Arkadaşlar şimdiden okuyup yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederim. Biraz uzun olmuş olabilir, kusura bakmayın lütfen.
Özellikle OKB veya benzeri bir durum yaşamış, yaşayan, bu konuda gerçekten bilgisi veya uzmanlığı olan arkadaşlardan cevap alabilirsem çok sevinirim.
10 yaşında bir kızım var, daha önceki yorumlarımdan belki bilenler vardır, üstün zekalı tanısı var.
Kızımın kendi masası ile ilgili takındığı tavır beni rahatsız ediyor, kafamda soru işaretleri oluşmasına sebep oluyor.
Normalde çok titiz, düzenli bir çocuk değil, hatta hiç düzenli değil :)))
Fakat ne zaman masasında ders çalışacak olsa, kitaplarını üst üste koyuyor silgi, kalemtraş gibi nesneleri yanyana diziyor ve kesinlikle onların düzeninin bozulmasını istemiyor.
Biraz evvel bir problemde yardım istedi yanına gidince altta duran kitabı almak istedim, anne sakın bozulmasınlar dedi ama derken biraz abartılı bulduğum bir tepki verdi. Daha önce de ders çalışırken buna benzer tepkiler vermişti. Kitapların üst üste duruşunun ve dizdiği nesnelerin şeklinin değişmesini istemiyor.
Peki dedim, yerde duran oyuncakları gösterdim, bunlar da dağınık, rahatsız olmuyor musun? hayır dedi
Arkadaşlarıyla ilişkileri iyi, sürekli espriler yapan neşeli bir çocuk, bildiğim bir takıntısı yok. Küçükken 1-2 tiki olmuştu onlar da geçeli çok oldu. Fakat ders çalışırken ki bu durumu beni endişelendiriyor.
Diyeceksiniz ki psikoloğa gidin. Bir kere, acaba dikkat eksiliği mi var diye gittik. O zaman psikolog dikkat eksikliği olmadığını, zeka seviyesi ile ilişkili olduğunu, bazı konularda ilgisinin eksik olabileceğini oysa sevdiği konularda full konsantre olabildiğini, bunun dikkat dağınıklığı olmadığını söyledi. Ve bana, ciddi problemler ve şüpheler olmadığı sürece kızımı psikoloğa götürmemin doğru olmayacağını anlattı. Çünkü çocuklar etkileniyorlarmış.
Bir de ailemizdeki doktor akrabalar, çocuk psikolojisi alanının çok dikkat edilmesi gereken bir alan olduğu, doktor seçiminin çok dikkatli yapılması gerektiği vs vs konularında uyarmışlardı beni daha yukarıda yazdığım psikoloğa gitmeden önce. O yüzden pireyi deve yapıp çocuğu olumsuz etkilemekten de korkuyorum açıkçası. Şu anda istediğim şey, kızımı biraz gözlemleyebilmek. Fakat neyi gözlemlemem gerektiğini bilmiyorum. Nelere dikkat etmeliyim? İpucu olabilecek birşey var mı? (OKB gibi durumların çocuklarda ortaya çıkma yaş ortalaması 9-12 yaşmış.) Yoksa hiç umursamamalı mıyım? Bu yazdığım çok basit bir şey mi?
Not: Sizlere hemen cevap yazamayabilirim, fakat her yorumu okuyacağımdan ve fırsat buldukça cevaplayacağımdan emin olabilirsiniz.