sadece zar ve ılk evlılık meselesı olsaydı gelınlık
tecavuze ugrayanlarda gelınlık gıyemez ozaman töbe töbe kurdeleyle bakın ben nasıl bakıreyım ne kadar bakıreyım dıye kendını ıspatlamak zorunda olanları anlamıyorum
gıder bekaret raporumu davetıyeye bastırırım daha mantıklı
ısteyen takar ısteyen takmaz
ısteyen gelınlık yerıne elbıse gıyer
ısteyen sıyah gelınlık gıyer yahu
valla ben evlılıgımın 10. yılında esımle nıkah tazeleyıp bembeyaz bı elbıseyle yıne eglence yapcam mesela coluk cocugumla ?
Kırmızı kuşak bekareti simgeleyen bir gelenek değil aslında. Biz ona farklı farklı anlamlar yüklemişiz renginden dolayı.
Gayret kuşağı olarak da geçiyor adı.
Gelinin Beline Takılan Kırmızı Kurdela Ne Anlama Gelir? Daha önce pek çok kez, düğünlerde gördüğünüz, düğünlerin en duygusal anlarından birinin yaşanmasına sebep olan gelinin beline takılan
kırmızı kurdeladan bahsedeceğiz bugün. Bildiğiniz gibi toplumlarda birlik ve beraberliği kuvvetlendiren gelenek ve göreneklerin varlığı, toplumların kültürlerini yansıtan unsurlardır. Bu gelenek ve görenekler, onlarca hatta yüzlerce yılda oluşmuş yazılı olmayan, insanların nesilden nesile taşıdıkları olaylardır. Kimse onları yapılması için zorlamamasına rağmen yine de günümüze kadar sürdürülmüş pek çok adetimiz, gelenek ve göreneklerimiz mevcuttur. İşte düğünlerde gelinin beline bağlanan kırmızı kurdela geleneğimiz de böylesine bir düğün geleneğimizdir. Duygusal dakikaların yaşanmasına sebep olan, kız babaları için daha da zor dakikaları içeren bir törendir. Peki ne anlama gelir bu
kırmızı kurdela, hiç düşündünüz mü?
Kırmızı kurdela, gelin baba evinden ayrılmadan önce gelinin babası veya ağabeyi tarafından, gelinin beline bağlanır. Kimi kaynaklarda gelinin beline kırmızı kurdela bağlanırken salavat ve tekbir getirileceği ve beline iki defa sarılıp üçüncüde bağlanacağı söylenmektedir. Bele takılan bu kırmızı kurdelanın bekaret ve gayreti temsil ettiği bilinmektedir. Zaten Orta Anadolu’da bu kuşağa özellikle “gayret kuşağı” da denilmektedir. Gayret kuşağı denilmesinin sebebi, evliliğinde gelinin gayretli ve kudretli olması için, ailesinin gelişimini sağlaması ve evinde güçlü olması içindir. Bu şekilde nesiller boyu aktarılarak günümüze kadar ulaşan bir geleneğimizdir.
Peki neden kırmızı renk kullanılır da başka renkler kullanılmaz? Gelinin beline bağlanan kurdelanin renginin kırmızı olmasından dolayı gayretli ve kudretli olmayı temsil etmesinin yanında bakireliği de temsil edebileceği düşünülür. Gelinin babasının kırmızı kurdelayı kızının beline bağlamasının anlamı, bekareti simgelediği ve gelinin namusundan artık kocasının sorumlu olduğunu bildirmesidir. Yine de bele kırmızı kurdela bağlama geleneği bir Türk geleneği olduğu için yöresel olarak farklılıklar içermektedir. Hatta Orta Asya Türk devletlerinde bile farklılıklar gösterdiği görülür.
Uzun yıllardan beri sürdürülen, düğünlerde bele
kırmızı kurdela bağlama geleneğinin ilk olarak ne zaman çıktığı bilinmediğinden dolayı bu bilgiler farklılıklar göstermektedir. Ancak yine de genel olarak bu geleneğin anlamı bellidir. Eski bir gelenek olmasından dolayı da hemen her düğünde karşımıza çıkar. Kimi zaman hüzünlü bir mutlulukla, kimi zamansa zor dakikaları içeren, gelinin baba evinden çıkması bu şekilde büyük bir törene dönüşür. Gelinin baba ocağından uçuşunun, artık kendi ailesini kuracağının ve orada yaşayacağının bir göstergesidir. Bu tip geleneklerimizin olması kültürümüzün zenginliğini göstermektedir. Bu tür gelenekler düğünlerinize duygu ve ayrıca zenginlik katacaktır.