• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

OKB ile ilgisi olabilir mi?

okb hakkinda doktor izzet güllü ye danisabilir veya yazilarini okuyabilir videolarini izleyebilirsiniz.. korkulacak bir durumunuz yok ölümcül bir hastalik degil veya hic gecmeyecek birsey de degil..siz bilinclendikten sonra gerisi halledilir önlenebilir.

Arkadaşlar şimdiden okuyup yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederim. Biraz uzun olmuş olabilir, kusura bakmayın lütfen.
Özellikle OKB veya benzeri bir durum yaşamış, yaşayan, bu konuda gerçekten bilgisi veya uzmanlığı olan arkadaşlardan cevap alabilirsem çok sevinirim.

10 yaşında bir kızım var, daha önceki yorumlarımdan belki bilenler vardır, üstün zekalı tanısı var.
Kızımın kendi masası ile ilgili takındığı tavır beni rahatsız ediyor, kafamda soru işaretleri oluşmasına sebep oluyor.
Normalde çok titiz, düzenli bir çocuk değil, hatta hiç düzenli değil :)))
Fakat ne zaman masasında ders çalışacak olsa, kitaplarını üst üste koyuyor silgi, kalemtraş gibi nesneleri yanyana diziyor ve kesinlikle onların düzeninin bozulmasını istemiyor.
Biraz evvel bir problemde yardım istedi yanına gidince altta duran kitabı almak istedim, anne sakın bozulmasınlar dedi ama derken biraz abartılı bulduğum bir tepki verdi. Daha önce de ders çalışırken buna benzer tepkiler vermişti. Kitapların üst üste duruşunun ve dizdiği nesnelerin şeklinin değişmesini istemiyor.
Peki dedim, yerde duran oyuncakları gösterdim, bunlar da dağınık, rahatsız olmuyor musun? hayır dedi

Arkadaşlarıyla ilişkileri iyi, sürekli espriler yapan neşeli bir çocuk, bildiğim bir takıntısı yok. Küçükken 1-2 tiki olmuştu onlar da geçeli çok oldu. Fakat ders çalışırken ki bu durumu beni endişelendiriyor.

Diyeceksiniz ki psikoloğa gidin. Bir kere, acaba dikkat eksiliği mi var diye gittik. O zaman psikolog dikkat eksikliği olmadığını, zeka seviyesi ile ilişkili olduğunu, bazı konularda ilgisinin eksik olabileceğini oysa sevdiği konularda full konsantre olabildiğini, bunun dikkat dağınıklığı olmadığını söyledi. Ve bana, ciddi problemler ve şüpheler olmadığı sürece kızımı psikoloğa götürmemin doğru olmayacağını anlattı. Çünkü çocuklar etkileniyorlarmış.

Bir de ailemizdeki doktor akrabalar, çocuk psikolojisi alanının çok dikkat edilmesi gereken bir alan olduğu, doktor seçiminin çok dikkatli yapılması gerektiği vs vs konularında uyarmışlardı beni daha yukarıda yazdığım psikoloğa gitmeden önce. O yüzden pireyi deve yapıp çocuğu olumsuz etkilemekten de korkuyorum açıkçası. Şu anda istediğim şey, kızımı biraz gözlemleyebilmek. Fakat neyi gözlemlemem gerektiğini bilmiyorum. Nelere dikkat etmeliyim? İpucu olabilecek birşey var mı? (OKB gibi durumların çocuklarda ortaya çıkma yaş ortalaması 9-12 yaşmış.) Yoksa hiç umursamamalı mıyım? Bu yazdığım çok basit bir şey mi?

Not: Sizlere hemen cevap yazamayabilirim, fakat her yorumu okuyacağımdan ve fırsat buldukça cevaplayacağımdan emin olabilirsiniz.

Kesinlikle bu durumu umursayın ve başka bir psikiyatr a götürün.Kompulsiyondan bahsediyorsunuz.Olumsuz duyguları hissetmemek için, beyni oyalamak için birşeye takma durumu..Ve eğer varsa ilerleyince hayatları kararıyor şimdiden tedavi görür.Ayrıca çok zeki insanların hepsi düzensiz ve dağınık olur, o konuda fazla üstüne gitmemeye çalışın annesi :p

Ben ders çalışma konusunda disiplinli olduğu için böyle davrandığını düşünüyorum. Çalışma koşullarının mükemmel olmasını istiyor olabilir. Yine de işin uzmanına sormakta fayda var.

Not: misafirlerim geliyor :KK70:

Salça olucam ama konuyu okurken aklıma oğlumun durumu geldi, benimki de oyuncaklarını sıralar,hayvanları var misal, sehpaları yan yana ve muntazam bir şekilde dizer onları,keza küplerini öyle,2 yaşında,ben de bir uzmana götürsem mi yoksa yaşı gereği normal mi

Benim yeğenim de aynı şekilde. Başak burcu, çocuk 2 yaşından beri düzenli titiz. Hiç okb olabileceği aklımıza gelmenmişti. olamaz değil mi o_O

muzurtilki muzurtilki benim annem okb hastasi. temelini, nedenini bilmeden yillar gecirdik. gectigimiz aylarda tiroidi yuzunden hastaneye yatinca gelmisken okb'sine de baktiralim dedim. zorla ikna oldu ve doktor ile konusmasindan ogrendigim kadariyla yillar evvel cok sacma bir sey ile baslamis bu hastaligi. artik kemiklesmis bir vaziyetteymis.
annem genc kizken biri sana dokunan herkes olur demis, annem de bundan etkilenerek yikamaya; yikanmaya baslamis. simdi anneme gore pis olan her sey cop. daha yeni aldigim ve kredi kartimdan parasi cekilmemis olan LV cantami cope atmisligi var. iste bu atmalar, obsesyon dolayli gozun hicbir seyi gormemesi uzerine kurulu tepkilere "kompulsif" deniliyormus.
yoksa sadece obsesyon, bircok kiside rastlanan bir kisilik hali imis.

basak burcuyum; son derece daginik olmakla beraber, kendi icinde son derece duzenlidir kitaplarim. esyalarim. ozellikle ogrenciyken, benim kullanimima gore siraliydi ve bir baskasinin ellesmesinden hic hoslanmazdim.

kizinizin obsesif yahut okb hastasi oldugunu sanmiyorum. yine de gozlemlemeye devam edip, gerekirse bir uzman ile gorusmenizi oneririm. illa ki kizinizin ilk seansa gitmesi gerekmiyor. siz gidip fikir telakisi de yapabilirsiniz.

Benim yeğenim de aynı şekilde. Başak burcu, çocuk 2 yaşından beri düzenli titiz. Hiç okb olabileceği aklımıza gelmenmişti. olamaz değil mi o_O

Benimki klasik bir Koç,arkadaşların dediğine göre olamaz yaa, ille belli bir sırada dizmiyo benimki ama genel olarak düzenlidir

Benimki klasik bir Koç,arkadaşların dediğine göre olamaz yaa, ille belli bir sırada dizmiyo benimki ama genel olarak düzenlidir

Geleceğin liderini yetiştiriyorsunuz desenize :pBizimkisi başak olunca düzenli oluşu titizliği ondandır demiştik. Çocuk sürekli bir düzen, tertip, temizlik halinde. yerlere çöp atmaz gider çöpe atar, yemekten sonra ellerini yıkamamızı ister, üstüne bişey damlasa çıkarır değiştirmek ister, oyuncakları belli bi düzende. hep burcundan ötürüdür diye düşünmüştük.

Sana tek tavsiyem , sorma , sorgulama , öğrenmeye çalışma. Sen bunu yaptıkça o daha çok üstünde duracaktır.

Dediğin gibi sessiz gözlemlemek en doğrusu.

ben de ders çalışmadan önce bütün odamı temizleyip toplarım düzenlerim tüm dağınıklığı onun dışıkdaki dağınıklık beni rahatsız filan etmez

pskiyatrist soru sorduğunda da öyle cevap vermiştim okb tanısı koymadı

psikiyatriste dikkat dağınıklıığı için gitmiştim

Yaşı müsait, yalnız bu yaşlarda başlayan kompulsiyonlar geçici olabilir. Bende çalışırken çalışma alanımın düzenli olmasını isterim. Bence bir süre gözlemle, günlük hayatını sekteye uğratan bir durum yoksa çok takılma derim.

sana kesinlikle katılıyorum, bir süre gözlemleyeceğim.
şu anda günlük yaşantısını sekteye uğratacak hiçbir durum söz konusu değil, umarım olmaz da

Duzenleme istegi duyuyorum dedigi icin evet yuksek ihtimal asla ama asla yok yerdeki oyuncaklar yok dolaptaki kiyafetler diye kiyaslamaya girmeyin okb cok degidik bir hastalik illaki duzen temizlik takintisi degil yaa heryer duzenli olmasi gerekli gibi bir hastalik degil kafasinda ne varsa orasi rahatsiz eder onu.Tiklerden bahsetmissiniz evet baslangiclarda olabiliyo ama her takintinin bir omru var biri bitip yenisi baslar.Dikkat etmeniz gereken seylerse biryerlere defalarca dokunma hissi varmi ama bu onu sizden gizli yapar ve sizde farkettiginizde gormemis gibi davranmalisiniz.Giyinirken uzun giyiniyomu bunlara dikkat edin.
Psikolog yada psikiyatriylede siz gorusun hasta damgasi vurmayin hemen ciddi moral bozukluklari stres bu hastaligi tetikleyen durumlar.
Karisik ve uzun yazdim kusura bakmayin umarim sadece sizin suphenizdir sormak istediginiz birsey olursa bana ozeldende yazabilirsiniz.

bir yerlere defalarca dokunma hissi yok, olsaydı mutlaka farkederdim diye düşünüyorum çünkü genel anlamda çok iyi bir gözlemciyimdir, kimsenin dikkat etmediği şeyler bile dikkatimi çeker hemen.
hayır giyinirken uzun giyinmiyor. giyinme veya kıyafetlerle ilgili en ufak sorunumuz yok.
asla hemen hasta damgası vurmam, hissettirmem
ihtiyaç duyarsam size mutlaka özelden yazacağım, çok teşekkür ederim

Öncelikle merhaba.. Benim kızım OKB.. İzmit umut tepe hastanesine çocuk psikiyatri bölümünde teşhis koyuldu.. İlaç kullanıyorum ve yavaş yavaş bıraktı takıntılarını.. Kızım kendisi istedi doktora gitmeyi.. Artık oda rahatsız oluyordu çünkü.. Mesela benim sağımdan geçtiyse döndüğünde tekrar sağımdan geçer, birşey yerken iki tane veya 4 tane yer tek rakam yemez, bana birşey olacağını benim öleceğimi düşünüp çok korkar ve ağlar, minibuste ineceği yeri söyleyemez utanır ama arkadaş ortamında çok neşeli ve geveze biridir Sevilir.. Bazı geceler kalkar kapıyı pencereyi iki defa kontrol eder.. 8 veya 9 yaşlarındaydı simetri olarak başlamıştı bu durum şu an 16 yaşında bu durumdayız.. Ama psikiyatristle konuşması ve kullandığı ilaç iyi geldi ona.. En azından kendini frenliuo artık bazı konularda.. İki defa yeme alışkanlığı bitti şuan ve minibuse ineceği yeri söyleyebiliyor..
Yani size tavsiyem çocuğunuzu götürmeden önce siz iyi bir çocuk psikiyatrisi bulup konuşun onun yönlendirmelerine göre hareket edin.. Kulaktan dolma bilgilerle çocuğa yaklaşmayın.. Geçmiş olsun

öncelikle Allah kızınıza şifa versin, mutluluk versin inşallah.
simetri önemli bir belirtiymiş evet, bizimki şu anda simetri şeklinde değil de, sadece ders çalışırken masası için onun dizdiği şeklin bozulmaması yönünde
fakat bugün o çalışırken çaktırmadan bozdum, farketmedi, düzeltmedi, öööyle devam etti ödev yapmaya
bir kaç yerle görüştüm, illa diyorlar ki mutlaka 2 seans olacak. önce siz, sonra çocuk. 2 seansın ücretini de önden istiyorlar, yan, çocuğu götüreden benim gitmemi kabul etmiyorlar. tama sonra çocuğu getireceğim diye yaan söylemek de istemiyorum açıkçası...
sanırım biraz daha gözlem yapmaya devam edeceğim

Benim okbli arkadasimda gozlemlerdiklerim:

-yolda yururken ya da evde farketmez fayansin/tasin kesinlikle birlestigi cizgilere basmazlar. İlla o adim ortaya atilir
-ornegin sag elini kasiyorsa, sol elini kasima ihtiyacida hisseder.
-Asimetrik seylerden rahatsiz oluyolar. Mesela yatak ortusunu sererken mutlaka ortunun hizasi duzgun olmali
-misal silgisi, kitabi ve onemliyse baska birisi kullanmak icin aldiginda kesinlikle rahatsiz oluyorlar, tedirgin davraniyorlar

arkadaşınıza Allah şifa versin inşallah.
bu dediklerinize dair hiçbirşey yok kızımda

okb hakkinda doktor izzet güllü ye danisabilir veya yazilarini okuyabilir videolarini izleyebilirsiniz.. korkulacak bir durumunuz yok ölümcül bir hastalik degil veya hic gecmeyecek birsey de degil..siz bilinclendikten sonra gerisi halledilir önlenebilir.
mutlaka okuyacağım, inceleyeceğim, çok teşekkür ederim

Kesinlikle bu durumu umursayın ve başka bir psikiyatr a götürün.Kompulsiyondan bahsediyorsunuz.Olumsuz duyguları hissetmemek için, beyni oyalamak için birşeye takma durumu..Ve eğer varsa ilerleyince hayatları kararıyor şimdiden tedavi görür.Ayrıca çok zeki insanların hepsi düzensiz ve dağınık olur, o konuda fazla üstüne gitmemeye çalışın annesi :p

henüz bu durumla ilgili hiçbir psikoloğa gitmedim, götürmedim zaten
götürüp götürmemeye karar verme aşamasındayım
masasında dizdiği şeylerin yerlerini çaktırmadan değiştirdim, kitapları biraz kaydırdım falan, farketmedi veya umursamadı
yere bir faaliyetin kartonlarını dizmişti, geçerken onlara çarptım, 2 tanesini üst üste koydum vs onları da umursamadı
sanırım biraz daha gözlemlemeyi tercih edeceğim
dağınıklık konusunda haklısınız, öyle oluyorlarmış :) üzerine gitmiyorum diye düşünüyorum :)

OKB değil konstantre meselesi bence.

Ben de masada bir şey varsa çalışamam sadece kalem kutum defter/boş kağıt.

Ben de çok düzensizim evimde giysilerim bazen yerlerde gezer ama çalışma masam hep tertemizdir. Masa=kafamın içi çünkü ikisini de düzenli isterim.

sen temiz istiyorsun masanı
fakat bizimki kalemtraşları silgileri diziyor, o yüzden endişeleniyorum zaten...
ama mesela salonda çalışırken yapmıyor, sadece kendi masasında :)))

muzurtilki muzurtilki benim annem okb hastasi. temelini, nedenini bilmeden yillar gecirdik. gectigimiz aylarda tiroidi yuzunden hastaneye yatinca gelmisken okb'sine de baktiralim dedim. zorla ikna oldu ve doktor ile konusmasindan ogrendigim kadariyla yillar evvel cok sacma bir sey ile baslamis bu hastaligi. artik kemiklesmis bir vaziyetteymis.
annem genc kizken biri sana dokunan herkes olur demis, annem de bundan etkilenerek yikamaya; yikanmaya baslamis. simdi anneme gore pis olan her sey cop. daha yeni aldigim ve kredi kartimdan parasi cekilmemis olan LV cantami cope atmisligi var. iste bu atmalar, obsesyon dolayli gozun hicbir seyi gormemesi uzerine kurulu tepkilere "kompulsif" deniliyormus.
yoksa sadece obsesyon, bircok kiside rastlanan bir kisilik hali imis.

basak burcuyum; son derece daginik olmakla beraber, kendi icinde son derece duzenlidir kitaplarim. esyalarim. ozellikle ogrenciyken, benim kullanimima gore siraliydi ve bir baskasinin ellesmesinden hic hoslanmazdim.

kizinizin obsesif yahut okb hastasi oldugunu sanmiyorum. yine de gozlemlemeye devam edip, gerekirse bir uzman ile gorusmenizi oneririm. illa ki kizinizin ilk seansa gitmesi gerekmiyor. siz gidip fikir telakisi de yapabilirsiniz.

öncelikle Allah annenize şifa versin
ben de şimdilik gözlemlemeyi düşünüyorum, çok emin olamıyorum çünkü
fikir telakisi yapmak istedim, randevu almak için aradım 2 yeri ama ikisi de öncen 2 seanslık ücret istedi, önce kendim gidip sonra kızımı götürecekmişim, kızım gitmeden olmazmış. ben de yalan söyleyemedim getiririm diye, şu anda götürmeyi düşünmüyorum çünkü

Sana tek tavsiyem , sorma , sorgulama , öğrenmeye çalışma. Sen bunu yaptıkça o daha çok üstünde duracaktır.

Dediğin gibi sessiz gözlemlemek en doğrusu.

çok ama çok ama çok ama çok haklısın
o hatayı yapar gibi oldum, farkettim ve anında kıvırdım, sanırım düzeltebildim

ben de ders çalışmadan önce bütün odamı temizleyip toplarım düzenlerim tüm dağınıklığı onun dışıkdaki dağınıklık beni rahatsız filan etmez

pskiyatrist soru sorduğunda da öyle cevap vermiştim okb tanısı koymadı

psikiyatriste dikkat dağınıklıığı için gitmiştim

mesela sen düzenledikten sonra, ders çalışırken biri gelip o düzeni bilmeden bozsa rahatsızlık duyar mısın?

Salça olucam ama konuyu okurken aklıma oğlumun durumu geldi, benimki de oyuncaklarını sıralar,hayvanları var misal, sehpaları yan yana ve muntazam bir şekilde dizer onları,keza küplerini öyle,2 yaşında,ben de bir uzmana götürsem mi yoksa yaşı gereği normal mi

salça olmak ne demek, ne güzel fikir alışverişi yapıyoruz :)))
ben normal diye biliyorum. 2-3 yaş civarı tüm çocuklarda çeşitli takıntılar oluyor. mesela ellerine birşey değerse iğreniyorlar, yıka yıka diye tutturuyorlar, oyuncaklarını diziyorlar, merdivenin hep bir tarafından inip diğer tarafından çıkıyorlar, birşeyden 5 tane varsa 5 ine birden dokunmak istiyorlar vs vs bunları takıntı haline getirebiliyorlar.
hatta dizdikleri oyuncaklara dokunulursa kıyameti koparabiliyorlar :)))
zaten kızım için araştırma yaparken de okudum bugün, çoğu çocukta olurmuş.
fakat bunların belli bir yaşa kadar galiba 8, emin değilim, geçmesi gerekirmiş.

2 yaşından beri yazmışsınız, kaç yaşında şimdi?

Seninki oynuyor onlarla

Benim oğlum tüm arabaları dizer araba sınıfı yapar biri öğretmen olur vs vs

Burada konu sahibi ders çalışırken o düzenine takılıyor belki de küçükken masan dağınık olursa kafana girmez diyen olmuştur çocuğun bilinç altına işlemiştir

aslında ben söyledim, galiba 2 kere
fakat masasına onları dizdiği için söyledim, şu kitapları buradan alalım, şuraya koyalım, kalemtraşı silgileri toplayalım diye (bu olay ilgimi çekmeden önce söylemiştim) yok böyle dursun vs dedi, ilk o zaman dikkatimi çekti zaten

Ben ders çalışma konusunda disiplinli olduğu için böyle davrandığını düşünüyorum. Çalışma koşullarının mükemmel olmasını istiyor olabilir. Yine de işin uzmanına sormakta fayda var.

Not: misafirlerim geliyor :KK70:

yok canım yaw, ne disiplini, zorla oturuyor ödeve, bir o sınav içindi o disiplinli çalışma
ama evet ödev yaparken koşulları maksimumda tutmaya çalıştığı doğru

not: zaten alıştık artık, her cuma cumartesi misafir, düğün :)))))))))))))))))

Benim kızım da 9 yaşında ve aynı durumu bizde yaşıyoruz. ama ben bir sorun oldugunu düşünmedim. Anlattığınız gibi odasına ve kendine bukadar dikkat etmez.ama bende masasından bir kitap almaya kalktığımda sinirleniyor bozulunca. Aynı şekilde diziyor. Geçen gün evde yokken masasını temizledim.3 tane kalemlik vardı masasında. Bende güzel bir düzenleme yaptım herşeyi rahatça bulabileceği gibi.fakat eve geldiğinde görünce çok kızdı.aradığını bulamiyormus. İmkansız çünkü önünde ve kategorisine ayrılmış olarak duruyordu herşey. Ve 1 saat sonra baktım ki yine aynı şekilde dizmis kalem ve kitapları. Demekki öyle rahat ediyorlar.başka takıntıları varmı bende dikkat edeyim.biraz merak ettim şimdi.

Back