Okumakta zorluk çeken cocuk

Bilemiyorum.. amcası psikolog oglumla da çok yakinlardi öyle bir sıkıntı görmediğini söylerdi hep. İşin acigi okuma yazma dışında bir sıkıntı da yaşamadık. Matematiği sever yapar, anaokulunda ingilizce dersini de severdi. Kelimeler aklında kalırdı. Telaffuzda sıkıntısı vardı ama kelime ifade etmeye çalışırdı hep. Okuma yazmada hecelerin bire bir mantığını kavrayamadi. Üçüncü heceyi ekliyo ama ikili heceleri yapamiyor. Unutuyor sürekli. :KK43:
Bu çok büyük bir avantaj amcasıyla bu konuyu görüşün onun söylediklerine göre hareket edersiniz siz de.

Bence küçük şuan ondan kaynaklanıyor.
Benim ki de bu yıl birinci sınıf ve geçen ay 7 yaşa girdi.
Geçen yıl okumayı kendi çözmek üzereydi bile yine de sosyal becerisi ve ruhsal gelişimi için göndermedim.
Bu yıl okumayı çoktan çözmüş olarak başladı.
O kadar rahatım ki ilk çocuğuma göre.
Sadece yazma alıştırması yapıyoruz.
Dersine kendi giriyor çıkıyor.
Öğretmenine mesaj atıyor bir sorun olursa.
Bu yıl bırakın derim bence ama çocuk etkilenir mi?
Gerçi doğru düzgün bir bağlanma da olmadı okula.
7 yasa girdi derken kac dogumlu ve hangi ay merak ettim

Bizimki 29 Aralık 2014. Belki sınıfında arasında bir yaş olan arkadaşları bile var. Çocuğuma haksızlık ettiğimi farkediyorum...
Evet benim kizimla arasi dolu dolu 1 yas ve 1. sinifa basladi, biz rahatiz cunku daha buyuk ve algilamasi buna bagli daha farkli, 1 yil önce yapamazmis benim kizim

7 yasini bitirmis oluyo bana gore, dolu dolu 7 yasinda, kizim 2014 basinda 7 olucak, birden kafam karisti, bu sene 1. sinifa basladi o da,gecen sene baslatmadigima cok memnunum, uzaktan egitimle.mumkun degil olmazmis yani, bu sene daha rahat, erken baslatmak hata bana gore
İki ay büyük oğlum kizinizdan.
Ben de geçen yıl 72 ayını doldurmadigi için baslatmadim.
Bu yıl dediğim gibi çok çok rahatım.
Abisinde çok zorlanmistim kabus gibiydi.
Rahat rahat takılıyorum.
Birinci sınıf annesi gibi değilim.
Yani okumayı bilmeden başlasa bile çok zorlanmazdim çünkü 7 yaşında baya farkediyor.
Tabiki küçük başlayıp da yapan da var o ayrı ama niye çocuğumu da kendimi de uzup stres olayım.

İki ay büyük oğlum kizinizdan.
Ben de geçen yıl 72 ayını doldurmadigi için baslatmadim.
Bu yıl dediğim gibi çok çok rahatım.
Abisinde çok zorlanmistim kabus gibiydi.
Rahat rahat takılıyorum.
Birinci sınıf annesi gibi değilim.
Yani okumayı bilmeden başlasa bile çok zorlanmazdim çünkü 7 yaşında baya farkediyor.
Tabiki küçük başlayıp da yapan da var o ayrı ama niye çocuğumu da kendimi de uzup stres olayım.
Yok gecen sene okumayla alakasi yoktu benim kizimin, ama su an kendi kendine ben ustelemeden, ugrasmadan 3 ayda söktü, gecen sene sinir hastasi olurdum ben

Yok gecen sene okumayla alakasi yoktu benim kizimin, ama su an kendi kendine ben ustelemeden, ugrasmadan 3 ayda söktü, gecen sene sinir hastasi olurdum ben
Aynen onu diyorum bende.
Çevremde gözlemlediğim de bu yönde oldu hep.
Küçük baslayanlar çok zorlandı.
Benim oğlum öyle bonus oldu.
Kendisi söktü okumayı.

Merhabalar
6 yaşına bu ay girecek olan bir oğlum var. 1. Sınıfa başladı. Ama okulların durumu belli. Gidemedi :KK43: okuma konusunda da çalışıyoruz bütün online derslerinde yanındayım ama unutuyor heceleri. Yeni harfe geçince bir önceki harf gidiyor sanki. Aynı üç heceyi on kez döne döne okutuyorum ama soruyorum yine yok :KK43: sanırım dün "tüm" hecesini -iki hece daha vardı yanında- belki 100 kez okudu ama 101.de yine okuyamıyor. Aklında tutsa tüm kelimesini birşeyle özdeşleştirip yine yapacak ama yok, yapamıyor. Yapamadığı için de üzülüyor üstelik. Çok sabırlı davranmaya çalışıyorum bazen çok bunaliyor çalışmaktan bırakıp oyun oynuyoruz aklı orada kalıyor soruyor. Anne ben neden yapamıyorum herhalde yapamamak benim bir özelliğim diyor. Kahroluyorum. Yavrum en önemli olan sensin, senin cabalaman ve sen çabalıyorum diyorum.
Çok üzülüyor çok üzülüyorum. Bazen sabrımın sınırlarında oluyor artık, kendi kendimi sabırlı olmaya telkin ediyorum ama bu seferde hayattaki başka bir şeyden çıkıyor o sinirim. Başka şeye daha ufak bile olsa bağırıyorum. Bir ay önce genç yaşında babamı kaybettim, annemle de ilgilenmeye çalışıyorum. İkizlere hamileyim 24 haftalık ama sanki 40 hafta gibiyim. Artık tükendim oturup hiçkira hıçkıra ağlamak istiyorum.
Yaşı mi küçük çocuğun ondan mı? Disleksi mi? Öğrenme güçlüğü mu? Allah'ım ne bu 😭

Bunların yanı sıra bir zeka sıkıntısı yok, matematik dersi iyi, sosyal ilişkileri fena değil, spora inanılmaz yatkın çok iyi bir yüzücü. Bütün aklım kalbim bırak çocuk sadece sporun içinde olsun diyor, ama korona zamanı spor bile zor. Anca evde hopla,zıpla , takla at.. yaşayan var mı bu durumları?
Bir sinif ogretmeniyim cocugunuzun sinif tekrari yapmasi icin dilekce verin yasi daha kucuk diger iliskilerinde ve derslerinde sorun yoksa öğrenme güçlüğü de yoktur sadece zaman a ihtiyaci vardir boyle yasi kucuk olan cocuklar bir sonraki yil sorunsuz okurlar oglunuza da bu durumu okullarin acik olmadigi icin seneye 1.sinifta olmasinin onun icin daha iyi olacagini anlatin. Birde okuma yazma ogretmenin teknikleri var sinifta olsa ogretmen bu olmadi baska bir teknik denerdi. Uzulmenize gerek yok seneye cok daha istekli olur bu yil durum boyle ise çocuğunuz un da ustune gitmeyin ozguven eksikligi ve basarisizlik duygusu olusmasin. Ama bu surecte yani seneye kadar bol bol hafiza oyunlari oynayin siir tekerleme ezberletin sesli harfleri vermeyi deneyebilirsiniz birde buradan isim vermek belki yasaktir ama ozelden msj atarsaniz internette kullanabilecegi programlar var hem eğlenceli hem ilgi cekici faydali olabilir

Bir sinif ogretmeniyim cocugunuzun sinif tekrari yapmasi icin dilekce verin yasi daha kucuk diger iliskilerinde ve derslerinde sorun yoksa öğrenme güçlüğü de yoktur sadece zaman a ihtiyaci vardir boyle yasi kucuk olan cocuklar bir sonraki yil sorunsuz okurlar oglunuza da bu durumu okullarin acik olmadigi icin seneye 1.sinifta olmasinin onun icin daha iyi olacagini anlatin. Birde okuma yazma ogretmenin teknikleri var sinifta olsa ogretmen bu olmadi baska bir teknik denerdi. Uzulmenize gerek yok seneye cok daha istekli olur bu yil durum boyle ise çocuğunuz un da ustune gitmeyin ozguven eksikligi ve basarisizlik duygusu olusmasin. Ama bu surecte yani seneye kadar bol bol hafiza oyunlari oynayin siir tekerleme ezberletin sesli harfleri vermeyi deneyebilirsiniz birde buradan isim vermek belki yasaktir ama ozelden msj atarsaniz internette kullanabilecegi programlar var hem eğlenceli hem ilgi cekici faydali olabilir
Çok teşekkür ediyorum hocam.. öğrenme ile ilgili başka bir sıkıntısı yok şükür. Sadece normalden hareketli bir çocuk ama bu öğrenme çabası içinde oturup çalışıyor. (Benim baskım da etkili olabilir) ama ona rağmen ilerlemek çok çok zor oluyor. Ben yaşına bagliyorum artık. Bu ilk dönemi yine zoom üzerinden çok da sıkmadan tamamlatmaya sonrasında da kendimiz ağırlıklı olarak ilgilenerek biraz daha rahat bırakmaya karar verdik eşimle. Dediğiniz gibi bol oyunlu ezberli bir yıl yapma kararı aldık. Çok teşekkür ediyorum..

Biz bir yöntem bulmuştuk.Kizimda zorlanıyordu.Heceleri küçük kağıtlara yazıp tombala gibi torbadan çekip okuyordu.hem eğleniyorduk hemde bu şekilde aklımda kalıyordu heceler.sizde bir deneyin isterseniz.

X