Önce Hamileydim Şimdi Anneyim

Flaş…Flaş…Flaş…Sağlık Bakanlığı Ferro Sanol Demir Damlasını Toplatıyor! « Organik Anne

Bakanlık Emri Demiri Kesti
2004 yılında başlatılan ‘Demir gibi Türkiye’ projesi kapsamında 24 aya kadar olan bebeklere verilen Ferro Sanol isimli demir damlasının analizler sonucu kullanıma uygun bulunmayan bazı serileri eczane, depo ve hastanelerden toplatıldı. Bakanlığın Eczacılık ve Tıbbi Ürün ve Şube Müdürlüğü’nce İl Sağlık Müdürlüklerine gönderilen yazıda şöyle denildi: Bu yıl dağıtılmakta olan Ekim 2016 son kullanma tarihli ürülerin bazı serilerinin analizler sonucu kullanılması uygun bulunmamıştır. Söz konusu serilere eczane, depo ve hastanelerden geri çekme işlemi uygulanmıştır. Ayrıca aile hekimlerinin ellerinde kalan serilerin de dağıtımı durdurulmuştur…

Doruk ÇAKAR/ ANKARA

Söyleyecek hem çok fazla şey var, hem de hiçbir şey yok. Bebeklere, hem de devlet eliyle verilen bir takviyenin toplatılması çok ciddi bir durum. Yukarıdaki haberde kullanılan ‘analizler sonucu kullanılması uygun bulunmamıştır’ gibi muğlak bir ifade kabul edilemez. Bebeklerimiz kobay değil, Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğunu yerine getirip yapılan analizlerde ne gibi bir uygunsuzluk tespit ettiklerini derhal açıklaması gerekiyor. Ferro Sanol demir damlasıyla ilgili uygunsuzluk nedir? Bu ‘kusurlu’ damlanın kısa ve uzun vadeli kullanımı ne gibi sonuçlar doğuruyor? Bugüne kadar bu damlayı kullanan bebeler nasıl bir yan etkiyle karşı karşıya? Ve herşeyden önemlisi bu işin sorumlusu kim ve bu sorumluyu ne gibi bir yaptırım bekliyor?
Bebekleri için bu demir damlasını kullanmış olan ve olmayan tüm anneleri göreve çağırıyorum. Sağlık Bakanlığı’na ulaşarak bu konunun takipçisi olduğumuzu, detaylı bir açıklama beklediğimizi gösterelim.

buda başka bir yazı

Ulkemizde iki cocuktan birinde demir eksikligi gorunuyor. Demir eksikligi ciddi saglik sorunlarina yolacan birsey. O yuzden vermenizde fayda var. Yazimda konu ile ilgili yabanci kaynaklardan kisa bir ceviri de var.

Ozetle cogu doktorun soylemedigi demir damlasina bagirsaklarin alisabildigi. Su anda bebegim onceleri sizinkine benzer problemler yasarken simdi ne bulanti, ne kusma vs yasiyor. Eger alistirarak azdan baslayip dozaji istenene getirene kadar verirseniz sorun ortadan kalkiyor. Benimki bir ay civari sonrasinda alismisti. 2 damladan itibaren vermistim.

Ferrumun icinde paraben var. Paraben yurtdisinda yasaklanmis kanserojen bir madde. Tadi iyi olsa da tavsiye etmem.

buda uzman tv nin konuyla ilgili yazısı

Demir Damlasının Bebeklerde Olası Yan Etkileri ve Zararları

Demir damlası, demir eksikliği sorunu olan bebeklerde bir o kadar faydalı olduğu halde demir ihtiyacı bulunmayan bebeklerde ise bir o kadar zararlı olabilmektedir. Bu nedenle doktor muayenesi ve tavsiyesi olmadan, bebeğin demir eksikliği sorunu çektiğine dair tıbbi tahliller yapılmadan demir damlası verilmemelidir. Demirin azı da fazlası da vücut için bir hayli zararlıdır.

Demirden zengin beslenme nedir?
Demirden zengin gıdalar dana ve koyun eti gibi kırmızı et çeşitleri, karaciğer, yumurta sarısı, mercimek-nohut gibi bakliyat ve üzüm pekmezidir. Çocuklarda bu gıdaların uygun porsiyonlar halinde her birinin haftada en az üç-dört kez tüketilmesi demirden yeterli beslenmeyi sağlar. Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde fazla demir yoktur ve bitkisel yapısı nedeniyle içeriğindeki demirin emilimi de azdır.

E 320 kodlu BHA (Butillendirilmiş Hidroksi Anisol) gıdalarda bulunan yağın, oksijen, ışık ve ısı ile bozulmasını geciktiren sentetik bir madde. Petrolden elde edilen bu koruyucu katkı maddesi margarin, sakız, patates cipsi, bisküvi, kek, dondurma, hazır pudingler gibi bir çok ambalajlı gıdada kullanılıyor. BHA’nın bebek formüllerine ve mamalarına katılması ise yasak. Alerji, gıda intoleransı ve hiperaktiviteyi tetiklediği düşünülen, yüksek dozlarda laboratuvar hayvanlarında kansere yol açtığı bilinen bu maddenin çocuklara yönelik ürünlerde kullanılması da tavsiye edilmiyor.
Butil Hidroksi Anisol’le ilgili tartışmalar ise hiç de yeni değil. Japonya’da 1958 yılında yasaklanmış. İngiltere’de de yasaklanması gündeme gelmiş ama gıda ve ilaç endüstrisinden gelen baskılar sonucu yasaklanamamış. Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü hayvanlarda yapılan deneylere dayanarak BHA’nın insanlarda kansere yol açmasının kuvvetle muhtemel olduğunu bildirmiş. Bu madde Kaliforniya Eyaleti’nin kanserojen listesinde yer alıyor. Mc Donald’s bile A.B.D’deki ürünlerinde 1986′dan beri BHA kullanmayı durdurmuş.
Peki böylesine şaibeli bir koruyucu katkı maddesinin, doktorlar tarafından bebeklere verilmesi önerilen D vitamini damlalarında bulunduğunu biliyor muydunuz? ‘Nasıl olabilir?’ diyeceksiniz ama ne yazık ki oluyor. Bebek gıdalarında kullanımı yasak olan bir madde, bebeklere verilen vitamin takviyelerinin içine girebiliyor ülkemizde. Önceki yazılarımdan birinde demir damlalarının bir çoğunun içinde paraben olduğunu ifşa etmiştim. Şimdi de benzer bir tehlikenin D vitaminlerinde olduğunu duyurmayı borç biliyorum, zira çocuk doktorlarının bir çoğu D vitamini yetersizliğinin önlenmesi adına, bebeklere D vitamini damlası kullanımını doğumu takip eden ilk haftalardan itibaren öneriyor. Dahası, Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı ‘Bebeklerde D Vitamini Yetersizliğinin Önlenmesi ve Kemik Sağlığının Geliştirilmesi Programı’ dahilinde her yıl 1 milyon çocuğa sağlık ocaklarında D vitamini damlaları ücretsiz olarak dağıtılıyor.
Türkiye’de en yaygın olarak reçetelere yazılan D vitamini damlalarından biri Devit-3, bir diğeri ise Monovit D3, ama gel gör ki, her ikisi de BHA içeriyor. Yani ‘çocuğum D vitamini eksikliği yaşamasın’ diyorsanız kaçış yok gibi…D vitamini eksikliğini önlemek için bebeklere verilen bu takviyelerin, kanserojen olma ihtimali fazlasıyla yüksek olan katkı maddeleri içermesi ne büyük bir paradoks. Yağmurdan kaçarken doluya yakalanmak bu olsa gerek! Anlamakta zorluk çektiğim şey ise, en ‘doğalcı’ geçinen çocuk doktorlarının bile paraben ya da diğer sentetik katkı maddeleri içeren ilaç ve takviyeleri otomatiğe bağlanmış bir şekilde reçetelere yazma konusunda oldukça rahat davranmaları.

Son düzenleme:
ya valla ne yapıcaz biz bu ilaçlarla bi bitse şunları kullanmamız doktorlar veriyor internette farklı farklı şeyler oluyor bizede zymaflor verdi diş için internette su miktarındaki flor çok önemli ona göre verin diyor da ben nasıl ölçeyim sudaki florü allah a emanet yaşıyoruz valla bu kadar çok hastalık sorun hepsi bu yüzden eskiden bunlar mı varmış

Son düzenleme:
canım Allah kabul etsin
yorucu oldu ama uzun değildi yani 8 de çıktım 11 de geldim 1 e doğru gittim 2.30 da geldim
öğretmen olduğuma bir kere daha şükrettim canımm
burda bi bakıcı buldum canım o bakıyo ...

canım çok geçmiş olsun yaa kıyamam ben
ayy dışşş mı çook güldüm yaa
bana da bi kere dr vermişti travazol
incecik sürüyodum geçiyodu ama çok kullanmamak gerek doğru

aryaa dikkat ettimde hep sana cevap yazmışım benn
neden acaba

canım geçmiş olsun
benim oğlumda kulağı iltihaplandığında öyleydi
gerçi dr bakar ama değildir inşallah

kızlar ilk gün güzeldi
korktuğum gibi olmadı
yarında zümre toplantısı var 9.30 da gidicem öğlene gelirim heralde
öğrencilerim de yanıma geldiler
mutlu mutlu ayy seviyorum ben öğretmenliği yaa
gerçi sevmeden de yapılmaz yaaa
bi de çocuklar diyo ki öğretmenim ne kadar zayıflamışsınız
ama ara verdim yaa boğazlarım çok kötü acıyo
sesimi yükseltemiyorum:18:
okuldan geldim yemek yaptım
şimdi eşim salata yapıyo
yemek yiycezzz
öptümm sizii gelirim sonra yinee
cena pazarı topladı galibaa gerçekten artık bize de bişey almıştır herhaldee
cincon bu arada ben beğendim yazdıklarınıı

evet kabızlığı var yaptığı gibi açıyorum altını hiç beklemiyor öyle ama oldu mu oluyor işte babası eczaneden almış bepanten mi bepantol mü bilemedim şimdi akşama getirsin bakalım ya deneyelim hematen nerde satılıyor eczanelerde var mı?

cena bacım hoşgeldin iyi gezdin hava güzeldi şansınıza

karakız ecrin nisa nın isali aşıdan değilde dişten olabilir gibi geliyo bayağı kabarmıştı çünkü

ferro sanol toplatılalı baya biz zaman olmuş ben doktora sordum bizede ferrum hausman vermişti içinde paraben var nasıl kullanayım ben bunu çoçuğuma dedim yarar zarar ilişkisini güdüyoruz bu durumda dedi yani o maddenin zararından çok demir damlasının yararı varmış öyleymiş bilemedim içime sinmedi düzenli olarak vermedim bi aydır hiç vermedim çok kabızlık çekti çünkü.

arkadasim geldi canim sonunda,3saattir oturuyorduk simdi gitti coook ozlemisim yurtdisinda yasiyor 1yildir gorusmemistik taaa ortaokuldan arkadasiz bebegimi ilk kez gordu
dertlestik konustuk cok guzeldi

ortak noktamız çok hayatım o yüzden sanırım
sevindim çabuk geçmesine. zaten dediğim gb birşey anlamıyorsun. birde tempoya alıştın mı tamam bitti gittiiiii. herşey akışında gider ondan sonra
yaPtırdımmm

kızlar ağlıcammm ecoş odada elimden tut gezdir diyor oturmuyor yatmıyorrrrrrrr <

biz henüz o aşamalara gelemediğimiz için bize uzak tabi:26: biz daha yeni emeklemeye başladık ve sanırım duruma alışamamış olduğumuzdan ki sabah yataktan düştü allah sabır versin valla ne deyim

canımmmm üzülme yaaaaa

slm kızlar çok hızlısınız ya yetişemiyorum size arada giriyorum bi bakıorm ne var ne yok diye ama çok vakit geçiremiyorum.Nasılsınız.Bir de bebeklerinize nar suyu veriyor musunuz ? Ben veriyorum dr ver dedi.Böyle hazırlıyorum, hazırlamak isteyen olursa....

Buralar Bahar Havası: Bebeklere Nar Suyu

Ben şöyle bir kolaçan ediyorum kadının arkasından ama tekrar yapmama gerek kalmıyor cnm heryeri pırıl pırıl yapıyor.
1 yaş öncesi için fazla bişey yok cnm ama bulursam sizinlede paylaşırım tabiki

kızlar doktor bize çorbalarına et koymaya başlayabilirsiniz artık dedi siz koyuyormusunuz evet se ne şekilde koyuyorsunuz dan etimi koyun eti mi kullanıyorsunuz
3 kere çekilmiş yağsız dana kıyma koyuyorum cnm ben, doktorumuz bu şekilde tavsiye etti. Önceden kavurdum kıymasını pişirdim. Sebze çorbalarına bir köfte büyüklüğünde atıyorum(30gr). Sebzelerle beraber harmanlanıyor sonrada blenderdan geçiriyorum.
Minita spora nasil gittin bebegi kime biraktin, guya esim beni yuzmeye goturecegine soz verdi haftada 2gun,onceden gidiyordum bakalim yapabilcek miyiz
Bugun evdeyim cok yakin bi arkadasim gelecek ,utu yapiyorum simdi herkese kolay gelsin

Kv üst katımda oturuyor cnm ona bırakıyorum oğlanı 1 saatliğine.
Eşinde ayarlasın götürsün valla seni öyle güzel geliyorki hele yüzme daha da rahatlatır:))

Minita canım sen çalışmıyor muydun? :26:ben seni çalışıyorsun diye hatırlıyorum sanki.. :44:

Yok cnm çalışmıyorum ben. Evde çocuk bakıyorum

Pişik için kesinlikle desitin kremi öneririm cnm. Şahsen kullanmadım ama oluşmuş pişik için birebirmiş,çok güzel yorumlar almıştım. Eczanelerde var dene istersen.
Normalde ben mustela nın pişik kremini kullanıyorum oğluma oda çok güzel
yaPtırdımmm
kızlar ağlıcammm ecoş odada elimden tut gezdir diyor oturmuyor yatmıyorrrrrrrr <

Seninki erkenci valla işin zor cnm kolay gelsinnn emekliyormuyduuu??

zaten vermiyordum iyi oldu yazdığın acaba versemmi diye düşünüyordum açıkçası sağol canım paylaşımın için

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…