Oto koltuğu ve gece yolculuğu

Durmayan çocuk ne yapıyor anlatayım.
Boğulana kadar ağlıyor.
Bir seferinde düğüne gidiyorum, eşimi iş yerinden ben alacaktım ve oğlumu babaannesine bırakacaktım.
Üzerimde tuvalet, mücevherler var ve akşam trafiğindeyim!
Normalde 20 dklık yolda 4 5 kere durur, çocuğumu kucağıma alır, biraz hava aldırır yeniden bindiririm o derece durmaz ama bı sefer yolda durma şansım yok taciz ve gasp korkusuyla.
Oğlum ağlamaktan kustu, kusmuğu burnunu tıkadı nefes alamıyordu.
Ben ne yaptım, hemen elime ilk geçirdiğim şeyle ağzını burnunu sildim, su içirdim ve aynen böğüre böğüre yola devam.
Yani burada kimse durmuyor oturmuyor diye ahlam kesmesin, saçlarımı yolarak sürüyorum ben o arabayı çocuğum çatlarken ve hala diyorum ki oto koltuksuz hiçbir şekilde araca binemez!
 
Ben arka koltuğa yatabileceği minderlerden yer yapmıştım 14 saat yol sonuçta eşim tutturdu koltukta dursun diye ama yazık günah çocuk iki kat olur. Siz önde oturmayın arkada oturun çocuğada güzel bi yer yapın yatsın ben öyle yapmıştım gece boyu hiç uyanmadı. Oto koltuğunuda bagaja sığmıyorsada öndeki tekli koltuğa koyun gittiğinizde yerde rahat rahat kullanın.
 
Oto koltuğuyla ilgili yazışmalar olmuşken ben de bir kamu spotu yapayım. Türkiye'de çokk gördüğüm hatalar çünkü.

1. Oto koltuğuna bindirilince oto koltuğunun kemerleri bağlanmalıdır. Birçok insan laf olsun diye koyuyor çocuğunu ona. Kemer memer bağlamıyor. Oto koltuğunun amacı güvenliktir. Kemer takmadıktan sonra ha çocuğu arabanın herhangi bir yerine atmışsın, ha bebek koltuğuna oturtmuşsun. Farkı yok.

2. Çocuk EN AZ 2 yaşına gelinceye kadar ters gider. Yani o koltuk arabaya ters monte edilir. Bizim oturduğumuz yere doğru bakmamalı çocuk yani.

3. Çocuk kesinlike üstünde mont, kalın hırka vs giysilerle oto koltuğuna oturtulmaz. Bunlar kemer bağlandıktan sonra gerekirse çocuğun üstüne serilir.

4. Oto koltuğu sadece kendi parçalarıyla kullanılır. Çarşı pazardan süslü cicili bicili kılıflar, emniyet kemeri kılıfları, yastıklar vs kullanılmaz. Ayrıca çocukla koltuk arasına battaniye falan da konmaz.

5. Bebek doğduğu andan itibaren her arabaya binişinde oto koltuğunda olmalıdır. Çok küçük diye bir şey yok. Çocuğum durmuyo diyen insanların çoğu çocuğunu o yaşa kadar oto koltuğuna oturtmamış, gelişigüzel koltuk kullanan insanlar zaten. Çocuk alışmamış ki. Doğduğundan beri koltuğunda gitmiş çocuk koltuğa alışıyor, çünkü başka türlü gitmemiş.

6. Oto koltuğunun kemerlerini yeterince sıkı bağlamalısınız. Mesela o koltuğu çocuk içineyken ters çevirseniz, çocuk hala içinde kalıp gibi kalmalı, düşmemeli. Oradan pay biçin. Kemerleri parmağınuzda çimdikleyebiliyorsanız, GEVŞEK bağlamışsınız demektir. Çimdikleyememeniz lazım.
 
4.5 yaş ve 2.5 yaş oğlum var, ikisi de doğduğundan beri koltuksuz seyahat etmemiştir.(taksi veya bir başkasının arabasına vs binildiyse nadiren,bir tek onlarda) ilk 1 yıl zaman zaman zorluk çıkardıkları olmuştur, ama şu an bir yere gidilecekse arabaya binerken "bırak ben kendim oturcam koltuğuma" diyor her ikisi de. ben koltuk kavgası yapmıyorum artık. kemer kontrolü yapıyorum sadece. benim çocuğumun canı kıymetli, başkasının çocuğunu bilemem ama saçma sapan tavsiyelerde bulunmayın burada. oto koltuğu hayat kurtarır.
şimdi bir bebeğim daha yolda.o da ana kucağında oturacak bir yere gidip gelirken. arabamıza bir başkasını bindiremiyoruz ama yapacak bir şey yok. Hem en güvenlisi bu, hem de en rahatı. önüne kedi çıksa fren yapsan onda bile çocuk kafasını gözünü bir yere çarpar koltuksuz.
ayrıca kaliteli bir markanın oto koltukları uyumak için de gayet konforlu oluyor. benimkilerin gündüz yolculuklarında aralıksız 2-3 saat uyudukları olmuştur. daha fazla da uyumasın zaten, uyumaya mı geldiler dünyaya.100 liraya koltuk alınırsa tabii çocuk rahat edemez.
 
Bayramda İstanbul akdeniz yaptık 20 aylık kızımla.
Uykusundan uyandırılıp arabaya binince durmak istemedi kendini falan attı. Açıkçası o an yüz verip kucağımıza alsak yol boyu daha oturtamazdık.
Mola meselesini şöyle yaptık, zaten sigara içmek için durduğumuzda yani araba durunca bebek de uyanıyor. Biraz gezip yola öyle devam ettik. Kızımın da uykusu iyidir ama öyle öyle küt diye uyudu vs durumu olmadı.
 
Cezası var tabi ki. Ayrıca nasıl bu kadar rahat olunabiliyor bu konuda anlamıyorum. Eşimle beraber eve en yakın markete gidiyoruz, o sırada bile oto koltuğuna koyar bağlarım. Bende Büyükşehirde yaşıyorum bu riski kendim içinde çocuğum içinde asla almam. Bizde Akdeniz yolculuğu yaptık. Bende 2-3 saatte bir uyandırdım benimki 6 aylıktı. Terliyorlar bezli kalıyorlar altı pişiyor çocukların hem altıno değiştirmek hem de hareket etmesi için kaldırmak lazım. Çocukla yolculuk çok zor ama uğraşmak zorundayız
 
Bebeğim doğduğundan beri koltuklarda, başlarda emzirmek için falan alıyordum ama artık yapmıyorum. 15 aylık neredeyse, çok ağlıyor bizi delirtiyor falan ama biz gene de almıyoruz. Alışacak, başka yolu yok. Onun canı ağlamasından daha kıymetli. Ayrıca saatte bir mola verilirse sıkıntı çıkmaz ki pıhtı atma durumu bir yaş altı için diye biliyorum. 2.5 yaşındaki zaten hareketli bir çocuk. Ne olursa olsun oto koltuğu çok önemli, hayat kurtarıyor emin ol. Arkadaşımın kızı öyle kurtuldu çok ağır bir kazada..
 
Lütfen böyle şeyler yazmayın yahu. Ne kadar yanlış bir şey yaptığınızın farkında değil misiniz? Bu kadar yanlış bir şeyi kimseye tavsiye etmeyin, büyük vebal altına giriyorsunuz. Bırakın 14 saatlik yolu, 14 dakikalık yolda bile çocuk kemersiz, emniyetsiz yola çıkarılmamalı. Kaza dediğimiz şey anlık bir şey çünkü, yolculuğun süresiyle alakalı olmuyor. Çocuğa yazık günah diyorsunuz ama asıl yazık günah olan onun güvenliğini hafife almak.

Bir video izlemiştim, araç kaza yapıyor ve çocuk açılan kapıdan, oto koltuğuyla birlikte arabadan dışarı fırlıyor. Çünkü yüksek zekalı ebeveynleri, çocuğu koltuğa bağlamışlar ama mesafe kısa diye koltuğu arabaya bağlamayı gerekli görmemişler. Allah'a şükür çocuğa bir şey olmamıştı ama olabilirdi.

Kızım da sevmezdi koltuğu. Ağladığında arabayı durdurur, ama şuraya gidemeyiz, bunu yapamayız, otur ki hemen gidebilelim diye anlatmaya çalışırdık. Bizi çıldırttığı, ağlamaya devam etsin yola devam edelim dediğimiz zamanlar da oldu ama şimdi 3 yaşına girecek, kemerini bağlamadan, anne kemerimi bağla, yoksa güvenli olmaz diye ahkam kesiyor.

Uzun yolculuklara gelince, mutlaka 2-3 saatte bir mola verilmesi taraftarıyım. Biz yetişkinlerin bile orası burası ağrıyor aynı şekilde oturmaktan. Yatak değil ki bu arada pozisyon değiştirip, vücudunu hareket ettirsin. Uzun yolculuklarda uyandırıyoruz kızımı, hiç uyanmayacak gibiyse kucağıma alıyorum, sırtını bacaklarını ovuşturup yerine koyuyorum en kötü.
 
Ama asla sırtırahat etsin,uzansın arkaya vs yapmayın.Arkaya yatak fln aslaasla.Rahat mı önemli can mı.O arabagiderken çocuğun yeri oto koltuğudur.
 
Otokoltugu hassasiyetini anliyorum. Mustakbel bir anne olarak ben de hassas davranmak niyetindeyim. Ama kendi ozel aracim yok. Bir yere giderken ya EGO ile ya da dolmusla gidiyorum. Ego soforleri nispeten daha naif olmakla birlikte dolmus soforleri gibi hunharca araba kullanmaktan cok da cekinmiyorlar. Zaman zaman yol bossa 80 90lara ciktiklari bile oluyor. Bu durumda ne yapmak lazim? Ben kara kara dusunuyorum simdiden. Ankara dolmuslarinda oglumla ne macerelar yasayacagim acaba diye. Allah evletlarimizi korusun.
 
oto koltuksuz asla diyorum...iki üç saatte bir durursunuz. uyanırsa da uyansın bir şey olmaz yine uyur araba beşik gibi sallayınca. çocuğunuzun güvenliği ilk önceliğiniz olsun bence.
 
oto koltuksuz asla diyorum...iki üç saatte bir durursunuz. uyanırsa da uyansın bir şey olmaz yine uyur araba beşik gibi sallayınca. çocuğunuzun güvenliği ilk önceliğiniz olsun bence.
Zaten oto koltuğunu kaldırmak veya oğlumu yol uzun diye kucağıma almak gibi ie fikrim düşüncem hiç olmadı biz karşı yoldaki alt mahalleye giderken bile kemeri izi takar cocuğumuzu koltuğuna koyarız.. Babamız uyanana kadar durmayalım diye teklifte bulunmuştu ben de zararlı oldugunu duyduğum için duralım dedim ama sonra nasıl sakinleştirebilirim bilmiyorum tecrübelerinizi istiyorum çünkü video bile en fazla 40 dk işe yarar Oğlumda..
 

Zaten kotuguna oturup civciv gibi etrafini izleyen kac cocuk vardir ki :)
Hele yazin, sirti terler vs vs
Benimki 6 yasinda hala yolda huysuzlanip vizirdaniyor ama cocuk bunlar zaten aglar, aglamasin kiyamam diyip hayatini riske atmaya deger mi? Bazilari icin degiyormus, ogrenmis olduk.
 
Belki burdaki yazılar birinin yanlışını düzeltir diye düşündüm ama az evvel bir arkadaş bir kaza Nını paylaşmış okurken gözlerim doldu alt satırında başka bir üye yer yap ya arkaya demiş!? Demek ki okumuyor ya da bize olmaz diyoruz.. Allah hepimizin bebeklerini korusun
 

Video paylasanlardan biri bendim, annesinin kucagindan cami kirarak firliyor bebek
Bu bize bisey olmaz, biz zamaninda hep oyle gittik diyenler biraz istatistiklere baksa aslinda... Neyse biz cocuklarimizi koruyalim da gerisine yapaabileceklerimiz kisitli.
 
Oto koltugu sart degil skmayin cocugu arkaya uzansin sizde yaninda oturun oglum 1 yasinda kesinlikle kulanmiyorum sart degilki oto koltugu

Çocuğun sıkılmaması, güvenliğinden daha önemli değildir herhalde değil mi? Siz yanınızda oturmanız hiç bir şeyi değiştirmez ayrıca olası bir ani frende siz kendinizi kontrol edemeyeceksin ki çocuğu nasıl koruyabileceksiniz? 1 aydır araba var, çocuğumuzla çok fazla binmemeye gayret ettik oto koltuğu alana kadar, zaten kısa mesafede bindik. Çok şükür şimdi rahatça birlikte yolculuk yapabileceğiz.
 
ben sıkıldığı zaman saklanbaç gibi bişiler oynamaya çalışıyordum arabada. oto koltugunun arkasına saklanıp ce-eee gibi bişiler ile eğlendirmek gibi. ne bilim sonra video. boyama kitabı al. arabada karalasın bişiler. ondan sıkılınca yeni bir oyuncak al ve yola cıkana kadr görmesin. yolculuk sırasında çıkart. yeni diye ilgisini çeker bence... ondan sıkılınca yine video vs.vs... bi şekilde bitecek o yol :)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…