Okullarda kılık kiyafet serbestlıği

Herşeyimiz tam bir serbest kıyafetimiz eksikti...
Tek tipçiliği eleştirirken bir yandan oluşabilecek dengesizlikleri düşünen yok tabi, bu da ayrı bir dert başlı başına.
Eşim, tek tip kıyafetle okula gidildiğini görünce Türkiye'de çok şaşırmıştı. Anlayamadı durumu. Çünkü Avrupa'da öğrenciler serbest kıyafetlerle okula gidiyorlar, metroda rahat rahat kıyafetleri sırtlarında çantaları, insanın gözüne güzel görünse de bizim ülkemize uyarlanması için önce bir alt yapı oluşturulması gerekiyor.
Zenginle fakirin uçurum gelir farkını düşünen yok ki....

Çocuğunuza başkasından gördüğünü istememeyi öğretin diyeceklerdir muhtemelen, ama çocuk bu nihayetinde.. Derse her gün ayrı bir ayakkabı ayrı bir kazak ve pantolonla gelen öğrenciye baka baka iç geçirmeyecek mi bir hafta boyunca aynı kıyafeti giyen çocuk?

Ya da ergenliğinin baharında marka takıntılı gençler birbirleriyle yarışa girmeyecekler mi?

Üniversitede bile var böyle insanlar ya...

Benim bir oda arkadaşım vardı, ailesi çok zor durumdaydı, kıt kanaat geçinen bir aile. Ama kızın aklı fikri arkadaşlarının kıyafetlerinde, yurt parasını yatırıcam deyip, 300TL yi bir güzel kıyafete harcayıp, ailesine çalmışlar paramı dedi. Ben ağladım annesinin isyanına, o oralı olmadı. Aradan zaman geçti yılbaşı geliyor, aradı giyecek hiçbirşeyim yok diye telefonda ağladı, arkadaşlarının neler neleri varmış, o kıyafetlerle o davete giderse rezil olurmuşşş..Ki dolabı FULL doluydu...
Açtım dolabımı gösterdim, 2 kot, 5 kazak, iç çamaşırı, 2 pijama... Bir kışlık dolabım, yaz gelince de o 5 kazak 5 tişört olurdu...
Yine de utanmadı...

Şimdi bu büyümüşü, çocuklarla 15 16 yaşındaki ergenler ne olur bilemiyorum...

maddi durumu herkesin iyi değil zengini de fakiri de aynı sıralarda buluşuyorken, yeri geliyor formaların dışına giyilen hırkalar veya şaca takılan herhangi bir aksesuar bile durumu iyi olmayan çocuğu imrendiriyorken, kılık kıyafet serbestliğiyle bu durum nereye varır acaba? kimisi hergüne bir kıyafet giyecek çeşit çeşit renk renk. diğeri ise belki 3 ayda belki yılda bir kere alabildiği kıyafeti giyecek. Sınıf farkını iyice ortaya çıkaracak bu durum. Ayrıca bazı hanımlar türbanın gelmesinden yakınmış çocukların kapatılacağını ifade etmişler. Ben başka bir örnek vereceğim. Bir devlet lisesinde ücretli öğretmen olarak çalıştığım zamanda etek veya pantolon giyilebiliyordu. Pantolon giyenler hiç bir zaman kumaş giymediler ya dar kotlar ya farklı renk pantolonlar ya da keten pantolonlar giyiyorlardı. Üstelik kız öğrenciler saçları röfleli,çıt çıtlı, makyaj desen sanki akşama club'e gidecek gibi, tırnaklar frech manikürlü. Önceki çalıştığım okul disiplinli olduğundan böyle bir şeye alışkın değildim kız öğrencileri derli toplu giyinmeleri için uyardığımda(tabi erkek öğrenciler de saçlar bol jöleli, farklı renk kazaklar,sakal beş karış) hocam idare karışmıyo sana ne oluyo oluyordu. Madem türbandan bu kadar korkuluyorsa, bu tarz giyim tarzı da beni korkutuyor açıkcası. Bu çocuklar derse eğitim yuvasına değil avm'ye alışverişe gider gibi club'e gider gibi tiki gibi giyinsinler istemiyorum. Marka takıntısına kapılacaklarına geleceklerini hazırlasınlar istiyorum.

bende böyle birşey olursa karşıyım şahsen.......
onlar daha çocuk ve olan var olmayan var............ insanları özentiliği aileleri maddi darboğaza (çünkü herkes sürekli aynı kıyafet bıktım küçünsüyorlar sizin yüzünüzden lafı muhakkak kurulacaktır.....)

bence okul bir öğrenci için eşitliği çağrıştırmalı.........
herkes standart olmalı.....

Zaten yeterince serbest giyinmiyorlar mı?
Saçlar maşa yapılmış ve boyalı, yüzde full makyaj, kulakta sallantılı küpeler, etek minicik, kilotlu çorap diye bişey zaten yok, daha ne kadar serbest olabilirler acaba?

Son düzenleme:
Bugun itibarıyle okullarda kılık kıyafet serbest olacak.

Ben 10 yıllık lise öğretmenı olarak karara karşıyım

Bızım genclerımızde cok fazla marka takıntısı ozentı olacak..

maddı durumlar herkesın aynı degıl

Artık cocuklarımız yarın hangı ders var degıl hangı kıyafetı giysem dıye dusunecek..
sızın fıkırlerınız neler

Ben maddi durumu kotu olan ogrencilere uzulurum. Her gun ayni kiyafet giyecek belki de. Belki de diger arkadaslarindan daha eski kiyafetler... Kendilerini kotu hissedecekler.

Ogrencilerden once ogretmenlere serbestlik gelse daha iyi olurdu.

cogu arkadas takilmis durumda isi turbana baglamis kucucuk cocuklarin zorla yada baskiyla basinin kapatilcagini dusunuyolar
ben boyle biseyin asla olmiycani dusunuyorum
bizim konusmamiz gereken seyin cocuklarin arasinda marka olaylari yuzunden birbirlerini kirabilcekleri olmasi gerekirken biz yok acik yok kapali onu tartisir olduk
mevzu dine gelmis herkesin inanci kendine

ben sadece basima gelen bi olayi anlatayim siz karar verin turkiyedeyken ailecek ama sadece kadinlar olarak erkek yoktu yanimizda ve lokantaya gittik yemek yiyelim dedik bizden sonra bir cift geldi ve ben ve ailem kapaliyiz kadin agiza alinmiycak sekilde hakaret etti hallerinede bakmiyolar ne hakla buralara gelebiliyolar ve bunun gibi bir suru sey esi duyuyolar sus dediginde duyarlarsa suysunlar gelmesinler boyle yerlere sayip durdu onun dusuncesine gore biz evden disari cikmamak zorundayiz simdi almanyadayim ve istedigim yere gidiyorum kafede oturuyorum birkere bile yan bi bakis gormedim
kisacasi once biz onyargilarimizdan vazgecmeliyiz acik yada kapali fark etmeden ozgurce nasil istiyosak oyle yasayabilmeliyiz
ozaman gercekten mutlu bi toplum olabilcegimizi dusunuyorum

bunun tersinide ben yaşadım. başım açık diye.
olay bu işte. karşımızdakini olduğu gibi görememek. şekilleştirmek. ister takar ister takmaz. sana ne
.belki bu dönemde en sevdiğim şey bu şekilciliğin kalkması. kapalı arkadaşların biraz daha rahat hareket edebilmesi. o kadar. geri kalan şeyleri takdir etmiyorum o ayrı:).

ha okulda çocukların takması konusundaki görüşüm değişmez onuda ekleyim..
yıllarca bu dayatma oldu sizlere.. belki bizlerde sustuk. ses çıkarmadık. sizin yanınızda olmadık. belkide aaynı şeyleri yaşarızdan korktuk. halada o korku var.bende bile oluyor arada..
keşke olmasa bu.. birbirimizden korrkmasak... kapalılar bir gün bizi zorla örtecek korkusunu yaşamasak...aslında ötekileştirmemeliyiz birbirimizi.
olduğu gibi kabul etmeliyiz
neyse düşüncelerimi yazmak istedim. konu yine dine geldi değilmi. geliyor işte..
kot tişort iyi olurdu ya deyip ,mesajımı yollayım:)
..

Din kültürü ve ahlak bilgisi verilmelidir... Lakin iş seçmeli yapılacak diye imam hatip tarzına dönüşecekse bu olmaz.

Daha eğitim sistemimiz doğru düzgün değil kaldıki bunlara giriyorlar. Seçmeli arapça! neden? Biz arapmıyız? Kur'an arapça demeyin sakın! Evrensel bir Kitabın dili olmaz her dilde okunabilir... Tevrat ve incil ibranice indi yeryüzüne ama ingilizce'de okunabiliyor değilmi?

Bu derslerin verileceği yer okullar değildir. Özel kurslar açarsın tabiki öğrenilmeli bu konuda eksiğiz dediğim gibi bunun yeri okullar değildir. Ve bunu diyenlerede Din düşmanı denmez bu bir cahilliktir.

Kılık kıyafet ise ona geçebilmek için daha çok yolumuz var. Bizde marka hastalığı hakir görme diz boyu olduğu için belli kurallar getirilmeli.

fikirlerin zorla empoze edildigi şu ülkeye cocuk getirilmez
zira biz Türkler özgürlüge düskünüzdür.(bu söz havada kalıyor ama)
der kendi fikrime noktayı koyarım

Konu sahibi olarak tek tek yorumları okudum.Dogrusu üzüldüm.

Yıllardır kk dayım derdım varda konu açmam ...Derdine çözüm ararken yeni dertler edinirsin..

Ama bu konu önemli bır konu 10 yıllık bir lise öğretmeni olarak.Her türlü lsede çalışmış.bu ülkenin her ucunda görev yapmış bırı olarak..

Velilerin öğrencilierin meslektaşlarımın fikrini merak ettim.

Konu her zaman ki gibi başörtüsüne geldi..

Eğitim sistemimizin en buyuk sorun bu..Bırılerı zamanında İmamhatipleri kaldıracagız diye 8 yıllık kesitisiz eğitim geitrdi.Meslek okulların puanı düşürdü..Eğitim mahfoldu...

Şimdide birileri başka şeyler...

Başörtü ayrı şey ..Kılık kıyafet serbetligi ayrı şey..

Komuşunuz anneniz anneaneniz başörtü takıyor dıye gençlerimiz takmıyor...

Benim başörtülü öğrencilerim oldu sınıf ıcınde açıyorlardı..Kimse onlara özenmedi..Kapanmadı da..Korkulacak bırşey yok..

Ama bızım kızlarımız makyaja markaya....renkli kıyafetlere boyalı saçlara ozenıyor bu bır gercek...

Okulların kıyafetlerı bellı ıkı magazadan alınır hepsıde hemen hemen aynı kalıtededır...

Pahalı kalemlere gelınce...Onları sınıf ıcınde çalan cok var..
Pahalı telefonları çalan cok var..

Ben kac rehberlık dersımı hırsızlığa ayırdım.....

Dın dersi seçemli olmalı bencede ama ahlak bilgisi zorunlu....

Bende beden dersını hıc sevmezdım..Ama yıllarca aldım.

Keske sıstem guzel olsada ıkı uc öğrencıye bır secmeli ders olsa..Ama degil

Benım de derdım bu eğitimde bu kadar sorun varken kıyafetle uğraşmak niye.......

BU KADAR ONEMLI BIR KONUYUDA hemen dini degerlere bağlamak niye...

Sizler veli olarak kapalı öğretmen açık öğretmen dıye ayrım yapıyormusunuz..

Öğrencinizi 1 sınıfa vereceksınız.Öğretmen kapalı ama işinde en ıyısı..

Öğretmen açık ama öğretmenlık mesleğini bilmiyor herkes şikayetçi..

Yada tam dersi kapalı öğretmen bırsey bılmıyor.Açık öğretmen cok ıyı..

1.Sınıfa vereceğiniz cocuğunuz için hangısını secersiniz..

Artık bazı yakıştırmaları aşalım en kalıtelı eğitim nasıl olur..Bu kararın sonuçları nasıl olur.

Geleceğimiz olan gençlere bu kararla nasıl kotuluk yapılıyor bunu tartışalım

Amac sadece turbani serbest birakmak.
Mini etegi,kolsuzu,askisizi yasakla ama turbani serbest birak.
Her tur kiyafet serbest olsaydi kimse de bisey demezdi.
Amaclarini belli etmisler
Ben ABD de yasiyorum ,burda sac,sakal,her turlu kiyafet serbest.
Din dersi de yok.
Isteyen aileler cocuklarini din okullarina gonderiyor.

fikirlerin zorla empoze edildigi şu ülkeye cocuk getirilmez
zira biz Türkler özgürlüge düskünüzdür.(bu söz havada kalıyor ama)
der kendi fikrime noktayı koyarım

bende katılıyorum. özgürlük adı altında zorla yapılıyor herşey...... özgürlük diye bir şey kalmadı tek düze bir hayata doğru ufaktan ufaktan gidiyoruz... sonumuz hayırlı olsun...

Din kültürü ve ahlak bilgisi verilmelidir... Lakin iş seçmeli yapılacak diye imam hatip tarzına dönüşecekse bu olmaz.

Daha eğitim sistemimiz doğru düzgün değil kaldıki bunlara giriyorlar. Seçmeli arapça! neden? Biz arapmıyız? Kur'an arapça demeyin sakın! Evrensel bir Kitabın dili olmaz her dilde okunabilir... Tevrat ve incil ibranice indi yeryüzüne ama ingilizce'de okunabiliyor değilmi?

Bu derslerin verileceği yer okullar değildir. Özel kurslar açarsın tabiki öğrenilmeli bu konuda eksiğiz dediğim gibi bunun yeri okullar değildir. Ve bunu diyenlerede Din düşmanı denmez bu bir cahilliktir.

Kılık kıyafet ise ona geçebilmek için daha çok yolumuz var. Bizde marka hastalığı hakir görme diz boyu olduğu için belli kurallar getirilmeli.

Ben hep isterdim ki, okullarda seçmeli Arapça dersi olsun. Ama dine bağlı olarak değil, o düşünceyle değil. Çocuklara ileride mesleklerinde yardımcı olabilmesi için, ne bileyim işte 1 dil 1 insandır mantığıyla olmalı böyle dersler. Arap ülkeleriyle ticaret yaptığımız için. Bu mantıkla Rusça da olmalı, Almanca daha çok olmalı. Kurslar ve etüdlerle de yapılabilir. Ücretsiz olduktan ve herkese fırsat eşitliği tanındıktan sonra sorun olmaz tabii ki.
Ama yok bizim başka dertlerimiz var. Çünkü insan yetiştirmiyoruz, köle ve asker yetiştiriyoruz. (Asker dediğim, mehmetçik değil yanlış anlaşılmasın).
ArkAngel söylediklerim sana değil, genel. Ne demek istediğini anladım ve katılıyorum.

Ben hep isterdim ki, okullarda seçmeli Arapça dersi olsun. Ama dine bağlı olarak değil, o düşünceyle değil. Çocuklara ileride mesleklerinde yardımcı olabilmesi için, ne bileyim işte 1 dil 1 insandır mantığıyla olmalı böyle dersler. Arap ülkeleriyle ticaret yaptığımız için. Bu mantıkla Rusça da olmalı, Almanca daha çok olmalı. Kurslar ve etüdlerle de yapılabilir. Ücretsiz olduktan ve herkese fırsat eşitliği tanındıktan sonra sorun olmaz tabii ki.
Ama yok bizim başka dertlerimiz var. Çünkü insan yetiştirmiyoruz, köle ve asker yetiştiriyoruz. (Asker dediğim, mehmetçik değil yanlış anlaşılmasın).
ArkAngel söylediklerim sana değil, genel. Ne demek istediğini anladım ve katılıyorum.

Tabiki ne kadar dil öğrenirsek o kadar iyidir. Ama arapçanın öğretilme sebebi senin benim mantığımdaki gibi değil biliyorsun bunu... :KK34:

konu sahibi olayın türbana gelmesi çok normaldi ben şaşırmadım açıkcası. kılık kıyafet deyince türban tartışılır direk...son zamanlarda herşey türbana bağlanır oldu çünkü özellikle tartıştırılıyoruz türban konusunda..... görün bakın tv programlarında da bu konu tartışılırsa yine mesele türbana bağlanır... türban tartışmaktan konunun dışına çıkılır ve kimse asıl önemli konuları konuşmaz... olay budur yani...

Aaaa serbestlik mi geldiii ?
Bende lise öğrencisiyim de şaşırdım bilmiyordum, neden böyle bir karar alındı ki :44:

Arkadaşlar,

Din tartışmasının yapılması yasak değil mi? Bildiğim kadarıyla yasak ve görünen de o ki tartışma seviyeyi henüz bozmamış olsa da, bozmaya çok yakın gidiyor.

Ayrıca Türkiye-Almanya karşılaştırması yapılırken de lütfen birbirinize geri dönüşü olmayan cümleler sarf etmeyin, kimse din düşmanı falan değildir, fakat 2 ülkenin tarihi, gelenekleri, okur-yazar oranı vs farklı olduğu gibi, politik yapıları da farklıdır. Karşılaştırılmaya gidilirken, ülke nüfusu, ülke içinde müslüman nüfus, ülke içindeki örgütlenmeler, ülkenin rejimi vs hepsine bakmanız gerekir. Bu da epey bir araştırma gerektirir.
En iyisi olay çirkinleşmesin kimseyi din düşmanı ilan etmeyelim.
Türkiye'deki ateist sayısı % 5 i geçmemiştir daha, ki her ateistin de din düşmanı olduğunu söyleyemeyiz..

konu sahibi olayın türbana gelmesi çok normaldi ben şaşırmadım açıkcası. kılık kıyafet deyince türban tartışılır direk...son zamanlarda herşey türbana bağlanır oldu çünkü özellikle tartıştırılıyoruz türban konusunda..... görün bakın tv programlarında da bu konu tartışılırsa yine mesele türbana bağlanır... türban tartışmaktan konunun dışına çıkılır ve kimse asıl önemli konuları konuşmaz... olay budur yani...

Türban...

1: Türban islam dininin bir kıyafeti değildir.

2: Kur'anda kapanma vardır. Bakınız böyle türbana bürün diye birşey yoktur.

3: Osmanlı dönemine ve Cumhuriyet dönemine bakınız. Hatta bundan 20 yıl öncesine bakınız. Böyle bir kıyafet varmıydı?

Bana kızmayın şu söylediklerime bir bakın... Dinin emrettiği kapanmak başka birşey Türban bambaşka birşey..

Düzeltmemi yapayım amacım türbanlıları aşağılamak değil... Benimde ailemde türbanlılar var, hani kılık kıyafet konusundayız ya Türbanı siyasi kimlik halinde kullananlar ve Türbansız olanları aşağılayanlar içindir bu söylediklerim...

Son düzenleme:
Çocuklarda kıyafet serbestliği ile bunun alakasını çözemedim. Sonuçta bu durum her zaman karşılaşabileceğiniz bir şey. Siz çocuğunuza bakış açınızı anlatır ve onu rahatlatırsınız. Neden sorun olsun ki bu? Kızınız size bu soruyu sormasın diye tüm velilerin başı açık olmasını mı isteyeceksiniz? Bence bu soruları sormalı, cevabınız sizden duyup hayatını öyle çizmeli. Karakter şekillenmesi için çok gerekli şeyler bu sorular. Çocuk merakından bir soru sormuş, siz alınıp ben dinsiz miyim diyorsunuz :KK53:

Her ailenin dini bilgisi çok iyi değil ki. Sizin teklifiniz çarpım tablosunu evde öğren demeye benziyor. Eğer çocuğun matematiğe ihtiyacı varsa matematik dersi alacak, başka dinleri merak ediyorsa din dersi alacak. Bizim din dersimizde başka inançlar, mezhepler de anlatılıyordu ara sıra. Kimse de rahatsız değildi. Tarih kütaplarında, türkçe kitaplarında yunan tanrılarından bahsedilirken kimse itiraz etmiyor ama iş Allah Muhammed olunca sürekli itiraz. Seçmeli din dersi ile bu rahatlıkla aşılabilir. Zaten çocuk ailenin yaşantısını örnek alıp ona göre yaşar. Okulda sübhanekeöğrendi diye irticacı ya da bombacı olmaz merak etmeyin

çocuk bir başörtüyle dini dinsizliği nasıl bağdaştırabilir
kızım bana arkadaşlarından duyduğu şeyi sordu
çünkü arkadaşları evde duydu bunu

ben başı kapalılar hakkında kızıma bu yorumu yapmazken kapalılar açıklar hakkında bu yorumu yapıyor
kızım bana daha çok şey sordu da arkadaşlarının söyledikleriyle ilgili
banlanmıcam

Amac sadece turbani serbest birakmak.
Mini etegi,kolsuzu,askisizi yasakla ama turbani serbest birak.
Her tur kiyafet serbest olsaydi kimse de bisey demezdi.
Amaclarini belli etmisler
Ben ABD de yasiyorum ,burda sac,sakal,her turlu kiyafet serbest.
Din dersi de yok.
Isteyen aileler cocuklarini din okullarina gonderiyor.

Bunu üzerine lafım yok... Yazılabilecek herşeyi yazmışsınız zaten:KK9:

X