Lida teşekkürler canım sağolasın anneciğinin o güzel ellerinden öperim.Evet sarma dolma soslarımız bizim vazgeçilmezimiz alışmışız İstanbula gittiğimde eltimde yedim ne fasulyenin ne kebabın nede dolmanın tadı vardı salça sıfır ve lezzet hiç yoktu onada çok görmüyorum herkesin alıştığı lezzet farkı işte.
Rabiş ne güzel insnaın hemşehrisini görmesi ayrı bir güzellik değilmi.Lida da bizdeeenn oleyy
bir hemso daha yakaladik
Lida teşekkürler canım sağolasın anneciğinin o güzel ellerinden öperim.Evet sarma dolma soslarımız bizim vazgeçilmezimiz alışmışız İstanbula gittiğimde eltimde yedim ne fasulyenin ne kebabın nede dolmanın tadı vardı salça sıfır ve lezzet hiç yoktu onada çok görmüyorum herkesin alıştığı lezzet farkı işte.
Rabiş ne güzel insnaın hemşehrisini görmesi ayrı bir güzellik değilmi.Lida da bizdeeenn oleyy
lida niyeyse kacti
Canım Adanada isen hemen haberleşelim gel yapayım ne demek.Baş göz üstüne.
Almor çok sağol canım beğenmenize sevindim.
bende bendeeeeee varım hemşolarrhemsom artik takipcinizgüzel tariflerini merakla beklicem
Çook mersi hemşolarım benim.Telefonum bozul yaptığım hiçbirşeyi yayınlayamıyorum.Şu tırşık çorbasını bir paylaşsaydım.Telefonumu yaptırınca kaldığımız yerden devam.Sizler yapıyorsanız paylaşabilirsiniz canlar.
evet adanalılar pek bilmez,komşumuz osmaniyeli ve ben onlarda yemiştim sevdiğimide bilince gönderir hep sağolsunHemşommBu arada tirşiği adanada çok bilmez diye biliyorum sen yoksam benim gibi osmaniye taraflarındanmısın:26:Çok severim tirşiği bayılırım şimdi de içeceğim hatta
Canım annem babam Karaisalı tarafından bense doğma büyüme Adanalıyım.Evlewnmeden evvel Seyhanda ikamet ediyordum.Şu an Yüreğir tarafındayım.Osmaniye ile pek alakam yok.Karaisalı tarafında bunu hemen herkes biliyor ama osmaniyede meşhur olmuş.:)
Yapımı bayağı zahmetli yemesi o kadar lezzetli bir çorba var sırada.Bazı insanlar yemekten çekinirken bazıları lezzetini beğenmiyor.Ama iyi elden çıkan bir Tışık Çorbasına kimsenin hayır diyeceğini sanmıyorum.Bu hafta içinde annemde idim.Evimizin damında(çatışında,terasında)çorbamızı odun ateşinde yaklaşık 3 saat kaynatarak yaptık.Tırşık taze olunca yaklaşık kaynadıktan sonra 1-1,5 saat de pişmiş oluyor.
Önce hazırlık aşamasını yazayım.Çünkü bir gece öncesinden başlıyor hazırlığımız.
Benim bahçemde pek kalmamıştı,son bir kaç yaprak vardı onları da sizin için resimledim.
MALZEMELER
1 kg Tırşık(bazı yörelerde değişik isimlerle anılıyor...Örneğin avu,yılan bıçağı..)
2 kg Yoğurt (akşamdan dolaptan çıkarırsanız hafif ekşi olursa lezzeti çok daha güzel oluyor)
İsteğe Göre Haşlanmış 2 Su Bardağı Nohut
2 kase haşlanmış buğday(dövme)
1 su bardağı un ve üzerine kapatmak için temiz bir tülbent.
Tuz
1 limonun suyu
HAZIRLANIŞI
Öncelikle tırşıklarımızı güzelce yıkıyayıp ince ince doğruyoruz.(Elinizde fazla oyanalnmayın ellerinizi kaşındırıp sert ve tam büyümüşlewrini alinizi kabartabilir.Böyle durumla karşılaşırsanız hemen bal veya tatlı birşeyler sürün çiğ iken ASLA AĞZINIZA ALMAYIN)Doğradığımız tırşığımızı yoğurt ile karıştırıp genişçe bir tencereye alıyoruz.Üzerine temiz tülbenti kapatıp unu tülbentin heryerini kapatacak şekilde tülbentin üzerine serpiyoruz.(Bu tırşığımızın acısını alacak)Hiç karıştırmadan sabaha kadar öylece kalıyor,bir nevi mayalanıyor.Un yoksa üzerine bir adet tüm ekmekte koyabilirsiniz önemli olan tırşığın bıraktığı acı suyun çekilmesi.
Az yapacaksanız malzemeleri yarı yarıya indirip yapabilirsiniz.
CANIMINİÇİ ANNECİĞİM(Olmadığın bir günü düşünemiyorum sen olmazsan ben eksiğim.Allah yokluğunu göstermesin inşAllah)
Sabah tırşığın üzerinden acı suyu çekmiş un ve tülbenti alıyoruz.Tencereye kaşık yardımı ile enine boyuna artı işareti yapıp (yani çorbamızı kesiyoruz) ocağın altını açıp artık kaynama aşamasına kadar yoğurdun kesilmemesi için yavaş yavaş kaynayana kadar başından ayrılmıyoruz.Kaynadığından emin olunca nohut ve buğdaylarımızda ekleyip ara ara karıştırıp tırşıklarımızın pişmesini bekliyoruz.Yaklaşık 1-1,5 saat sonunda 1 kaseye bir kaşık alıp pişip pişmediğini kontrol ediyoruzx.Pişmediğini tırşık ağzınızı gıdıklayarak belli edecektir zaten.Durum böyle ise yine kaynamaya devam takriben 2-2,5 saat sonunda pişmiş olacağını düşünerek(benimki 3 saate yakın zamanda pişti) Bir limon suyunu ve arzunuza göre tuzunuda ekleyip bir iki taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan alıyoruz.Çorbamız hazır.Ve sıcak yenmesi her zaman makbul.Olaki ağzınızı gıdıkladı pişirmeye müsaitseniz devam çok az gıdıklıyortsa üzerine soğuk birşeyler yiyip içmeyin.Bir kaşık çikolata,bal veya şekerli şeylre sıkıntınızı giderecektir.
Afiyet olsun.
Karıştırırken dumanlar çıkıyordu.
ADANA'mızın meşhuuuur HALKA TATLISI...Özellikle FISTIKLI olan çok revaçta şu aralar.
Malzemeler
Kızartmak için
[*=left]2,5 su b. un
[*=left]2 su b. su- 1 çorba k. toz şeker
- 1 çorba k. tereyağı
- 1 çorba k. irmik
- 1 çorba k. nişasta
- 1 fiske tuz
- 3 yumurta
ŞERBETİ İÇİN:
- sıvıyağ
Halka tatlısının yapılışı
- 3,5 su b. toz şeker
- 3 su b. su1 dilim limon
CAHİDE
- Önce şerbet malzemeleriyle koyu bir şerbet hazırlayın,soğumaya bırakın.
- Suyu,şekeri,tereyağı ve tuzu bir tencereye alıp kaynatın
- 2.5 su bardağı unu eleyip,kaynayan suya ilave edin.
- Tahta kaşıkla hızla karıştırın.Hamur toparlanınca 2-3 dakika vurarak pişirin.
- Ocaktan alıp ılımaya bırakın.
- Ilıyan hamura yumurtaları teker teker kırıp yedirin.(Bu esnada hamur parça parça bir görünüm alır telaş etmeyin yoğurdukça düzelecek)
- Nişasta ve irmiğide ilave edip,yeniden yoğurun.
- Bir tencereye bolca yağ koyun (Ben bimde satılan bir litrelik sızma zeytinyağından bir şişe kullandım)
- Hamuru sağlam bir sıkma tormasına koyun.Soğuk yağa sıkın.Tırtıl kalıbınız varsa onunla da yapabilirsiniz.Yoksa elinizlede şekil verebilirsiniz.
- Sıkma işlemi bittikten sonra ocağın altını açıp,kızarmaya bırakın.Tatlılar yağın yüzüne çıktıktan sonra ocağın altını kısıp,ara sıra karıştırak kızartın.Ne kadar yavaş kızarırsa o kadar çıtır olur.
- Yağdan çıkardığınız tatlıları hemen şuruba atın.
- 1-2 dakika şurupta tutun daha sonra kevgirle bir kaba alın.
- Kalan hamurlarınızı kızartmak için yağın en azından ılımasını beklemelisiniz aksi halde tatlı hemen kızarmaya başlayıp içi hamur kalabilir,istenilen çıtırlıkta olmaz.
Tarif cahideden yapması benden
MALZEMELER
*1 Paket Tavuk Ciğeri
*Tuz,Kekik,Kimyon
*1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası(Vu tavuğun kendine has kokusunu alıyor)
*1 Yemek Kaşığı (veya 2 size kalmış)Sıvı Yağ
YAPILIŞI
*Ciğerler güzelce doğranır,yüreklerin(kalp)içi açılır ve kan pıhtısı varsa iyice temizlenir.Bol su ile birkaç kez yıkanır.
*Yıkanan ciğerler süzgece alınıp suyunun akması sağlanır.Sonrasında havlu kağıda da alıp suyunu yağ kızana kadar çekilmesi sağlanır.
*Diğer tarafta yanmaz teflon tavamız ocağa alınır.
*Yağ,salça,bol kimyon,1 çay kaşığı kekik ocaktaki tavaya konur.
*Kızan yağda baharatlar ve salça biraz kavrulunca ciğerlerimiz de ilave edilir.Karıştırıp iyice baharata buladığımız ciğerlerimiz kavrulmaya başlanır.Bir süre sonra suyunu bırakan ciğerlerin suyu çekilene kadar kavrulur.
*Tavuğun o kendine has kokusu artık tamamen yok olmuştur.Suyu çekilen ciğerlerimiz pilav eşliğinde servis edilir.
*Kokar demeyin ben sevmem demeyin gerçekten lezzetli oluyor.
NOT:Tavuk ciğerinin vitamini yüksek olduğu gibi ayda en az iki defa yemenizi öneririm.Kansızlık için gerçekten bulunmaz bir kan kaynağı diyebilirim.
Fiyatı da çok uygun.Paketi 3-3,5 tl(Adana'da tabi,bulunduğunuz şehirlerde de çok fazla değildir sanırım)
Ben pilav eşiliğinde servis ettim ama benim oğlan izin vermedi ki sofrada çekeyim.Bu kez ancak bu kadar yapabildim çekim aşamasını.
evet kız kim tutacak beni vallahi süper mario gibi coştum ileride kocama ve evlatlarıma ev yoğurdu yapmaya karar verdim çünkü hazır yoğurt çok sağlıksızmış öğrendim
ama canım şu sütçülerin sattığı sütler bana kokuyor o yüzden hazır sütle yapacağım ,aa bimden alayım o vakit
sağol canım ne bilgiler alıyorum senden yaa süpersin hamaratım ebnim
anneciğininde ellerinden öperim öp benim yerima selamımı söyle teyzeciğime
çingil ne kızilk kez duyuyorum çok şaşırdım
emaye tenceremiz var onda mı yapsam acaba
2 kilo süte kaç kaşık yoğurtla mayalayacağım yavrimu
Canımcım oğlumu uyuttum gidiyorum geleceğim bile diyemedim.Kusura bakma çıkmışsın sende.
Aklıma geldikçe bildiklerimi paylaşırım kuzum ne demek.Yeterki gönüller bir olsun.
Çingil bu canımcım.Adanada meşhurdur köylü kadınlar ve bizim gibi köyden gelmiş yetişmişler genelde bilirler.Zaten bir çok şehir de bulunmuyor sanırım.Neyse sana söz eşim işe girsin alıp yollıcam bir tane olurmu
Süperim benim boynuz kulağa geçecek gör bak sen yakında sende mutfak açarsan ben çatlarım senin yaptıklarını görünce eminim.
İleride inşallah Rabbim sana hayırlı eş hayırlı evlatlar nasip etsin canım.Hayırsızı ile uğraşmak zor okuyorsun BDV deki yazarları.
Hazır yoğurtlar ve bilimum hazır gıdalar gerçekten sağlıklı değil.Ben peynirimide kendim yapıyorum desem inanırmısın
Onuda annem yaparken ilerleyen zamanlarda çekip paylaşırım inşallah.Bazen evde 3-5 kilo sütten yapıveriyorum.Hazır ve içinde katkı maddesi bulunmayan bir peynir mayası var ondan yapıyorum.Ama annem onun mayasınıda kendi yapıyor canımcım.
Anneme hafta sonu gidersem özel selamını ileteceğim tatlım.Teşekkür ederim.Bende senin anneciğinin ö güzel ellerinden öperim,
Valla canım Bimde yarım yağlı süt 1.30
Tam yağlı 1 lt süt 1.60 tl
Diğer markalara baktınmı 2.75 yazık değilmi o paraya Bimin gerçekten ürünleri güzel.Birde sır verem sana bim bünyesindeki bir çok ürünü tanınmış ve bilinen markalara kendi belirledikleri markalar adı altında daha uygun fiyata yaptırıyorlarmış.Yani Bimin buonu badem şekeri ve çikolatasını şölen fabrikası üretiyormuş.Ahahaha aramızda kalsın arkadaşım orda çalışıyor ondan biliyom.
Haklısın canım sütçülerden aldığın sütler daha öncesinde içmediğinden sana kokar.Ama alışsan market sütünü içesin gelmez.
Vay be beni bu saatte çocukluğuma götürdün bitanem.Çocukluğumuzda tavuklarımız keçilerimiz bahçemizde yetişen envai çeşit sebze ve meyvelerimiz vardı.
İnciri dalından yumurtayı kümesten toplar,keçilerimiz kendimiz sağar öyle içerdik.Bahçemizde havuçtan patatese,mısırdan kabağa kadar ne varsa kendimiz yetiştirirdik.Özledim o günleri.ne vardı dönebilsek keşke.
Emaye tenceren varsa bebekim ve hazır süt kullanacaksan pişmiş olduğundan sadece ısıtıp mayalaman yeterli olacaktır.
Sen önce 1 kg sütü al,haifçe parmağını yakar yakmaz ısıt.Mayalayacağın yere güzelce koy.1 yemek Kaşığı yoğurdu tencedeki sütle yumuşat ve tencerene mayanı dök.Hazır sütün kaymağı olmayacağından yemek karıştırır gibi 1-2 karıştırıp kapağını kapat.Önceden dediğim üstünü kapat gibi dinlensin.Zaten açtığında mayalandığını görürsün.20 dk da üzerine örttüklerini kaldır kapaını aç 20 dk sonunda da dolabına kaldır.Olmuştur.Bir dahaki sefere daha çok yaparsın bebişim.
Kızlarr Merhaba Hepinize
ADANA'yı duydum Son soluğu burda aldım.
Bende Adanalıyım
Canım mesaj kutun dolmuşİnşallah annende birşey çıkmayacak,güzel haberlerini vermeni bekliyorum..
nickden anlaşıldığı üzere sen de Adanalısın galibaaben de yarı heşonuzumm.
Ben teşekkür ederim ablacım. yemeklerde bol salça ve baharat olmazsa hiç yenmiyor ki yavvben de Rize'de okuyorum yaptığım yemeklerle biber salçasını sevdirdim onlara yesinler caanımm ne o öyle hep karalahana hep karalahana
buradayımm o an çıkmak zorunda kalmıştımm canımm :26:
seyrenciğim yoğurt yaptım dün akşam
ilk denemem olduğu için çok heyecanlıydım ya müthiş bişi kendi yapımım olduğu için çok zevkli
bütün gece gidip gidip baktım oldu mu acaba diye
sabah uyandığımda kahvaltıda bütün aileme tattırdım bayıldılarr bayıldılarrrrrrrrrrr tadı aynı hazır yoğurt gibi oldu ama biraz cıvık oldu benim yoğurdum:26:
oy oy adanalımısın nasıl sevindim
bende tam etsiz çiğ köfte tarifi araştırıyordum internetten ,buraya öylesin bakayım dedim ve senin tarif çok güzell
bende bendeeeeee varım hemşolarr
sen kadirli,osmaniye yada bahçelimisin çünkü oaralar yapar tırşıyıı
benim komşum kadirlili yaptımı gönderir ayıla bayıla yerim tırşıkı
çok çok güzel anlatmışsın benim bile cesaretim geldi yapmak için
bunuda yaptım demeeeee ay bayılacamm çok güzel bayılırım ben bunu sıcak yemeye
nasıl kolaymı
Kızlarr Merhaba Hepinize
ADANA'yı duydum Son soluğu burda aldım.
Bende Adanalıyım
Bak canım bende sana bir tarif vereyim dün yaptım eşim ve ben çok seviyoruz ama ben diyette olduğum için yiyemedim
Ciğeri aynı böyle kavur,
ben sıkmalar açıyorum ,onun içine peynir yerine ciğerleri koyuyorum sonra üstüne bol soğan salatası koyup sarıyorum ,inan okadar güzel oluyorkii
denersen resim paylaşırmısın canım
Bende herşeyimi bimden alırım,bazıları nedense çok kötüymüş gibi yaklaşıyor ama kesinlikle değil
kk,da bim hakkında okadar yazışmışlarki hepsinii okudum gerçekten kaliteli yerlere yaptırıp ucuza bize satıyorlar
meyve suyu,yoğurdu,sütü,peyniri,loru herşeyi güzel
Bebekimm maşallah ellerine sağlık.Bende yeni resimler çektim biraz karanlık oldu ama daha iyisinide çekerim inşallah kısa zamanda.Ailen parmaklarını yemedilşer demi millet eksik parmakla gezmesdinler kız
Cıvık olması yaptığın yoğurdu ertesi gün kesmiş(yani bozmuş olman hayatım)Yaptıktan sonra bir gün bekler ertesi gün yersen daha iyi olacaktır.İlk demene ve ellerine sağlık daha ne olsun.Bimin sütünden aldın değilmi canım.