Sey_ren'in Mutfağı

Bebekim yoğurdun altına sofra bezini kare şeklinde katla ser üzerine sütünü koy ve öyle mayala,mayaladıktan sonra altta kalan sofra bezinide yoğurdun üzerine kapatıp yine varsa bir sofra daha veya kalınca bir havlu olmadı küçük bir bebek battaniyesi bile kapatabilirsin.
Yoğurdun sulanması erken kesildiğinden yani yemiş olmanızdan,sünmesi ise hazır süt olduğundan kuzum.Birde şu an hayvanlar hazır yem ile besleniyor bunun etkiside var tabi.Kaşık kaşık olan hazır yoğurtlarda süt tozu ve jelatin bulunuyor malesef.

Yapımı basit ve tatlı krizi yaşayanlar için hem pratik hemde hazır tatlı ve çikolatalardan daha az kalorili helvamızın malzemlerine bir göz atalım.

MALZEMELER

*1 Su bardağı süt
*1 su bardağı şeker(fazla tatlı sevmeyenler biraz eksik koyabilirler)
*1 Su bardağı İrmik
*1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin

YAPILIŞI

*Margarini tencereye koyup eritelim.
*Tereyağı eriyince hemen irmiği ekleyelim
*İrmiği kızarıncaya kadar sürekli karıştırarak kavuralım.
*Kavrulunca süt ve şekeri bir kapta karıştırıp,kavrulan irmiğe yavaş yavaş ekleyelim.
*Sütün hepsini birden eklemeyin kaynayıp sağa sola sıçraması muhtemel olduğundan elinizi kolunu yakabilirsiniz.
*Sütü çekilene kadar tatlımızı pişirelim.
*Pişen tatlımızı dilediğiniz gibi süsleyip ikram edebilir,afiyetle yiyebilirsiniz.

Resimlerim biraz karanlık çıktı.Daha kalitelisini çektiğimde yeniden paylaşırım inşallah.

MALZEMELERİMİZ

*2 kg süt (ben köy sütü kullandım)
*2 yemek kaşığı yoğurt (mayalamak için)

YAPILIŞI

*Öncelikle sütümüzü kaynatıyoruz.

NOT:Hazır süt kullanacaksanız sadece parmağınızı yakmayacak sıcaklıkta olması yeterli.

*Kaynattığımız sütün serçe parmağımızı yakmayacak kadar soğumasını bekliyoruz.
*Sütün üzerindeki kaymağı sevmeyenler yoğurt mayalayacaksanız bile kaymağı almayın.Kaymak sütün daha güzel tutmasını sağlayacaktır.Yoğurdunuz olduktan sonra üzerinde ki kaymağını alıp kahvaltıda yiyebilir,sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz.

*Ilıyan sütümüze 2 kaşık yoğurdumuzu kaşıkla biraz çırpıp tencerenin kenarından 2 kaşık süt alıp onunla da alt üst yapıp tenceremizin kenarından mayamızı döküyoruz.

Benim sütümün de kaymağı olmadığından (oğluşum yedi)gelişi güzel üzerine döktüm.

*Sonra sütümüzü şööyle 1-2 karıştırıp tenceremizin kapağını kapatır,ve bir sofraya sarıyoruz.
NOT:Sütümüz kaymaklı ise kaşığı kaymağın altından tencerenin dibine doğru daireler çizerek karıştırın.Kaymak bozulmasın.1-2 Karıştırdıktan sonra ağzını kapatıp bir sofraya sarın.Yaklaşık 4-5 saat yerinden oynatmadan mayalanmasını bekleyin.

*Eşim bazen sabah kalkıp bu neymiş diye sağı solu karıştırır.Yoğurdumu bozmaması için not bıraktım.

*Mayalanan yoğurdumuzun üzerini açalım tencerenin kapağını açıp yerinden oynatmadan 20 dk kadarda öyle açık bırakalım.
*20 dk sonunda tenceremizi dolaba kaldıralım.
*Ertesi gün veya 2 gün sonunda yemeye hazır yoğurdumuz hazırdır.

*Yaptığınız yoğurdu aynı gün yerseniz sulanmasına ve cıvık bir hal almasına neden olursunuz.

AFİYET OLSUN.YAPACAKLARA KOLAY GELSİN.

Öncelikle YEŞİL MERCİMEĞİN FAYDALARINA bir göz atalım.Tam bir sağlık deposu olan mercimeği soframızdan salata ve pilavlarımızdan eksik etmemekte fayda var.
Benim mercimeklerimin şekilsiz yada küçük olduğuna bakmayın tamamen organik olan bu mercimeğim köyden geldi.

Protein deposu olan yeşil mercimek en sağlıklı besin türlerinden biridir. Çorba olarak tükettiğimiz ve lezzetini çok sevdiğimiz yeşil mercimeğin sağlığımızın için birçok faydası bulunmaktadır. Bu protein deposu olan besini haftada en az iki defa tüketmelisiniz.

Yeşil Mercimeğin Faydaları

• 1 kilo et içinde bulunan karbonhidrat, maden ve albuminler 1 kilo mercimekte de bulunmaktadır.
  • Vitamin bakımında da zengin olan yeşil mercimek içerisinde A, B1, B2, C vitaminlerini barındırır.
  • Sinirli ve halsiz olan kişilerinde yeşil mercimek çorbasını içmelerini önerebilirsiniz.
  • Kalsiyum , fosfor, potasyum, sodyum, kükürt, çinko, klor, iyot ve karbonhidrat yeşil mercimek içinde bolca bulunur.
  • Kan değerlerini düşük ise yeşil mercimeğin kan yapıcı özelliğinden yararlanabilirsiniz.
  • Bağırsakları çalıştırır.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Tansiyonu dengeler.
  • Şeker hastalığına iyi gelir.
  • Anne sütünü artırır.
  • Göz sorunları risklerini önler.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • Kalp krizi riskini minimuma indirir.
  • Kas ağrılarına iyi gelir.
  • Damar hastalıklarına iyi gelir.
  • Zihin gücünü arttırır.
  • Vücudu dinç tutar.

Yemeğimin MALZEMELERİ

*2 Demet Ispanak
*1 Kase Yeşil Mercimek
*1 Tatlı kaşığı biber salçası
*1 Adet orta boy soğan
*1 yemek kaşığı zeytinyağı
*2 Orta boy domates rendesi
*Tuz

YAPILIŞI

*Mercimeği bir kaç güzelce yıkayıp bir tencerede 3 kase su ile kaynamaya alalım.
*O arada ıspanklarımızı güzelce yıkayıp ister ince ince doğrayın isterseniz sap kısımlarını kıyıp kalan yaprak kısımlarını elinizlede parçalayabilirsiniz.
*Doğradığımız ıspanağımızın suyu süzüle dursun.
*Bir başka tencereye soğanı doğrayıp,yağı ve salçayı ilave edelim,hafif kavrulunca rendelenmiş domateslerimizde ekleyelim.
*Kaynamış ve yumuşamış olan mercimeklerimizi de suyunu süzmeden(suyun rengi hoşunuza gitmeyebilir ama iyice yıkayıp haşladığımız mercimeğimizin suyunu kesinlikle dökmeyelim)tenceremize ekleyelim.Yaklaşık 20 dk kadar (mercimeklerinizin yumuşama derecesine göre süre uzar yada kısalır bunu siz ayarlayacaksınız)
kaynatalım.
*Kaynayan yemeğimizin suyu az ise kaynatılmış 1 su bardağı su ekleyebilirsiniz.(ben koyu kıvamlı sevdiğimden eklememiştim)
*Tuzumuzuda ekleyip ince ince kıydığınız ıspanaklarımızda kaynayan tencereye koyalım.5 dk kadar kaynasın,ıspanaklar yumuşamış olacaktır.Ocağımızın altını kapatıp tenceremizinde kapağını kapatalım.10-15 dk dinlenen diyet vede sağlıklı yemeğimiz yemeye hazırdır.

Hani pişmiş resim nede diyec
eksiniz ama çekemedimBir dahakine artık

saka yaptim zaten

bende bendeeeeee varım hemşolarr

sen kadirli,osmaniye yada bahçelimisin çünkü oaralar yapar tırşıyıı
benim komşum kadirlili yaptımı gönderir ayıla bayıla yerim tırşıkı

Kızlarr Merhaba Hepinize
ADANA'yı duydum Son soluğu burda aldım.
Bende Adanalıyım

vayyy vay hemsolarim gelmis kizlar sizinde yemek tariflerinizi bekleriz

Dün soframızda tırşık çorbamız,domates soslu makarnamız yoğurt vee vazgeçilmez salatamız vardı.Rabbim kimseyi açlık yoklukla terbiye etmesin.Halimize her daim hamd etmeyi unutmayalım.

Sıradaki tarifimiz SÜT REÇELİ
Tadı aynı karamel gibi olup çocuklarımıza bile rahatlıkla yedirebiliriz.İçinde katkı maddesi olan o kadar çok çikolata varken çocuklarımızın bu tür gıdalardan uzak tutmayı başaramıyoruz yazık ki.
Ama bu tarifimle tam bir çikolata hemde sağlıklı bir gıda yedireceksiniz çocuklarınıza.Eşlerinizde sevecektir eminim.
Ne kadar doğru bilemiyorum ama geçmiş zamanlarda bir yerlerde okumuştum.Ünlü bir çikolata markası var içine çikolatanın daha akışkan olmasını sağladığı için domuz kanı ekliyorlarmış.Ne kadar doğru bilemiyorum ama günümüzde bazı doktorlar hastalarına beyin ölümü süsü veren ilaçlar verirken ve bu ülkemizde kullanılırken yazıkki yediğimiz bir çok şeyin içinde daha neler var düşünmeden edemiyor insan.Umarım tarifimi beğenirsiniz.

MALZEMELER

*2 su bardağı süt(Önce deneme amaçlı 2 bardak süt ile başlayın benim gibi)Ben hazır süt kullanamadım sütçüden aldım.
*Yarım çay kaşığı karbonat
*1 Su bardağı şeker (ama pişince aşırı tatlı oluyor 1 bardağın üzerinden 1-2 kaşık eksikte kullanabilirsiniz.

YAPILIŞI

*Süt ve şekeri derince bir tencereye koyup kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca içine karbonatı ekleyin. Sürekli karıştırarak pişirin.

*Kaynamaya devam ettikçe sütün rengi değişmeye başlayacak.Uzun süreli kendi halinde kaynamasına izin vermeyin hem rengi koyu oluyor hemde dibine tutma riski olabilir.
*Kısık ateşte ara sıra karıştırarak 1 saat kadar pişirin. Bu süre biraz uzayabilir de.

*Kaşıkla alıp akıttığınız da cıvık muhallebi kıvamında olması lazım.

Son anda taşırdım

*Pişen süt reçelini bir saklama kabı yada kahvaltılığınıza alabilirisiniz.. Soğuyunca dolaba kaldırın.Sabaha kadar veya ertesi güne dahada da Koyulaşacaktır.

Son düzenleme:
Sıradaki tarifimiz HUMUS
Aslında bir meze olarak değerlendirilen bu lezzeti biz bir öğün akşam yemeğimizde tüketiyor yanında ekstradan yemek yapmıyorum.Zaten kalori ve sağlık deposu fazla yemeğe ne gerek var.Bu caannım nimetin yanında.
Ben Humusu ilk tattığım da pek beğenmemiştim ve kendim evde yapmaya karar verdim.Dışarıda yapılan ile kendi yaptığınız arasında dağlar kadar fark olabiliyor bazen.Önce humus için gerekli ana malzeme NOHUTUN ve NOHUT SUYUNUN FAYDALARINA bir göz atalım.

Nohut ve Nohut Suyunun Faydaları
*Nohut suyu ciltteki sivilceleri gidermede çok faydalıdır.Haşlanmış nohut suyunu sivilceler üzerine sürün.Ayrıca Ciltteki lekelerinin yok edilmesinde de faydalıdır.
*Akciğerler için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.
*Aç karnına içilen nohut suyu cinsel gücü artırır.
*Diş ağrısını geçirir.Dişeti hastalıklarında faydalıdır.
*Vucüddaki yaralara iyi gelir.
*Sırt ağrısına iyi gelir.
*Haşlanmış nohut ödemler için oldukça faydalıdır.
*Karaciğer ve dalak tıkanmalarında yemek aralarında nohut yemek fayda verir.
*Nohutun bütün türleri bağırsakları yumuşatır.Özellikle kara nohut fayda sağlar.
*Bazı hekimlere göre sirkede ıslatılan nohut aç karnına yenilirse ve yarım gün aç kalınırsa kurtları öldürür.
​
Şimdi HUMUS yapımına geçebiliriz.

MALZEMELER

*1 büyük kase haşlanmış nohut
*1 çay bardağı tahin
*Yarım limonun suyu
*5 diş sarımsak
*1 Çay bardağı ılık su
*2 yemek kaşığı tereyağı
*10-15 dal maydanoz
*Kimyon,pul biber,sumak ekşisi
*Tuz

YAPILIŞI

*Nohut,tahin,limon suyu,tuz,ılık su ve (robotunuz güzel çekiyorsa)sarımsakları da tüm olarak mutfak robotuna koyup macun kıvamına gelene kadar iyice çekin.Koyu kıvamlı oldu ise birazcık daha ılık su ekleyebilirsiniz.

*Macun kıvamı alan humusu servis tabağına alıp üzerine,kimyon,pul biber ve sumak ekşisini güzelce serpin.Bu arada bir çatalı humusa dağınık olarak batırın ki tereyağı altlara da insin.

*Üzerine maydanozları da güzelce kıyıp yayın.

*En son tereyağını tavanız da iyice yakın.

*Yanan tereyağını maydanozların üzerine gezdirin.Cossss sesleri geldi değilmi.

Sıcak sıcak yiyin lezzeti orada çünkü.

AFİYET OLSUN

Bir çok yöre bu bizimdir bizim diyerek sahip çıksa da bu güzel yemeğe sanırım artık hemen hemen her yörede yapılıyor,çeşit çeşit deneniyor.Yoğurtlusu,salçalısı etlisi etsizi...
Bunu yaparken malesef yapım aşamasını resimleyemedim..:26:

MALZEMELER

KÖFTE HAMURU İÇİN

*2 su bardağı ince köftelik bulgur
*1.5 su bardağı su (ıslatmak için)
*5 yemek kaşığı un
*1 kase su (yoğururken elinizi ıslatmak için)
*1.5 tatlı kaşığı tuz
*1 adet soğan
*2 adet domates
*1 silme yemek kaşığı biber salçası

SOS MALZEMESİ

*Karabiber,nane,sıvı yağ
*Haşlanış 1 su bardağı nohut
*Dilerseniz bir parça kemikli veya kemiksiz eti suyu ile koyabilirsiniz.
*1 diş sarımsak
*Yarım limon suyu

KÖFTELİK HAMURUN YAPILIŞI

*Bulgurun tuzunu ve biraz karabiber ekleyerek soğuk su ile ıslatın(sıcak olursa hamuru cıvık olur)Bulgur 35-40 dk ya kadar şişmiş olacaktır.
*Soğanı domatesi rendeleyip bulgurun üzerine dökün.Biraz salça ile köftelik hamur kıvama gelene kadar yoğurun.Kıvamdan anlayacağınız resimdeki gibi.

*Hamurdan bilye büyüklüğünde köfteler yapın.

*Biraz unlayarak bir kenarda bekleye dursun köftelerimiz biz sosunu hazırlayalım.

*1 diş sarımsağı ezelim.
*2 yemek kaşığı kadar sıvı yağı tencereye alalım.
*Ezilmiş sarımsağı 1 yemek kaşığı domates salçasını ve 1 tatlı kaşığı kuru naneyi ekleyelim.Kavrulmaya başlayınca 1 lt ye yakın sıcak su ilave edip tencerede kaynayınca köftelerimizi tercihinize göre haşlanmış eti ve nohutu ekleyip tuzunu da ilave edip kaynamaya bırakalım.10-15 dk kadar kaynayınca pişmiş olacaktır.
*Kaynayan köftemize dilerseniz limon suyunu da ekleyip ocağın altını kapatalım.
*Topalak aşımız hazır.

Sağol canım yeni mesaj yazarken mesaj yazdığını göremedim

kaç gündür sorucam unutuyorum şekerim
hani mandalinalı kup tatlın vaar ya onu mandalina suyuyla değilde portakal suyuyla yapsak olmuyor mu
yani mandalinayı katı meyve sıkacağı olmayınca sıkmak zor olur
bizim katı meyve sıkacağı yok yani portakal sıkacağı var e ondada mandalina sıkılır mı ki zor olur parçalanır falan:26:

Olur canım neden olmasın.Bilimum suyu sıkılan her meyveden deneyebilirsin.Çilek ve vişne suyu ile de çok nefis oluyor.Deneyebilirsin.Hem portakallar şimdi çok daha leziz.Ben mandalina ile yaptığımda biraz mayhoş tadı vardı.
Bu arada özel mesaj için 10 dk engeli var bebek.Bitsin yazacağıım

seyren ne düşündüm meyve sıkmaya çalışacağıma hazır meyve sularıyla yağsam nasıl olur sence
mesela şeftali nektarı,vişne suyu ve portakal nektarını hazır alıp koysam olmaz mı

seyren ne düşündüm meyve sıkmaya çalışacağıma hazır meyve sularıyla yağsam nasıl olur sence
mesela şeftali nektarı,vişne suyu ve portakal nektarını hazır alıp koysam olmaz mı

Canımcım hazır meyve suları sırf şekerden vede çürük meyvelerden yapılıyor ben hiç tavsiye etmiyorum:26:
Hepsi hepsi 3-4 portakal sıkacaksın canım.Bence üşenme yoksa seni oğluma almıcam ona göre

ben oğlunu kandırırım bi büyüsün bak
bana hayır diyemez
ama canım ben hazır meyveleri çok seviyorum yaa annemin yaptığı ev vişne suyundan yapsam olur mu ki peki:26:

hemsom ellerine saglik harika görünüyor

Sağol bitanecik hemşom benim.Yer sofrası bizimkisi ailecek yerde yeriz

yerde yemenin ayri bi tadi var

hemsom bugün döktürmüssün yine emegine saglik

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…