- 8 Mart 2015
- 25.054
- 81.018
Size öl dediler zaten, haklısın o konudaBen tek yasıyorum o yüzden full tavuk et bakliyat tüketiyorum, nöbetli calısıyorum hemsireyim eve sebze meyve alamıyorum cünkü uzun süre iste kalmam gerekebiliyor ve çöp oluyorlar. Düğünü hastalık biterse yazın yapacak olmamıza ragmen nikahı kıydım tayin ister en azından esimle olurum düzenli hayat oturur diye, tayinleri izinleri kaldırdılar. Neyse aglamıyorum gidip fasulye ıslatayım
Ben bütün aksam aglayıp sabah ise gittimSize öl dediler zaten, haklısın o konuda
Haberi okuduğumda savaş ilan edildi zannettim çünkü öyle durumlarda bu gibi önlemler alınır.
Savaş varsa bile bir tek sizin cephede olduğunuz bir savaş, neyse siyasete girmeyeyim de, Allah yardımcınız olsun.
Daha fazlasını yazamıyorum...
Bunu cok onceden okudum, ben bu olayin ayirdina pandemiden once vardim. 2018 krizi denilen seyle basladi her sey Turkiye de en azindan. Cope atilan sebzelerin dahi pazarda satiliyor olmasi bana sok yasatmisti gecen yaz. Halk olarak kotu bir yetistirilme tarzimiz var, ekonomik sorunlarda percinliyor.Son zamanlarda ilgilendiğim bir konu bu ve 2010 ların başlarında dünya, 2020 yılı ve sonrası global kriz için uyarılmış.
Birçok türk yazar ve yabancı yayımlarda da mevcut.
Pandemi bunu perçinledi hatta pandemi ile batmaz denilen ülkeler, 100 senede basmadığı parayı bu birkaç ayda bastı.
Küresel enflasyondan, çinin para birimini altın sertifikasına yıllar önce çevirdiğinden de bahsediliyor.
Ve herkesin ortak görüşü, hiçbir ülkede gelirin, birikimin para cinsinden tutulmaması mutlaka ama mutlaka altına yatırılması gerektiği.
Maaş alındığı anda kaç ediyorsa etsin altın almanın, harcarken satıp harcamanın en azından enflasyonla başa çıkmada önemli rol oynayacağı söyleniyor.
Biz ülkece bitmişiz, bir kurtarırsa bizi kadınlarımızdaki altın merakı kurtarır, yoksa bayağı 3. Dünya savaşı herhalde kıtlık sebepli çıkacak, yeni dünya düzeni oluşturulacak gibi görünüyor.
Tabii biz görür müyüz, bilmiyorum ama şu saatten sonra doların 2 olması ya da gram altının 50 tl ye gerilemesi mümkün değilse, nasıl sağ kalırızı ekonomistlerin ve ülke yöneticilerinin ciddi ciddi düşünmesi gerekiyor.
80 milyon insan, bunun 50 milyonu geçim sıkıntılı, bifiil 40 milyonu ise yoksul.
Çok acı bir tablo.
İzlemedim, bakayım mutlaka.Bunu cok onceden okudum, ben bu olayin ayirdina pandemiden once vardim. 2018 krizi denilen seyle basladi her sey Turkiye de en azindan. Cope atilan sebzelerin dahi pazarda satiliyor olmasi bana sok yasatmisti gecen yaz. Halk olarak kotu bir yetistirilme tarzimiz var, ekonomik sorunlarda percinliyor.
The purge isimli film gercek olacak yakinda.
Bugun cok yakin arkadaslarimiz gecinemedikleri icin aile yanina tasindilar. Bildigi, yasadigi standardin altina dusmek insana cok koyuyor. Allah gordugunden etmesin derler ya. Sonumuz ne olacak, 5 ay sonra ne yapacagiz gercekten dusundurucu. Cok takmamaya calisiyorum ama gercek bu.İzlemedim, bakayım mutlaka.
2017 yılı sonu başladı ayak sesleri, bunu her konuda söylerim ilk olarak vurduğu alanlardan biriyiz biz, eşim esnaftı.
30 senelik dükkanı kapattılar.
O dükkan sayesinde yıllarca birçok mal edindiler ama 2018 yazına kadar dayandı, zarar boyutuna geçtiği an kapandı.
2 senedir yaşamımızdaki değişiklere inanamazsınız ve ben bunu yaşıyorsam, ben hayatımı yüzde 70 oranında durduruyorsam, rahat bir ekonomiye sahip olmayan aile ne yapacak, o neyinden kısacak, zaten temel gereksinimi dışında yaşamıyorken...
Bi ara yorumlarımdan birinde herkesin tüketim alışkanlığı farklı derken bunu demek istemiştim tam da. Mutfak masrafını düşük söyleyenlerin yalan söylediğini düşünmüyorum yani. Halbuki burada sanki yalan söylüyorlarmış gibi tepki alıyorlar şaşırıyorum. Biraz buzluk stoğu varsa köyden de gıda geliyorsa iki kişilik bir ailede mümkün 600 lira falan. Çünkü kimi cimri diyebileceğimiz kadar az malzeme kullanır kimi normal ölçüde tasarrufludur kimi bol kese kullanır kimi de israf edip çöpe atar (var böyleleri de). Her aile farklı yani.Ben bir şey söyleyeyim mi?
Öyle konuşanların çoğu malzemeden yeme içmeden kısıyor.
Mesela ben arkadaşlarıma kısır yaparım seninki lezzetli oluyor derler.
Bir gün evlerine gittim 2 soğan 2 limon bolca zeytinyağı ve salça istedim evi yıktın bir sürü şey koydun dediler.
Salçayı baharatı bile korka korka koyuyorlar.
Başka şehire gidip tüm gün çubuk krakerden başka bir şey yemeyenler, dışarıda bir kahveye hayatta para vermeyen insanlar tanıdım.
Yanlış anlaşılmasın
Maddi durumları benden çok iyi bu insanların ama bazen çok rahat yetiniyorum diyenlerin hayat alışkanlığı farklı
Aynen onlar içinde maliyet arttı onun yansıması fiyatlara olacak tabi.Sorun zaten maaşlarla ihtiyaçların doğru oranda artmamasıBiz daha bir restorana gitmedik 12 marttan beri ama eve söylüyoruz yemek.
Çocukları uyutunca arkadaşlarımla kahve içmeye çıkıyorum bir tek açık alanı olanlara.
Orada menüde inceliyorum, sevdiğim bir restoranda tavuk şinitzel 45 tl olmuş sanırım.
Ki mekandaki uygun yemeklerdendi bu.
Haksız değiller, az müşteri ve sürekli artan malzeme, elektrik, kira vs.
Bir ülkede tek bir şeye örneğin benzin ya da elektriğe gelen zam, her şeye gelmiş demektir zaten.
Bizde her bir kaleme ayrı ayrı geliyor, hiper zamlar sonucu oldukça normal.
Çoğu mekan batacak, olan yine işçiye olacak...
Arada diyorum iyiki kucuk bir şehirde yaşıyorum. Anlatilan fiyatlar çok uçuk çünkü burada kisi basi gecen sene serpme kahvalti 30 du pandemiden dolayi gitmedik simdi ne kadar bilmiyorum ama en fazla 40 tir ve kahvaltilari da cok iyi merkezde kaliyorum ve bilinen bir yer. Lüks bir yemek yersen tas catlasa 300 oderiz dört kişiyiz yani ki hic odemedik te bu fiyati 150 ye cok güzel dört kişi et yersiniz mesela burada. Eltim istanbulda kalıyor buradaki hem lezzete hem fiyata şaşırıyor çok uygun buluyor ki öyle zaten küçük yerde yaşamanın avantajlari iste. Büyük şehirde yaşam daha zor.Yoktur ben en son geçen yıl martta gitmiştim, kişi başı 120 civarı ödemiştik galiba.Bu ara zorunlu olmadıkça dışarda yemiyorum.
kişi başı 120 ödendi ise kahvaltıya aşırı lüks mekandı. ben Bursadayım kahvaltı fiyatları 30-45 bandında seyrediyor. Yemek desen 3 kişilik aileyiz daha geçen dışarda yemek yedik 135 tuttu hesap ama geçen sene maksimum 100 tutan yerde aynı şeylere daha fazla para vermeye başladık. Örnek olsun diye yedikelrimizi de yazayım da (bir porsiyon çorba,bir urfa, bir kaşarlı pide, bir antep lahmacun, bir içli köfte, bir künefe, 3 ayran yanına çay ve su)Arada diyorum iyiki kucuk bir şehirde yaşıyorum. Anlatilan fiyatlar çok uçuk çünkü burada kisi basi gecen sene serpme kahvalti 30 du pandemiden dolayi gitmedik simdi ne kadar bilmiyorum ama en fazla 40 tir ve kahvaltilari da cok iyi merkezde kaliyorum ve bilinen bir yer. Lüks bir yemek yersen tas catlasa 300 oderiz dört kişiyiz yani ki hic odemedik te bu fiyati 150 ye cok güzel dört kişi et yersiniz mesela burada. Eltim istanbulda kalıyor buradaki hem lezzete hem fiyata şaşırıyor çok uygun buluyor ki öyle zaten küçük yerde yaşamanın avantajlari iste. Büyük şehirde yaşam daha zor.
O zaman bende size uygun ve bereketli ve coook lezzetli bir sufle tarifi gelsinSu 8₺
Sufle 45₺
Kahve 25₺
4₺ tip
Aşırı lüks değil mekan, ankarada doğru düzgün bir yerde yapmak istersen fiyatlar öyle oluyor.Birde kahvaltı dışı ufak ekstralar isteyince hesap artıyor tabi.kişi başı 120 ödendi ise kahvaltıya aşırı lüks mekandı. ben Bursadayım kahvaltı fiyatları 30-45 bandında seyrediyor. Yemek desen 3 kişilik aileyiz daha geçen dışarda yemek yedik 135 tuttu hesap ama geçen sene maksimum 100 tutan yerde aynı şeylere daha fazla para vermeye başladık. Örnek olsun diye yedikelrimizi de yazayım da (bir porsiyon çorba,bir urfa, bir kaşarlı pide, bir antep lahmacun, bir içli köfte, bir künefe, 3 ayran yanına çay ve su)
Dogrudur aşırı lükstür ama benim kaldigim yerde kisi basi 120 ye kahvalti yok yakişi başı 120 ödendi ise kahvaltıya aşırı lüks mekandı. ben Bursadayım kahvaltı fiyatları 30-45 bandında seyrediyor. Yemek desen 3 kişilik aileyiz daha geçen dışarda yemek yedik 135 tuttu hesap ama geçen sene maksimum 100 tutan yerde aynı şeylere daha fazla para vermeye başladık. Örnek olsun diye yedikelrimizi de yazayım da (bir porsiyon çorba,bir urfa, bir kaşarlı pide, bir antep lahmacun, bir içli köfte, bir künefe, 3 ayran yanına çay ve su)
bende yıllarca ankarada yaşadım 8 yılım orada geçti bu kadar para sayan biri kesin kalbur üstü mekana gitmiştir biz Bursada nereye gidersek gidelim 45 ten fazla kişi başı para vermeyiz kahvaltıya.Dogrudur aşırı lükstür ama benim kaldigim yerde kisi basi 120 ye kahvalti yok yaistanbul ankara gibi buyuk yerlerde vardir tabi. Ki bizim gittigimiz serpme kahvaltida da yok yok yani hatta mekani cok güzel yerlerde oluyor ama yone bu kadar kisi basi 120 ödemezsiniz
Benim esim de esnaf hep bunu düşünürüm acaba durumlar dahakotuye gitse nasil olur kapatir miyiz diye yada maasi iyi bir is bulabilir mi. Biz yillarca asgari ucret ile gecindik yaklasik uc senedir esim esnaf ki kriz donemine rast geldigi halde bile simdi eskiye göre daha iyiyiz yani kenarda para biriktirebiliyoruz yani. Eskiden mesela ayakkabiya bir 300 lira veremezken simdi cocuklarima ni.. Pu.. Alabiliyorum. Ama esnaflik cok zor ozellikle veresiye isi berbat veresiye olmasa isi alamazsin. Benim esim borcuna cok sadıktır ama karsisina her cikan öyle olmuyor gecen sene 36 bin alacagini mesela bir yil sonra alabildi. Allaha şükür evimiz arabamiz var ama korkuyorum hep. Sizin esiniz dukkani kapattiktan sonra istedigi sekilde bir is bulabilsi mi mesela malum uc yıldır krizle ugrasiyor türkiyeİzlemedim, bakayım mutlaka.
2017 yılı sonu başladı ayak sesleri, bunu her konuda söylerim ilk olarak vurduğu alanlardan biriyiz biz, eşim esnaftı.
30 senelik dükkanı kapattılar.
O dükkan sayesinde yıllarca birçok mal edindiler ama 2018 yazına kadar dayandı, zarar boyutuna geçtiği an kapandı.
2 senedir yaşamımızdaki değişiklere inanamazsınız ve ben bunu yaşıyorsam, ben hayatımı yüzde 70 oranında durduruyorsam, rahat bir ekonomiye sahip olmayan aile ne yapacak, o neyinden kısacak, zaten temel gereksinimi dışında yaşamıyorken...
Kızılayda bir cafede yaparsanız o paralara yaparsınız, ama li..a ,big c.h vs gibi bir yerde serpme kahvaltı isteseniz, yanına mesela sucuklu yumurta isteseniz,üstüne bir kahve,su içseniz o paralara çıkarsınız. Seçilen mekan ultra lüks mekan değil, bizim konumumuzdaki insanların standart takıldığı mekanlar.Kızılayda öğrencilerin arasında kahvaltı yapmayı tercih etmiyoruz.Ankara da hangi yıllar yaşadınız bilmiyorum ama çukurambarda, ümitköyde,çayyolunda sıradan mekanlarda bu fiyatları ödersiniz.bende yıllarca ankarada yaşadım 8 yılım orada geçti bu kadar para sayan biri kesin kalbur üstü mekana gitmiştir biz Bursada nereye gidersek gidelim 45 ten fazla kişi başı para vermeyiz kahvaltıya.
bahsettiğiniz semptler zaten kalbur üstünün yaşadığı yerle değil mi??? 2003-2010 yılları arasında yaşadım Ankarada, ben kızılay tunalı vs oralarda takılırdım. Şu an bile bahsettiğiniz semtlere gidip takılamam bütçem yetmez zaten kahvaltı için 50 tl nin üstünü vermem yazık günah yani o kadar paraya et vs yersin amenna da 2 zeytin bir peynire verilmez o paraKızılayda bir cafede yaparsanız o paralara yaparsınız, ama li..a ,big c.h vs gibi bir yerde serpme kahvaltı isteseniz, yanına mesela sucuklu yumurta isteseniz,üstüne bir kahve,su içseniz o paralara çıkarsınız. Seçilen mekan ultra lüks mekan değil, bizim konumumuzdaki insanların standart takıldığı mekanlar.Kızılayda öğrencilerin arasında kahvaltı yapmayı tercih etmiyoruz.Ankara da hangi yıllar yaşadınız bilmiyorum ama çukurambarda, ümitköyde,çayyolunda sıradan mekanlarda bu fiyatları ödersiniz.
Kaydettim mesajıO zaman bende size uygun ve bereketli ve coook lezzetli bir sufle tarifi gelsin
1 yumurta 1 çay bard. Şeker 1 çay bard. Süt 1 çay bar. Sıvı yağ 1 su bardağından 2 parmak az un kabartma tozu vanilya ve 2 kasık kako
Bunları kek kibi cirptiktan sonra nescafe fincanlarinin yarisina gelecek şekilde bosaltin üzerine 2 kare çikolata koyun. Tencerede suyu kaynatın fincanları yerlestirin 3 dakika ağzı açık 7 dakika ağzı kapalı pişirin miss gii sufle valla
Yanlız size bunları,yazıp benim işyerine san sebastian cizkek yapıp götürmem komik oldumalzemeleri 50tl tuttu ama dışarda dilimi 20 tl olunca bende 12 dilim cikarinca baya uyguna geldi acikcasi
2010 yılından bu yana 10 yıl geçmişbahsettiğiniz semptler zaten kalbur üstünün yaşadığı yerle değil mi??? 2003-2010 yılları arasında yaşadım Ankarada, ben kızılay tunalı vs oralarda takılırdım. Şu an bile bahsettiğiniz semtlere gidip takılamam bütçem yetmez zaten kahvaltı için 50 tl nin üstünü vermem yazık günah yani o kadar paraya et vs yersin amenna da 2 zeytin bir peynire verilmez o para
ama genel anlamda verdiğiniz fiyat uçuk bir rakam kahvaltı için tabi herkes kesesine göre takılır o ayrı mevzu ama benim param olsa da o kadar parayı vermem kahvaltı için zaten öyle eş dostla kahvaltı olayımız yok hava değişikliği için açık hava mekanlarda kahvaltıya ailecek gidiyoruz biz genelde ondada çok yiyen insanlar olmadığımız için bal baklava da gelse pek anlam ifade etmiyor. haliyle fazla para vermek israf oluyor2010 yılından bu yana 10 yıl geçmişKızılayla tunalı arasında bile 20 tl fark eder.Tunalıda en son serpme bile olmayan bir kahvaltı tabağına 55 tl verdim, öyle keyifden değil zorunluluktan yaptığım bir kahvaltıydı.Dışarda kahvaltıyı zeytin peynir için yapmıyorum,evimde yerim daha mantıklı.Dışarda kahvaltı yapıyorsam keyif için yapıyorumdur, birlikte olduğum insanlarla muhabbet etmek için v.s. Bulunduğunuz konuma,birlikte olduğunuz insanlara göre mekan seçmeniz gerekir.Ankarada 50 tl ye kahvaltı edeceğiniz mekanlar öğrencilerin takılabileceği mekanlardır.Zaten pazar günüde ailecek hadi kızılaya gidip kahvaltı yapalım demezsiniz.Bu arada herhangi bir alışveriş merkezindeki mekanlarda bile kahvaltı edeyim deseniz 80-90 a malolur ankarada. Sorun zaten 50 tl lik yada 120 tl lik kahvaltı değil, ben 120 tl lik kahvaltıya gidiyordum 150 oldu, başkası 50 tl liğe gidiyordu 70 oldu.Kimisi hiç gitmez,peynirin kilosu 40 tl den 60 a çıktı gibi
Ne güzel demekki sizin olduğunuz yerde açık havada güzel bir mekanda o paralara kahvaltı edilebiliyor.Burda o paralara öyle bir mekanda kahvaltı yapamazsınız, ankara şehir olarak pahalı şehrinizden.ama genel anlamda verdiğiniz fiyat uçuk bir rakam kahvaltı için tabi herkes kesesine göre takılır o ayrı mevzu ama benim param olsa da o kadar parayı vermem kahvaltı için zaten öyle eş dostla kahvaltı olayımız yok hava değişikliği için açık hava mekanlarda kahvaltıya ailecek gidiyoruz biz genelde ondada çok yiyen insanlar olmadığımız için bal baklava da gelse pek anlam ifade etmiyor. haliyle fazla para vermek israf oluyor