Okullarda kılık kiyafet serbestlıği

din dersi kaldırılmasın ama seçmeli olsun.. aile karar versin.isteyen çocuğunu o derse yazdırır,istemeyen yazdırmaz. madem olay özgürlük.. herkes istediğini yapmış olur

Şahsen ben okuldaki din derslerinden hiç bir şey öğrenmiş değilim...Hep annemin-babamın öğrettikleri ve kendi çabalarım....Kapalı değilim ama inançlı bir insanım.. Bana kalsa okullarda din eğitimi verilmemeli ya da aynen dediğin gibi seçmeli olmalı,buna aileler karar vermeli...

Hristiyan bir ailenin çocuğu okuldaki din dersinde Kuran 'dan sureler ezberlemek zorunda değil mesela........

Son düzenleyen: Moderatör:
Başörtülü bir öğrenci olarak,bir öğretmen adayı olarak,her şeyden önce İNSAN olarak yazıyorum.

Konu yine dine nasıl geldi ?

Nasıl başarılmış hayretler içerisindeyim.Konu bu değil !

Konu,sürekli tepeden inme kanunların dikte edilmesi.

İşin uzmanlarının fikrinin sorulmasına gerek dahi duyulmaması !

Bu hepsinden önemli.

Konu toplumsal bir konu. Herkes yorum yapabilir. Her şeyi uzmanlara bıraka bıraka zaten hazırcı olduk. Bırak da içimizi dökelim.:KK51:

aslında bu yasanın bize göre görünen tarafı.burada amaç türbanı serbest hale getirmek.ama biz bunu tartışmaktan diğer tarafı göremiyoruz.zaten her türlü değişiklik alttan altta farkedilmeden yapılıyor.bu gidişata çok üzülüyorum.
kıyafet serbestliği zaman zaman her öğrencinin keşke olsa dediği şeydir.ama mantıki yönden bakılırsa hiç güzel bir uygulama değil.olan var olmayan var.durumu kötü olan çocuklara o yaşlarda travma yaşatmaya yazık değil mi?
ben 25 yaşındayım.anlatacaklarım çok zaman önce değil.benim zamanımda saçlar ya örülmeli ya da toplanmalıydı.saç tokasının bile zorunlu renkleri vardı.aynı şekilde ayakkabının da zorunlu rengi ve modeli vardı.hatta bizim müdür abartıp mont renklermizi bile kısıtlamıştı.içimize giydiğimiz atleet,kazak dışarıdan farkedilmeyecek,yakadan dahi gözükmeyecekti.her gün kılık kıyafet kontrolü yapılır.sıradan geçerken bu duruma uymayanlar bir güzel haşlanırdı.bu anlattıklarım bir "anadolu lisesinde" gerçekleşiyor imam hatip falan değil.
ama şimdi her yaştan çocuğa her şey serbest.yazık değil mi.her yaşın güzelliği ayrı.kimi zaman siyah bot yerine farkedilmeden koyu kahve botla sıradan geçmek bile bizim için güzel bir şeydi.
aslında bu konu hakkında söylenecek çok şey var ama kısaca bu durum alım gücü olmayan aileler için bir felaket olacağı kesin.marka bağımlısı gençler ve çocukların sayısı gün geçtikçe artıyor.buna sahip olamayan çok mutsuz olacak ve doğal olarak ailede kendini mutsuz ve huzursuz hissedecek.çoxuklar çevresi tafaından dalga konusu bile olup bu psikolojiyi kaldıramayabilir.hatta sırf bu yüzden okuldan kaçan, daha da ileri gidip intihar eden bile olabilir.bu varsayımlar hayal gücü değil,olacak şeylerdir.yazık sadece türbanı serbest hale getirmek için oynanan bu oyunlara ,çocukların psikolojilerine yazık.

Konu toplumsal bir konu. Herkes yorum yapabilir. Her şeyi uzmanlara bıraka bıraka zaten hazırcı olduk. Bırak da içimizi dökelim.:KK51:

Demek istediğim bu değildi.

Öğrencilerle iç içe olan kesim öğretmenler.Kanun yapanlar değil.:KK8:

Fikirleri sorulmuyor,önerileri kulak ardı ediliyor.

Benim zamanımdada din dersi seçmeliydi kendim seçmemiştim ailemde nşye seçmedin diye bişey dememişti..

Tamamen kendi rızamla seçmedim,seçen arkadaşlarımızlada asla bir polemiğe girilmezdi o yıllarda ..

Şimdi öyle değil maalesef evde konuşulanlar aynen sınıfa aktarılıyor ..

Herkes seçimini yapmakta özgür olsun isteyen seçer istemeyen seçmez..

Aslında okullardaki din dersini seven öğrenci yoktur. Biz nasıl dersi kaynatırız diye düşünürdük. Çünkü sure ezberlenecek..böyle karşımızda elinde kalemle duran bıyıklı bir öğretmen. Not verecek ve bütün sınıfın aynı derste bitmesi lazımdı. Çok itici gelirdi o zaman da. Ama şimdi iyi ki o zaman ezberlemek zorunda kalmışım diyorum yoksa o zamandan bu zamana kendime pek bir şey kattığım söylenemez..seçmeli olması ya da olmaması konusunda o yaşlarda sağlıklı irade kullanamaz çocuklar. Dolayısıyla anne babalarının düşüncelerine paralel seçimler yapmak durumda kalınacak seçmeli olması durumunda…seçmeli de olmazsa eğer din evrensel bir konu Yaradan’la kul arasında. Herkes girmek zorunda da değil derse.

Ben sadece konuya cevap vermiştim ilk yorumumda, katılıyorum serbest olmasın şeklinde...

Ancak öyle bir dallanıp budaklandı ki şaştım kaldım..

Bence serbestlik varsa herkese olmalı, türbana mini eteğe vs. göre değişmemeli..

Ders konusuna gelince de , sevmeyen dinlemesin din dersini.. Örneğin ben matematiği öyle yapıyordum, çok güzel resimler çiziyordum matematik dersinde :KK1:

Demek istediğim bu değildi.

Öğrencilerle iç içe olan kesim öğretmenler.Kanun yapanlar değil.:KK8:

Fikirleri sorulmuyor,önerileri kulak ardı ediliyor.

bu ülkede fikir danısılıp da sorgulanıp da bir yerlere gelindigini ben görmedim
vardır ama üstüne set cekılıp daha sonra o setin kaldırıldıgı sekılde gördüm evet

Aslında okullardaki din dersini seven öğrenci yoktur. Biz nasıl dersi kaynatırız diye düşünürdük. Çünkü sure ezberlenecek..böyle karşımızda elinde kalemle duran bıyıklı bir öğretmen. Not verecek ve bütün sınıfın aynı derste bitmesi lazımdı. Çok itici gelirdi o zaman da. Ama şimdi iyi ki o zaman ezberlemek zorunda kalmışım diyorum yoksa o zamandan bu zamana kendime pek bir şey kattığım söylenemez..seçmeli olması ya da olmaması konusunda o yaşlarda sağlıklı irade kullanamaz çocuklar. Dolayısıyla anne babalarının düşüncelerine paralel seçimler yapmak durumda kalınacak seçmeli olması durumunda…seçmeli de olmazsa eğer din evrensel bir konu Yaradan’la kul arasında. Herkes girmek zorunda da değil derse.

Bizim zamanımızda bizler çok erken olgunluştık belkide ondan dolayı kendi seçimlerimizi kendimiz yapabiliyorduk..

Şimdiki gençlik çok farklı boyutta bana göre ..

Okullarda kılık kıyafet serbestliği olmasını doğru bulmuyorum.
Normalde bakıldığında, aah ne güzel uygulama, çocuklar artık özgür bireyler olacak, tek tiplikten uzak olarak "kendileri" olacak diyebiliriz ama. Maalesef henüz zamanı değil.
Bizim ülkemiz henüz buna hazır değil.
Gelir seviyelerindeki uçurumlar, çocukların okulda gruplaşmasına sebep olacak.
Çalışanlar bile her gün ne giysem derdindeyken, okula giden öğrencinin derslerini düşünmesi gereken zamanda, beyninin köşesi hep yarın ne giysemle dolu olacak.

Ben sadece konuya cevap vermiştim ilk yorumumda, katılıyorum serbest olmasın şeklinde...

Bence serbestlik varsa herkese olmalı, türbana mini eteğe vs. göre değişmemeli..

Ders konusuna gelince de , sevmeyen dinlemesin din dersini.. Örneğin ben matematiği öyle yapıyordum, çok güzel resimler çiziyordum matematik dersinde :KK1:

ben de derslerin birinde kağıda 50 tane çizgi atıyordum. her dakika geçince 1 tane siliyordum. hatta bir süre bakmayınca 10 tane falan aynı anda siliyordum da kendimce motive oluyordum....aman ders de gerçekten bi daha olsa bu yaşta aynısını yapardım valla:KK1:

Din dersi kesinlikle seçmeli olmalı aynı zamanda ahlak bilgisi dersi kesinlikle zorunlu ders olmalı...

Konu kılık kıyafet serbestliği ama ısrarla din dersine bağlanıyor bunu çözemiyorum ?

Korkular ve endişeler insanları akıl almaz teoriler üretmeye zorluyor çünkü.

Akıl almaz diyorum çünkü her fikir kendi içinde çelişiyor aslında.

Nasıl mı?

Önce bir yaftalama sevdasına tutuluyoruz.Sonra etiketlediğimiz insanları ve onların hayatlarını ; bu hayatlar doğrultusundaki yaşam tarzını eleştiriyoruz.

Bu ülke sınırları içinde eğitim alırken çocuğum / kardeşim vs... hangi dayatma ile ona din dersi verilir , Hz. Muhammedin hayatı zorla öğretilmeye çalışılır diye savunurken ;

diğer taraftan o yaştaki bir çocuk seçim hakkına sahip değildir , ailesinin baskısı ile başı örtülecek diye feryat edebiliyoruz.

Bir taraf kendi ideolojisinde evlat yetiştirme çabasında sistemi eleştirirken ve dayatmalara karşılık isyan ederken diğer tarafından pak tabii kendi doğrularıyla evladını yetiştirmesine çocuk hakları gasp ediliyor diyebiliyoruz.

O yaştaki çocuğun kendi iradesi ile seçme yetisi yok ise hiçbirşeye yoktur.Aile yönlendirir , ağacını yaşken eğer kendi inandıkları doğrultusunda ...Sonra ağaç büyür ve ister aynı yoldan devam eder isterse farklı mecralara dalar.

Her bireyin aktif ya da değil bir akla sahipliği var ise ; bu korkunun manası neden?

Fikir özgürlüğünü bile kendi fikrimizi empoze etme doğrultusunda savunuyoruz , komik oluyor.

Din dersi seçmeli de olmamalı...Kesinlikle din dersi kaldırılmalı bu ülkede...
Sıraların tepesinde namaz kılmaya zorlanan bir ortaokul öğrenciliği geçirdik..Malum kız öğrenciler pantolon giymiyor, nasıl bir görüntü oluşuyordu yazmama gerek yok.Nasıl soğumuştum o dönem..Allahım affetsin beni, namaz/dua denildimi cilerim tepeme üşüşüyordu...

Ben namaz kılmayı annemi taklit ederek öğrendim...
Şükür ki ailemden İslam ahlakını da, "insan ahlakı"nı da fazlasıyla öğrendim....

Eğitimcilerin esas amacı, topluma faydalı, doğru ile yanlışı ayırt edebilen, en önemlisi de "üretken ve ahlaklı" bireyler yetiştirmek olmalıdır...
Bırakalım artık din dersini, türbanı bilmemneyi...Pek sevgili yöneticileriniz isteseler dakikasında bu sorunları çözerler...Neden ısrarla çözülmeyip, bunun üzerinden çirkin bir siyaset yürütülüyor bunu düşünmek gerekir...

Zaten 1950 lerden beri, eğitime aldığı darbelerden dolayı bu ülke bu halde...
Bu ülkede amaç "eğitilmemektir","gençlerin içini boşaltmaktır"...Yine bu zihniyetlerin birincil amacı; sorgulamayan, düşünmeyen, okumayan, öğrenmeyen, üretmeyen, etrafta müze gezer gibi dolanan bireyler yetiştirmektir...Zira eğer bilinçli bireyler yetişirse, emperyalist kuklalarının işi çok zorlaşacaktır...

Din dersi kesinlikle seçmeli olmalı aynı zamanda ahlak bilgisi dersi kesinlikle zorunlu ders olmalı...

Konu kılık kıyafet serbestliği ama ısrarla din dersine bağlanıyor bunu çözemiyorum ?

İlahi Kazen, bu da soru mu şimdi...
Her türlü yasama, yürütme ve hatta yargı konusuna dini alet eden, her türlü alengirli işlerini diz üzerinden yürüten bir devletin halkıyız biz...

Ekleme: Bu mesajımdan din düşmanı olduğum nasıl anlaşılmış pek şaşkınım doğrusu...Ne yazdığım gayet açık...
Şükür ki Allah'a ve güzel dinim İslam'a inancım tamdır...Ben bu dini çirkinleştirenlerin , dini ve müslümanlığı tekeline alanların düşmanıyım..

Son düzenleyen: Moderatör:
ben de derslerin birinde kağıda 50 tane çizgi atıyordum. her dakika geçince 1 tane siliyordum. hatta bir süre bakmayınca 10 tane falan aynı anda siliyordum da kendimce motive oluyordum....aman ders de gerçekten bi daha olsa bu yaşta aynısını yapardım valla:KK1:

Doğrudur.. Öğretmenden öğretmene bile değişiyo dersi sevmek.. Ortaokulda din dersinde uyuklardım ben örneğin :KK1: Kitaptan okuyordu adeta hemde jet hızıyla, azcıkta şiveli.. Biz esneye esneye bir hal olur duvara yaslanırdık hemen hemen herkes..

Ama lisede bi din kültürü öğretmenimiz avrdı aynı zamanda müdür yardımcısı, adam o kadar güzel anlatıyor ki ve kitap dil ile değil herşeyi biliyor hikaye tarzı da arada güzel şeyler anlatıyordu bize.. Anne baba hakkında ayet, şehitlik hakkında hadis vs. sınav sorularıydı genelde, sayesinde ayet hadis ezberlemiştik :KK1: Tabi anlatımı iyi olmasa sıkılır o hadisleri bile not etmezdik deftere..

Mutaasıp ailelerin belli okullara yollama lüksü yok çocuklarını.
Çocuklar e-okul un otomatik yerleştirmesiyle en yakın okula yerleştiriliyorlar.
Yasakçı zihniyet dediğin şey 8 yaşındaki çocuğun hak ve özgürlüklerini korumaksa seninde tek bir pencereden baktığını düşünürüm ben.
Dinimizde ergen olmayan çocukların başının kapatılması yokken ,bunu yapan aileleri inançlarını yaşıyorlar diye savunmak çok saçma geliyor bana.
Bu insanlar çocuk haklarına tecavüz ediyorlar.

özel okulları ve anasınıflarını kastetmiştim...yoksa eğitim sisteminin nasıl işlediğini biliyorum..
asıl ben senin tek bir pencereden baktığını düşünüyorum
ben okulda başı kapalı kızlarında açık kızlarında olmasına karşı değilim asıl buna sen karşısın ve tek pencereden bakıyosun
önce de demiştim benim çocuğum olsa kapatmam ama asla kapatana karışmam
nasıl ki başı açık olana zorla başını kapa demeye kimsenin hakkı yoksa tersinede kimse karışamaz..
özgürlüğü tek taraflı görmekten vazgeçemedik parkoncuum..
dinimiz de 72 kısım vardır
insanların islam dininde bile görüş mezhep ayrılıkları vardır
bazı kişiler çocuklarına bu hayatı sevdirmek için küçük yaşta kapatmak isterler
bir başörtüsü ile kimsenin hakkına tecavüz edilmez korkma:)
o çocuğa gerçekten dinine uygun yaşamayı öğretilse onun gibi kıymetli biri, inan bulunmaz bunada emin ol..

Sıraların tepesinde namaz kılmaya zorlanan bir ortaokul öğrenciliği geçirdik..Malum kız öğrenciler pantolon giymiyor, nasıl bir görüntü oluşuyordu yazmama gerek yok.Nasıl soğumuştum o dönem..Allahım affetsin beni, namaz/dua denildimi cilerim tepeme üşüşüyordu...
Şükür ki ailemden İslam ahlakını da, "insan ahlakı"nı da öğrendim....

Eğitimcilerin esas amacı, topluma faydalı, doğru ile yanlışı ayırt edebilen, en önemlisi de "üretken ve ahlaklı" bireyler yetiştirmek olmalıdır...
Bırakalım artık din dersini, türbanı bilmemneyi...Pek sevgili yöneticileriniz isteseler dakikasında bu sorunları çözerler...Neden ısrarla çözülmeyip, bunun üzerinden çirkin bir siyaset yürütülüyor bunu düşünmek gerekir...

Bu ülkede amaç "eğitilmemektir","gençlerin içini boşaltmaktır"...Yine bu zihniyetlerin birincil amacı; sorgulamayan, düşünmeyen, okumayan, öğrenmeyen, üretmeyen, etrafta müze gezer gibi dolanan bireyler yetiştirmektir...Zira eğer bilinçli bireyler yetişirse, emperyalist kuklalarının işi çok zorlaşacaktır...

Her türlü yasama, yürütme ve hatta yargı konusuna dini alet eden, her türlü alengirli işlerini diz üzerinden yürüten bir devletin halkıyız biz...

kesinlikle katılıyorum. devletin görevi de din dersi vermek değil din dersi veren vakıf kurs vs. gibi yerleri denetlemek olabilir ancak.

Şükür ki ailemden İslam ahlakını da, "insan ahlakı"nı da öğrendim....

Farkindamisiniz bilmiyorum ama suan dini alet eden sizsiniz,
bu nasil bir din düsmanligidir ya nasil bir nefrettir bu, hristiyanliga ve yahudilige hatta budizme karsida bukadar nefret dolumusunuz merak ettim ??

Biraz relax olun ya bu türkiyedekiler kadar fanatik kimseleri ben hayatimda görmedim,
basörtüye bukadar nefretiniz size asilandigindan dolayi geliyor, sizide anlamak lazim tabi, yillardir bu asilaniyor size,
ben almanyada yasiyorum burda kim basörtü takmis, kim sapka takmis, kim mini giymis kimsenin umrunda degil,
türkiyede herkes birseylere karsi kin ve nefret dolu bunu anlamakda mümkün degil,
biraz rahat olun ya, yok su namaz kilmis yok bu dua etmis,
kime ne ya size ne bikere ???

Din hakkinda konusmak yasak bunu biliyorum ama cevap vermek istedim

Konuya dönünce aslinda kilik kiyafetin serbest olmasi iyi degil (basörtüsü haric, o serbest olmali)
Cünkü dedigin gibi yurtdisinda yasiyorum burda serbest,
su marka giymis, bu hergün degisik giymis derdi burdada var,
durumlari iyi olmayan aileler burdada var, devlet yardimiyla gecinenler misalen,
onlar tabi marka giyinemiyor güzel giyinemiyor ve dolayisiyla dislaniyor,
dövülüyor hakaret ediliyor,
o yüzden hep demisimdir burdada forma sart diye,
ayrica son yillarda tabiiki kizlar ellerinde hos cantalarla, makyajlarla, süper minilerle geziniyor,
hemde bu dedigim kizlar 12-13 yasindaki kizlar,
tabi böyle giyinmeyende asagilaniyor, dislaniyor, ve kimse buna engel olamiyor..

Ha ama ögretmenlerin kiyafetlerinde biraz serbestlik olmali,
bizim ögretmenler kotla, etekle, tshirtle istedigi gibi geliyor,
öylesi daha rahattir diye düsünüyorum

Evet din dersi egitimi ile matematik egitimi zaten o kadar birbiriyle aynı ki... hani elma armut değil elma ile fil i toplamaya calısıyorsunuz.

Din egitimini zaten isteyen aile cocuguna yaz tatillerinde, hafta tatillerinde aldırıyor. kaldı ki bir ülkede cocuklara 10 yasından itibaren din dersi verip, mantık dersi vermemek, felsefe dersi vermemek nedeniyle biz bugun 3. dunya ülkesiyiz.

Zaten mevcut matematik, fen egitimi yetersiz iken, universitede verilen temel bilim dersleri bile evreni anlamayı saglamaktan uzakta iken bizim tutup sacma sapan değişimler yapmamızın tek bir amacı var.

Eğitimi parası olan alsın parası olmayan havasını alsın

Bende uzuldum cunku alabilen var alamayani var yazik.
Ben fransa da yasiyorum burda da serbest kiyafet ama burda ailelere cocuklar icin devlet para veriyor.

Inanin herkezin alma gucu var normal sartlarda giydirebiliyorsun cocuginu
Ama bu kezde marka giyme yarisi oluyor.yani bunu sinirlandiramazlar zor

Bazi arkadaslara katiliyorum yarin ne giyecegim kaygisi olucak cocuklarda ne gerek var onlarin oncelikleri dersleri olmali.

Son düzenleme:
diğer mesajınıza ve türbanı okulda savunanlara karşı yazıyorum
kızımın sınıfında başı kapalı olmayan 4 kişiyiz
öle şortla falan da gezmiyoruz
kızım 9 yaşında 3e gidiyor
ve bana diyor ki
anne sen günahkar mısın
sen neden başını kapatmıyorsun
bütün arkadaşlarımın annesinin başı kapalı
şimdi biz dinsiz imansız vicdansız mıyız
başı kapatmakla mı dindar oluyoruz
bunu bu yaşa kadar düşürmenin anlamı ne
benim çocuğum sadece arkadaşlarından duyduğu ,onların da evden duyduğu ile bana bunu söylüyorsa
ilerisi ne olacak
Çocuklarda kıyafet serbestliği ile bunun alakasını çözemedim. Sonuçta bu durum her zaman karşılaşabileceğiniz bir şey. Siz çocuğunuza bakış açınızı anlatır ve onu rahatlatırsınız. Neden sorun olsun ki bu? Kızınız size bu soruyu sormasın diye tüm velilerin başı açık olmasını mı isteyeceksiniz? Bence bu soruları sormalı, cevabınız sizden duyup hayatını öyle çizmeli. Karakter şekillenmesi için çok gerekli şeyler bu sorular. Çocuk merakından bir soru sormuş, siz alınıp ben dinsiz miyim diyorsunuz :KK53:
Bende bunu anlamıyorum haşa elhamdurllah muslümanım. lakin bu kuran-ı kerim dersleri , Din dersleri ebnce kaldırılmalı. ya bu okul okul dini evde öğren. okulda dua okumak bana hiçte aklllıca gelmiyor. Üniversitedede türbanın üstüne peruk takan çok insan var... Bu ne zorluk kaldırılsın bunlar.
Her ailenin dini bilgisi çok iyi değil ki. Sizin teklifiniz çarpım tablosunu evde öğren demeye benziyor. Eğer çocuğun matematiğe ihtiyacı varsa matematik dersi alacak, başka dinleri merak ediyorsa din dersi alacak. Bizim din dersimizde başka inançlar, mezhepler de anlatılıyordu ara sıra. Kimse de rahatsız değildi. Tarih kütaplarında, türkçe kitaplarında yunan tanrılarından bahsedilirken kimse itiraz etmiyor ama iş Allah Muhammed olunca sürekli itiraz. Seçmeli din dersi ile bu rahatlıkla aşılabilir. Zaten çocuk ailenin yaşantısını örnek alıp ona göre yaşar. Okulda sübhanekeöğrendi diye irticacı ya da bombacı olmaz merak etmeyin

kesinlikle katılıyorum. devletin görevi de din dersi vermek değil din dersi veren vakıf kurs vs. gibi yerleri denetlemek olabilir ancak.

Niyemis o ?
Her konuda avrupayi örnek alirsiniz, avrupada din dersi sart,
katoliklere ayri evangeliklere ayri din dersi veriliyor, hic dini olmayanlarada ayri bir ders veriliyor mesela
Bence haftada 1 saat olsun din dersi, ayrica evet Ahlak dersi de verilmeli,
yoksa nasil bir toplum yetistir ben artik bilemiyorum

X