hihi yok yok yemediler çok şükür parmakları yerinde hepsinin
kız bir gün bekletmem mi gerekiyor babam sabahına namaza kalkınca hemen almış içindne yoğurt ondan belkide
bir de annem çok sarmamışsın yoğurdu diyor,hazır içim kova yoğurt kutusuna mayaladım yoğurdu sonra işte sofra beziyle sardım ama annem çevresini de sarmadığından böyle cıvık oldu dedi:26:
yok şekerim bimin sütü değil normal marketten aldığım sütten yaptım yarım yağlı
bir de benim yaptığım yoğurt uzuyor du böyle o neden onu anlamadım:26:
nickden anlaşıldığı üzere sen de Adanalısın galibaaben de yarı heşonuzumm.
Ben teşekkür ederim ablacım. yemeklerde bol salça ve baharat olmazsa hiç yenmiyor ki yavvben de Rize'de okuyorum yaptığım yemeklerle biber salçasını sevdirdim onlara yesinler caanımm ne o öyle hep karalahana hep karalahana
buradayımm o an çıkmak zorunda kalmıştımm canımm :26:
bende bendeeeeee varım hemşolarr
sen kadirli,osmaniye yada bahçelimisin çünkü oaralar yapar tırşıyıı
benim komşum kadirlili yaptımı gönderir ayıla bayıla yerim tırşıkı
Kızlarr Merhaba Hepinize
ADANA'yı duydum Son soluğu burda aldım.
Bende Adanalıyım
Dün soframızda tırşık çorbamız,domates soslu makarnamız yoğurt vee vazgeçilmez salatamız vardı.Rabbim kimseyi açlık yoklukla terbiye etmesin.Halimize her daim hamd etmeyi unutmayalım.
ellerine saglik hemsom ne tatli sofra öyle
ellerine sağlık canım gene nefis duruyor
Sağol canım yeni mesaj yazarken mesaj yazdığını göremedim
kaç gündür sorucam unutuyorum şekerim
hani mandalinalı kup tatlın vaar ya onu mandalina suyuyla değilde portakal suyuyla yapsak olmuyor mu
yani mandalinayı katı meyve sıkacağı olmayınca sıkmak zor olur
bizim katı meyve sıkacağı yok yani portakal sıkacağı var e ondada mandalina sıkılır mı ki zor olur parçalanır falan:26:
Olur canım neden olmasın.Bilimum suyu sıkılan her meyveden deneyebilirsin.Çilek ve vişne suyu ile de çok nefis oluyor.Deneyebilirsin.Hem portakallar şimdi çok daha leziz.Ben mandalina ile yaptığımda biraz mayhoş tadı vardı.
Bu arada özel mesaj için 10 dk engeli var bebek.Bitsin yazacağıım
seyren ne düşündüm meyve sıkmaya çalışacağıma hazır meyve sularıyla yağsam nasıl olur sence
mesela şeftali nektarı,vişne suyu ve portakal nektarını hazır alıp koysam olmaz mı
Canımcım hazır meyve suları sırf şekerden vede çürük meyvelerden yapılıyor ben hiç tavsiye etmiyorum:26:
Hepsi hepsi 3-4 portakal sıkacaksın canım.Bence üşenme yoksa seni oğluma almıcam ona göre
Bir çok yöre bu bizimdir bizim diyerek sahip çıksa da bu güzel yemeğe sanırım artık hemen hemen her yörede yapılıyor,çeşit çeşit deneniyor.Yoğurtlusu,salçalısı etlisi etsizi...
Bunu yaparken malesef yapım aşamasını resimleyemedim..:26:
MALZEMELER
KÖFTE HAMURU İÇİN
*2 su bardağı ince köftelik bulgur
*1.5 su bardağı su (ıslatmak için)
*5 yemek kaşığı un
*1 kase su (yoğururken elinizi ıslatmak için)
*1.5 tatlı kaşığı tuz
*1 adet soğan
*2 adet domates
*1 silme yemek kaşığı biber salçası
SOS MALZEMESİ
*Karabiber,nane,sıvı yağ
*Haşlanış 1 su bardağı nohut
*Dilerseniz bir parça kemikli veya kemiksiz eti suyu ile koyabilirsiniz.
*1 diş sarımsak
*Yarım limon suyu
KÖFTELİK HAMURUN YAPILIŞI
*Bulgurun tuzunu ve biraz karabiber ekleyerek soğuk su ile ıslatın(sıcak olursa hamuru cıvık olur)Bulgur 35-40 dk ya kadar şişmiş olacaktır.
*Soğanı domatesi rendeleyip bulgurun üzerine dökün.Biraz salça ile köftelik hamur kıvama gelene kadar yoğurun.Kıvamdan anlayacağınız resimdeki gibi.
*Hamurdan bilye büyüklüğünde köfteler yapın.
*Biraz unlayarak bir kenarda bekleye dursun köftelerimiz biz sosunu hazırlayalım.
*1 diş sarımsağı ezelim.
*2 yemek kaşığı kadar sıvı yağı tencereye alalım.
*Ezilmiş sarımsağı 1 yemek kaşığı domates salçasını ve 1 tatlı kaşığı kuru naneyi ekleyelim.Kavrulmaya başlayınca 1 lt ye yakın sıcak su ilave edip tencerede kaynayınca köftelerimizi tercihinize göre haşlanmış eti ve nohutu ekleyip tuzunu da ilave edip kaynamaya bırakalım.10-15 dk kadar kaynayınca pişmiş olacaktır.
*Kaynayan köftemize dilerseniz limon suyunu da ekleyip ocağın altını kapatalım.
*Topalak aşımız hazır.
Sağol bitanecik hemşom benim.Yer sofrası bizimkisi ailecek yerde yeriz
Sıradaki tarifimiz HUMUS
Aslında bir meze olarak değerlendirilen bu lezzeti biz bir öğün akşam yemeğimizde tüketiyor yanında ekstradan yemek yapmıyorum.Zaten kalori ve sağlık deposu fazla yemeğe ne gerek var.Bu caannım nimetin yanında.
Ben Humusu ilk tattığım da pek beğenmemiştim ve kendim evde yapmaya karar verdim.Dışarıda yapılan ile kendi yaptığınız arasında dağlar kadar fark olabiliyor bazen.Önce humus için gerekli ana malzeme NOHUTUN ve NOHUT SUYUNUN FAYDALARINA bir göz atalım.
Nohut ve Nohut Suyunun Faydaları
*Nohut suyu ciltteki sivilceleri gidermede çok faydalıdır.Haşlanmış nohut suyunu sivilceler üzerine sürün.Ayrıca Ciltteki lekelerinin yok edilmesinde de faydalıdır.
*Akciğerler için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.
*Aç karnına içilen nohut suyu cinsel gücü artırır.
*Diş ağrısını geçirir.Dişeti hastalıklarında faydalıdır.
*Vucüddaki yaralara iyi gelir.
*Sırt ağrısına iyi gelir.
*Haşlanmış nohut ödemler için oldukça faydalıdır.
*Karaciğer ve dalak tıkanmalarında yemek aralarında nohut yemek fayda verir.
*Nohutun bütün türleri bağırsakları yumuşatır.Özellikle kara nohut fayda sağlar.
*Bazı hekimlere göre sirkede ıslatılan nohut aç karnına yenilirse ve yarım gün aç kalınırsa kurtları öldürür.
​
Şimdi HUMUS yapımına geçebiliriz.
MALZEMELER
*1 büyük kase haşlanmış nohut
*1 çay bardağı tahin
*Yarım limonun suyu
*5 diş sarımsak
*1 Çay bardağı ılık su
*2 yemek kaşığı tereyağı
*10-15 dal maydanoz
*Kimyon,pul biber,sumak ekşisi
*Tuz
YAPILIŞI
*Nohut,tahin,limon suyu,tuz,ılık su ve (robotunuz güzel çekiyorsa)sarımsakları da tüm olarak mutfak robotuna koyup macun kıvamına gelene kadar iyice çekin.Koyu kıvamlı oldu ise birazcık daha ılık su ekleyebilirsiniz.
*Macun kıvamı alan humusu servis tabağına alıp üzerine,kimyon,pul biber ve sumak ekşisini güzelce serpin.Bu arada bir çatalı humusa dağınık olarak batırın ki tereyağı altlara da insin.
*Üzerine maydanozları da güzelce kıyıp yayın.
*En son tereyağını tavanız da iyice yakın.
*Yanan tereyağını maydanozların üzerine gezdirin.Cossss sesleri geldi değilmi.
Sıcak sıcak yiyin lezzeti orada çünkü.
AFİYET OLSUN