Okullarda kılık kiyafet serbestlıği

Türban...

1: Türban islam dininin bir kıyafeti değildir.

2: Kur'anda kapanma vardır. Bakınız böyle türbana bürün diye birşey yoktur.

3: Osmanlı dönemine ve Cumhuriyet dönemine bakınız. Hatta bundan 20 yıl öncesine bakınız. Böyle bir kıyafet varmıydı?

Bana kızmayın şu söylediklerime bir bakın... Dinin emrettiği kapanmak başka birşey Türban bambaşka birşey..

ben kimseye kızmıyorum ki. türban yani genel olarak söylenen bu diye ben de türban kelimesini kullandım. benim bir art niyetim yok bu konuda.. ki zaten bu tartışmalara hiç katılmam isteyen istediğini takar başına hiç beni ilgilendirmez ben insanların beynine bakarım.. yanlış anlaşılcak bişey söylemedim neden yanlış anladınız ki neyse olur böyle şeyler.......

Amac sadece turbani serbest birakmak.
Mini etegi,kolsuzu,askisizi yasakla ama turbani serbest birak.
Her tur kiyafet serbest olsaydi kimse de bisey demezdi.
Amaclarini belli etmisler
Ben ABD de yasiyorum ,burda sac,sakal,her turlu kiyafet serbest.
Din dersi de yok.
Isteyen aileler cocuklarini din okullarina gonderiyor.

Özgürlük güzel şey. Ben de orada yaşadım, oradan biliyorum. ABD'de her dinin ve mezhebin kendi okulları var. Bazı eyaletlerde yasalar bunu kısıtlıyor olsa da, genelde öyle bir serbesti var. İş yaşamımda, Katolik lisesinden mezun insanlar tanıdım mesela. Hayata bakışları farklı ve hiçbir şekilde dinle siyaseti karıştırmıyorlar. Ki bilinenin aksine, ABD'de bazı devlet kurumları yarı-laiktir. Bazı eyaletlerde bazen din yönetir.
Şimdi bizde aynı serbestiyle okullar açılsa, imam hatipler yani ki ABD'deki o özel okulların burdaki karşılığı imam hatiplerdir bence, o okullarda aynı tipte insanlar mı yetişir? İnsanların kafası bu yüzden karışıyor. Çünkü korkuyoruz. Öyle bir tarihimiz var ki. Hep şu "parçala, böl, yönet" politikalarının hedefinde olmuşuz. Bölmek istediler, bölemediler, hala deniyorlar. Amerikalı bir vatandaş gibi rahat değiliz bazı konularda. Haklı korkularımız var.
Konu sahibi hocamızın dediği gibi, burada bile konu nerelere geldi. Halbuki başka eksikleri konuşuyor olmamız lazımdı :KK50:
Eğitimci değilim, veli de değilim. Ama işim gereği 9-17 yaş arası çocuk ve gençlerle fazlasıyla bir aradayım. Kafalarının ne kadar karışık olduğunu görünce o kadar üzülüyorum ki. Yetişkinler arasındaki kutuplaşmayı onlarda görünce... ne diyeceğimi bilmiyorum. Masumiyeti öyle öyle yitirecekler diye korkuyorum.

ben kimseye kızmıyorum ki. türban yani genel olarak söylenen bu diye ben de türban kelimesini kullandım. benim bir art niyetim yok bu konuda.. ki zaten bu tartışmalara hiç katılmam isteyen istediğini takar başına hiç beni ilgilendirmez ben insanların beynine bakarım.. yanlış anlaşılcak bişey söylemedim neden yanlış anladınız ki neyse olur böyle şeyler.......

Hayır sizin için demedim zaten:) öyle alıntı yaptım işte.. Sizide çok iyi anlamıştım ama neden sizden alıntı yaptım bak şimdi bende anlamadım:KK1:

valla konuyu okumadım hanımlar ben...sadece arada din dersi hakkındaki yorumları okudum.dayanamadım...
İşsizlik oranının tavana vurduğu ama yine de zenginlerin sayısının da bir o kadar olduğu,yolsuzluk sıralamasında en üst katlarda yer alan,vergilerin hırsızlık yapılır gibi koyulduğu bir devletin kitaplarından mı ahlakı öğreneceğim? hadi yau!

:KK14:

valla konuyu okumadım hanımlar ben...sadece arada din dersi hakkındaki yorumları okudum.dayanamadım...
İşsizlik oranının tavana vurduğu ama yine de zenginlerin sayısının da bir o kadar olduğu,yolsuzluk sıralamasında en üst katlarda yer alan,vergilerin hırsızlık yapılır gibi koyulduğu bir devletin kitaplarından mı ahlakı öğreneceğim? hadi yau!

:KK14:

Devletin kitabı derken?

Özgürlük iyidir, çocukların rahat rahat giyinip okula gidebilmesi iyidir, hepimiz beden derslerini beklerdik üniformalardan kurtulalım diye...

Ama....

Bu "ama" o kadar büyük ki bizim ülkemizde.. ben çok üzüldüm serbest kıyafet uygulamasına.. Çocuklara zengin / fakir ayrımını erken yaştan öğretecekler, hem de yüzüne çarpa çarpa.
Bunalıma girenler, ailelerinden devamlı bir şeyler isteyenler, isteklerini karşılayamayan aile dramları bir çok sorun oluşacak..

Benim bildiğim kadarıyla mavi önlük neredeyse her yerde kalktı, yerine daha modern üniformalar geldi, beyaz gömlekler kareli etekler geldi.
zaten orada da durumu daha iyi olan kendini belli ediyordu, üzerine giyilen ceketler - etek boyları - çanta markaları.. ama yine de herkes aynı kıyafeti giymek zorundaydı, bu fark göze batmıyordu.

Şimdi çok üzüldüm maddi durumu sıkışık olanlara. Çocukların istekleri asla bitmeyecek.

Vay be konu dine ne çabuk gelmiş,ama şaşırmamak lazım değil mi?

Bakıyorumda birilerini telaş sarmış hemen..Kimse merak etmesin,baş örtüsü beyni örtmez,baş örtüsü bilime ilerlemeye de engel değil.Madem olay çifte standartsa,birilerine bişeyleri zorla dayatmaksa,haksa adaletse olay;yıllarca başörtülü bacılarım okullara alınmadı,sömürüldü,psikolojik şiddette dahil hertürlü şiddete maruz kaldı,rencide edildi,HAK HAK diye çığlıkları yükseldi de;şimdi ADALET isteyenler o zaman nerdeydi,niye o gariplerin savunucusu olmadı kimse.Başörtü olacaksa,mini eteğe de yasak gelmesin diyenler;niye başörtüsü yasak mini etek serbestken bu kesimi savunmadınız.Herkes o zaman sağır dilsizdi sanırım.Nasıl ki birilerinin saçını açma özgürlüğü varsa,benimde benim zihniyetimde olanlarında kapatma özgürlüğü olmalı.Olayların tam tersi olsa;okullarda türban zorunlu kılınsa emin olun o zamanda yapılana ADALETSİZLİK derdim.Empati önemlidir arkadaşlar.Adalet anlayışıyla bakalım lütfen.Birileri Allaha inanır,birileri inanmaz,herkesin inancı kendine.Karşımdaki insan Ateistim derse,Müslüman olarak ona dua ederim saygı gösteririm ama kalkıpta benim inançlarıma saygısızlık yaparsa,dalga geçerse işte o zaman buna dur derim.Bu konuda aynı şekilde;şanlı tarihi olan bir milletiz.Osmanlıda da bu böyleydi,herkes birbirine karşı saygılıydı,Ramazan ayında Müslümanlar oruç tuttuğu için Gayrimüslimlerden çocuklarına sokakta birşey yemelerine müsade etmeyenler vardı.Kimse kimsenin görüşünü kabul etmek zorunda değildir,ama tüm sorunların çözümü saygıdır.Lütfen bunu unutmayalım.

Ben dindar bir insanım.Kimlikte Müslüman değilim,hamdolsun dinimi yaşıyorum.Çocuklarım olunca elbette onlara da dayatmadan baskı yapmadan sevdirerek öğreteceğim İslamı.Fakat okullarda Din dersinin bu şekilde olmasına bende karşıyım.Okullarda Kuran dersi verildiği takdirde,gereken saygıyı göstereceklerini düşünmüyorum kimsenin.Düzgün öğreneceklerine ihtimal vermiyorum.Kolaya kaçılacaktır,gelişi güzel ezbere dayanacaktır eminim.Din baskıyla ezberle değil,sevgiyle ve anlata anlata öğretilir...Onların zihniyetindeki insanların çocuğuma Din eğitimi vermesini asla istemem,İslam taviz vermek değildir çünkü.Tesettüre örnek olarak Emine Erdoğan gösterilmemeli bu ülkede mesela!!

Farklı görüşlere sahip olsak bile lütfen çocuklarımıza karşı tarafı tü kaka diye göstermeyelim,çocukların en önemli eğitimi ailede başlar.Biz ne verirsek onlar onu alacaktır,keşke herkes buna göre hareket etse...Birbirimizi yemeden yaşamayı öğrenebilsek keşke....

Çok üzüldüm konunun dine gelmesine.Kılık kıyafet serbestliği olursa,zengin fakir ayrımı ortaya çıkacak diye üzülürüm şahsen.Kimse kimseyi ötekileştirmesin.Ayrıca keşke herkesin aklına türbandan mini etekten ziyade,asıl amaçlanan şey gelseydi.Biz şimdi bunları tartışırken,kimbilir kapalı kapılar ardında neler oluyor,ne kararlar alınıyor,güzel ülkemde neler alınıp neler satılıyor.Çocuğun önüne oyuncak verirsin oyalanması için,kendi özel işlerini halledersin değil mi?İşte oyalanmamız için önümüze birşeyler atıp,değiştiriyorlar gündemi ve bizde millet olarak çok güzel dahil oluyoruz oyunlara istemeden de olsa.Uyanık olalım,yıllarca uyutulduk,birbirimize düşürüldük,artık uyanma vakti olsun.Dilerim artık ülkemde farklı kesimler birlik beraberlik içinde daha güzel adımlar atarız.

Formanın kaldırılmasını istemezdim.Hatta saç,makyaj,takı gibi detaylara önem verilse iyi olurdu.

Ancak,formanın maddi uçurumu kapattığına katılmıyorum.Marka özentisinin önüne de geçmiyor.
Mesela beyaz gömlekli forma varsa,marka giyen,beyaz gömleğin markalısını giyiyor.
Veya ayakkabısı,botu,çantası,hatta kalemi bile markalı oluyor.Parfüm,saat,takı,toka cabası...
Giyen yine giyiyor,özenen yine özeniyor.

Biz formadan da az çekmedik aslında.
Oğlumun okul forması hiç ucuz olmadığı gibi,sık sık değişiyordu.
Eski forması üzerine uyan giyinsin diyorlardı ama çocuklar gurur yapıp giymiyorlardı.

Bir de forma diye gereksiz parçalar çıkarırlardı.İlk sene herkes bir heves bilmeden alırdı.Sonraki seneler,uyanıp almazdık :)
Kaç kez uyarmışımdır yeni başlayanları,bunları almayın,giyilmiyor diye.

Son düzenleme:
Bende karşıyım ve hiç iyi olmayacağını düşünüyorum öğrenciysen belirli bir kıyafetin olmak zorunda
ben lisedeyken haftada bir bu uygulama yapılmıştı okul eteği yada pantolonu giyilecek üst isteğimize göreydi düz lisedikler askılı falan giydikleri için bizim okul ise benim gibi dar ve v yaka giyenlerden şikayetçiydi sonunda kalktı
birde bir öğretmenizim anlatmıştı çok etkilenmiştim görev yaptığı bi okulda da serbestmiş kıyafetler fakir bir çocukla dalga geçmişler çocuğun bir gecede saçları beyazlamış üzüntüden.bu durumdan etkilenecek bir sürü çocuklar olacak.

ayrıca şunu da merak etmedim değil, birçok kurulu düzen bozulacak.

en çok dolmuş ve minibüscüleri merak ettim. yıllardır hep gördüğümüz "yalnızca üniformalı öğrenci 1 TL" yazısının yerini ne alacak merak ettim.

okul üniforması satan bir çok esnaf, her şeyi kapatıp kendi çocuğuna kıyafet alma derdine düşecek.

gelir dağılımın bu denli farklı olduğu bir ülkede en son yapılması gereken şeydi bu diye düşünüyorum.

tek teselli düşüncesi var : gerçekten de çok uçlarda maddi durumu kötü olan insanla, maddi durumu gerçekten iyi olan çocuk zaten aynı okula gitmiyor. gitmez de.

O kitaplarıda şahışlar kafalarına göre yazmıyor ki. Belirle kaynaklardan elde edilen bir kitap... Sen güvenirliğine inanmıyorsun.

bir kere bahsedilen kitabın ve dersin çıkış tarihi çok ironik..12 Eylül darbesi sonrası Kenan Evren'in muhafazakarlara hediyesidir..Zaten herkesin kendine demokrat olduğu bir toplum, ve bu toplumda güç sahibi ideolojilerin ortadaki pastayı kendine doğru çekiştirdiği bir düzende kim güçlüyse onun demokrasisi işler. vizyonsuz yöneticilerine sesini duyuramazsın, duyursan da dinletemezsin. zorla o duaları ezberlemek zorunda kalırsın, nasıl bir laik devlette yaşadığını kara kara düşünürken....Bu iş çok şatafatlı..evet,hiç girmemek daha iyiydi..sağlıcakla kalın
Tüm bunların yanında beden eğitimiyle birlikte en çok faydasını gördüğüm ders..çok şükür hem çeviğim hem de ahlaklı.:KK9:

Formanın kaldırılmasını istemezdim.Hatta saç,makyaj,takı gibi detaylara önem verilse iyi olurdu.

Ancak,formanın maddi uçurumu kapattığına katılmıyorum.Marka özentisinin önüne de geçmiyor.
Mesela beyaz gömlekli forma varsa,marka giyen,beyaz gömleğin markalısını giyiyor.
Veya ayakkabısı,botu,çantası,hatta kalemi bile markalı oluyor.Parfüm,saat,takı,toka cabası...
Giyen yine giyiyor,özenen yine özeniyor.

Biz formadan da az çekmedik aslında.
Oğlumun okul forması hiç ucuz olmadığı gibi,sık sık değişiyordu.
Eski forması üzerine uyan giyinsin diyorlardı ama çocuklar gurur yapıp giymiyorlardı.

Bir de forma diye gereksiz parçalar çıkarırlardı.İlk sene herkes bir heves bilmeden alırdı.Sonraki seneler,uyanıp almazdık :)
Kaç kez uyarmışımdır yeni başlayanları,bunları almayın,giyilmiyor diye.

Melek ablacım tabii ki şuandada okullarda marka takıntısı var.
Şuan sadece ayakkabı,çanta ve mont kaygısına düşüyorduk,bu uygulamayla etek ,pantalon kazak derdide eklendi velilere.
Çocuklarıma herzaman kılık kıyafetle adam olunmayacağını,uçuk isteklerini karşılayamayacağımı söylesemde özendiklerini gördüğümde,kendilerini ezik hissetmemeleri için makul ölçülerde alıyorum istediklerini.
Bu alınan karardan sonra nasıl yetişecez bakalım baştan aşağı kıyafet almaya:KK19:

çok doğru çıkarımlarınız olmuş arkadaşlar..
ergen kesimin birbirleriyle kıyafet yönünden yarışa başlayıp derslerdeki yarışlarını unutacakları kanaatindeyim..
aile içi kavgalar bile artar.. o yaştaki çocuk arkadaşında gördüğünü isteyecek..aile içi huzur bile bozulacak..
aile almazsa belkide isyan edip evden kaçıcak..belkide kıyafetleri kötü olduğu için özgüveni kırılacak..ve bir çok dükkan kapanıcak..okul kıyafetleri satan..
okadar çok eksileri varki..özgürlüğün böylesine karşı olabileceğimi düşünmemiştim ..

İsteyen istediğini tartışmaya devam etsin ama ben konunun başından beri aynı noktada takılı kaldım ;

Güvenlik nasıl sağlanacak ??? Yani okulun içinde bulunan ve o okulun öğrencisi olmayan kişi nasıl ayırt edilecek?

Avrupa Birliğine cici görünmek için öyle inanılmaz kararlar alıyorlarki apışıp kalıyoruz!

Sen önce Halk'a bak... Gelir durumlarına bak... Milletini tanımıyormusun sen?

Bu karar nelere takabül eder sonu nerelere varır hiç mi hesap yapılmaz...

Yazık değilmi o çocuklara... Yazık değilmi o velilere...

Avrupa standartlarına uyacaklar diye yapılanlara bakınız komik:)

Zaten insanlar yiyecek ekmeği bulmanın zorluğundalar birde gururlarıyla oynamayın yazık size yazık!

Türban...

1: Türban islam dininin bir kıyafeti değildir.

2: Kur'anda kapanma vardır. Bakınız böyle türbana bürün diye birşey yoktur.

3: Osmanlı dönemine ve Cumhuriyet dönemine bakınız. Hatta bundan 20 yıl öncesine bakınız. Böyle bir kıyafet varmıydı?

Bana kızmayın şu söylediklerime bir bakın... Dinin emrettiği kapanmak başka birşey Türban bambaşka birşey..

Düzeltmemi yapayım amacım türbanlıları aşağılamak değil... Benimde ailemde türbanlılar var, hani kılık kıyafet konusundayız ya Türbanı siyasi kimlik halinde kullananlar ve Türbansız olanları aşağılayanlar içindir bu söylediklerim...

Türban ve kapanmanin farkini bana anlatabilirmisiniz ???
Gercekten hala tesettürü yok sayanlar, farz olmadigini iddia edenler benim cok komigime gidiyor kusura bakmayin :)
Gercekten bunun farkini merak ediyorum ?
Basimiza türban örttügümüzde, ve bedenimizide ona uygun giyindigimizde,
kapanmis olmuyormuyuz ?
Yani bunda fark nerde?
Neden kapanmayi hos görüp, Türbandan nefret ediyorsunuz, bunun ayirimi nerde yapildi,
neden basörtüsüne türban denildi ? Bunlari gercekten merak ediyorum,
cünkü ikisinin arasinda zerre fark yok

Siz türban örtmeyin, kapanmayin ben bunda bi sorun görmüyorum,
ama farz olmadiginida iddia etmeyin, saygi gösterin lütfen, bu cok zor olmamali..

X