Ramazanda Kilo Verme Deneyimlerimiz

Oruç tutan kişiler Ramazan ayı sonrasında eski beslenme alışkanlıklarına geri döndüklerinde daha fazla yeme eğiliminde bulunmaktadır. İftar ve sahur vakitlerinin günün daha az hareket edilen zamanlarına denk gelmesi, hem fazla hem de hızlı yemek yenilmesi, bazal metabolizma hızının yavaşlaması ve kan şekeri düşüşüne bağlı olarak tatlılara karşı isteğin artması genellikle kişilerin ağırlıklarında artışa neden olmaktadır. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bayram ziyaretlerinde ikram edilen besinleri de hesaba alırsak, obezite ve beraberinde 40’ı aşkın hastalık için davetiye çıkarılmış olmaktadır.

Aç Kalmak Zayıflatmaz

Ramazan sonrasında kilo fazlası olan bireyler genelde aç kalarak, öğün atlayarak, hiçbir şey yemeyerek sonuç almaya çalışmaktadır. Böyle bir davranış, vücudu açlıktan ölme paniğine sürükler ve “kıtlık” moduna geçen metabolizma yavaşlar, yağ yakmak yerine tüketilen her besini yağ şeklinde depolama yoluna gider. Buna karşılık sık sık, azar azar beslenmek bir sonraki öğünde hem yavaş hem de az yemek yenilmesine neden olmaktadır. O nedenle başta kahvaltı olmak üzere asla öğün atlanmamalı, 2.5 - 3 saatlik aralıklarla beslenilmelidir.

Beslenmemizde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ramazan sonrasında da katı margarin, tereyağı, kaymak, krema, mayonez, cipsler, soslar, kuruyemişler gibi enerji değeri yüksek, öte yandan hiçbir besleyici değeri bulunmayan yağlı yiyeceklerden, kızartma ve kavurma işlemlerinden olabildiğince kaçınmakta yarar vardır. Şeker ve şeker içeren besinler (bal, reçel, hazır meyve suları, gazlı içecekler, tatlılar vs) kana hemen ve tamamen karışırlar. Pankreastan salınan insülin hormonu ile kan şekeri düşer ve tekrar tatlı yeme isteği doğar. Dolayısıyla şeker ve şeker içeren besinler kan şeker düzeyinde ani dalgalanmalara yol açarlar. Hızla ve tamamen kana karışan, rafine şeker içeren besinlerin tüketimi kan şekerinde ani bir dalgalanmaya neden olur, böylelikle tekrar tatlı yeme isteği doğururlar. Bu nedenle pek bulaşmamak en güzelidir.

Hiç Tatlı Yemeyecek miyiz?

Şeker tadından vazgeçemeyen, iştahını baskılayamayan, formuna önem veren bireyler ve aileleri için çok iyi bir alternatif olan yapay tatlandırıcıların şeker yerine kullanılması daha uygun görülmektedir. Tatlıların yapımında güvenle ve rahatlıkla kullanılabilecek olan bu yapay tatlandırıcıların enerji değeri yok veya göz ardı edilecek kadar düşüktür. Kan şekeri üzerinde de olumsuz etki yaratmamaları nedeniyle rafine şeker yerine tercih edilmeleri çok daha sağlıklı olacaktır. Aynı zamanda bu tatlandırıcıların bazılarının toz formları da mevcuttur. Kendinize bu şekilde hazırlanmış farklı tatlar oluşturabilirsiniz. Ağır tatlıların yerine yapay tatlandırıcı ile hazırlanmış sütlaç, puding, dondurma, komposto, kabak tatlısı gibi hafif tatlılar ile hem nefsinizi köreltir hem de sağlıklı bir seçim yapmış olursunuz.

Su İçmeyi İhmal Etmeyiniz

Suyun; alınan besinlerin sindiriminden, metabolik atıkların dışarı atılmasına kadar her aşamada çok önemli görevleri vardır. Bu nedenle günlük sıvı tüketimi arttırılmalıdır. Katkısız, en iyi çözücü su olduğu için günde 8 - 10 bardak su içilmelidir. Diyet yaparken çay, kahve, bitki ve meyve çaylarının içerisine şeker yerine yapay tatlandırıcılardan katılabileceği gibi diğer içeceklerde de light olanların tercih edilmesi daha uygun görülmektedir.

Posalı Besinleri Tercih Ediniz

Ayrıca posalı yani lifli besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Posalı besinler kan şekerini, kan basıncını (tansiyonu) ve kan kolesterolünü istenilen seviyede tutmaya yardımcı olurlar. Midede, su ile birlikte şişerler; tokluk, doygunluk hissi sağlarlar. Ayrıca dışkılama miktarını ve sıklığını arttırırlar. Kabızlık şikayeti varsa ortadan kalkar, böylelikle kilo vermeye de yardımcı olurlar. Kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkileri de mevcuttur. Bu yüzden haftada 2 - 3 kere kurubaklagil yemeği yenilmelidir. Ayrıca buğday ekmeği yerine kepek, çavdar, yulaf ekmeğini; pirinç yerine bulguru tercih etmekte yarar vardır. Hatta pirinç, makarna, erişte ve unun da kepekli olanlarını kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Sebze ve meyveler de posa içermektedir. Soyulmadan yenilebilenleri iyi bir şekilde yıkadıktan sonra kabukları ile tüketmek her zaman için daha yararlı olacaktır.

Spor Yapmayı İhmal Etmeyiniz

Diyete ilave olarak mutlaka spor da yapılmalıdır. Haftanın 5 - 6 günü en az 30 dakika tüm vücudu çalıştıracak şekilde egzersiz yapılması yeterli olacaktır. Amaç; metabolizma hızını düşürmemek, kilo verirken bir noktada ağırlığın sabit kalmasını önlemek, verilen kiloların kalıcı olmasını sağlamak ve en önemlisi sağlıklı yaşama adım atmaktır

İftar menüm;
1,5 kepçe mercimek çorbası
2 yk şakşuka
2 yk yoğurt
2 dilim ekmek
Ara
Bir parça çikolatalı kek
Sahur menüm;
1 kk peynir
3 zeytin
domates
Açık bir çay
1 dilim ekmek

açtığım günlüğe de yazdım burda da yazayım;
biraz fazla kaçan sahur menüm
1 küçük zeytinyağlı biber dolması
1 küçük dilim çavdar ekmeği
1 yumurta
2 domates
peynir ve zeytin
bir de faydası olur diye sevmediğim halde bal kaşıkladım
üstüne de yeşil çay

Kızlar nerdesiniz? Eski heyecanı göremiyorum kimselerde

Sahur menüm;

1 kase k-fleks
4 yk yarmalı yogurt soguk corba
1 dilm domates
1 dilim salatalık

sahur menümde yine 1 kase k-fleks ve bol su vardi aksam iftari sormayin canlar , sahur menümden de anlasiliyordur

günaydin kizlar sahur menümü yazayim

sahur
avuç içi kaar ekmek (hatta daha az)
2 köfte kadar panelenmi$ yagsiz balik
100gr yogurt
1.5 kk diyet peynir

fazla oldu nedense sahura kalktigimda midem kaziniyordu o kadar acikmi$imki nedense, sanki sahura kalkmasam açliktan ölecekmi$ gibi

dün yatmadan önce bayagi mekik çektim sonrada karin egsersizleri yaptim bolca, bugün tüm gün i$te olacagim ve sanirim orucumu iftardan 1 saat sonra açacagimm

herkese günaydınlarr

yağmurucm sneı görmek mutlu etti beni.inş. canım ramazndan sonra hareketlenır topiğimiz
sizler olmınca =) 3 kgda benle kaldı

sanırım topiğimizin en oburu benım
iftarda davetliydik

1 hurma
2 bardak su
1 kepçeden az domates çorbası içine çok az kaşar
1 yemek kaşığı tavuksote
1 tane kabklı islim kebabı
1 ymk kaşı pilav
1 ymk kaşı morlahana saltası
1 ymk kaşı amerıkanslatası (bunu ymesm iyi olurdu ama kaçgundur sayıklıodum =) nefsımı körledim
çok az göbk salta

tatlı olrak yarım edilim etimek tatlısı yedım .kuzenım okdr zahmetle sofra kurmş tadımlık yedım yarısnı kociş yedi zaten =)

4 bardak çay

ara olrakda 3 dilim karpız yedım

sahurda
2 bardak su 2 kaysı
2 dilim çvdar ekmeği
1 tane rafadan yumurta ( aslında pişmiş isitodum ama aceleden
1 bazlamanın çeyreği( bu çokoldu ama sıcak sıcak iyi gitti be =)
4 zytın
2 parça pynır
2bardak su

Sahur menüm

1 dilim denge ekmek
1 lokma pide, az tereyağlı
2 kk peynir
Yarım sb vişne suyu
2 yk makarna
2 tk reçel
Domates, salatalık

spor yapmalıyım artık yaaa

kızlaaaar =) haydi kalkın hareket edelim birazz =)
bugün ölçüleerimi almak aklıma geldi
callanetics-winsor-leslie ve tabiiki sağlıklı beslenme 4lüsüyle ne kadar sürede neler değişecek merak ediyorum =)
şimdi ilk etap için kalkıp callaneticsmi yapıcam =)

kesinlikle tebrik ediyorum spor yapanları bende güya dün başlayacaktım inşallah bu akşam yapabilirim.

kızlar sahur menüm:

2 küçük dilim fırın mücver
yarım domates
3 sivri biber
3 ceviz
1 kk dan az peynir
3-4 çatal böğürtlen reçeli (ev yapımı)

ben de şimdicallanetics yapıcam iftardan sonra da lessli

tebrikler canim,masallah azmine hayranim!

cnm pufy cugum. Ramazan bitince sen bir topik ac ta devam edelim. cunku ramazandan sonra salivermeyelim. mesela ramazandan sonra kilo vermeye devam, edelim manasinda.ne dersin. Cunku ben bu takimi birakmak istemiyorum. en az 65 olana kadar devam etmek istiyorum.

Of psikolojim bozuldu Malum sebepten ötürü tutamıyorum.O zaman normal besleneyim ve tutarken veremediklerimi vereyim bu arada diyordum.Gündüz her şey iyi gitti ama akşam sözde meyve salatası yiyecekken,onu bile canım istemiyorken komşu yaprak sarma getirince iştahım tuttu yine Bu regl ile gelen iştahtan nefret ediyorum yaa
En başlarda kalori hesabı yapıyordum ,sonra düzene oturtunca bırakmıştım ama yarından itibaren yine eskiye dönüş yapacağım sanırım.Moralim çok bozuluyor yiyince

Bugünkü menüm:

Geç kalktım.
Kahvaltı(11:30 gibi)

1 dilim pastırma,çemensiz
Yarım kaşık yağsız yoğurt
1 yumurta(tavada ve üstüne çok az lor peyniri ve metabolizmam hızlansın diye kırmızı acı biber serpilmiş)

Kahvaltıdan biraz sonra da karanfil,limon ve tarçınlı yeşil çay

Ara ve öğlen ayrımım tam olamadı geç kalkınca ama ...:/

Saat 13:40 gibi

1 porsiyon Nesfit

Saat 15:40 gibi

3 ceviz

Akşam 19 gibi:

120 gr kadar yaprak sarması
44 gr yağsız yoğurt :/

Yani 8 tane yaprak sarması yedim resmen :18:
Yemekten önce 3 saat kadar alışveriş amaçlı ama hızlı yürümüştüm.Gündüz evde de sürekli ayakta egzersiz yapmıştım.Tek ümidim o ya çok yedim bayanlar off.1 aydır ilk defa bu kadar fecileşti iştahım

Son düzenleme:
ben galiba 59'da cakili kalcam, kalirim da, iftarda pide, pilav, findik ezmesi yedim ya yuruyuse cikacaktim aksam ustu ama o kadar yorgunluk coktu ki cikamadim. insallah yarin cikarim. bayrama kadar bi 58 olsam. gerci az kiloda olmak onemli degil onemli olan vucudun incelmesi ve tek ogun beslenmeyle o da mumkun degil gibi ama bakalim

bugünde orucumuzu açtık rabbim kabul etsin inş
bugün eşim yoktu iftarımı yalnız yaptım
menüm şöyleydi
1büyük kase ile salata
4köfte
1kase yoğurt
1hurma
1lt su şimdi yine suyum elimde keyif yapıyorum birazdan yeşilçay molası

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…