Sevgilim seküler, ben ise muhafazar ailede buyudum

Ailemde alkol sofraları meşhurdur. Babamın en büyük keyfi bütün çocuklarını toplayıp rakı sofrası kurmaktı. Ailedeki her çocuk bu ortamda büyüdü. Merak edip tadına bakmışlığımız vardır. Ama aileden gizli bir şey yapılmaz, çünkü bir şeyleri deneyimlemek istediğimiz zaman yasaklar cezalar azarlar yargılamalar yapılmaz. Zararlı olduğu anlatılır, denemeye izin verilir, büyütünce uygun zamanda içebileceği anlatılır. O yüzden gizli yapma ihtiyacı duymaz çocuklar. Bir şeyler yasaklanırsa gizli yapılır.
Bizim buzdolabında açık alkoller de var. Hatta salonda şaraplık da var. Bir kere bile çocuğumun tadına bakmak istediğine şahit olmadım. Ne gizli ne açık istemedi. Merak da etmiyor açıkçası. Hep gördüğü için belki de ona cazip görünen bir şey değil.

Merakımdan soruyorum, çocuğunuzun sizi örnekleyerek cok erken yaşta alkol almasından endişe etmiyor musunuz , masada her haftasonu alkol varsa merak edip içmek isteyebilir sonucta çocuk bu , nasil bir önlem aldınız bununla alakalı, şimdi benim kızım küçük ama 7 yaşında olsa ortada alkol şişesi görse mutlaka denemek , tadına bakmak ister bence, kola bile görse meraktan içmek istiyor şuan , hadi diyelim evde engellediniz bir şekilde e siz yokken gizli gizli içerse diye endişeniz oluşuyor mu , yoksa tadına bakması veya içmesi normal mi karşılanıyor küçük yaşlarda , bir anne olarak merak ettiğim için sordum bu soruyu ...
Beni alıntılamadınız ama cevap vermek istedim izninizle.Aile masasında alkolle büyüyen çocuklar düşündüğünüz gibi alkolik olmuyor.Benim iki yakın arkadaşım var ikisi de aile sofralarında rakıyla büyüyen çocuklar.Rakının meşhur olduğu bir ilde yaşıyoruz zaten.Gayet eğitimli kendini bilen kızlar oldular , alkolik olup ortamdan ortama gezmiyorlar.

Çünkü aile yanında kontrollü denedikleri için hevesleri de pek olmuyor.Zaten içinde büyümüşler.
Zararlı olduğuna dair açıklama yaparsanız çocuklar anlamaya başlarlar , bizim ailemizde alkol yok ama kız kardeşim 7 yaşında.
Annem karşısına alıp konuşarak zararlı şeylerin hepsini öğretmiştir.Paketli gıdalardan da bu şekilde uzak duruyor bilinçli yetiştiği için.Yani her şey ailede biter.

Lütfen bana fikir verin, ben aslen Vanliyim, doğma buyume İstanbulluyum, 20 yaşindayim, ailem muhafazakar, sevgilim var ve ailem henuz bilmiyor ama yakinda soyleyecegim, sevgilim İzmirli, seküler ve zengin bi aile, benim ailem zengin degil, babam tekstil de calisiyor, ailem dine cok onem veriyor, benim hayatima da cok karisiyor giyimime ibadetime cevreme, onlar gore kisa acik vs asla giyinemem, ben namazi biraktim bana ateist damgasi vurdular, kapaliydim acildim bana yapmadiklarini birakmadilar, suan universite okuyorum, sevgilimin ailesi cok rahat ve cok elit, sevgilimin kiz cevresi yok ama alkolu var, birakamiyor, ailem onu tanisa asla izin vermez evlenmemize, cocuga baski yaparlar dindar olmasi icin, ben bu durumu aileme nasil soyliyecem, sevgilimi cok seviyorum, onunla nasil bir yol izleyerek evlenebilirim bana fikir verin lutfen
Zengin aileyi görünce seve seve verirler seni merak etme.şu dünyada paraya karşı koyabilen bir iman seviyesi bulunamadı henüz 😂😂 bir baktın damatçığıyla rakı sofrasında foto paylaşmış adam.hiç inanmıyorum valla tarzı sizinki gibi olan ailelere.

Lütfen bana fikir verin, ben aslen Vanliyim, doğma buyume İstanbulluyum, 20 yaşindayim, ailem muhafazakar, sevgilim var ve ailem henuz bilmiyor ama yakinda soyleyecegim, sevgilim İzmirli, seküler ve zengin bi aile, benim ailem zengin degil, babam tekstil de calisiyor, ailem dine cok onem veriyor, benim hayatima da cok karisiyor giyimime ibadetime cevreme, onlar gore kisa acik vs asla giyinemem, ben namazi biraktim bana ateist damgasi vurdular, kapaliydim acildim bana yapmadiklarini birakmadilar, suan universite okuyorum, sevgilimin ailesi cok rahat ve cok elit, sevgilimin kiz cevresi yok ama alkolu var, birakamiyor, ailem onu tanisa asla izin vermez evlenmemize, cocuga baski yaparlar dindar olmasi icin, ben bu durumu aileme nasil soyliyecem, sevgilimi cok seviyorum, onunla nasil bir yol izleyerek evlenebilirim bana fikir verin lutfen
Birbirinizi daha iyi tanıyın, sende bocalayabilirsin, daha çok gençsin ailene söylemeden bir süre daha devam ettir, en azından mezun olana kadar acele etme.

Bu arada bende 20 yaşındayım ama evlilik çok uzak bana bu yaşta .Siz nasıl cesaret ediyorsunuz vallahi şaşkınım.Sevgililik çok güzel şeyy, gençlik bir daha gelmeyecek.

Off aklıma Nursema ve Umut geldi :D
Valla soru sahibi ben de alkol kullanıyorum ileride eşim olacak kişinin de kullanmasını tercih ederim bi rakı sofrası kuramayacaksak niye evlendik? :D ama burada konu alkole gelene kadar başka büyük dertler var. Bu kadar zıtlığa ragmen mutlu olan çok az çift vardır bence. Daha da çok gençsin bence biraz daha düşün. Hep engeller olacak ilişkinizde emin misin bu kadar savaşmaya değer mi?

Beni alıntılamadınız ama cevap vermek istedim izninizle.Aile masasında alkolle büyüyen çocuklar düşündüğünüz gibi alkolik olmuyor.Benim iki yakın arkadaşım var ikisi de aile sofralarında rakıyla büyüyen çocuklar.Rakının meşhur olduğu bir ilde yaşıyoruz zaten.Gayet eğitimli kendini bilen kızlar oldular , alkolik olup ortamdan ortama gezmiyorlar.

Çünkü aile yanında kontrollü denedikleri için hevesleri de pek olmuyor.Zaten içinde büyümüşler.
Zararlı olduğuna dair açıklama yaparsanız çocuklar anlamaya başlarlar , bizim ailemizde alkol yok ama kız kardeşim 7 yaşında.
Annem karşısına alıp konuşarak zararlı şeylerin hepsini öğretmiştir.Paketli gıdalardan da bu şekilde uzak duruyor bilinçli yetiştiği için.Yani her şey ailede biter.
Şu yaşıma geldim anladığım bir şey varsa o da yasakla, kınamayla hiçbir şeye çözüm bulunamadığı.aynı durumu cinsel açıdan baskılanan kişiler de yaşıyor.boşa çıktıkları ilk anda öyle bir etrafa saldırmaya başlıyorsun ki gözün hiçbirşey görmüyor.ben bizzat yaşadım bu durumu.atandığım ilk 3 sene önüme kim gelirse birlikte olmuştum.öyle ki günde 4, 5 erkeği bulduğu oluyordu.eee bu kadar kişi olunca arada saçma sapan kişiler de oluyordu.şimdi düzeldim.gerçekten beğendiğim ve sevdiğim kişilerle birlikte oluyorum.diğer türlüsünü içim almıyor.bir de baskılanan çocuklar sürekli bir şeyler saklamaya çalıştıkları için çok saçma sapan şeyler yapmak zorunda kalıp, canlarını bile tehlikeye atıyorlar.aileden habersiz ne kopartırsam kârdır diye düşünüyorlar çünkü.o stresle ne hatalar yapılıyor.oysa ki hep serbest olunca insan bir durup düşünüyor.acaba ben içki seviyor muyum?, seviyorsam ne kadar içmeliyim?, ya da biriyle birlikte olacaksa bu kişiyi seviyor muyum, gerçekten birlikte olmak istiyor muyum?, bana zarar verir mi?, güvene bilir miyim?, bir ortama gireceğim ama girmek istiyor muyum?, başım belaya girer mi? tarzı.yasaklananlarda bu yok.

Evlenirsin sonra kucağında çocukla ailene dönersin. Ailen de seni kabul etmez. Mutlu bir hayatin olur.
Artık şu aileleri suçlamayı bırakın. Sevgiliniz sizin nikahlı kocanız değil. Aileye sevgiliyi tercih etmek kadar saçma bir şey yok. Kendi aile yapınıza uygun biri ile birlikte olun.
İzmir nereee Van nereee. İzmirli aile sizi tamamen kabullenir mi hiç zannetmiyorum. Olaya sadece aileniz açısından değil sevgilinin ailesi açısından da bak bence. Ben İzmirli bu şekilde bir aile olsam seni gelinim olarak istemem. Oğluma denk görmem. Hayat tarzıma denk görmem.
Din yüzünden suçladığı ailen için bile din diyor ki : Kendi denginizle evlenin. Bu kadar.

Evli biri olarak söylüyorum Çocugun ahlaki herseyden önemli evlenmek için henüz erken biraz daha taniyin birbirinizi derim,evlendikten sonra senin ailen esin olacak ailende zorda olsa bi süre sonra buna alisacak bu durimda senin esin olacak kisi ailene bu süregte nasil yaklasacagini bilmeli saygili ve anlayisli olmali,zaten çocuk iyi biriyse aile sever ama çocugun karekteri farkliysa aile zor kabullenirilk izlenim çok önemli sevgilini alkollü vs diye tanitma ailene ailen kendisi tanisin bakalim ilk izlenimi ne olacak

Çok küçüksün, acele etme evlilik için falan zamanla olursa olur zaten okulunu bitir en azından ve kimse için asla ayrılamam deme. Buradan 35 yaşlarında ablan olarak sesleniyorum sana kimseyi hayatında vazgeçilmez bir yere koyma lütfen.

Göçmenlerle doğuluların anlaşması çok zor zaten.Genele bakınca kültür farkı oluyor .Biz de doğuluyuz ve erkek kuzenimin 10 yıllık sevgilisi vardı lisede başlayan.Kız egeliydi.
Evlilik sürecinde kızın en başında kapanmasını istedi amcamlar olmayınca da hiç zorlamadılar.Kız gayet açık giyiniyor alıştılar yani önemli olan eş kişisinin tutumu.Erkek çocukları ailesine dur demediği sürece aile karışmaya devam eder maalesef.

Bence siz de sinirlenmeyin boş yere çünkü onları bilerek evlenmişsiniz,yanlarına gidince tamamen değişin diyemez kimse ama daha uyumlu giyinmekte sorun olmamalı bence.
Ben uyumlu giyiniyorum onların sosyal çevresinde zaten sıkıntı benim sosyal çevremde de öyle giyinmemi istemesi😄 ben onları kabul ettim bir zahmet de o da kabul etsin. Eşim tabi ki söyledi konuyu kapattı ama doğulusunuz madem bilirsiniz. Kadınlar mutfakta iki dk içinde her konuyu konuşup yorum yapıyorlar. Duymazdan geliyorum ama artık cevap vermeye başladım çünkü kızım olacak ona karışmalarına müsade edemem. Herkes herkesi görerek aldı madem hoşuna gitmiyordu ben değişmem ama uyum sağlarım sizin çevrenize ona göre dediğimde kabul etmeselerdi. Ben bu ayak uydurmanın da bir yere kadar olması gerektiğini düşündüğüm için bazen bilerek kendi sosyal çevremde giydiklerimi giyiyorum ki bak hala aynıyım mesajını iletmek için. Çünkü kadın hakimiyeti doğuda çok fazla dışardan öyle görünmese de.

bence adamın alkolikliği falan yok, konu sahibi alkol kullanmasını hepten istemediği için "bırakamıyor" ifadesini kullandı.

bu arada hanımlar trakya'da ve ege'nin bazı yerlerinde düğünlerde de alkol alınır, çocuklar oralarda görürler, evlerde genelde dedesinin babasının içtiğini görürler, şahit olurlar öyle büyük bir problem değildir yani. hatta genelde de arkadaşların anlattığı gibi aile bira ile denettirir lise çağına gelindiğinde. benim annem ben ergenken rakı yapardı neyse ki ölmeden kurtulduk. babam hiç alkol tüketmediği için sen bizim aileden değilsin şakası yapılır ona. mesela sigara bundan daha büyük tabudur aileden gizlenir çünkü ultra sağlıksız görülür, aileler içse bile çocuk başlasın istemezler ki o da bana ikiyüzlü gelir çünkü kötü örnek olmak budur tam olarak. :) (sigara kullanıyorum)
dalgasına bira şişesiyle veya rakı bardağıyla fotoğrafı çekilen bebekler var, aynı başına tülbent eline tespih verilip fotoğrafı çekilen bebekler gibi. 😅

Ben uyumlu giyiniyorum onların sosyal çevresinde zaten sıkıntı benim sosyal çevremde de öyle giyinmemi istemesi😄 ben onları kabul ettim bir zahmet de o da kabul etsin. Eşim tabi ki söyledi konuyu kapattı ama doğulusunuz madem bilirsiniz. Kadınlar mutfakta iki dk içinde her konuyu konuşup yorum yapıyorlar. Duymazdan geliyorum ama artık cevap vermeye başladım çünkü kızım olacak ona karışmalarına müsade edemem. Herkes herkesi görerek aldı madem hoşuna gitmiyordu ben değişmem ama uyum sağlarım sizin çevrenize ona göre dediğimde kabul etmeselerdi. Ben bu ayak uydurmanın da bir yere kadar olması gerektiğini düşündüğüm için bazen bilerek kendi sosyal çevremde giydiklerimi giyiyorum ki bak hala aynıyım mesajını iletmek için. Çünkü kadın hakimiyeti doğuda çok fazla dışardan öyle görünmese de.
Bunun doğulu olmakla alakası yokki sadece doğulular mı kadın dedikodusu yapar.Karadeniz insanı da yobaz olabilir iç anadolu da , keza bazı doğulu var hayatlarına kimse karışmaz açık giyinirler gayet ama bunların sayısı genele bakınca çok değil.
Eşiniz destek oluyorsa siz de cevap verin o zaman siz yabancı olduğunuz için daha ılımlı yaklaşmaları lazım aslında ayıp etmişler.Bir kere cevap verin belki yüz bulmazlar da susarlar.Her doğulu bir değil her aile hiç bir değil.

Kesinlikle olmaz bu ilişki,zaten aileler denk bile değil şöyle düşün bence.

Aileler hadi tanıştı diyelim,önce giyim kuşam sıkıntı olur her iki taraf içinde özellikle seküler kesimin giyimi kolsuz bluz kısa etek elbiseyse karşı taraf nasıl yadırgar.Biri açık biri muhafazakar yeri geldimi bir taraf alkol almak ister ne olacak acaba saygı duyarsın 1-2 kerede sonrası başlarım lannn denir.
Sonra adetler var hele onlara hiç girmeyim.
Kısaca bu iş olmaz yol yakınken bırak ayrıl,alkol konusunda da ciddi sıkıntı yşanır.

Uzak mesafe degil, ben 20 ve O 21 yaşinda
Aferin size çocuk yaşta ne evlilik düşüncesi böyle..

Hayaller paris gerçekler van kimse kusura bakmasın..

Şu yaşıma geldim anladığım bir şey varsa o da yasakla, kınamayla hiçbir şeye çözüm bulunamadığı.aynı durumu cinsel açıdan baskılanan kişiler de yaşıyor.boşa çıktıkları ilk anda öyle bir etrafa saldırmaya başlıyorsun ki gözün hiçbirşey görmüyor.ben bizzat yaşadım bu durumu.atandığım ilk 3 sene önüme kim gelirse birlikte olmuştum.öyle ki günde 4, 5 erkeği bulduğu oluyordu.eee bu kadar kişi olunca arada saçma sapan kişiler de oluyordu.şimdi düzeldim.gerçekten beğendiğim ve sevdiğim kişilerle birlikte oluyorum.diğer türlüsünü içim almıyor.bir de baskılanan çocuklar sürekli bir şeyler saklamaya çalıştıkları için çok saçma sapan şeyler yapmak zorunda kalıp, canlarını bile tehlikeye atıyorlar.aileden habersiz ne kopartırsam kârdır diye düşünüyorlar çünkü.o stresle ne hatalar yapılıyor.oysa ki hep serbest olunca insan bir durup düşünüyor.acaba ben içki seviyor muyum?, seviyorsam ne kadar içmeliyim?, ya da biriyle birlikte olacaksa bu kişiyi seviyor muyum, gerçekten birlikte olmak istiyor muyum?, bana zarar verir mi?, güvene bilir miyim?, bir ortama gireceğim ama girmek istiyor muyum?, başım belaya girer mi? tarzı.yasaklananlarda bu yok.
dediklerinize katılıyorum sadece eklemek istediğim bir şey var, bu dediğiniz durumlar ailenin yasakçı olmayıp rahat olduğu ama sevgisiz bir aile olup fazla başıboş ve ilgisiz bıraktığı durumda da olabiliyor. o sebeple çocuğa sevgi + saygı + sağlıklı sınırlar oluşturma + duygusal destek + özgüven aşılama + yaşam becerileri katma + kendi kararlarını vermesini sağlama + kurallarla birlikte disiplin soslu bir özgürlük --- no baskı, yes kendini tanımasına izin verme yes doğruyu yanlışı ayırmayı öğretme yes yes yes denge 😅 önce ailelerin dengeli yaşaması gerek tabii. yine de nasıl büyürse büyüsün her türlü hata yapacak sadece minimuma indirebilir aile bunu, çocuklara sahip çıkalım 😅

İzmirli aile sizi tamamen kabullenir mi hiç zannetmiyorum. Olaya sadece aileniz açısından değil sevgilinin ailesi açısından da bak bence. Ben İzmirli bu şekilde bir aile olsam seni gelinim olarak istemem. Oğluma denk görmem. Hayat tarzıma denk görmem.
bir izmir'li olarak kamu spotumla geldim. herkes bir değil. izmir'de olan şey aslında herkesin iç içe yaşaması, farklı hayat tarzlarını devamlı görüp şahit olunduğu için (gerek kıyafet, gerek yeme içme) alışkanlık kazanılması ve tabu olmaktan çıkması. büyükşehir olması, izmir'in yerleşik kültürü + göçün etkisidir bu ama mesela istanbul'da bunu pek bulamazsınız halbuki orada daha fazla çeşitte insan birlikte yaşar ama çok büyük bir yer olduğu için herkes kendi mahallesine ve kültürüne sıkışır, aynılar aynı yerde yaşarlar... öyle her yerde istediğini giyemezsin, her yerde biranı sigaranı içemezsin. tabii burada da nadir o tip yerler var her yerde olduğu gibi. ama izmir genel olarak pek tektip değil en azından düşük ve orta gelirli kesimde. yerleşmiş kültürü rahattır, inançla özgürlük karışır birbirine. aynı mahallede çarşaflı kadınla rastalı kadının karşılıklı oturduğunu da bilirim. benim normalde başı açık olup namazını kılarken örtünen ve oğlu karşısında bira içerken karışmayan akrabam da var, normalde örtülü olup ibadetlerini yerine getiren ama diğer kardeşlerine içme, kapan diye karışmayan akrabam da var, dinle falan ilgisi olmayan akrabam da var. akrabalarım ege bölgesi'nin çeşitli yerlerindendir çok içerilerinde olmamak üzere. zaten nenelerimiz tülbentle örterlerdi saçını, öyle bonesidir, saç teli görünmeyecektir, bilek görünmeyecektir hassasiyetler yoktu, kocaları da içerdi genelde. trakya'da neneler de içiyor misal ama tülbentli kadın. yani kültür topyekün din açısından ele alabileceğimiz bir şey değil çeşitli değişkenler var.
konu sahibinin erkek arkadaşının ailesi "seküler" tipmiş mesela. izmir'li oldukları için normalde klasik türk aile tipi işte karışmazlar muhtemelen derdim ama zengin olmaları işi değiştiriyor.

Son düzenleme:
Back
X