arada ayranın köpüğüne herkes dikkat etsin lütfen!
Teşekkür ederim canım.Şölene herkes davetli özel araç yolluyoruz kapıdan aldırıyoruz
Canım sana doğum yapana hatta bebiş sütten kesilene kadar bu sayfaya uğramak yasak.Ya günaha giricem hamiş hamiş taş kafamın canı çekecek olmuyor böyle.Hadi bakalım sen tantuniyi de yap ye bir daha uğrama buralara
Ayranın köpüğüne gelince hem kendi ev yoğurdum hemde süzme.Övünmek gibi olmasın bugün arkadaşlarım geldi onlara da yoğurt çıkardım bayıldılar.Hatta sipariş de aldım ev yoğurdu yapıcam
hazırlandım araba bekliyorum ona göre gecikmesin lütfen.bebişimde tekmeleriyle destek veriyo hadi çabuk gidelim kalmıcak diye
Nehirnil arkadaşımızın başlığında görüp yaptığım çikolatalı muz dilimleri.
hazırlandım araba bekliyorum ona göre gecikmesin lütfen.bebişimde tekmeleriyle destek veriyo hadi çabuk gidelim kalmıcak diye
Oh, ne güzel senin adına çok sevindimsenin için ek gelir kapısı açıldı. İşte, nereden nereye, demek ki sana nasip edilmiş yoğurttan bile para kazanmak Halka tatlısından sonra yoğurt.. İnşallah devamı gelir. Belli mi olur, belki ilerde şirin bir lokanta açarsın... Bu arada köpüklü ayran yapmak için gerçekten de süzme yoğurt gerekiyor. Ev yoğurduyla çok az köpük oluyor. Ben de süzme yoğurtla yaptığım ayranı çok severim. Kız sey-ren canım çekti
Ayrıca ben bu sayfaya birkaç günde bir de olsa uğramadan yapamam sey-ren'ciğim. Biraz insaflı oldoğuma daha 3 ay var, 2 sene de emzireceğimi düşünürsek of of of. Çok şey kaçırırım. Çok acımasızsın yahu
Canım bizim bebişler acaba ikiz gibi aynı tarihte mi doğacak? Valla olur mu olurSayfaya bakınca ilk önce kendi hamilelik takvimim sandım, yani bu kadar olur şimdiden hayırlı uğurlu olsun bebişin. E tabi bir de ilk bebeğin olacağı için çok heyecanlısındır. Ah ah, biz de o yollardan geçtik , ben ikincisini bekliyorum da, ilkinde tecrübe olduğu için o kadar fazla heyecan olmuyor ama deneyim sahibi oluyorsun ve daha bilinçli oluyorsun.... Yeni de evliymişsin. Allah bu bebekle mutluluğunuzu perçinlesin inşallah