Pahalılık yorgunluk bıkkınlık

gelirim ortalama üstünde çok şükür ama sanırım bu benim yaşam biçimim liseden beri böyleyim ama acil hastane ve yatılı misafirlik için kaliteli bir iki pijamam sabahlığımda varrr :KK70: .mesela ben de çakma marka giyenleri anlamam hermes lv çakması dolu herkesin kolunda ve ucuz kıyafetlerle kombinlemişler otobüste metrodalar.ha modelini beğenir alır ya da onun marka olduğunu bilmeden alır o başka.ama bazı kadınlarımız vallahi kendi bile inanmış öyle bir taşıyor ki o çantaları gülüyorum görünce elimde olmadan .hayaller ve hayatlar olmuş resmen
Ortalık çakma hermes takıp metrobüste tutacaklara tutunan kadınlarla dolu :KK70:

Artık avokadoya gıda yerine yatırım aracı olarak bakma zamanı geldi ceycey 😀
Ben gram gümüşe geçtim gram altına param yetmiyor 😭
avokado benim işim öyle tanındım ya sitede ha ha ha.2 gün önce tanesi 8.99 idi o da zamlanmış almadım armut aldım ha armutta 7.99 idi ama birinin kilosu öbürünün tanesi :KK70:

Yok anladım ben seni. Vergi burda da çok maalesef, kdv si ötv si, gelir vergisi, deprem vergisi, cart vergisi curt vergisi. Yaşıyoruz bir şekilde ama psikolojiler bozuk işte. 🤣 Allah yardımcımız olsun.
Vergi burada da çok ama bordrolu çalışana çok. Sorun vergi kaçırmanın çok kolay olması, vergi kaçırmanın ciddi yaptırımlarının olmaması, zırt pırt affedilmesi yapılandırılması vs. Adil bir şekilde onun bunun borcunu silmeden vergi toplansa kasamız bu kadar boş olmazdı.

Marketlerde indirim diye satılan çoğu ürünün gramajı düşük oluyor.
Ucuza aldık sanıyoruz sadece.
Anca kendi ürünlerinde biraz fiyat düşüklüğü oluyor.
Sağlıklı beslenme biraz masraflı bir olay haline geldi oysa ülkemiz denizlerle çevrili, hayvancılık ve tarımın olduğu bir ülke.
Hiç unutmam Türkmen bir arkadaş zeytin bizim orada sadece zenginlerin evinde olur demişti orada çok pahalıymış.
Bende şükür etmeye çalışıyorum ama sizin gibi lüks harcama yapmadığım halde elde hiçbir şeyin kalmaması zoruma gidiyor. :ruh:

avokado benim işim öyle tanındım ya sitede ha ha ha.2 gün önce tanesi 8.99 idi o da zamlanmış almadım armut aldım ha armutta 7.99 idi ama birinin kilosu öbürünün tanesi :KK70:
Bak bu lüks merakın seni batıracak bi gün. Avokado olma kabak ye onun yerine. Avokado senin doğduğun coğrafyada gerekli bir gıda olsa toprakta yetişirdi zaten. Biri bana böyle demişti ben de sana satayım aynı lafı :eğlence:

Vergi burada da çok ama bordrolu çalışana çok. Sorun vergi kaçırmanın çok kolay olması, vergi kaçırmanın ciddi yaptırımlarının olmaması, zırt pırt affedilmesi yapılandırılması vs. Adil bir şekilde onun bunun borcunu silmeden vergi toplansa kasamız bu kadar boş olmazdı.
Çok benzer bir yorumu başka konuda ben yazmıştım. Kesinlikle katılıyorum. Vergi alınması değil herkesten alınamaması sıkıntı bu ülkede. İnsan enayi gibi hissediyor. İnsanımız da çok karaktersiz ve uyanık maalesef. Maddi durumunun gayet iyi olduğun bildiğim bir aile hasta dedelerini hastaneye götürüp engelli raporu alıp ötvsiz lüks araç aldılar. Ne denir ki şimdi bunlara.

Kenara üç bes kurup atarım diyorsun ama olmuyor malesef. Kış gelince nolcak acaba? Dogalgaz gecen sene bu zamana göre yuzde 35 zamlanmıs diyorlar. Gecen sene zaten 400 ödüyordum bu sene 550 olur sanırım. Havalar da soguyor. Son 30 yılın en soguk kısı kapıda dıyorlar. Evde cocuk olmasa gıy polarını otur ama cocuk durmuyor tek odada. Bir ay sonra yakmaya baslarız ayda 500/600 lira ek masraf olacak. Onunla pazarımı yapardım ben.

Bak bu lüks merakın seni batıracak bi gün. Avokado olma kabak ye onun yerine. Avokado senin doğduğun coğrafyada gerekli bir gıda olsa toprakta yetişirdi zaten. Biri bana böyle demişti ben de sana satayım aynı lafı :eğlence:
bugün sebze türlü yaptım kabağını 6 tl ye aldım naberrrr.geçen yıl 2 tl idi.1 derin dondurucum vardı 5 katlı bir de sandık tipi aldım geçen ay doldurdum uzun emeklerle elime ne geçerse domates 20 tl yi geçecek diyorlar kışın :KK53:

Evmi 90m evde oturuyorum kendim aldim 30 yillik kredi ile alirken devlete 17bin euro vergi odedim. Ve heryil ev vergisi 900 euro.
Araba 1tane var esim ise gidip geliyo vergisi 300 euro benzin litresi 1,17 euro
Vergiye gelirsem, herseyin ama herseyin vergisi var. Yillik kisi vergisi benden 1200 euro esimden 1700 euro aliniyo
Daha baska seylere girmicem cunku ben burada yasanti zor turkiyeyle kiyasllama yapim falan demedim. Sadece esimde bende maasliyiz ama trdeki akrabalarimin evinde ustunde olan bende yok. Turkiyede hayat zaten zor nasil basariyolar gibisine dedim.
Allah cekim skntisi cekenlerin yardimcisi olsun. Yukarda bi eczaci arkadasim benim ne demek istedigimi cok iyi dile getirdi.

Hangi ülkedesiniz??
kişi vergisi belli bir maaşın üzerindekiler alınıyor değil mi? Yani eşinizle maaşınız standardın üzerinde yani bunu sorgulamak tabi ki niyetim değil ama yarım yamalak anlatıyosunuz. Arkadaşım almanyada mercedese biniyor 121euro vergisi, sizin ya yüksek beygir ya da düşük model ya da her ikisi.. her neyse biz eski arabamız için 1500 tl civarı vergi veriyoduk asgari ücret 2.300 tl burası önemli altını çizmek lazım. Neden? Çünkü gelir ve giderler orantısız. Siz öyle şu kadar vergi verdim diyince ooouuu diyemiuorum kusura bakmayın. Burada Ev aldığınızda yüzde 4 civarı tapu masrafı ödüyorsunuz yani mesela 600.000 tl ye ev aldıysan 24.000 cebinden ekstra masraf çıkıyor. Ev araba vergisi yok değil hani. Yani bişeyler burda bu kadar şurda bu kadar diye kıyaslama yapıyosunuz da bi anlatın ya ne kazanıyorsunuz bu kadar ağlayıp ülkenize gelmeyecek kadar ne yaşıyorsunuz oralarda? Akrabalarınızın iki nevresim bir bilmem nesine şaşırıyosanız akarı vardır onların da merak etmeyin. Artık nasıl bi yoksunluk bekliyosanız...

en iyisi şöyle yazayım da ferahlayınn eyy üyelerr sitede çok duydunuz çünkü:asgari ücret alıyor gocammm evde 4 kişiyizz kiradayız hemi de lüks yaşıyoruz üstüne de birikim yapıyozzzz.siz çok müsrifsiniz bereketiniz yohhhh.kendinize çeki düzen verinnn yeterde artar paranızzzzz hanımlarrrrrr

en iyisi şöyle yazayım da ferahlayınn eyy üyelerr sitede çok duydunuz çünkü:asgari ücret alıyor gocammm evde 4 kişiyizz kiradayız hemi de lüks yaşıyoruz üstüne de birikim yapıyozzzz.siz çok müsrifsiniz bereketiniz yohhhh.kendinize çeki düzen verinnn yeterde artar paranızzzzz hanımlarrrrrr
Linc is loading :KK70:

bugün sebze türlü yaptım kabağını 6 tl ye aldım naberrrr.geçen yıl 2 tl idi.1 derin dondurucum vardı 5 katlı bir de sandık tipi aldım geçen ay doldurdum uzun emeklerle elime ne geçerse domates 20 tl yi geçecek diyorlar kışın :KK53:
Açıkçası kışın domates, salatalık gibi takıntılarım yok.
Mevsimine göre beslenmeyi daha doğru buluyorum. Ama bir bağ maydanoz bile 2-3₺ olabiliyor. Buzlukta sadece barbunya var sebze olarak.
Biz iki kişiyiz meyve sebze en az 100₺ tutuyor.
Kuru yemiş olayına girmiyorum çekirdek, leblebi, üzümden öteye geçilmiyor. :deli::KK45:

Avokado yoksa hıyar yiyoz biz 😆

Evmi 90m evde oturuyorum kendim aldim 30 yillik kredi ile alirken devlete 17bin euro vergi odedim. Ve heryil ev vergisi 900 euro.
Araba 1tane var esim ise gidip geliyo vergisi 300 euro benzin litresi 1,17 euro
Vergiye gelirsem, herseyin ama herseyin vergisi var. Yillik kisi vergisi benden 1200 euro esimden 1700 euro aliniyo
Daha baska seylere girmicem cunku ben burada yasanti zor turkiyeyle kiyasllama yapim falan demedim. Sadece esimde bende maasliyiz ama trdeki akrabalarimin evinde ustunde olan bende yok. Turkiyede hayat zaten zor nasil basariyolar gibisine dedim.
Allah cekim skntisi cekenlerin yardimcisi olsun. Yukarda bi eczaci arkadasim benim ne demek istedigimi cok iyi dile getirdi.

Siz hangi ulkedesiniz bilmiyorum ama kanadali bir cifti takip ediyorum
Biz tr de maaslari net uzerinden aliriz
ama onlar kanada da burut aliyorlar ve evli olup olmama, esin calisip calismamasi ve maasi gibi unsurlara bagli olarak farkli vergi dilimlerine giriyormussunuz ve dezavantajli durumda olanlara net olarak daha yuksek bir maas geciyormus
Alisveris kdv siz hesap uzerinden yapiliyor daha sonra uzerine hangi vergi dilimine giriyorsa ona gore vergi eklemesi yapiliyor
sene sonunda ise devlet yine dusuk gelir seviyeli vatandaşlara vergi iadesi yapiyor
Ayrica calisirken bile belli devlet yardimlarini alabiliyosun
Bahsettigim ciftin oturum izni bile yoktu henuz ve pandemide 3000kanada dolarina yakin yardim almislardi
Her ulkenin vergi politikasi farklidir illa ki
Ama devlet bir sekilde dezavantajli olani telafi ediyorsa insan kendini degerli hissediyor
Siz tr ile kiyaslamayin kendinizi
Bir suru etken var alim gucunu belirleyen sadece vergi degil ki

Geçen sene aylık market pazar masrafımız 1.000’i bulmazken şimdi çok rahat 2.000’i buluyor. İki kişiyiz bebiş sadece anne sütü alıyor.
evde 4 kişiyiz abur cuburu azalttık 3500 4000 gidiyor maalesef.3 kilo kuruyemiş aldık 1 ay anca yeter pandemide yeniyor vallahi 500 tl civarı tuttu:cry:

X