Özellikle Ev Hanımları, Kitap Okuyor Musunuz?

Türkiye'nin okuma kültürü haritası

NTV.com.tr

19 Nisan 2011 Salı

Türkiye

'Türkiye'nin Okuma Kültürü Haritası'nın sonuçlarına göre; Türkiye'de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. Kitap seçimi rastgele yapılıyor. Güneydoğu bölgesinde 'psikoloji' temalı kitaplar tercih edilirken, İstanbul'da yaşayanlar 'aşk' kitaplarını tercih ediyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ''Türkiye'nin Okuma Kültürü Haritası'' sonuçları Ankara Cer Modern Sanatlar Merkezi'nde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı basın toplantısıyla açıklandı.

Türk halkının kitap okumayla ilgili alışkanlıklarına ilişkin pek çok verinin ortaya çıktığı araştırma, Türkiye'deki okur profili ve eğilimleri, bilgiye erişimde dolaylı veya dolaysız karşılaşılan sorunların giderilmesine ilişkin çözüm yollarının saptanması, ilgili kurum ve kişilere önerilerde bulunulması, toplumdaki kütüphane algısının belirlenmesi amacıyla hazırlandı.

Türkiye'yi temsil niteliği olan 26 ilde 6212 kişiyle görüşülen araştırma sonuçlarına göre; Türkiye'de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. 7-14 yaş grubu bireyler yılda 12 kitap okurken, yaşamının büyük bir kısmını büyükşehirde geçirenler yılda ortalama 7.7 kitap okuyor.

Araştırmanın Türkiye'yi temsil niteliği taşıdığı dikkate alındığında Türkiye nüfusunun yaklaşık yarısının bir seferde en az yarım saat okuduğu görülüyor. Ankete katılanların yüzde 47'si yaklaşık 30 dakika, yüzde 19,32'si ise hiç okumadığını belirtiyor. İki saatten fazla kitap okuyanların oranı ise yüzde 4 olurken, yüzde 22'lik kesim yaklaşık 1 saat kitap okuyor.

KİTAP SEÇİMİ RASTGELE
Araştırma bulgularına dayanarak Türkiye'de kitap seçimi rastgele yapılıyor ve düzensiz okuma yapılıyor. Yüzde 45.5'lik bir kesim rastgele kitap seçtiğini ve düzensiz okuduğunu belirtiyor.

En çok okunan basılı materyal kitap olurken, bunu yüzde 34,45 ile gazete izliyor. Türkiye'de her 4 kişiden birinin kitap okuma alışkanlığı varken yüzde 31,32'lik bir dilim hiç kitap okumadığını söylüyor. Yüzde 43,91'lik bir bölüm ise 1-10 kitap okuyan kategorisinde yer alıyor.

EN ÇOK EDEBİYAT KONULU KİTAPLAR OKUNUYOR
Sonuçlarda ortaya çıkan bir diğer önemli bulgu da Türk halkının en çok edebiyat konulu kitapları okuduğunu gösteriyor. Araştırmaya katılanların yüzde 19,5'i edebiyat, yüzde 18,3'ü din, yüzde 16,2'si ise eğitim konulu kitaplar okuduğunu belirtiyor. Tür olarak bakıldığında da Türk halkının büyük bir bölümünün romanı tercih ettiği görülüyor. Yüzde 33,7'lik bir oranla roman türü ilk sırada, yüzde 27,1 ile öykü ikinci sırada yer alıyor.

Yüzde 85,7'lik bir oranla Türkiye'de Türkçe yazılmış kitapların tercih edildiği görülüyor.



GÜNEYDOĞU ''PSİKOLOJİ'' TEMALI KİTAPLARI TERCİH EDİYOR
Araştırma sonuçlarına göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'te en çok psikoloji temalı kitaplar tercih ediliyor. Ağırlıklı genel ortalamaya bakıldığında yüzde 11,4'lük bir kesim de bu temalı kitapları okuduğunu söylüyor.

Harita olarak hazırlanan sonuçlara bakıldığında da Türk halkının büyük bir bölümünün ''Macera'' temalı kitapları okuduğu görülüyor. Ağırlıklı genel ortalama da da ''Macera'' temalı kitaplar yüzde 21,9 ile ilk sırada yer alıyor.

İSTANBUL'UN TERCİHİ AŞK
Sonuçlara göre İstanbul'da yaşayanların büyük bir çoğunluğu ''Aşk'' temalı kitapları tercih ediyor. Araştırma sonuçlarından ortaya çıkan bir diğer önemli veri de Türk halkının en çok tavsiye edilen kitapları okuduğuna yönelik.

Yüzde 61,5'lik bir kesim tavsiye, yüzde 25,6'lık bir bölüm ise kitabın adına göre seçim yaptığını belirtiyor. Buna göre kitap seçiminde yayınevi tercihi yapılmadığı görülüyor. Yüzde 90,16'lık bir kesim yayınevi tercihinde bulunmuyor.



DÜZENLİ OLARAK OKUNAN YAZAR YOK
Araştırmaya katılanların yüzde 84,21'i düzenli olarak okuduğu yazar olmadığını belirtirken, yüzde 15,79'u yazar takibi yaptığını söylüyor. Düzenli yazar takip edenler sırasıyla ''Ömer Seyfettin, Ayşe Kulin, Orhan Pamuk, Reşat Nuri Güntekin, Elif Şafak, Canan Tan, Yaşar Kemal ve Dostoyevski'' isimlerini veriyor.

Araştırmada katılımcıların büyük çoğunluğunun kitapları satın alma yoluyla temin ettikleri bilgisine ulaşılıyor. Buna göre yüzde 82,9'luk bir kesim kitapları satın alıyor. Bir diğer sonuca göre de ders kitapları dışında az kitap satın alınıyor.

Verilere göre ''korsan kitap'' tercihine yönelik soruya katılımcıların yüzde 84,16'sı ''Hayır'' derken, yüzde 14,81'lik bir bölüm ''Evet'' yanıtını veriyor.

KÜTÜPHANE KULLANMA ALIŞKANLIKLARI
Sonuçlara göre, Türk halkı yakın çevrelerdeki Halk Kütüphanelerini ve buralardan yararlanmanın ücretsiz olduğunu biliyor. Buna karşın yüzde 95,06'lık bir bölüm Halk Kütüphanelerine üye olmadığını söylüyor. Ayrıca yüzde 88,79'luk bir bölüm kütüphanelerden yararlanmadığını belirtiyor.

Yüzde 43,5 kütüphane kullanma alışkanlığı olmadığını, yüzde 12,1'lik bir dilim bilgi ihtiyacını internetten karşıladığını söylüyor.

Araştırmaya göre, Türk halkı boş zamanlarında televizyon izliyor. Buna göre yüzde 23,7'lik bir bölüm televizyon izlediğini, 19,2'lik kısım ailesiyle zaman geçirdiğini, yüzde 17,8'i ise kitap, gazete, dergi okuduğunu belirtiyor. İller bazında bakıldığında ise Ege Bölgesi'nde yaşayanlar boş zamanlarında ailesiyle vakit geçirmeyi tercih ederken, Güneydoğu Anadolu'nun büyük bir kısmı kitap, gazete ve dergi okuyor. İstanbul ve Ankara'da yaşayanların da boş vakitlerinde televizyon izlediği görülüyor.










Bu bilgide bu konu başlığı altında dursun
 
Okumayı sevmediğimiz 1 A4 boyutunu geçmeyecek bölüm kurallarını okumamamızdan belli değil mi?
 
Benm annemim tv ile işi olmaz zaten. O da hep okur. Benmde evimde tv yok çok şükür almayıda düşünmüyoruz. Daha yeni evliyim o yüzden kütüphanemi yaptıramadm ama en büyük hayalim bi odamı kütüphane yaptırıp çocuklarımı okumaya alıştırmak. Ben seviyorum. Tarih pskoloji roman tarzı kitapları:)
 
O hatalar, yazım hatalarıyla dolu kitapları okumaktan oluyordur herhalde.İyi düşünmek istiyorum. :)
 
kıtap okumak cok rahatlatıcı stresli anlara bırebır kucukken sokaga atılmıs kıtapları toplamıstım ben ozellıkle fotoromandılar hıc unutmam keske onları muhafaza etseydım.Ev hanımı,iş kadını farketmıyor ınsanın ıcınde olacak.
 
İmla takıntım olduğu için gözüme hemen çarpıyor
Kitap candır ya hu.
Az ya da çok,yeter ki okuyalım.
Benim öyle bir takıntım yok ama öyle basit hatalar oluyor ki adeta gözüme giriyor.
Ben de en azından okuyorum diye kendimi avutuyorum işte.:) Her kitabı okumam,seçiciyimdir.Bunun da etkisi vardır herhalde.
 
Sanırım konu başlığında vurgulandığı için olsa gerek, ev kadınlarının okumadığı ve pembe dizi izlediği genellemesi yapıldığı için bir tepki gösterilmiş.
Ev kadınıyım, dizi izdivaç programları izlemem ama izleyene de birşey diyemem, kitap okumam sıkılıyorum, araştırma yazıları, makaleler daha çok dikkatimi çekiyor veyahut bilen biriyle bilgisiz olduğum noktalarda soru cevap şeklinde bir sohbette keyif verici oluyor.

Kitap okunsun, alışkanlık haline getirilsin tabii, bunu sonuna kadar desteklerim ama okumayan insanların kendini geliştirmediği, pembe dizici genellemeleri de olmasın rica ediyorum.

-de -da eklerini yanlış kullandığımda olur, yanlışsa düzeltmeye çalışırım, bu sitenin çok yardımı oluyor bu konuda, kadın kendini geliştirecekse burayı da okumalı, kitap gibi maşallah çevir çevir oku:)

Aslında bizim kitap okumamak kadar bilmiyorum dememe gibi bir sorunumuzda var, kitap hmmm kesinlikle okurum, bilim hmmmm kesinlikler anlarım, tarih ovvvv sular seller gibi...

Hiçbirimiz genellemeyelim, birbirimizi rencide etmeyelim, umarım topikte tartışmaya meyillenmezsiniz yoksa olacakları biliyorsunuz:)))
 
Abla kitap gibi kadınsın zaten
Şu imla konusunda ne çenemi,ne elimi tutamıyorum,
Keşke sitede imla düzelticisi şeklinde bir iş olsa da girsem ,işsizlik neleri düşündürüyor bak
 
Abla kitap gibi kadınsın zaten
Şu imla konusunda ne çenemi,ne elimi tutamıyorum,
Keşke sitede imla düzelticisi şeklinde bir iş olsa da girsem ,işsizlik neleri düşündürüyor bak


Aslında bu bölüme yani Hiçbir Başlığa Uymayan Yazılar bölümüne konu açsanıza, bilerek veya bilmeyerek yaptığımız yazım hataları oluyor, herkez yazmam ama bazen de da'lar karışıveriyor hınzırlar
Misal 3 ünlem kullanımı diye birşey yok ama bir yazıda bir bakıyoruz ki !!! Abooooo o da ne:))))
Bilgi tazelemek, bilmediklerimizi öğrenmek açısından bir konu olsaydı iyi olurdu.

Arada beni de çevirip çevirip okuyun, rafta toz tutmam hiç olmazsa
 
Ben ergenlik zamanlarimda iyyy kitap okumayi hic sevmem derdim ne salakmisim.Kitap okumak candir suan kitap okumayi cok seviyorum ozellikle bilimsel kitaplari. Herkes okumali ama malesef ki sacma sapan programlar daha cezbedici geliyor insanlara oysa anlasalar kitap okumanin guzelligini onlarda birakmaz.
 
 
Bu bölüm keşke bdv kadar popüler olsa da herkes görse.
Ben yapardım seve seve.
Dil bilgisi profesörü değilim ama kuralları da biliyorum.
Ben bazen yazıyorum direkt alıntılayıp sonra da konu dışı çıktın deyip senden uyarıyı yiyorum
 
:)))) e ama topikte de -deee ayrı demek olmuyor, bu sefer çoğu evet -de ayrı herkez değil herkes, deyil değil değil demeye başlıyor, konu gitti:))

Gönüllüler varsa açın topiği, benim profile şak şak yapıştırırız linki, sizin için reklam yapmayacağım da kimin için yapacağım
 
Mune abla kendini son derece gelistirmis oldukca kulturlu bir ev hanimisin bence.
Konular da senin ylrumlarini ozellikle dikkate alirim burada yonetici oldugun icin degil gelrcekten mantikli dusundugun icin.
Konu sahibi de aynen ev haninlarini pembe dizi izliyor kitap okumuyir genelemesin den dolayi elestirildi tabiki herkes okusun dizisini de izlesin egleniyorsa izdivaci da izlesin
 
Mune abla kendini son derece gelistirmis oldukca kulturlu bir ev hanimisin bence.
Konular da senin ylrumlarini ozellikle dikkate alirim burada yonetici oldugun icin degil gelrcekten mantikli dusundugun icin.
Konu sahibi de aynen ev haninlarini pembe dizi izliyor kitap okumuyor genelemesin den dolayi elestirildi tabiki herkes okusun dizisini de izlesin egleniyorsa izdivaci da izlesin
 
belli ki ipek gene birine çatmış Mune abla
şaka şaka mune ablanın dizi olsa da yatsak (birine çatmaya hazırlanıyorum )

gerçekten bu şaka ama i love Mune
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…